RSS Feed

Uber și ce poate scoate stânga din scandal

vezi toate articolele de
06 Dec 2017 la 16:39 4 comentarii 2 vizualizari.

Eh, avem și noi dezbaterea cu uberizarea societății. Stânga nonpartinică românească, mică și agitată cum e, ar putea trage ceva folos din dezbatere.

Datele sunt cam așa: Firea vrea să frâneze ascensiunea tip Uber/Taxify, apărând taximetria clasică. Trecem de cartelurile de patroni de taximetrie cu autoritățile locale, e un interes și pur legitim de a conserva un business care-ți plătește taxe la primărie și poți să mai faci totuși și altceva cu banii. Că faci lucruri bune sau tâmpite, asta e altă discuție.

Marile companii tip sillicon valley atacă pe toate fronturile, de la transport public, informație, până la retail (încă nu atât de puternic atacul în Ro), intermediază, fac bani grămadă din evitarea taxelor și licențelor specifice acelor ramuri și apoi tot înghit diverse companii din sector. Tendința se poate dovedi inclusiv sinucigașă, cât timp inhibi producția sau serviciile clasice atât de grav încât te poți trezi în câțiva ani că nici nu mai ai pe cine parazita.

N-o să intru în discuții prea mari, am tot scris aici sau aiurea despre pericolele care vin cu tehnologizarea, pericole care țin de un stat social și de redistribuire. Ca să înțeleagă uberlibertarienii noștri: ești sărăcan? rămâi fără educație, sănătate, acces la spațiul public etc. Nu mă omor nici după argumentul antitehnologic radical prin care ne tot întoarcem în trecutul luminos sau măcar suportabil. Nu cred în politica nostalgiei și prin negarea științei și tehnologiei pentru că mai devreme sau mai târziu sfârșește în misticisme sau anarhisme ușor cuantificabile în vreun proiect artistic simpatic (cel mult).

Ce putem face e să fotografiem încă o bătălie economică, fotografie care are totuși ceva potențial pentru cine se mai vrea progresist.

Afacerile de tip Uber pozează în social-something. ”Socializează” în sensul că pretind că eliberează cetățeanul modern dându-i joburi în timp ce își compun imagini din ce în ce mai precise despre consumator, iar megadatele le folosesc pentru viitori pași ai taxării intermedierii între consumator și prestator. Evident, aceste megadate sufocă și stilul vechi de producție. Vezi facebook și google care se plâng de fakenews în timp ce fac bani din el și forțează toată presa să se vândă ieftin și rapid în timp ce rămân din ce în ce mai puțini bani pentru o treabă jurnalistică mai de doamneajută. Nu plătim conținut, doar îl vând Alphabet, facebook etc.

Uber spune că nu plătește licențe pentru că nu e firmă de trasnport, doar ”ajută” oamenii să scoată un ban împărțindu-și mașina. De fapt e o taximetrie cu infrastructură nouă foarte bună. De aia taximetriștii au dreptate să se revolte. Pentru că uber face taximetrie fără să plătească tot ce implică asta.

Trebuie să spunem că nu e așa de diferit scandalul dintre taxiurile cu licență de București și cele tip ”Pelicanul” cu licențe de Ilfov (adică mult mai ieftine). Lupta nu e pe cine oferă servicii mai bune, ci pe prețuri mai bune obținute din taxe mai mici. Ei bine, a venit Uber și n-a mai plătit nimic, pentru că poate. Cu așa ceva nu ai cum să te bați, nici măcar dacă ești Pelicanul. Atenție, nu vorbim de impozit pe venit, vorbim de costurile aferente transportului public.

Florin Poenaru rezuma util lupta ca fiind una între o piață feudală a transportului public și una cu servicii mai bune dar extrem de alunecoasă, cea Uber. După un prim an amuzant în care clasa de mijloc bucureșteană se umfla în pene că a mers cu Uber (mult mai scump la început plus tarife în funcție de cerere) cam cum se umfla acum 20 de ani că a mâncat de la McDonalds, treaba a început să devină mai ușor de înțeles. N-a mai fost o chestie de statut, ci și una de preț și confort. Între timp a intrat și Taxify pe piață, deci au început să scadă prețurile și să se înmulțească mașinile, fiind atacată dur taximetria tradițională care avea deja niște prețuri foarte mici.

Așa se consumă încă un episod din marea revoluție tehnologică cu minijoburi cu minidrepturi pentru ubercetățeni.

Condiții precare sunt și în taximetria clasică. Însă rolul lor, deși nu pare, e mult mai corect integrat în comunitate, măcar prin taxele pe care le plătesc. Pentru cei care tot îi trag cu ”civilizația” șoferilor nu am comentarii, să transpire în mica lor cușcă de hamsteri provinciali. Uber destabilizează nesimțit legăturile astea, primitive cum or fi, la nivelul contractului dintre antreprenor și comunitatea în care lucrează.

