RSS Feed

Un caz de plagiat în echipa lui Klaus Iohannis: economistul Cosmin Marinescu

vezi toate articolele de
21 Nov 2014 la 17:48 38 comentarii 5465 vizualizari.

La ceremonia de validare a lui Klaus Iohannis la Curtea Constituţională s-au aflat “cei mai importanţi membri ai echipei noului preşedinte”, anunţă Ziarul Financiar. Printre ei, profesorul de economie Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, consilier al Ministrului Economiei în perioada mai – decembrie 2012 şi  consilier al Ministrului de Finanţe decembrie 2012- februarie 2014.

Scriam acum câteva săptămâni despre cazurile de plagiat semnalate despre Cristian Socol, consilierul pe probleme economice al premierului Ponta.

Iată că şi Cosmin Marinescu, aflat în suita preşedintelui, posibil consilier, are două cazuri de plagiat la activ. Puteţi găsi acuzaţiile şi răspunsurile lui Cosmin Marinescu aici : https://plagiarism.repec.org/marinescu.html

Pe lângă autoplagiat, Marinescu a avut şi situaţii de plagiat propriu-zis, copierea a întregi paragrafe fără citarea corespunzătoare. Iată decizia comitetului RePEc, un site pe care Marinescu şi-a publicat articolele:

“There is substantial overlap between the three articles by Cosmin Marinescu. They do not cite each other. In addition, the first paragraph of page 267 in the 2012 article corresponds almost word for word to the first paragraph of page 49 in Hülsmann (2000). Even though the latter is mentioned, it is not clear it is an almost identical quote. However, footnote 17 is identical to footnote 13 in Hülsmann (2000). The same footnote is footnote 1 in Marinescu (2006). Also, the fourth paragraph of page 398 of Marinescu (2007) is identical to the first paragraph of page 49 of Hülsmann (2000).  “

Prezenţa lui Cosmin Marinescu în echipa de consilieri a lui Klaus Iohannis este, în aceste condiţii, de neconceput, decizia comitetului RePEc fiind de includere a lui Marinescu pe pagina de plagiatori. Dacă Iohannis îl va numi pe Marinescu consilier, România va avea cazuri de plagiat atât la consilierul economic al premierului, cât şi la cel al preşedintelui, o situaţie care nu este în spiritul votului şi încrederii acordate lui Klaus Iohannis, care s-a exprimat în repetate rânduri în privinţa plagiatului lui Victor Ponta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

38 comments
 • 1

  domnișorule, las-o că pute. românia e guvernată de doi ani jumate de către un plagiator mizerabil. apropo, ai vreun articol scris în speța asta? nu, clar.

  golumh
  2014-11-21 18:40:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Asa toata Romania cu Doctorate scoase in ultimii 15-20 de ani e plina de Plagiate. Problema e cat s-a plagiat. La Ponta e foarte mult din lucrarea s-a ca plagiat. Adica copy/paste de texte fara a mentiona sursa. Desi nu prea poti sa justifici raportul dintre creatia originala tie care te semnezi ca autor si citate. Adica daca jumate de lucrare e numai citate … In fine daca e trecuta sursa multiplelor(tone de) citate nu e plagiat.

  Acum daca apare diverse texte, nu multe, copiate de pe nu stiu unde fara mentionarea sursei si autorului original, se mai poate trece cu vederea ca fiind o scapare din neglijenta. In cazul cu autoplagiatul se poate considera ca nu s-a priceput. Chiar trebuie sa te automentionezi la Bibiliografie?

  Faptul ca e o lucrare partial (auto)plagiata nu-l face pe autor incompetente. Imporant este sa fi inteles foarte bine ce scrie acolo si sa transpuna informatia cat mai corect cu realitatea si deciziile sa aiba efecte pozitive asupra mediului de lucru – in speta economia tarii. Spre deosebire de Ponta care …

  Library Mouse
  2014-11-21 18:58:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Asa zic si eu, trebuie sa vedem exact textul si mai ales cantitatea – pentru ca 2 paragrafe, si 2 note de subsol sunt o cantitate totusi mica fata de cele 80 de pagini ale lui Ponta, si ma rog, cand lucrezi cu sute de citate si note, 2 paragrafe si 2 note sunt la limita neglijentei. As vrea sa vad personal pt ca am citit cateva articole solide scrise de CM. Zizek a preluat un articol intreg.

  Dolarel
  2014-11-21 19:27:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Noul Cod Penal

  Cu noul cod, mult prea penal
  Ne căpuşează guvernanţii
  S-avem doar ochelari de cal
  Şi să ascundem delicvenţii.

