RSS Feed

Ucideți-l pe Mister Jones! Cât mai acceptăm să ne conducă porcii

vezi toate articolele de
14 Feb 2011 la 11:27 31 comentarii 1588 vizualizari.

”Patru picioare bine, două picioare rău” este unul dintre principiile sub care se desfășoară revoluția din ”Ferma Animalelor” lui Orwell. După victoria revoltei, porcii ajung să conducă ferma și, încet, încet, găsind justificare pentru fiecare acțiune a lor, încep să preia din obiceiurile fostului stăpân, Mister  Jones. În cele din urmă, ajung să umble și ei în două picioare, motiv pentru care prima poruncă a Constituției animalelor devine ”patru picioare bine, două picioare mai bine”. Sub amenințarea posibilei întoarceri a lui Jones la fermă, restul animalelor acceptă dominația porcilor realizând prea târziu că, într-un final, din revoluția lor s-a ales praful, singura schimbare fiind înlocuirea bețivului fermier Jones cu porcii. Propaganda lui Squealer și ignoranța și indiferența celorlalte animale sunt cele care fac posibil acest lucru. Pentru că minciunile și distorsiunile lui Squealer nu ar fi fost suficiente dacă nu s-ar fi pliat pe nevoia celorlalte animale de a găsi justificări pentru lașitatea lor în pornirea unei noi revolte.

În România, după 90, scenariul lui Orwell s-a repetat de mai multe ori. Atât la nivel de conducere, cât și la nivelul populației. Și sunt semne că scenariul ”place” și va putea fi repetat la nesfârșit fără a deranja prea multă lume.

***

Despre Uniunea Social Liberală am scris de mai multe ori. Și am arătat că cea mai mare problemă a alianței dintre PSD și PNL este lipsa unui program (ceea ce conține protocolul semnat de Ponta și Antonescu reprezintă cel mult un început de schiță de program). Simplificând însă la nivelul utopiei lui Orwell, povestea sună cam așa: ani la rând, PSD a încercat să convingă lumea că ”Stânga bine, dreapta rău”, în timp ce PNL a mers pe linia ”Dreapta bine, stânga rău”. Puse mână în mână, cele două porunci s-au transformat în ”Stânga bine, dreapta bine, stânga-dreapta mai bine”. Real însă, nici măcar pe diversiunea cu ”mai bine” nu mizează Ponta și Antonescu pentru a câștiga alegerile, ci pe efectul ”Mister Jones”, unde ”Mister Jones” e Traian Băsescu.

Culmea e că discursul liderilor PDL tot pe frica de ”Mister Jones” se bazează. Doar că democrat-liberalii îl identifică pe ”Mister Jones” cu Ceaușescu, cu comunismul și, prin extensie, cu ”stânga”. ”Dreapta bine, stânga rău” este o axiomă pentru democrat-liberali și, precum în cazul oricărei axiome, e un lucru care nu trebuie dovedit, ci doar acceptat ca atare. Și democrat-liberalii știu că forța acestei axiome e extrem de mare în România, astfel încât cea mai simplă soluție pentru ei e de a arunca anatema ”de stânga” asupra adversarilor sau criticilor lor pentru a rezolva problema. Din păcate, în ultimii ani, anti-comunismul s-a transformat într-o religie și, ca orice religie, a avut nevoie și de un Mare Preot. Cele mai multe dintre victimele comunismului și cei mai mulți dintre cercetătorii perioadei comuniste sunt conștienți de această mistificare, dar criticile lor se pierd în zgomotul produs de slujitorii Marelui Preot.

***

Primul care a aruncat anatema ”de stânga” asupra USL a fost Traian Băsescu, într-o emisiune la postul public de televiziune, în fața unui moderator prea timorat pentru a-l întreba pe ce se bazează atunci când spune că ”USL e de stânga” (ori, poate, doamna care a mimat funcția de moderator a emisiunii nici măcar nu și-a pus problema că o asemenea afirmație ar trebui și argumentată).

Într-un interviu acordat pentru ziare.com, Sever Voinescu a apăsat, la rându-i, butonul fricii ”de stânga”. ”E clar că USL se adresează alegătorilor cu sentimente și opțiuni de stânga, în timp ce PDL se adresează celor de centru-dreapta. Și din acest punct de vedere înființarea aliantei PSD-PNL este un lucru bun, pentru că ea clarifică spectrul politic în România”, a spus Sever Voinescu. Și, din nou, reporterul nu a avut inspirația să întrebe de ce ”e clar că USL se adresează alegătorilor de stânga”.

Asta în contextul în care Traian Băsescu și alți lideri sau comentatori au evidențiat faptul că singurul program al USL e ”Jos Băsescu!”. Așadar, că, de fapt, USL nu are o ideologie. Atunci când afirmi că o formațiune NU are program politic, cum poți să-i pui o etichetă ideologică (”de stânga”, ”de dreapta” ori ”de centru”) acelei formațiuni? Cum poți pune etichetă unui lucru despre care tu însuți spui că nu există? Iar a pretinde că cine e ”împotriva lui Băsescu” ori e critic cu Traian Băsescu este, automat, ”de stânga” e o aberație. E drept, nu și pentru fanaticii religiei anti-comunismului (și să fie clar: nu-i includ în această categorie pe luptătorii anti-comuniști de dinainte de 89 ori pe cercetătorii și comentatorii onești ai acestui fenomen de după 90).

Și aici e una dintre marile probleme ale politicii autohtone a momentului. Nu mai există nicio formațiune politică (iar vocile critice din formațiunile existente au fost marginalizate intern) care să încerce să convingă electoratul prin programe sau ideologii. Discursul politic majoritar se adresează proștilor și, scuzați expresia, căcăcioșilor. Celor care se tem de un ”Mister Jones” sau de alt ”Mister Jones”. E o bătălie a fricilor. A terorii imaginare. Discursul politic actual nu încearcă să convingă, ci să sperie. Iar căcăcioșii își găsesc în aceste frici argumentele pentru a se poziționa într-o tabără sau alta și de a continua să acorde sprijin uneia sau alteia dintre tabere.

Asta chiar dacă, de fapt, Mister Jones e mort. Cel puțin pentru mine. D-voastră sunteți în stare să-l ucideți pe Mister Jones, cel dintre neuroni (indiferent cu cine îl identificați)? Sau acceptați să acordați, în continuare, credit porcilor? Fie că e vorba de Marele Alb ori de Porcul de Bazna.

Să mă ierte vegetarienii, dar singurul loc în care consider că unui porc îi stă bine e în farfurie. Nicidecum la conducerea țării.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!