RSS Feed

Un fel de Sebi Ghiţă fără bani. Şi descentralizarea ardeleană. Cele două mari curente pesediste

vezi toate articolele de
20 Oct 2015 la 15:34 2 comentarii 1190 vizualizari.

Ce n-am pus ieri la analiza PSD, dar merită totuşi menţionat apropo de schimbările din partidul social-democrat. Sînt două mari curente care s-au întrepătruns în mişcarea nouă de partid. Unul tineresc, vesel-Blair, de tip vrem şi noi costume de lobbyşti. În el intră fără probleme şi Sturzu şi Gerogian Pop, unul pierzător, unul cîştigător doar pentru că s-au lipit de forţe mai mult sau mai puţin trecătoare, unul de Ponta, celălalt de SRI.

Celălalt mare curent, venit probabil pe filiera şcolii ardelene Dâncu, se întrevede în discursurile lui Dragnea, curentul localist, regionalist, descentralizator.

Sturzu a ajuns un soi de dizident, ceea ce ne umflă de rîs. E dizident pentru că nu mai e nici o scofală acum să fii omul lui Ponta. Ştiu, deja s-a observat, măcar la asta e bun google-ul, că şi el a căştigat alegeri candidînd singur pe la TSD. Dar altceva mi-a atras atenţia: discursul lui anticomunist seamănă ca două picături cu declaraţiile la nervi, după pierderea alegerilor, făcute de Sebi Ghiţă. Nu a fost atît de necugetat încît să se ia de Iliescu. În rest, singura grijă e una de imagine.

„Trebuie să înțeleagă acest om că nu e o chestiune personală, ci că nu mai poate fi un simbol al nostru. Eu am 36 de ani, Ponta 42, sunt mulți tineri în PSD care nu mai pot fi reprezentați în PSD de un om care a avut în viața lui multe evenimente pozitive și de alt fel. În acest fel, Victor Ponta a fost acuzat că este comunist și trebuie să găsim formula să arătăm lumii întregi că nu avem nicio legătură cu acel set de valori”

Ghiţă avea nevoie de imagine pentru a acoperi un alt stil de a conduce partidul prin influenţă financiară. Sturzu s-a visat funcţionar în acea ordine Ponta-Ghiţă. Un Ghiţă fără bani, mult mai trist, dar mult mai reprezentativ pentru portretul robot al tînărului oportunist. “Curajul” criticii e o non-critică, e poză de final după o etapă fructuoasă cu foloase şi funcţii livrate de fostul şef. Sturzu se agaţă acum de tot soiul de cauze care să-l facă acceptabil de către “lumea bună”. Mie mi-a rămas în cap doar cum apărea invitat permanent la o emisiune căpătată la TVR de  colegii de trupă. Pentru că a putut, asta e.

Descentralizarea ardeleană

Bun, am rîs de dizidenţa cu ghilimele, acum să luăm în serios unele vorbe din discursurile noii puteri. Dragnea îi tot dă de cîteva luni cu descentralizarea. După el se iau mai mulţi, sigur. Descentralizarea e mai ales vis ardelenesc. Despre dreptul la “banii noştri” tot aud din Ardeal. Tot aud de la Vasile Dâncu. E un proiect transpartinic, dar văd că PSD vrea să cucerească Ardealul.

Ideea o fi benefică pentru capitalul autohton sau chiar ăla local din unele zone (unele zone ardenleneşti şi bănăţene s-au descurcat deja să-şi producă proprii moguli), dar e încă o piedică împotriva redistribuirii în România. Ideea frumoasă a descentralizării ascunde de fapt un curent anti-redistribuire. Banii nu trebuie să rămînă doar în locuri oricum puternic industrializate sau privilegiate. Redistribuire înseamnă, da, să şi iei din taxe colectate în vestul ţării şi să dezvolţi ceva în Est.

Ideea politică ardelenească (e vorba de un trend populist, nu zic prin asta că toţi ardelenii au acest fix) e una: noi muncim mult şi banii noştri se duc pe zonele sărace pline de putori din Regat. Sînt multe de spus şi cu muncitul, şi cu cine munceşte, şi cu ce priorităţi de infrastructură şi de dezvoltare au fost în ultimele decenii. Ce e sigur e că ar fi o lovitură dezastruoasă pentru redistribuirea veniturilor dacă mai mulţi bani din taxare ar rămîne în diverse zone deja bogate şi echilibrate economic.

Este stilul noului PSD de a pretinde că e totuşi “de stînga”, dar dă noi lovituri unor idei simple, de bază, precum redistribuirea. Descentralizarea e de fapt o lovitură, mai ales cînd vezi că inegalităţile profunde ale României sînt şi geografice, nu doar pe caste şi clase. A, dacă auzeam că mărim cota unică, impozitul pe profit şi facem descentralizare, poate aş fi acceptat marea nouă idee. Dar nici vorbă de aşa ceva.

Astea-s cele două mari curente pesediste, bazate pe lipsă de imaginaţie şi obsesii vechi cît tranziţia. Una e de imagine, alta e încă un pas spre o mişcare politică anti-redistribuire, capital autohton. Ambele au fost bazate pe legături transpartinice. Ghiţă şi Udrea se băteau doar de faţadă, nici Dâncu şi aripa “statul de drept” nu au fost vreodată în conflict. Unii erau centraţi pe business. Noul PSD vrea să se refondeze administrativ, instituţional etc. Enjoy!

P.S. Foarte amuzant  e că după ce Iliescu a vorbit frumos despre Syriza, unii intelectuali PSD s-au răzgîndit şi nu s-au mai dat cu capul de pereţi că ce extremist e Tsipras. E o idee falsă că PSD n-are intelectuali. Are. Îs la fel de servili ca ăia de dreapta. Nu-s aşa vizibili, doar atît.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Mie imi place “democratia” din interiorul PSD-ului… Acolo nu exista principii sau drept la opinie. Cine nu este pe aceiasi directie cu seful este pus in fata a doua optiuni: sau se da pe brazda sau “zboara” din partid.

  Este clar ca un asemenea partid nu este capabil sa respecte regulile democratiei nici in relatia cu institutiile statului sau cu celelalte partide.

  gjgj12
  2015-10-21 09:33:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Si inca un aspect… Problema noastra nu este ca banii s-ar duce in zonele pline de putori. Problema noastra este ca banii se duc in localitatile care sint zonele de PSD-isti. Si cum noi nu prea ii inghitim pe mafiotii aia care isi spun PSD-isti… nici ei nu dirijeaza bani catre noi. Se merge pe sistemul: vreti bani? Votati-ne… A trebuit sa ajunga PDL-ul la putere ca sa stim si noi ce inseamna sa mergi la neamuri pe autostrada…

  Si atunci… Daca ceilalti tin neaparat sa fie condusi de PSD-isti… Sa o faca! Dar pe banii lor… Noi ne descurcam si fara ei…

  gjgj12
  2015-10-21 10:29:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!