RSS Feed

Udrea îi încaieră pe jurnaliștii onești Tapalagă, Turcescu, Trio-EVZ, Radu Banciu. ”Hai sictir!”

vezi toate articolele de
28 Mar 2014 la 15:32 68 comentarii 1970 vizualizari.

Nu a trecut prea mult timp de când Dan Tapalagă, Robert Turcescu ori tripleta EVZ Dan Andronic , Mircea Marian și Silviu Sergiu se regăseau pe aceeași listă a” jurnaliştilor oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei”, care luptau împotriva ”practicilor degradante din presă”. Situația s-a schimbat însă radical în mai puțin de trei luni. Tratarea lui Tapalagă cu ”Hai sictir!” la B1 TV de către Radu Banciu a fost pusă de primul pe seama influențelor pe care Elena Udrea le exercită la B1 TV și EVZ, de unde replicile și contrareplicile au curs șuvoi, îndeosebi pe paginile de Facebook ale celor menționați.

Am urmărit distrându-mă acest război al onestității din presa autohtonă, pentru că e plin de învățăminte. Arareori poți vedea aplicată dubla măsură la un așa înalt nivel… profesional. Radu Banciu nu suportă să fie pus în aceeași oală cu Gâdea, Ciuvică sau cu Ciutacu. Pentru că (nu-i așa?) pamfletul lui ar fi mai digerabil decât pamfletele celor lați (și asta pentru că e onest). Turcescu găsește explicații pentru schimbarea de perspectivă legată de Elena Udrea invocând… onestitatea. Tapalagă se autogratulează că împreună cu cei pe care îi critică acum a reușit ”să facă subiectul degradării presei atât de vizibil”. Sergiu Silviu se auto-include în rândul ziariștilor luptători pentru statul de drept. Etc. Nu reiau toate autoflatările și justificările aruncate în luptă de cei invocați (dacă sunteți chiar curioși, puteți intra pe paginile de Facebook ale acestora).

Vreau însă să punctez (să reamintesc, de fapt), niște idei:

- Jurnalismul nu e (în primul rând) o profesie liberală, ci una socială, răspunzând (sau trebuind să răspundă) unui interes public; de aici rezultă că principalul beneficiar al presei (publicul) are dreptul, cel puțin în aceeași măsură cu profesioniștii din domeniu, să acorde calificative de onestitate și/sau independență jurnaliștilor și instituțiilor media;

- O mare parte a publicului a acordat calificative celei mai mari părți a presei și jurnaliștilor în toamna anului trecut; ”Să vină presa, să-i scoatem lesa!” exprimă extrem de plastic calificativul cu pricina; că le convine sau nu, EVZ și B1 TV au fost puse, pe bună dreptate, în aceeași oală cu Antena 3 (și cu România TV) și cu Hotnews.ro (cu mențiunea că Hotnews.ro a mai diluat tonul după primele săptămâni de proteste, dar a continuat să publice advertorialele RMGC);

- Din acest punct de vedere, nu ”Scrisoarea celor 500” a fost cea care a făcut ”atât de vizibil” subiectul degradării presei, ci Afacerea Roșia Montană: la începutul anului 2014, Marele Zid Chinezesc și degradarea/coruperea presei autohtone erau deja vizibile cu ochiul liber și de pe Lună;

- Presa auto-intitulată onestă și/sau independentă, apărătoare a statului de drept și campioană a luptei anti-corupție continuă însă să nu vadă (la fel ca Antena 3), cel mai mare caz de corupție a utimilor 25 de ani și cele mai grave încălcări ale statului de drept (prin stat de drept înțelegând nu doar ceea ce se vede/scrie în rapoartele UE și ale SUA, ci drepturile și libertățile elementare ale cetățenilor).

O discuție despre onestitate și independență în mass-media e oricând binevenită. La fel cum nu e deloc lipsită de interes o dezbatere despre modul în care invocarea teoreticei obiectivități jurnalistice e folosită pentru a masca cele mai mizerabile manipulări și pentru a justifica cele mai imunde atacuri. Dar asemenea discuții au nevoie ca punct de pornire de o minimă decență. Și de o oglindă la purtător.

***

P.S.: De dimineață am aflat că aș figura pe nu-ș ce ”listă neagră” întocmită de tovarășii-camarazi de pe la Noua Republică și În Linie Dreaptă. Alături de Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Alina Mungiu Pippidi ori Claudiu Crăciun. Problema nu constă însă în faptul că s-a întocmit acea listă și că ”argumentele” selecției frizează penibilul, ci că alți jurnaliști și publiciști auto-declarați onești, independenți, luptători împotriva degradării presei, bla-bla-bla… susțin și promovează asemenea demersuri fascistoide.

Detalii aici:

***

P.S.2: De unde și cu ce poate începe onestitatea presei și a jurnaliștilor. O propunere de la Societatea Academică din România: ”Fiecare organ de presă să publice pe site-ul propriu acționariatul instituţiei respective, sursa fondurilor ce o finanţează, datoriile pe care le are și cine sunt plătitorii săi principali de reclame. Un asemena demers ar constitui un prim pas către o Coaliţie pentru o Presă Curată” (sublinierea îmi aparține). Mai multe amănunte aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

68 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!