RSS Feed

UE ne-a dat pe mână 50 de miliarde de euro, la propunerea lui Băsescu

vezi toate articolele de
27 Nov 2009 la 14:16 33 comentarii 2795 vizualizari.

Nu mă mai aşteptam. Credeam că după tot scandalul intern, nu va mai avea nimeni încredere să dea pe mâna unui român un portofoliu important la Comisia Europeană. Iată că m-am înşelat. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, tocmai a anunţat că Dacian Cioloş a primit postul de  comisar pentru agricultură. Asta înseamnă că va gestiona cea mai mare parte din bugetul Uniunii Europene,  aproape jumătate din acesta, vreo 50 de miliarde de euro, după cum spuneam.

Cred că a fost foarte util faptul că Dacian Cioloş nu face parte din partidul din care provine preşedintele Traian Băsescu, şi nici din PSD. În felul acesta, persoana numită drept comisar a fost ferită de scandalurile campaniei prezidenţiale. Cioloş este un specialist, cu studii aprofundate în domeniul agricol, inclusiv în Franţa. De altfel, probabil că Parisul a jucat un rol foarte important în numirea românului la agricultură. Franţa este cel mai mare consumator de fonduri UE pentru agricultură şi promisese că va susţine un reprezentant al României pentru acest post. Nu în ultimul rând deoarece România are o viziune asemănătoare cu cea a Franţei faţă de Politica Agricolă Comună. La un moment dat, presa irlandeză scrisese că Franţa a decis să nu mai sprijine România, care nu a fost în stare să îşi cheltuiască în mod corect nici măcar banii alocaţi ei pentru agricultură. În acel moment am fost convinsă că şansele Bucureştiului la acest post au dispărut. Iată însă că nu a contat atât de mult ce a fost sau nu în stare România să facă cu fondurile agricole, ci specialistul pe care l-a numit. Nici nu îmi pun problema ca specialistul Dacian Cioloş, care a şi lucrat în aparatul executiv european, să aibă vreo problemă în audierile din Parlamentul European.

În cele din urmă, Dacian Cioloş a fost propunerea guvernului Boc şi a preşedintelui Băsescu. PSD-iştii au încercat să schimbe această desemnare, dar fără succes. Adrian Severin, care se înscrisese în cursa pentru postul de Înalt Reprezentant pe Politică Externă al UE, a fost cel care a protestat la adresa desemnării unui fost ministru liberal, actual consilier al lui Băsescu. Din funcţia sa de ministru de externe, Cristian Diaconescu susţinuse această numire.  Diplomaţia românească, aceea din umbră, care funcţionează indiferent dacă există sau nu un ministru de externe care să o strunească, şi-a făcut din nou datoria şi a negociat cu ceilalţi europeni. este o victorie pentru ţara noastră. O primă victorie în UE.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!