RSS Feed

Universitatea Babeș Bolyai și-a scos aseară studenții în stradă. Cu Poliția! UPDATE: Solicitările adresate UBB

vezi toate articolele de
22 Mar 2013 la 02:13 34 comentarii 10081 vizualizari.

Aseară, de la ora 20.00, în Corpul Central al Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj ar fi trebuit să aibă loc proiecția documentarului ”Blokada”, urmată de dezbateri. Ar fi fost a 18-a ediție a ”Joii Mânioase”, un proiect inițiat de Tinerii Mânioși, care constă în vizionarea unor documentare pe diferite teme și de discuții libere. Majoritatea celorlalte proiecții au avut loc în spații ale UBB, la facultățile de Sociologie, Comunicare, Litere, Geografie. În temeiul unei normalități care spune că spațiul universitar este cel mai potrivit și indicat loc pentru a fi puse în dezbatere cele mai controversate probleme și idei. Normalitatea s-a sfârșit, însă, aseară. Deși exista o cerere aprobată, UBB și-a pus în gând să selecteze audiența. Un dispozitiv de portari le-a interzis accesul în clădire celor care nu avea legitimație de student. Și nu orice fel de student, ci doar student la UBB. Și nu la orice facultate din UBB, ci doar la acele facultăți care au activități în Corpul Central!

Personalul de pază mobilizat a refuzat să indice vreun articol din regulament pe baza cărora au operat selecția ori vreo dispoziție. Dar și-a manifestat ”autoritatea” cu supra-măsură, inclusiv asupra studenților. Cine a solicitat ”sprijinul” Poliției (!) rămâne un mister. Pentru că studenții bruscați nu o făcuseră. Și, cu siguranță, agenții de Poliție cărora li s-a permis să intre în clădire nu aveau legitimație de student. Cel puțin eu n-am văzut să le fi prezentat celor de la pază vreun document.

Ce i-a speriat pe cei care au luat decizia să interzică accesul în Corpul Central nu-mi dau seama. Că nu era Verheugen sau vreun alt lobbyst celebru făcut peste noapte Honoris Causa prin preajmă. Și nu era nici primul documentar despre mișcări studențești și ocuparea universităților (tema filmului ”Blokada”) care era proiectat în cadrul seriei ”Joia Mânioasă”.

În cele din urmă, filmul și dezbaterea s-au mutat la tranzit.ro (foto). Iar UBB rămâne cu rușinea. Cu rușinea de a-și fi dat afară proprii studenți. Și de a-și închide porțile în fața comunității pe care pretinde că o servește. Dacă spațiul universitar nu este un loc al dezbaterilor, atunci ce e? Un loc de periat și de pus epoleți și decorații pe umerii și pe pieptul politicienilor? O fabrică de diplome? O mașinărie de spălat creiere sau de produs roboței? Nu-mi fac iluzii că reprezentanții UBB vor răspunde întrebărilor. Pentru că dacă și le-ar fi pus nu s-ar fi ajuns la aberația de aseară.

Rămân, însă, o persoană optimistă. Măcar o parte dintre studenți își pun întrebările astea. Și caută răspunsuri. Fie că celor din conducerea UBB le place sau nu. Că sunt sau nu sunt de acord. Și măcar o parte dintre studenți sunt conștienți de faptul că spațiul universitar le aparține. Că membrii conducerii UBB sunt doar niște administratori ai acestui spațiu, nu proprietarii lui. Iar atunci când administratorii o iau razna, cei cărora le aparține spațiul au tot dreptul să-l revendice.

***
UPDATE: Foto-facsimil cu aprobarea acordată de către UBB pentru desfășurarea proiecției și a dezbaterii și comunicatul Tinerilor Mânioși după evenimentele de aseară:

”UBB Cluj – Universitate poliţienească

În seara zilei de 21 martie 2013 era programată cea de-a optsprezecea ediţie a Joii Mânioase, care urma să se desfăşoare, conform aprobării unei cereri depuse la Decanatul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai (etajul I, sala X). În jurul orei 19.40, diverse persoane interesate să participe la eveniment, au încercat să intre în Universitate, fiind însă împiedicate de către personalul de la poartă, suplimentat de şeful Serviciului de Pază al UBB şi de alte persoane care nu şi-au declinat statutul sau calitatea în care au cerut legitimarea celor interesaţi de proiecţia de film, interzicându-le accesul în UBB.
Joia mânioasă reprezintă o serie de eveniment culturale, concretizate în proiecţii de filme documentare urmate de dezbateri.
Motivaţiile personalului care au comis aceste abuzuri au fost diferite, fiind schimbate pe măsură ce participanţii îndeplineau cerinţele domnilor care blocau accesul în UBB. Astfel, ni s-a spus că accesul în UBB este permis doar până la ora 20, motivaţie infirmată de aprobarea cererii pentru evenimentul care urma să înceapă la ora 20. După ce li s-a spus acest lucru, domnii de la intrare au pretextat că persoanele care nu sunt studenţi sau angajaţi UBB nu pot intra în Universitate, afirmaţie care contrazicea aprobarea unui eveniment public care reiese din cererea mai sus menţionată. Mai grav, unii dintre cei care doreau să participe la evenimentul cultural au fost bruscaţi şi evacuaţi cu forţa din sediul UBB. Revoltător este faptul că, în scurt timp, s-au prezentat la sediul UBB doi ofiţeri de Poliţie, care nu doar că au avut acces, ci au fost chiar invitaţi în sediul Universităţii. Aceştia s-au poziţionat de o parte şi de cealaltă a intrării, ajungând să păzească Universitatea de propriii săi studenţi şi angajaţi.
Considerăm că spaţiul universitar este prin excelenţă un spaţiu public, deschis dezbaterilor şi discuţiilor, principiu care a fost grav încălcat prin acţiunile din seara zilei de 21.03.2013. Protestăm împotriva atitudinii personalului UBB implicat în evenimentele mai sus menţionate, solicităm Conducerii Universităţii investigarea evenimentelor care au avut loc la sediul UBB şi identificarea persoanelor la ordinul cărora a fost iniţiat acest gen de răspuns la o acţiune culturală publică, perfect încadrabilă în tipul de activitate universitar. Solicităm, de asemenea, luarea măsurilor care se impun şi exprimarea unei poziţii oficiale a conducerii UBB în această problemă.

Tinerii Mânioşi”

***

Bonus: trailer ”Blokada”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!