RSS Feed

Un avocat pledant despre dosarul trimiterii lui Dragnea în judecată

vezi toate articolele de
07 Oct 2013 la 18:20 226 comentarii 2700 vizualizari.

Cînd am auzit că Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, după ce procurorul Lucian Papici i-a predat dosarul, la cheie, noii şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, am vorbit cu un avocat care a urmărit cu atenţie alegerile şi referendumurile din România, începînd cu „duminica orbului” din 1990. Omul nu e parlamentar, nu e membru în vreun partid şi nici nu face parte din echipa de avocaţi a lui Liviu Dragnea. N-a vrut să-i citez numele, fiindcă e de părerea că un avocat pledant trebuie să-şi păstreze toate cartuşele posibile pentru duelurile de la tribunal. Reproduc aici cîteva dintre observaţiile lui:

- Dacă se dovedeşte că Dragnea are legătură directă cu ameninţări şi cu încercări de intimidare ale alegătorilor, ăsta ar fi un cap de acuzare cît se poate de serios.

- Dacă există probe că din ordinul lui Dragnea alegătorii au fost mituiţi în bani sau în diverse bunuri, ar fi şi ăsta un cap de acuzare temeinic.

- Dacă în dosar există dovezi care arată că în urma actului de instigare săvîrşit de Dragnea a fost violat secretul votului şi că Dragnea a avut cunoştinţă de această fapt după ce a fost comis şi acesta ar fi un grav cap de acuzare.

- Dacă sînt probe că din ordinul direct al lui Liviu Dragnea s-au comis fraude în secţiile de votare, asta ar putea fi, de asemenea, o problemă greu de rezolvat pentru avocaţii lui Dragnea.

- În schimb Liviu Dragnea nu poate fi acuzat dacă activiştii locali ai PSD s-au dus să-i invite pe alegători la vot, cîtă vreme nu le-au spus şi cum să voteze.

- Faptul că Liviu Dragnea şi-a propus ca 60% dintre alegători să se prezinte la urne în ziua referendumului nu poate fi considerat un delict, ci o ţintă care ţine de regula de bază ademocraţiei. A-i îndemna pe alegători să-şi exercite dreptul la vot nu poate fi considerat o instigare, decît dacă faptul de a vota a devenit o infracţiune în România.

- Nu poate fi considerată o infracţiune numărarea în timp real a cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul la vot. Toate partidele fac asta.

- Nu e infracţiune nici faptul ci, după ieşirea de la urne, alegătorii sînt întrebaţi cu cine au votat – asta ar însemna că instituţiile care fac sondaje în timp real printre alegătorii care au votat acţionează ilegal în România.

Avocatul a tras următoarele concluzii:

- E prima oară, din 1990 încoace cînd unui politician care a condus o campanie electorală a partidului său sau, în acest caz, o campanie la un referendum e trimis în judecată de DNA.

- E de asemenea prima oară cînd un politician din România e pus sub acuzare sub învinuirea că a încercat să-i mobilizeze pe alegători la vot. Şi e tot prima oară cînd după o declaraţie a preşedintelui suspendat al României că referendumul pentru demiterea sa a fost fraudat, DNA organizează o anchetă de mari dimensiuni.

- Dacă acest dosar e construit pe deducţii, cam ca deducţiile în urma cărora Daniel Morar, fostul şef al DNA, a ajuns la concluzia că s-ar fi fraudat două milioane de voturi la referendum, deşi nu s-au putut proba decît 50.000, avocaţii lui Dragnea pot demonta fără efort acest dosar.Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!