  Miniştri care fură-n voie
  Cu Noul Cod Penal adus
  Noi de penali avem nevoie
  Unii ajunşi acolo sus….

  Corupţii cu dosar penal
  De astăzi vor fura în voie
  În Parlament e carnaval
  Şi de penali ei au nevoie.

  O sută patruzeci articol
  Înştiinţează infractorii
  Aşa cădem noi în ridicol
  Şi-n Europa….procurorii….

  nelutiu
  2014-11-21 19:37:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Bine de stiut si corecta concluzia. Nu poti inchide ochii la plagiatul “alor nostri” dupa ce ai urlat la plagiatul altuia.

  Dana
  2014-11-21 20:16:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  ponta a praduit Romania cu 400 milioane euro in favoarea strainilor:

  kmkz.ro/investi../

  yehudy
  2014-11-21 21:40:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Deci Repec ala e un site pe care respectivul a publicat niste articole. Dar daca publica pe voxpublica si aceasta afirma plagiatul, mai putea individul sa spere la vreo functie in stat?

  just mac
  2014-11-21 22:20:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Domnule Domnisoru, nu aveti un Adobe Reader instalat? Daca da, o sa găsiți usor de tot un raspuns mare, da mărește in care CM explica exhaustiv de ce nu e un plagiat colea si colea. De fapt, de ce nu e un auto-plagiat. Faceti un update la articol după aceea asa… ca sa fiti ca FoxNews fair and balanced.

 • 9

  Parca sunteti postaci PSD: a plagiat putin, a explicat cum a plagiat, site-ul Repec e doar un site, altii au plagiat mai mult.

  Ciprian Domnisoru
  2014-11-22 01:52:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Da coane, pentru ca si in acest domeniu exista nuante. Ti-am facut favoarea sa ma uit pe link si pana si condamnarea lor e nuantata:

  NO Notification of offender superiors
  YES Notification of editor published plagiarising work
  YES Request of removal of plagiarising work
  YES Notification of afflicted author(s)
  YES Notification of afflicted editor
  NO Banning of author from RePEc Author Service
  YES Publication on RePEc plagiarism page

  just mac
  2014-11-22 09:10:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ Ciprian Domnisoru
  Ironia este ca nefolosirea ghilimelelor, spre deosebire de nefolosirea prezervativului, nu-ti da “dreptul de autor”.
  Mie imi place si “pezumtia de nevinovatie” pe lunga perioada a proceselor, care in majoritatea cazurilor seamana cu prezumtia de virginitate pe perioada sarcinii.

 • 12

  Poti sa descoperi oricati plagiatori, atata vreme cat guvernul Romaniei este condus de un copy-past, pe care l-ati lasat la impartit cadouri si promisiuni electorale platite de noi anul viitor si poate si pe anul 2016 (vezi planul de cote procentuale la impozit pe venituri) nu avem mult de discutat.

  marga
  2014-11-22 12:29:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Din ceea ce am citit in revista Repec rezulta ca au fost notificati editorii celorlalte reviste. Daca site-ul nu a bannat autorul inseamna ca nu se confirma acuzatia de plagiat.
  Am gasit pe internet ca acest economist a fost consilierul lui Chitoiu, un ministru mai apropiat de PSD decat de PNL. Chitoriu este in present in echipa lui Tariceanu.
  Am cautat ceea ce a mai scris in revista Repec si am gasit pe prima pagina google doua pdf- Romanian Economic and Business Review si fundamentele instituționale ale performanței economice. Dand click pe articolele cu conţinut similar, am citit alte 3-4 articole. Ceea ce m-a surprins este ca are in revista Repec articole identice aparute anterior in alte reviste About Scientific Truths And Errors In EconomistS Life/Ştiinţa economică şi postmodernismul: recursul la etică/De la teoria relativităţii la relativizarea teoriei: moştenirea neoclasică/Economic Science and Postmodernism: Ethics Return. Asezarea in pagina este diferita, textul pare acelasi, iar cel in engleza este o traducere a celui in romana.

  robert
  2014-11-22 12:31:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  10 măsuri scandaloase pe care le pregăteşte noul preşedinte Klaus Iohannis – nationalisti.ro../

 • 15

  Draga domnisoara, sa stiti ca si repetatul ideilor fixe si putine este tot (auto) plagiat. Combatul de dragul combatului se numeste, citand un clasic in viata, futere de vant. Drept urmare, va rog respectuos, sa nu mai futeti vantul si sa va abtineti de la a posta pana in fericitul si indepartatul moment in care o sa aveti ceva nou de spus.
  Respect.

