RSS Feed

Un ziar nou. Pentru istoria presei românești. Și știrea ”ratată” ieri de mass-media autohtone

vezi toate articolele de
18 Feb 2013 la 09:55 24 comentarii 3004 vizualizari.

La sfârșitul săptămânii trecute a apărut un nou ziar. În plină criză. Scris și realizat în mod voluntar. Distribuit, de asemenea, pe bază de voluntariat. Tipărit din sumele obținute din donații publice în cadrul Campaniei Salvați Roșia Montană. ”Apusenii Liberi” are un tiraj comparabil cu cel al publicațiilor naționale – 30.000 de exemplare – și a fost împărțit în orașul Alba Iulia și cele 35 de localități din județul Alba unde, la sfârșitul anului trecut, s-a desfășurat referendumul privitor la mineritul cu cianuri.

”Apusenii Liberi” reprezintă o întoarcere la sensul primar al presei – acela de informare. Nu pentru a reprezenta interesele patronatului și nici pentru a se transforma într-un banal suport pentru machete publicitare. Ci pur și simplu pentru a răspunde unei necesități: aceea de a prezenta o alternativă la mesajele unidirecționale pro-RMGC difuzate aproape generalizat de media mainstream despre cazul Roșia Montană.

”Apusenii Liberi” reprezintă esența a ceea ce se numește jurnalism comunitar și cetățenesc. O lecție pentru profesioniștii din domeniu care au acceptat compromisurile perioadei. O lecție pentru cei care își închipuie că bugetele de zeci de milioane de euro pot controla și monopoliza informarea. O lecție de implicare pentru societatea civilă. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, exemplul oferit de ”Apusenii Liberi” va fi repetat. Ori de câte ori va exista o necesitate publică se vor găsi persoane care să se implice și să ducă la capăt asemenea demersuri.

Presa a pierdut multe bătălii în ultimii ani. Mai ușor sau mai greu, jurnaliștii au cedat de prea multe ori – fie pentru a răspunde politicilor de marketing (a căror tendință e de a transforma mass-media în simple mobile publicitare), fie pentru a se conforma intereselor mult mai meschine ale finanțatorilor. Războiul nu este, însă, pierdut. Ce nu te omoară, te face mai puternic. Spre neliniștea multora, presa încă nu a murit. Se adaptează. Se transformă și când le e lumea mai dragă unora, acționează.

***

”Apusenii Liberi” (click de două ori pe fiecare poză pentru a vedea imaginile mai mari)

***

P.S.: De la Associated Press la BBC, presa internațională a relatat ieri despre incidentele din nordul regiunii grecești Halkidiki, unde un grup de aproximativ 40-50 de persoane mascate au atacat și incendiat utilajele companiei canadiene Eldorado Gold, care intenționează să dezvolte un proiect de exploatare a aurului acolo. Detalii puteți citi aici, aici și aici. E o știre pe care mass-media românești au ignorat-o. Chiar dacă (sau, mai degrabă, din cauza) Eldorado Gold, compania vizată de proteste, are interese și în România, deținând licențe de exploatare la Certej. Responsabilii editoriali ai presei românești se iluzionează însă dacă își închipuie că circulația unei astfel informații poate fi blocată.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!