RSS Feed

Ungureanu, spune ”Mulțumesc!” societății civile în cazul Cupru Min. Și un bonus cu vânare de vânt

vezi toate articolele de
07 Apr 2012 la 10:44 120 comentarii 3146 vizualizari.

Pentru început trebuie să vă faceți timp 6 minute și jumătate să urmăriți înregistrarea de mai jos. S-a întâmplat săptămâna asta la Cluj, cu ocazia săptămânii ”Școala altfel”, în organizarea Liceului Unitarian ”János Zsigmond”. Chiar dacă a fost improriu denumit ”flashmob” (flashmob-urile nu au organizatori oficiali), momentul se înscrie în seria celor care mă fac să mă simt bine că trăiesc la Cluj. Locul în care, la liceu, adolescenții învață să iasă să cânte liber în stradă și în piețe, spre nedumerirea sectoriștilor de serviciu (reacția dezarmată a polițistului, de la minutul 6.10, e absolut memorabilă – un fel de ”no, și acu io ce să fac?”, după care oftează și își bagă mâinile în buzunar).

***

Bun. Acesta a fost un moment simbolic, care mi-a făcut săptămâna frumoasă. Altele, mai concrete, au venit să le completeze. Semne, dincolo de orice dubiu, că societatea civilă n-a murit și nici nu luptă în zadar. La începutul săptămânii a venit comunicatul Chevron, în care se anunța că, în acest an, nu va ultiliza fracturarea hidraulică în explorările pe care le va face în județul Vaslui și nici în Dobrogea. A urmat verdictul Curții de Apel Alba prin care a fost anulat Planul Urbanistic General (PUG) al Comunei Roșia Montană (plan urbanistic pe care se bazează o parte importantă a actelor și avizelor proiectului RMGC, depus la Ministerul Mediului). În aceeași zi, Laszlo Borbely, ministrul Mediului care a susținut cel mai mult proiectul RMGC (atât la nivel declarativ, cât și prin supervizarea analizei tehnice a unui proiect bazat pe planuri urbanistice ilegale), și-a prezentat demisia. În fine, vineri seara, reprezentanții Executivului nu au ajuns la o înțelegere cu câștigătorii licitației de privatizare a Cupru Min, vânzarea fiind, astfel, blocată.

Desigur, în fiecare caz în parte, atât reprezentanții companiilor, cât și cei ai Puterii vor afirma și vor susține că nu au legătură cu protestele și argumentele societății civile, exprimate atât în stradă, cât și în mass-media ori în rețelele paralele de comunicare. La fel cum Traian Băsescu afirma că schimbarea Guvernului Boc era ”gândită încă din decembrie” și n-ar fi avut legătură cu protestele din ianuarie… Despre micul pas făcut în spate de Chevron (la începutul unei lupte care se anunță de lungă durată) am scris pe Criticatac (aici), iar pe VoxPublica despre primele efecte ale anulării PUG-ului Roșia Montană (aici – asupra acestor efecte voi reveni însă, mai pe larg).

În privința privatizării Cupru Min, aș afirma însă că Mihai Răzvan Ungureanu are toate motivele să le mulțumească celor care au criticat dur licitația. Presiunea publică, mediatică și informală, i-au obligat pe negociatorii părții române să solicite niște garanții celor de la Roman Copper absolut de bun-simț: să deschidă un cont pentru garanții de mediu (solicitare în conformitate cu directivele UE – garanții în valoare de 32,27 milioane de euro), să transfere în termen de 30 de zile de la obținerea avizelor necesare (de la Consiliul Concurenței și autorizația integrată de mediu) suma licitată (200,7 milioane de euro) și să accepte caracterul public al contractului. Practic, toate aceste cerințe ale părții române nu reprezintă altceva decât confirmarea bunei-credințe și credibilității investitorului și au fost solicitate mai mult pentru a diminua din criticile publice. Condiții pe care, conform ministrului Economiei, Lucian Bode, investitorul nu le-a acceptat! Neacceptând asemenea clauze minimale, ipoteza că întreaga tranzacție nu ar fi fost altceva decât o mare țeapă (menită să elimine Cupru Min de pe piața cuprului) capătă noi argumente. Iar pentru faptul că nu și-a pus semnătura pe o asemenea ”țeapă”, MRU (cel care lăuda până mai ieri ”marele succes al privatizării Cupru Min) trebuie să mulțumească presiunii publice.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

120 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!