  Incontinentia Buttocks
  2014-11-22 14:17:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  halal schimbare. pai primul mi se pare ca a fost mare sef pe la garantare iar al doilea era prin patru CA uri pe la CEC si companii din energie a aparut pe gandul.info Marinescu asta luase vreo 350.000 de ron intr un singur an. daca pentru asta am luptat ca prostii….

  zeroabsolut
  2014-11-23 14:53:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  incredibil….pentru ce am stat in frig gandul.info/pol../

  zeroabsolut
  2014-11-23 14:58:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Atunci cand a aparut, vineri, am observat ca articolul asta a fost publicat la scurt timp dupa un articol de pe site-ul Ziarul Financiar care prezenta echipa presedintelui. Oare a avut timp dl. Domnisoru sa se documenteze asa cum ar trebui si sa citeasca mai intai, atent, raspunsul celui pe care il incrimineaza si detaliile despre acest caz, inainte sa lanseze toate aceste afirmatii?

  cris
  2014-11-23 16:07:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  E ridicol ca, in conditiile in care se plagiaza lucrari intregi, sa ne lovim de un paragraf intr-o nota de subsol. Nu e nici pe departe vorba de paragrafe intregi, asa cum se face referire in articol.

  cristina
  2014-11-23 16:08:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @cris , cristina Foarte trist sa vad aceste comentarii si sa primesc mesaje private incercand sa ma convinga ca acest caz de plagiat nu este mare lucru. Da, am citit cele sase pagini de comentarii ale dl Marinescu, o argumentatie foarte subtire, considera ca daca publica acelasi articol de trei ori in trei reviste diferite fara sa se autociteze nu e nici problema pentru ca are drept de copyright. Problema este ca articolele stiintifice trebuie sa fie contributii stiintifice originale , iar cand domnului Marinescu i se aduna punctajul la decizia de promovare profesionala sa nu i se adune acelasi punctaj de trei ori. In privinta paragrafelor copiate, dl Marinescu sustine ca erau in ciorna si a uitat sa le puna ghilimelele de rigoare, a lasat paragrafele copy paste din alt autor si a uitat sa mentioneze acest lucru . Inchipuiti-va ca acelasi argument l-ar fi avut si Ponta : a uitat sa puna ghilimelele.

  Nu ma mira sa vad atatea comentarii , pentru ca am vazut comentariile de sprijin pentru Cristian Socol, de la studente de la ASE. Vad ca pentru Marinescu vin si pe filiera de partid.

  Este un caz de plagiat clar, o hotarare a unui comitet, daca va place sa credeti ca nu este plagiat asta spune ceva despre dumneavoastra.

 • 21

  Pentru cine se pricepe cat de cat la economie, articolele invocate sunt fara niciun dubiu contributii originale. Am citit cu atentie si, faptul ca o nota de subsol nu este in regula nu inseamna nimic cu privire la originalitatea lucrarii, in ansamblu.
  Vad ca dl Domnisoru revine, ulterior, cu problema punctajelor privind promovarea profesionala. Asta este complet o alta problema. Nu are de-a face cu plagiatul, ca insusire frauduloasa a operei altor autori. Ceea ce nu vad ca dl Marinescu ar fi facut.
  Intre a nu pune ghilimele la 80 de pagini de doctorat, ca Ponta, si a nu pune ghilimele la 1-2 propozitii, e diferenta de la cer la pamant.
  Este insa interesant ca propaganda psd-ista continua razboiul cu Klaus Iohannis prin oamenii care apar in jurul dansului.
  Pana acum, Iohannis era vanzator de copii, acum trebuie facut orice sa se vada cat de rai sunt cei din jurul lui. E jalnic!

  Eleny
  2014-11-23 16:57:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  cristina, Eleny, nu va mai semnati cu nume diferite sa creati impresia unui val de opinii, ca vad ca aveti acelasi IP

 • 23

  @Domnisoru

  stati linistit, daca se va decide de catre cei care se pricep ca a fost plagiat si ca e grav, toti isi vor retrage sustinerea pentru domnul in cauza.

  Asta e diferenta, chiar daca avem cate un bias.

  just mac
  2014-11-23 17:13:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Pai un comitet de 20 de profesori de la universitati de prestigiu au decis ca e plagiat si au luat masuri, au fost notificate revistele stiintifice si retrase articolele. Mai trebuie doar sa convingem comitetul de sustinatori ai lui Iohannis ca trebuie sa avem criterii egale si pentru PSD si pentru consilierii avansati de PNL, gen Marinescu.

