RSS Feed

Un român de excepție. Și normalitatea lui

vezi toate articolele de
21 Feb 2011 la 10:09 29 comentarii 2643 vizualizari.

Alexandru Tomescu este un român de excepție. În 1985, la doar 9 ani a susținut primul concert la vioară în calitate de solist al Orchestrei Simfonice din Constanța, debutul fiind urmat de un prim turneu în străinătate, în Germania și Austria. Statutul de ”copil minune” a fost confirmat ulterior, pe 4 continente și în 36 de țări, obținând peste 100 de premii I naționale și 26 de premii internaționale de prestigiu. În 2007, a câștigat dreptul de a concerta timp de 5 ani la celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu. Cifre. Date statistice. Care nu spun mai nimic despre omul Alexandru Tomescu.

Iar calitatea unui om se dovedește în deciziile lui asumate în momente critice. La sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Tomescu a fost invitat, alături de pianistul Toma Popovici, să concerteze la Balul Operei de la Cluj. Cu puțin timp înainte de concert (după cum ați putut citi deja la colegul de platformă Eugen Istodor), Alexandru Tomescu a aflat că unul dintre principalii sponsori ai evenimentului este compania canadiană RMGC (cea care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană).

Asocierea numelui lui cu această companie venea în contradicție cu propriile principii de viață. Și avea de ales: să renunțe la concert, dând peste cap munca organizatoritorilor, ori să cânte împotriva convingerilor lui. Teribilă alegere pentru un artist, pentru că, dincolo de organizatori, în sală se aflau câteva sute de clujeni care doriseră să-l asculte. A optat să cânte, asumându-și însă, în mod public, disocierea de numele companiei. Mai mult, împreună cu colegul său de concert, au anunțat că vor dona întreg onorariu al serii Campaniei ”Salvați Roșia Montană”. Înainte de primele acorduri ale celebrei Stradivarius, Alexandru Tomescu a ridicat sala Operei clujene în picioare, în ropote de aplauze. Apoi, a ”vorbit” vioara.

***

La finalul serii, Alexandru Tomescu mi-a împărtășit, simplu, gestul lui: ”Nu ne-a fost ușor. Am discutat însă cu Toma Popovici și am spus că doar o disociere declarativă nu e suficientă. De aceea, în semn de solidaritate cu cei care luptă pentru salvarea Roșiei Montane, am decis să le donăm onorariul nostru. Pentru mine este un gest de normalitate, o continuitate a ceea ce fac eu de când mă știu – susținerea cauzelor ecologice și, mai ales, de salvare a patrimoniului cultural”.

Și un ultim amănunt. Am amânat publicarea acestui text așteptând reacția mass-media, care a avut zeci de reprezentanți la Balul Operei de la Cluj. Cu excepția unei știri în ”Adevărul” și a câtorva menționări în publicații online locale din Cluj, momentul a fost ”scăpat”. Un gest de normalitate a unui român de excepție nu reprezintă pentru restul presei o știre.

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!