RSS Feed

Ultracomercialul pe bani publici. Lesko sau Lady Gaga. Mircea Toma, vorbeşti serios?

vezi toate articolele de
14 Aug 2012 la 18:00 34 comentarii 2097 vizualizari.

Cu o rată de 1,8 miliarde de euro pe care România trebuie să o ramburseze către FMI până la sfârşitul acestui an şi cu un deficit bugetar de 1,1% din PIB la jumătatea acestui an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) cheltuie circa un sfert de milion de euro din bani euro­peni pe promovarea brandului turistic de ţară în cadrul concertului cântăreţei Lady Gaga (16 august), a formaţiei Red Hot Chili Peppers (31 august) şi a festivalul B’estfest, care a avut loc în perioada 6-8 iulie în Tunari. (zf)

Una dintre cele mai fascinante perversiuni ale perioadei de criză în capitalism este sporirea ajutorului public pentru ultracomercial, pentru tot ceea ce era menit să reziste singur “pe piaţa liberă, în liberă concurenţă, blabla”. Aşadar, nu doar cultura “înaltă” are nevoie de sprijin public ca să existe ci şi popcultura ultracomercială.

Am citat mai sus din noul scandal al reclamei pentru “frunza turistică a României” la concertele unor mari staruri vestice. Bani publici cheltuiţi complet ineficient, doar ca să ne băgăm campania de imagine în seamă pe la vreun concert bun. Dar ei vin pe un val mult mai înalt decît am putea oserva din prima.

Pop-ul românesc atrage bani importanţi din fonduri publice (bani de la autorităţi locale sau din alte surse care construiesc “imagine”). Trăisatariu sau Anna Lesko au bătut toate comunele în lung şi în lat în timpul campaniei electorale pentru locale. Toţi banii ăia au venit în principal din zilele oraşelor organizate de primari şi şefi de consilii în funcţie, adică au fost mai ales fonduri publice, nu private. În scop electoral. Aşadar, schema asta cu sponsorizarea ultracomercialului e mult mai complexă decît ne arată biata frunză a României.

Apoi, să privim puţin alte zone aşa-zis ultracomerciale: fotbalul. Ni se spune cît de bănos e, dar eu văd că cele mai importante investiţii făcute sînt tot din bani publici: stadioanele, multe dintre ele fără nici o şansă de a aduce înapoi banii cheltuiţi (a se vedea fondurile uriaşe cheltuit pentru Naţional Arena). Patronii vînd cumpără jucători, mai cîştigă ceva din drepturi TV sau din competiţiile mari. Dar investiţiile adevărate sînt făcute PUBLIC.

E ceva în neregulă? Nu. E perfect corent. DIn bani publici se salvează bănci, companii de asigurări. Iată că în România se mai salvează şi entertainmentul.

Mircea Toma

Un articol de-a dreptul aberant semnat de Mircea Toma în care apare o ipoteză măreaţă. Că eu şi alţii ca mine, nişte vînduţi la USL, avem aceleaşi reflexe ca regimul din Siria, cu ţara pusă sub ameninţare de forţe străine. Trec repede peste faptul că omul mai e şi în Active Watch, firmă serioasă cu nişte tipi tineri implicaţi pe care-i respect.

Dar lui Toma îi spun simplu că s-ar putea ca vopseala de progresism pe care a afişat-o atîta timp a sucombat în sfîrşit într-un provincialism demn de Chiriţe: că cum adică să mă iau eu, subsemnatul, de unele articole tîmpite din presa străină, cum să îndrăznesc să contest vocea de la Vest? Poate după capul lui Toma voi fi fiind şi vreun naţionalist extremist, cine ştie. Că doar deja sînt pus în linie cu Ciutacu.

Pentru Mircea Toma e simplu: ce vine din Vest e garantat bun, nu trebuie dezbătut, analizat, e ca jeanşii înainte de 89. Dacă îndrăzneşti să critici ceva e simplu: eşti criptoterorist naţionalist. Atîta a înţeles Mircea Toma în ultimii 20 de ani din europenism, deschiderea graniţelor, acces la informaţie. O viziune de cel mult şef de tură într-o companie petrolieră care se extinde în lumea a treia. Ziceţi mersi că ne bagă Europa în seamă. Voi n-aveţi dreptul să comentaţi nimic pentru că deveniţi nişte sirieni, ăia din partea rea.

Dragă Mircea Toma, mai bine ţi-ai pune banii oengişti la contribuţie şi ai face o monitorizare corectă, după reguli jurnalistice, inclusiv cu argumente din articolele mele de rahat, şi vei constata atunci pentru prima oară că o asociaţie care apără deontologia trebuie să mai taxeze şi ziare vestice cînd o iau razna. Am ajuns la lehamite cu explicaţiile la întrebarea “cum îndrăznesc eu să spun că un articol din le Monde sau din FAZ e prost?”. Am arătat cum citează surse numai dintr-o anumită tabără, analişti clar lipiţi de o anumită tabără, cum repetă pînă la saţietate clişee cu estul comunist condus de comunişti. Nu le iau iar la rînd. Dar mai ales voi, Mircea Toma, trebuia să vedeţi asta, dacă tot vă ocupaţi cu deontologia. Am făcut asta şi nu mi-a viciat cu nimic critica la USL. Deci se poate.

În orice caz, nici măcar ciutacu sau badea n-au reuşit s-o ardă atît de aiurea. Felicitări, Mircea Toma, succes la cheltuială europeană în continuare. Uite, vin gratis la sediul ONG-ului tău, poate şi la CJI, şi la alte organizaţii care acum dorm în papuci în loc să evalueze la sînge calitatea jurnalistică a tuturor, nu doar a unora ca Ciutacu, atît de uşor de dovedit ca vînduţi – ei înşişi n-o ascund. Şi vă arăt în 5 minute, dacă n-aveţi chef să citiţi blogul ăsta, cum poţi să scrii o ştire dezechilibrată şi s-o bagi pe o agenţie europeană importantă. E foarte simplu. Dar nu, mai bine urlăm narcisist şi european “văleu, se clatină democraţia şi rogozanu e terorist”. De ce să ne facem treaba?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!