RSS Feed

Unde vi s-au dus măririle, dacă or fi fost? În businessul cu energie

vezi toate articolele de
26 Apr la 09:46 17 comentarii 2 vizualizari.
Vreți să discutăm inflație? Se strâng aici toate păcatele guvernării în față cu marele business. Iar discuții irelevante despre  cine e mai șmecher, Isărescu sau Dragnea, ocupă spațiul public. Cu marea contribuție a președintelui care își caută aliați pentru alegeri, aliați instituționali. Ultraautonomii, DNA, BNR, SRI sunt și cei care se aliază cu președinția împotriva unui PSD incapabil să facă ceva ca lumea, în afară de ciupeli pentru familie, rating și clickuri.

Să ne uităm la sursa inflației în martie, și evoluția ei în ultimele luni, găsiți peste tot în presă explicate datele recente INS. Treaba e foarte simplă: businessuri mari joacă tontoroiul, iar PSD e incapabil să se atingă măcar eficient de reglementarea acestei piețe. Sigur, dacă faci olimpiadă de nepotism de la ANRE până la FInanțe și Energie, Economie, tot ce poți obține e o rentă, în niciun caz nu poți guverna. Despărțirea amantlâcului și rubedeniilor de posturile de guvernare propriu-zise (eu nu zic să nu vă puneți oamenii, puneți unii care se pricep însă, lăsați rubedeniile și libidoul pentru timpul liber) ar fi un pas uriaș pentru guvernare.

Aici e și slăbiciunea PSD. El se organizează bine tribal, dar ambițiile se opresc la o mână de bani, nici măcar mulți dacă mă uit câte vagoane de euro au scos marile companii de energie în ultimii 5 ani (4 cu guvernare PSD). Ponta a pierdut un momentum în care putea să intre cu buldozerul peste distribuitorii de energie, toți au pierdut ocazia să taxeze serios și să înceapă un program de ținere în frâu a nesimțirii Petrom. Iar Veolia atârnă ca într-un leagăn comod într-un dosar de corupție în care e acuzată că ne-a cumpărat aleșii bucureșteni la grămadă. Am dat Veolia exemplu pentru că după ce a tot crescut prețul apei în post-criză, prețurile la apă au crescut și în țară (și unde-s firme private, și unde-s deținute de autorități locale – o vor da tot pe energie, dar nu e întotdeauna logică explicația).

O țară în care abundă toate resursele menționate mai sus nu e în stare să țină măcar o reglementare decentă din care să extragi măcar bani serioși la stat dacă tot au crescut prețurile. Și criticii PSD, și PSD-ul însuși creează dușmani falși. Iar atunci când se mai și iau de Petrom, de exemplu, o fac în stilul lui Tudose, care s-a uitat apoi neputincios cum Petrom a luat drept pretext acciza și a mărit să-și acopere și alte găuri sau riscuri viitoare.

Din România se extrag oricum rate frumoase de profit. Însă după privatizări nesimțite și cedarea unor bune părți din piața de energie, rezultatul este absolut dezastruos. Bocitorii anticorupție și profeții privatizării care ne-au explicat ce frumoasă e piața liberă îi dau în continuare cu ce s-ar fi întâmplat dacă rămâneau la stat, ce furate ar fi fost. Furtul dezorganizat versus furtul organizat și legiferat, asta da teză de doctorat!

UE ne și recomandă să luptăm cu prețurile la energie într-un mod civilizat și frumos. Să consumăm mai puțin în general, să ținem geamurile închise când e prea cald, să luăm becuri economice (care au prețuri nesimțite și alea) etc.

Când lucrurile o vor lua razna o vor lua de la astfel de motive clare, băgate constant sub preș de decidenți și de criticii lor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!