 • 25

  Din cate mi se pare mie, nu se intelege problema de fond: Repec a semnalat de fapt publicarea aceluiasi articol in doua reviste, ori asta nu inseamna plagiat, adica furt intelectual din munca altuia. Cred ca este totusi de bun simt sa intelegem aceasta diferenta!
  Altfel, despre oricine care isi publica textele in mai mult de un singur loc putem spune ca “se plagiaza pe sine”.

  Eleny
  2014-11-23 17:34:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Nu, nu intelegeti dumneavoastra ca un comitet a decis ca autorul Cosmin Marinescu a plagiat. O sa explic mai clar in urmatorul material ca este vorba despre o decizie finala a comitetului, nu “o acuzatie” sau “o semnalare”

  Ciprian Domnisoru
  2014-11-23 17:55:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Klaus Iohannis:
  “Oriunde în lume când cineva e prins că a plagiat, şi numai trei rânduri şi a plagiat, e obligat să se retragă în politică”

  gandul.info/pol../

  alin
  2014-11-24 09:57:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Mie mi se pare ca nu se face clar distinctia intre plagiat, adica “o lucrare insusita de la altcineva si prezentata drept creatie personala” (vezi Dex) si auto-plagiat. Exista de altfel si implicatii juridice diferite, de aceea este surprinzatoare aceasta acuzatie de plagiat, care ar putea fi lesne combatuta dpdv juridic.

  Fireste, articolul de mai sus si-ar fi pierdut substratul politic daca ar fi spus ca autorul s-a plagiat pe sine insusi.

  Daca vorbim despre plagiat propriu-zis, vad ca aici este vorba doar de un paragraf, o nota de subsol. Guvernantii nostri copie pagini intregi fara sa puna ghilimelele. Sunt, in presa, cazuri de plagiate nesimtite, unde contributia autorului e practic inexistenta. Hai sa fim seriosi, mi se pare plauzibil sa spui ca ai uitat sa pui ghilimelele pentru un paragraf, dar mi se pare imposibil de crezut atunci cand vine vorba de pagini intregi, luate din autori diferiti.

  In ceea ce priveste auto-plagiatul, autorul spune ca articolele respective erau “work in progress” si, deci, nu implicau cedarea dreptului de autor, ceea ce spun si editorii in cauza. E simplu. Probabil atunci cand jurnalele din Romania vor progresa si vor ajunge la nivelul la care sa impuna cedarea dreptului de autor pentru absolut fiecare lucrare publicata, vor disparea si acest tip de erori, mai mult sau mai putin neintentionate.

  Marian
  2014-11-24 11:37:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  [...] articol publicat pe platforma Voxpublica citează acuzaţiile de plagiat care i se aduc lui Cosmin Marinescu de către comitetul RePEc [...]

 • 30

  [...] a fost semnalat și de Ciprian Domnișoru, pe portalul VoxPublica. Comentarii FB comentarii [...]

 • 31

  Marinescule ce zici ne batem in plagiaturi sau in politica?
  Bai Marinescul eu am in spate mai multe pile decat tine eu am reusit chiar sa fiu profesor tu nu,eu am stiut sa imi aleg nu Nasul tu NU, eu cu nevastamea am mai multi bani decat tine,nevastata nu are nicio functie la ASEFE DECI AI PIERDUT SI AICI,eu am o vila mai mare decat tine deci si aici te-am batut eu am scris mai multe ode decat tine si tot eu am mai multe pile la ASE ptr ca ASE-ul e cu Ponta deci tot plus la mine.HA,HA HAAA AI PIERDUT CU 10-1 SOCOLII si parteneriatul si MARINESCU.

  cristi
  2014-11-25 00:16:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  [...] a fost acuzat de plagiat în luna noiembrie, însă acesta a demontat acuzele într-un articol postat pe o [...]

 • 33

  [...] Publica afirmă că un alt consilier al lui Klaus Iohannis, Cosmin Ştefan Marinescu, a plagiat. El este [...]

 • 34

  The runner going to first tries to beat |グッチ スニーカー メンズ Egg Template evsater.se/hals../| but cannot stop the ball dead Take a look at it

 • 35

  Nice article really impressed. ioskingdom.com/../

 • 36

  Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache. Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

 • 37

  Information is really useful…Much thanks for sharing

 • 38

  [...] articol publicat și pe VoxPublica.ro [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!