RSS Feed

Udrişti şi blagieni: cuţitul pe la spate şi ruperea PDL-ului

vezi toate articolele de
21 Feb 2013 la 22:41 113 comentarii 1024 vizualizari.

Zilele astea am stat de vorbă, în particular şi nu numai, cu cîţiva reprezentanţi ai PDL-ului. Cei patru pe care i-am întrebat, pe văzute şi auzite, dacă PDL-ul se va rupe mi-au răspuns, cît au putut mai convingător, că asta nu se va întîmpla. Cred că au făcut foarte bine. Cei şase cu care am vorbit doar în particular au admis că e posibil ca după Convenţia Naţională PDL-ul să se rupă. Nu imediat, dar nici mult după aceea, şi asta ca şi cum ar fi o fatalitate cu care ei nu sînt de acord.

Dintre cei şase, patru merg pe mîna Elenei Udrea, şi doi sînt de partea lui Vasile Blaga. E vorba de foşti sau actuali parlamentari dintre cei ale căror voci înseamnă ceva în acest partid.

Udriştii sînt toţi convinşi că Elena, dacă va cîştiga, va fi un preşedinte al PDL care-i va ceda locul lui Traian Băsescu cînd el va pleca de la Cotroceni. Dar, i-am întrebat, va fi Elena Udrea în stare să ţină PDL-ul laolaltă pînă atunci? Va fi, pentru că pedeliştii adevăraţi ştiu că acest partid nu poate fi rupt de Traian Băsescu! Şi pentru că odată întors în partid, Traian Băsescu va porni la luptă. Intrebarea mea: – Ştii că se va întoarce? Răspuns, cu variaţiuni, dar în esenţă: – Sigur se va întoarce; Băsescu nu poate sta deoparte! – Dar, întrebarea mea, un Băsescu fără prerogativele prezidenţiale, un Băsescu care nu mai are nimic de oferit, ca fost făcător de guverne şi atît, cu ce i-ar mai putea convinge pe cei din PDL? – Nimeni nu uită că Băsescu a făcut din PD, care era un partid mic, PDL-ul care a dominat scena politică timp de cîţiva ani! Şi pentru cei tentaţi să uite, altul mai bun n-avem! Şi nici nu se arată!

Argumentele blagienilor: – Dacă PDL-ul rămîne la remorca lui Traian Băsescu şi-l aşteaptă pe Băsescu să-l salveze, va ajunge un partid pentru o persoană, care nu va mai fi o miză politică. Traian Băsescu nu acceptă că între el şi viitorul PDL-ului nu mai e nici o legătură. – E Blaga, însă, carismaticul capabil să tragă partidul după el în anii de opoziţie care urmează? – Blaga nu se pretinde asta, el nu vrea decît ca PDL-ul să nu mai depindă de o anumită persoană. – Adică să nu mai depindă de o anumită persoană, care e Băsescu, în schimb să depindă de o persoană, mai puţin anumită, care e Vasile Blaga? Ce cîştig v-ar aduce Blaga? – Un cîştig de etapă, ca să nu mai fim asociaţi cu Elena Udrea şi cu eşecurile lui Boc, adică, de fapt, ale lui Băsescu. Sînt mulţi care ne urăsc din cauza asta.

– Cei care vă urăsc vor începe să vă iubească dacă Blaga cîştigă partida cu Elena Udrea, adică, de fapt, cu Băsescu? –  S-ar putea să ne acorde o şansă. S-ar putea ca şi cei care au stat acasă la parlamentare să-şi recapete încrederea în PDL. – De ce n-au făcut-o după ce Blaga a devenit şeful partidului? De ce nici Blaga însuşi n-a intrat în Parlament decît după redistribuire? – Pentru că şi Blaga a fost perceput, după referendum, ca omul de rezervă al lui Băsescu. – Şi Blaga nu ştia că dacă-l susţine pe Băsescu la referendum va fi privit astfel? – Dacă nu l-ar fi susţinut, cu toate riscurile, Blaga ar fi fost etichetat ca trădător. Şi să nu uităm că Blaga a pierdut funcţia de şef al Senatului cum a pierdut-o. – O funcţie pe care a primit-o şi cu ajutorul lui Băsescu! Aşa că de ce se contrează acum Blaga cu Băsescu? –Fiindcă sînt chit! Şi fiindcă, poate, a venit momentul lui Blaga!!

Aşadar, între cele două tabere din PDL nu există vreo dispută pe idei, ci o ceartă între persoane. N-ar fi o noutate. Ce-am înţeles din această ceartă? Că după convenţia PDL-ului, indiferent care tabără va cîştiga, se va ajunge la o ruptură şi la o luptă pe numele partidului, cu acuzaţii reciproce de fraudare a alegerilor. O luptă în care Blaga are de înfruntat doi adversari, iar Elena Udrea va trebui să aibă aerul de purtător de cuvînt al celui care se va întoarce  la un moment dat, să salveze partidul.

Dacă din acest meci care pe care, va cîştiga Blaga, disputa va continua la tribunal, printr-un proces de partaj, în care Elena Udrea se va strădui să demonstreze, la masa verde, că Blaga a pierdut. Dacă însă cîştigătoarea va fi Elena Udrea, adică Traian Băsescu, s-ar putea ca Blaga să se retragă din politică, temporar sau definitiv, împreună cu cei mai însemnaţi dintre susţinătorii lui. Temporar, dacă Blaga va fi în stare să-şi facă un partid căruia să-i găsească un lider credibil. Definitiv, dacă orgoliul îl va împiedica să aleagă o soluţie de tip Frunzăverde, adică să se mute, cu o parte din partid şi cu coada între picioare, la PNL.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


113 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!