RSS Feed

Udrea îi încaieră pe jurnaliștii onești Tapalagă, Turcescu, Trio-EVZ, Radu Banciu. ”Hai sictir!”

vezi toate articolele de
28 Mar 2014 la 15:32 24 comentarii 1970 vizualizari.

Nu a trecut prea mult timp de când Dan Tapalagă, Robert Turcescu ori tripleta EVZ Dan Andronic , Mircea Marian și Silviu Sergiu se regăseau pe aceeași listă a” jurnaliştilor oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei”, care luptau împotriva ”practicilor degradante din presă”. Situația s-a schimbat însă radical în mai puțin de trei luni. Tratarea lui Tapalagă cu ”Hai sictir!” la B1 TV de către Radu Banciu a fost pusă de primul pe seama influențelor pe care Elena Udrea le exercită la B1 TV și EVZ, de unde replicile și contrareplicile au curs șuvoi, îndeosebi pe paginile de Facebook ale celor menționați.

Am urmărit distrându-mă acest război al onestității din presa autohtonă, pentru că e plin de învățăminte. Arareori poți vedea aplicată dubla măsură la un așa înalt nivel… profesional. Radu Banciu nu suportă să fie pus în aceeași oală cu Gâdea, Ciuvică sau cu Ciutacu. Pentru că (nu-i așa?) pamfletul lui ar fi mai digerabil decât pamfletele celor lați (și asta pentru că e onest). Turcescu găsește explicații pentru schimbarea de perspectivă legată de Elena Udrea invocând… onestitatea. Tapalagă se autogratulează că împreună cu cei pe care îi critică acum a reușit ”să facă subiectul degradării presei atât de vizibil”. Sergiu Silviu se auto-include în rândul ziariștilor luptători pentru statul de drept. Etc. Nu reiau toate autoflatările și justificările aruncate în luptă de cei invocați (dacă sunteți chiar curioși, puteți intra pe paginile de Facebook ale acestora).

Vreau însă să punctez (să reamintesc, de fapt), niște idei:

- Jurnalismul nu e (în primul rând) o profesie liberală, ci una socială, răspunzând (sau trebuind să răspundă) unui interes public; de aici rezultă că principalul beneficiar al presei (publicul) are dreptul, cel puțin în aceeași măsură cu profesioniștii din domeniu, să acorde calificative de onestitate și/sau independență jurnaliștilor și instituțiilor media;

- O mare parte a publicului a acordat calificative celei mai mari părți a presei și jurnaliștilor în toamna anului trecut; ”Să vină presa, să-i scoatem lesa!” exprimă extrem de plastic calificativul cu pricina; că le convine sau nu, EVZ și B1 TV au fost puse, pe bună dreptate, în aceeași oală cu Antena 3 (și cu România TV) și cu Hotnews.ro (cu mențiunea că Hotnews.ro a mai diluat tonul după primele săptămâni de proteste, dar a continuat să publice advertorialele RMGC);

- Din acest punct de vedere, nu ”Scrisoarea celor 500” a fost cea care a făcut ”atât de vizibil” subiectul degradării presei, ci Afacerea Roșia Montană: la începutul anului 2014, Marele Zid Chinezesc și degradarea/coruperea presei autohtone erau deja vizibile cu ochiul liber și de pe Lună;

- Presa auto-intitulată onestă și/sau independentă, apărătoare a statului de drept și campioană a luptei anti-corupție continuă însă să nu vadă (la fel ca Antena 3), cel mai mare caz de corupție a utimilor 25 de ani și cele mai grave încălcări ale statului de drept (prin stat de drept înțelegând nu doar ceea ce se vede/scrie în rapoartele UE și ale SUA, ci drepturile și libertățile elementare ale cetățenilor).

O discuție despre onestitate și independență în mass-media e oricând binevenită. La fel cum nu e deloc lipsită de interes o dezbatere despre modul în care invocarea teoreticei obiectivități jurnalistice e folosită pentru a masca cele mai mizerabile manipulări și pentru a justifica cele mai imunde atacuri. Dar asemenea discuții au nevoie ca punct de pornire de o minimă decență. Și de o oglindă la purtător.

