RSS Feed

Uninominalul într-un singur tur şi Nicuşor Dan

vezi toate articolele de
31 May 2012 la 17:48 5 comentarii 3356 vizualizari.

Citeam ceva mai devreme postarea unui coleg care i-a luat apărarea lui Nicuşor Dan, candidatul independent pentru Bucureşti. Un blogger, cunoscut mediilor jurnalistice, spusese între altele, că nu poate vota cu Nicuşor Dan pentru că acesta nu face decât să rupă voturi de la primarul în funcţie, avantajând în acest fel contra-candidatul principal al lui Sorin Oprescu, adică pe reprezentantul PDL, Silviu Prigoană. De unde şi ideea că Nicuşor Dan este ”un iepure” al democrat-liberalilor, o ţintă falsă pentru votanţii anti-PDL, având ca rezultat fragmentarea voturilor acestora între mai mulţi candidaţi. Şi că totul este premedidat.

Premediat sau nu, dilema pe care o reprezintă pentru mulţi bucureşteni întrebarea “votez sau nu pentru Nicuşor Dan?” este una reală şi ea este accentuată de votul majoritar într-un singur tur de scrutin pentru alegerea primarului, un tip de vot adoptat recent la iniţiativa PDL şi care urmează să fie inaugurat la 10 iunie. Şi atenţie, problemele provocate de acest timp de vot se vor multiplica la Parlamentare, unde din cauza lăcomiei USL avem tot vot majoritar (uninominal) într-un singur tur de scrutin.

Dacă depăşim puţin febra electorală şi privim lucrurile din perspectiva unor politici pe termen lung, o să constatăm că ne interesează mai puţin dacă Nicuşor Dan are simpatii PDL-iste secrete sau dacă a lovit primăria lui Oprescu doar pentru că i s-a ordonat pe căi oculte să facă acest lucru. Nicuşor Dan este prima persoană care a căpătat notorietate pentru că a atras atenţia asupra modului catastrofal în care autorităţile centrale şi municipale tratează clădirile istorice din Bucureşti. Sute şi mii de clădiri vechi au fost demolate cu acte “în regulă” sau fără acte în regulă în ultimii 20 de ani, luând cu ele şi puţinul trecut rămas în picioare în Bucureşti, slăbind şi mai mult identitatea oraşului şi a locuitorilor lui. Să fie sănătos Nicuşor Dan şi dacă o să-l voteze cu mâna lui pe Silviu Prigoană. Important este că el a vorbit despre adevăratul Bucureşti într-un moment în care bucureştenii au început să se uite în jur şi să le pese de ceea ce văd.

Sigur, vor spune scepticii, Nicuşor Dan poate fi un ipocrit: a sesizat unde duce valul opiniei publice în Bucureşti şi merge pe val sau a fost pus să meargă pe val. Şi aşa să fie…preocuparea opiniei publice pentru oraşul istoric nu va înceta după 10 iunie, şi acesta este faptul important care ne interesează. Nicuşor Dan a sesizat o problemă, problema a intrat pe agenda publică şi dacă a intrat pe agenda publică, ea îşi va cere de la viitorul primar şi Consiliul General rezolvarea. Acesta este deja un punct câştigat pentru bucureşteni.

Dar în ce constă dilema? Pentru o judecată obiectivă,  vă propun să înlocuim cele trei personaje centrale de la Bucureşti cu personaje tip. Sorin Oprescu este primarul în funcţie; candidatul PDL, Silviu Prigoană  este contracandidatul principal, iar Nicuşor Dan este noul-venit, cel care a semnalat o problemă neglijată până acum în oraş/localitate.

Sondajele arată în fel şi chip, numai nu au gură să strige, că r0mânii sunt profund nemulţumiţi de conducătorii actuali. Eurobarometrul din februarie arăta că la nivel local percepţia asupra corupţiei a crescut cu 11 procente. Dar ce faci dacă nu îţi place contracandidatul principal? Şi ce faci dacă nu eşti mulţumit nici cu primarul în funcţie? Răspunsul firesc ar fi să votezi cu unul dintre ceilalţi contracandidaţi, eventual cu un nou-venit, unul care a pus pe tapet exact problema care te frământa de ani de zile şi de care nu se preocupa nimeni.

Din păcate însă, din cauza votului într-un singur tur de scrutin, răspunsul este distorsionat. De obicei, un nou-venit are şanse puţine la o mare primărie. Dar dacă ar exista un al doilea tur de scrutin, ca până acum, un nou-venit ar avea mai multe şanse să-şi aplice propunerile. Când există un al doilea tur de scrutin, alegătorul îşi permite să voteze în primul tur cu cine îi place. Votul în două tururi are astfel avantajul că permite tendinţelor comunităţii să se exprime, să capete chip şi ierarhie. Iar dacă noul-venit are şansa să se plaseze pe un loc fruntaş, atunci el şi simpatizanţii săi vor fi curtaţi de cei doi competitori principali, se va încheia o alianţă pentru bătălia finală fie cu primarul în funcţie, fie cu partidul contracandidatului principal, şi atunci măcar unele din sugestiile noului-venit vor fi luate în considerare, indiferent cine câştigă. Şi perdantul dintre cei doi competitori principali are un partid în spate, un partid are consilieri locali, consilierii pot lua hotărâri inspirate de programul noului venit dacă era cât pe-aci să le asigure şi fotoliul de primar.

Acum însă, din cauza iniţiativei PDL care a estimat greşit că se va afla la guvernare în ziua localor, avem o singură zi de vot, o singură opţiune posibilă. Chiar dacă ne place un nou venit, o să ştim din sondaje că nu are nici o şansă şi ne vom îndrepta logic votul către primarul în funcţie sau contracandidatul principal. Asta dacă vrem ca votul nostru să nu fie pierdut şi ca primarul ales să fie şi reprezentantul nostru. Este de altfel una dintre marile hibe ale votului majoritar – favorizează votul strict raţional, aritmetic, şi inhibă intrarea noilor veniţi în politică. Iar acest defect de fabricaţie este şi mai acut în cazul votului într-un singur tur de scrutin.

Aşteptăm de mai bine de 10 ani în România profesionalizarea politicii. Dar marea ironie a momentului este că acum, când profesioniştii din varii domenii dau în sfârşit semne de implicare, sistemul politic le trânteşte uşa-n nas. Pentru alegerile de la 10 iunie, bătălia e pierdută din perspectiva tipului de vot. Dar pentru votul de la parlamentare mai e ceva timp.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!