RSS Feed

Un stat poliţienesc nu previne pumnii în gură, dimpotrivă

vezi toate articolele de
08 Feb 2016 la 14:30 2 comentarii 849 vizualizari.

O femeie a fost bătută sălbatic de un nebun, sub privirile unui jandarm îndrăgostit de fumat şi sub ochii impasibili ai altor concetăţeni. Cazul a indignat toată ţara, cum era firesc. Camerele de luat vederi au şi acest efect, impresionează prin violenţă şi mai mişcă lucrurile; altfel, ştiri din astea curgînd cu sutele zilnic, fără imagini şi fără a fi băgate în seamă.

Dacă tot vei fi agresat, bine ar fi să se întîmple în faţa unei camere.

Nu e irelevant să enumerăm surse ale violenţei “mărunte”, mărunte pentru autorităţi, absolut distrugătoare pentru comunităţi. Pentru că ceea ce pare o lungă serie de “accidente nefericite”, are de fapt legătură şi cu un anumit fel al autorităţilor poliţieneşti de a-şi vedea treaba, de a-şi vedea atribuţiile.

Unui jandarm din ziua de azi, jandarmul postmodern să-i zicem, nu i se pare în neregulă dacă e pus să bată ţărani pe la Pungeşti, dar i se pare perfect în regulă să tragă din ţigară în timp ce un om ia un pumn în plină figură.

Mai ales perioada post-criză a însemnat, cum toţi sîntem de acord, cum am tot văzut atît cît am putut în bugete şi rectificări, avalanşă de bani pentru aparatul de supraveghere şi protecţie. Bani pentru SRI, bani la jandarmerie, la poliţie.

Supravegherea în masă a dus la arestări spectaculoase, unul din Harcov care meşterea o bombă, spun cei de la SRI, Omar de la Craiova care dădea share la filmuleţe cu terorişti. DIICOT lucrează şi el din greu, anihilînd reţele periculoase de hackeri care sparg siteurile unor instituţii din administraţie locală. De la doamna Bica aflăm cum lucra DIICOT să NU deranjeze diverse persoane de interes naţional.

Banii nu s-au dus probabil în poliţia “de la firul ierbii”, s-au dus în infiltrări, educaţia specială a organelor pentru demantalarea organizărilor de numulţumire populară şi în multe alte lucruri secrete. În rest, poliţia locală e un apendice al puterii zonale, renumită pentru non-intervenţie.

Între timp, în viaţa reală, siguranţa pare invers proporţională cu investiţiile în pază şi protecţie. Industria protecţiei, bodyguarzii, apără doar stăpînii angajatori şi bat tot ce-i în rest. Poliţiile locale urmăresc amante sau fac muncă de teren pentru un mahăr sau altul. Jandarmeria o arde la rece. Practic avem protecţie privată pentru privaţi şi protecţie publică tot pentru mafioţi locali.

Se dă multă bătaie la “omul de rînd”. Bătaie privată sau de stat. Vedeţi cazul lui Ştefan Maco unde vedem în acţiune o poliţie specială, aia de centru vechi bucureştean, cea sub ochii căreia se bate la greu, dar nu doar atît: mai bat şi ei cînd e cazul. Ce statistici să faci cu ăştia? Nu înregistrează nimic, toate bătăile sînt “doar bătăi”, nu face rău o bătaie din cînd în cînd. Iar dacă te urneşti totuşi să depui plîngere, mai mult îţi faci probleme. Să se autosesizeze ei dacă sub ochii lor unul îşi ia “omorul”? N-ai să vezi.

Nu mă apuc să înşir şi diverse chestiuni personale, pe care sînt sigur că le-aţi recunoaşte, astea constituie violenţa de zi cu zi cu care s-ar putea lupta dacă retragerea poliţiei de acolo de unde contează n-ar fi un fapt. Pentru că da, probabil există şi subfinanţare concomitent cu mărirea bugetului pentru alte secţii strategice. Poliţia normală cu activitate aşa cum scrie la carte dispare încet în detrimentul privatizării sau secretizării siguranţei.

Vă amintiţi probabil de un bodyguard care bătea o femeie în vîrstă doar pentru că era pe plaja lui. Privatizarea spaţiului public vine la pachet cu violenţa amărăştenilor care încalcă confortul proprietarilor. Un “interlop”, cum i se zice şi idiotului din Straja, face aşa pentru că-şi protejează teritoriul. El are o misiune, jandarmul de la masă îi atesta această funcţie. Citiţi presa locală şi vedeţi cîte cazuri de astfel de bestii sînt tolerate istoric de poliţiile de pe acolo – fie pentru că-s pitbullii unor mahări locali, fie pentru că le sînt utili maimarilor din poliţie, fie că au deja o organizaţie bine pusă la punct cu care nu merită să te baţi pe un salariu mic – mai mulţi dinţi împrăştiaţi decît cîştig.

La ce sînt buni “interlopii” în afară de afacerile clasice, proxenetism, droguri, marfă de contrabandă? Poate aţi auzit de cazurile de firme cu datorii date unor oameni fără casă sau poate aţi auzit cum oferă protecţie “ajunşilor” dintr-o zonă sau alta, ba chiar sînt buni şi electoral.

Să ne amintim cazul comisarului Berbeceanu. Înscenarea împotrivă i s-a făcut cu ajutorul interlopilor de către şefi din DIICOT.

N-ar fi inutil să ne amintim de poliţista violată de colegi, aflată în misiune sub acoperire.

N-ar fi inutil să ne amintim cum erau folosiţi Cordunenii la intimidare de primarul Nichita, şi cum un mare şef din DIICOT privea îngăduitor toată faza.

Un caz interesant personal de preluare a spaţiului public tot vă prezint. Pentru că-l văd zilnic cînd merg la muncă, spre Otopeni. În faţa unui liceu francez privat de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti s-a făcut şi refugiu special pentru autobuze, microbuze etc. Staţia e şi marcată cu însemnele cunoscute ale RATB. Evident, din bani publici. Iar acum firma de pază a liceului blochează acel refugiu ca nu cumva să oprească cineva, e refugiul lor şi gata, pentru că au pus o maşină de teren de-a curmezişul refugiului paralel cu strada. Nu are cine să se sesizeze, pe această stradă trecînd zilnic nu doar ziarişti, ci tot soiul de instituţii de pază publică, sînt şi Jandarmerie şi vreo două servicii cu sedii mari şi grase în zonă. Faptul că bodyguarzii pot face asta în văzul tuturor, e o demonstraţie de forţă, nu are vreo eficienţă în pază. Asta arată cam cum stă treaba cum adevărat, spaţiul public e fie confiscat, fie e pus sub taxă de protecţie.

Au băgat mulţi bani publici în stat poliţienesc. Asta nu previne pumnii daţi în gură de diverşi indivizi plătiţi pentru asta sau pur şi simplu deraiaţi psihic. Accidentele nu se pot preveni. Poţi preveni însă alianţa instituţiilor de forţă cu interlopi, poţi preveni organizarea “lumii interlope” în pază organizată la vedere. Din cîte vedem, zona de siguranţă alimentată generos şi în vremuri de criză are efectul zero asupra cetăţeanului de rînd care are chiar mai multe opţiuni: poate lua pumni şi de la interlopi, şi de la poliţişti, şi de la miliţii private, pe lîngă pumnii care vin oricum, că aşa e viaţa.

P.S. Amuzant e că unii cu idei fasciste în cap doreau să facă trupe de bodyguarzi pentru “protecţia cetăţenilor”. Păi şi ei sînt problema nu soluţia.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!