***

P.S.: De dimineață am aflat că aș figura pe nu-ș ce ”listă neagră” întocmită de tovarășii-camarazi de pe la Noua Republică și În Linie Dreaptă. Alături de Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Alina Mungiu Pippidi ori Claudiu Crăciun. Problema nu constă însă în faptul că s-a întocmit acea listă și că ”argumentele” selecției frizează penibilul, ci că alți jurnaliști și publiciști auto-declarați onești, independenți, luptători împotriva degradării presei, bla-bla-bla… susțin și promovează asemenea demersuri fascistoide.

Detalii aici:

***

P.S.2: De unde și cu ce poate începe onestitatea presei și a jurnaliștilor. O propunere de la Societatea Academică din România: ”Fiecare organ de presă să publice pe site-ul propriu acționariatul instituţiei respective, sursa fondurilor ce o finanţează, datoriile pe care le are și cine sunt plătitorii săi principali de reclame. Un asemena demers ar constitui un prim pas către o Coaliţie pentru o Presă Curată” (sublinierea îmi aparține). Mai multe amănunte aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments
 • 1

  Hai ca risc:
  dom` Gotiu,
  las-o in dreaq pe E Udrea, ca nu mai e ministru si nici la guvernare.
  Vezi cum multumesti celor pe care i-ai ajutat sa ajunga la putere. Sau cit de multumit esti de ei.
  “am aflat că aș figura pe nu-ș ce ”listă neagră” întocmită de tovarășii-camarazi de pe la Noua Republică și În Linie Dreaptă.” (Hai ca te autoeroizezi.)
  Deci Udrea din titlu este vinovata ;)

  victor L
  2014-03-28 16:26:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Folositi tactica ceior de la CNA cand incercati sa-i faceti comparabili pe cei din grupul de a caror incaierare va bucurati si hienele de la Antena3.

  valll
  2014-03-28 16:58:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Bun, si Realitatea TV si Vox au primit publicitate de la RMGC si au zis pas?

  Iar asta cu “cel mai mare caz de coruptie…” hai sa fim seriosi. Deocamdata cu RM e la nivel de vorbe si scheme pe la Toronto. Avem alte chestii tari – privatizari dubioase, vezi Petrom, vezi Rompetrol.. Am uitat complet de Bancorex ?? – asta e cel mai mare tun de dupa revolutie. Banii din vanzarea BCR,stie cineva unde sunt? Dar de baietii destepti din energie (nu numai de la Hidroelectrica) mai vorbim? De eoliene? De padurile patriei – hai ca aici v-am atins la coarda – ne ocupam si noi candva?

  Asa ca lasa-ne Mihai cu Rosia Montana , e fumata deja.
  Daca intretineti in continuare galagia, chiar cred ca inca nu aveti sumele complete pentru decontare la nenea Soros.

  Mircea+
  2014-03-28 17:21:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Dupa cat de pe langa si nervoase-s comentariile de mai sus, deduc ca dl. Gotiu a nimerit-o bine :)

  Maxa
  2014-03-28 17:55:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  …trei postari diferite, acelasi principiu: “da’ si voi linsati negri”. Made in U.S. Ailalta :) .

 • 6

  @ Maxa,
  bine pentru intelegerea ta.
  E bine ca scrie sa inteleaga si unii-altii ;)

  victor L
  2014-03-28 18:00:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  precizare: primele trei ;)

 • 8

  Nu trebuie sa fii mare filosof cand citesti Evz ca sa-ti dai seama ca ziarul e vandut Udrei!
  De ce-a plecat Cristoiu? De ce s-a sesizat hotnews?

  taran
  2014-03-28 18:13:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Maxa:
  Daa, a nimerit-o la fix Gotiu !
  Că dacă vorbea de acciză , să spunem, o dădea-n bară !
  Foarte pertinentă observaţia.