Dacă vreți să aducem mai pe pământ discuția, închipuiți-vă lumea de azi fără supermarketuri, mereu la mâna unor minimonopoliști cu magazine și producători. Soluția e să vrei să dispară supermarketurile sau să ai politic un cuvânt de spus în funcționarea lor organizarea mărfurilor, supravegherea produselor etc.? O prefer pe a doua. Știu că se visează mult despre retragerea la țară și cultivarea roșiilor pe acoperiș. Nu am astfel de fantezii. Cred în organizarea politică în funcție de realități, nu în funcție de nostalgii.

Ce rezolvări radicale ar putea fi cu adevărat în discuție? Cea mai rezonabilă care privește toate formele de taxare privată a unui spațiu public (Facebook, Google, Amazon, Uber etc) este naționalizarea datelor culese în mod privat. Sunt specialiști care propun asta ca pe o rezolvare și de piață, ruperea monopolurilor, dar dau încă puține soluții despre ce înseamnă ”naționalizare” mai exact, cine și cum să manevreze miliardele de cetățeni virtuali și istoriile lor digitale. Din păcate, avem o istorie mai degrabă reacționară în manevrarea unor astfel de istorii: dreptul la trecut (legiferat în UE) de pe google de exemplu, este folosit mai ales de cei cu resurse pentru a bloca accesul la partea controversată a vieții lor, a afacerii lor.  Dar întrebarea rămîne valabilă: ce facem când avem o evoluție de neoprit în manevrarea datelor și identificarea digitală din ce în ce mai precisă a ccetățenilor.

În situația periferică a României, lucrurile sunt și mai clare. Uberizarea merge mînă în mână cu restrângerea și privatizarea drepturilor. Uber și ”angajații” lui nu mai plătesc pensie, ajutoare de șomaj, suprataxă de infrastructură cum plătesc firmele clasice de transport etc. Iar condițiile sunt mai precare în ciuda iluziilor pe care și le fac clienții.

Puneți asta în context cu atacurile care se dau la piața curieratului de exemplu, deocamdată în Vest în curând și la noi. Un soi de Uber de cărat marfă. Bazat evident tot pe neplata a ceea ce se numește siguranța șoferului, a mărfurilor. Avem o competiție darwinistă taxată de o companie precum Uber sau Taxify etc.  Tot ce ar înseamna siguranța pieței ar putea fi bazată și pe o supraveghere din ce în ce mai precisă a vieții private în care prestezi servicii. Adică în loc de hamali cu carte de muncă, hamali liber profesioniști urmăriți nonstop de autorități private.

Efectele uberizării sunt așadar dereglementare, scăderea încasărilor la stat pentru servicii publice, eliminarea unor joburi cât de cât sigure de pe piață în favoarea unui popor de ”colaboratori!” cărora li se va spune din ce în ce mai clar că dacă vrei sănătate și educație, scoate cardul. Uber e la pachet cu eliminarea unor servicii fundamentale în formă de drepturi. Exploatare feudală există însă și acum, și acum sunt mari patroni și mici boiernași de taxi care găsesc sclavi pe plantație tot fără taxe ca lumea plătite la timp.

Iar de aici ajungem la alte chestiuni fundamentale: cum de contează atât de mult taxele de la transportatori pentru autoritățile publice? Poate pentru că în orașe precum București nu se taxează bogăția (exprimată prin zona unde stai, mărimea locuinței și multe altele) deloc? Normal că atunci vom căuta mereu să stoarcem cetățenii cu venituri medii și sub medie de bani sau să-i lipsim de infrastructură. Ce se întâmplă deja cu degradarea serviciilor de transport în comun este absolut intolerabil.

Am înșirat doar câteva din posibilele dileme pentru că – dincolo de o antipatie normală pe care o am față de un stil de business care se pretinde novator dar nu e decât furt-legal-pentru-că-putem (că doar diferența între cei care plătesc taxe și cei care nu o fac este că unii nu o fac și sunt și smart și cool și legali, iar restul sunt dinozauri triști) – discuțiile despre noile tehnologii sunt prilej pentru diverse forme de stânga de a imagina alternative cu integrarea tehnologiilor și eliminarea poeziilor ideologice care acoperă monopoluri și acces privilegiat la date. Nu ai cum să întorci lumea înaintea uber, cum o faci respirabilă și cum elimini politica cu care uberizarea vine la pachet? Știu, chiar structura acestor tehnologii este una profund politizată, dar cred că aici stă și provocarea imensă pentru utopiile (în cel mai pozitiv sens al cuvântului) noii lumi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


4 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!