  Mircea+
  2014-03-28 18:18:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Maxa

  “Dupa cat de pe langa si nervoase-s comentariile de mai sus…”

  Da. De departe se aud behaiturile oitelor de la PMP… Doi berbecuti si o miorita (Mircea+ de la “o+”), careia de trei zile-ncoace gura nu-i mai tace…

  pictor L
  2014-03-28 18:40:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @pictor L:
  Esti aiurea! Majoritatea suntem clar pro PSD inafara de Gotiu si Rogozanu care-s neutri.

  Tu esti cu Udrea? Sau …ai vrea?
  Ori inca suspini după Rovana Plumb, am ghicit?

  Mircea+
  2014-03-28 19:08:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  E o gluma articolul? Daca da, mai merge, daca nu, atunci face parte din categoria frustratilor.
  Am urmarit si eu contrele si datele problemei sunt urmatoarele:
  -Tapalaga acum cateva zile, a spus pe FB asa tam-nesam ca Udrea este actionar la EVZ.
  -Mai pe seara, Dan Andronic a negat, ca NU si ca poate demonstra.
  -Elena Udrea, a scris fic doua randuri, negand asa ceva.
  -Tapalaga continua sa atace, deviind putin de la subiect, crezand ca pacaleste si, ii raspunde lui Andronic, ca ba sa inteleaga atacul lui!!!!!
  -A doua zi intervine si Turcescu, minunandu-se de reactia din senin a lui Tapalaga.
  -Si Cristoiu are o explicatie la d-lui pe blog, unde, pentru prima oara de cand il citesc i-am dat 100% dreptate.
  -Ieri. Pauza….ana spre seara cand s-a trezit in piata de legume si una Ene de pe ziare.com.
  -Dupa nici o ora Tapalaga se baga iar in seama sustinand-o pe colega macovista.
  -Din partea lui Andronic si a celorlalti jurnalisti nicio reactie.
  Concluzia: cei intelepti au cedat…..ceilalti stiti voi cum, au continuat.
  Azi, mai vedem o reactie, total anapoda si fara sens, fara argumente, fara logica. Deci? Unde-i vina Elenei Udrea???? A lui Andonic? Turcescu? Aud?!!!!

  Doru S
  2014-03-28 20:32:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @ Doru S.,
  in cazul asta nu conteaza unde-i dreptatea.
  Principiul este “arunca noroi ca tot ramine ceva”
  Unii au auzit/citit doar acuzatiile si cu astea defileaza. Cei care au ca tine, reactii din ambele parti, sint mai putini, pentru ca pentru birfa si minciuna nu ai nevoie de documentare. Daca pori sa mai arunci cu ceva noroi pe tocurile Elenei dece sa n-o faci. Placerea fiecaruia.
  Obicei vechi: daca nu ajungi la ea fa-o koorva.

  victor L
  2014-03-28 21:06:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Daca poţi, scuze.

  victor L
  2014-03-28 21:07:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @taran: Dar cand citesti Gandul; ADEVARULal:sau Romania libera,te pomenesti ca tot Elena Udrea e de vina cand aceste ziare nu mangaie crestetul cu ochelari al unui Victor Viorel Ponta si altii ca el!!!!
  Sunteti niste caraghiosi domnilor ,ptr.ca in loca sa recunoasteti ca ati votat pe cine nu trebuia,si asta cu ajutorul neprecupetit al jurnalistilor din grupul din care cu onor face parte si dl Gotiu,aruncati cu pietre in aceleasi personaje precum Elena Udrea,Traian Basescu ,Emil Boc s.a.m.d.
  Nu aveti nici fantezie si nici barbatie domnii mei !

  lumina
  2014-03-28 21:32:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Mircea+: Da ai dreptate ,Gotiu si Rogozanu sunt neutrii ca tot romanul care se respecta !!!!!!Hi!Hi!

  Cand dl VVPonta si-a pus sapca de miner sa coboare in maruntaiele Rosiei MOntane declarandu-se surprinzator ptr.extractia aurului si mai apoi a gazelor de sist nu am auzit nici macar un scancet din partea dlui Gotiu ce altminteri se auzea precum tunetul ! si se-aprindea precum fulgerul!

  lumina
  2014-03-28 21:44:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @taran: Poate ne spui pana una alta dece a plecat Cristoriu dela Antena 3??????????

  Sunt de-adreptul curioasa sa-ti citesc pretiosul argument.
  dar vezi sa nu-.l superi prea tare pe dl Voiculescu si pe vrednicii slujitori ai acestuia !

  lumina
  2014-03-28 21:46:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Eu am si fantezie si iti pot demonstra barbatia, doar sa-mi spui cand si unde.De unde pana unde ai tupeul sa-mi spui ca am fresit ce-am votat? Ai memorie scurta? Nu crezi ca imi amintesc ce dezastru au facut aia de-i enumeri tu? Vrei sa lasi aparenta feciorelnica deoparte si sa accepti faptul ca TB iese dintr-un ciclu de putere cu multe milioane de euro necuvenite, el, frac-su, fiicele si toti cumetrii? Canta la alta masa!

  Plisken
  2014-03-28 21:47:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @lumina: Corect! Dupa ce au adus USL-ul la putere, urmatoarea sarcina care a fost trasata jurnalistilor PSD-isti este sa il faca presedinte pe Ponta. Asa ca jurnalistii PSD-ului baga la greu fumigene si petarde…

  gjgj9
  2014-03-28 21:49:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @gjgj9: Gigi sper ca intre doua plescaituri te citeste si Plisken cel cu pliscul mare!
  Nu de alta dar poate o sa doreasca sa te convinga si pe tine cat de barbat este si cata fantezie se zbate in pieptu-i de arama!
  Sa-mi demonstreze doar mie,o biata nevazatoare a marilor adevaruri din politica romaneasca, ar fi umilitor ptr.un Sfarma Partide cu muschi din ,,asa s-a calit otelul” si cravata rosie de pionier.
  Dar vorba ta,sarcina trasata e sa-l votam presedinte pe
  copy paste Victor Viorel Ponta,primul mincinos al tarii !!!

  lumina
  2014-03-28 23:40:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @Plisken:
  Draga domnule daca dumneata ai ,,barbatie”de aratat da-mi voie sa am si eu tupeu nemasurat !!!!!!Hi!Hi!
  Si daca doresti cu adevarat sunt gata sa ma prezint la ,,ademenitoarea “intalnire.
  Dar ca sa ma recunosti dintro mie vei avea nevoie de foooooooarte multa fantezie !!!!!
  Stradueste-te caci nu-ti va parea rau Plisken !

  lumina
  2014-03-28 23:45:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Domnilor ziaristi <ajunceti sa va cititi intr voi<va razboiti care sunteti mai?etc<va merge deocamdata ca la assa zisii politcieni<la B1 nu se mai intelege nimic<toti vorbescs a mutat OTV,.DOMNU bARBU,.marele”"

  ITAMASSS
  2014-03-29 09:42:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Motivul certurilor in aceeasi gasca e simplu: au ramas mai putini bani pentru “trompete”. Inainte, cand se manca gras din bani publici, era veselie mare. Acum, cand s-a taiat conducta, unii trebuie sa moara. E greu acum cand ai tras cascaval de la buget si nu mai de unde.

 • 24

  Aşa precum primul postor despre Roşiile de la Munte şi Elenele prea vrute, pot vedea aici în articol doar un subiectivism, ….timpul trece dar leafa nu mai merge.

  Prin toate chichiţele premieraşul Xerox a dat tot ce mai avea pe la buget lui Dragnea şi lacheilor aferenţi de prin primăriile dragi ale patriei banii pentru campamiile electorale apropiate şi de poimâine vrea să umble prin accizele carburanţilor pornind de fapt bulgărele de zăpadă pentru scumpirile care le provoacă!

  RUSINE COMUNISTO-SECURISTILOR DE LA PUTERE!

  nelutiu
  2014-03-29 21:17:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!