RSS Feed

USB ne face o surpriză extrem de neplăcută: propune și votează 2 milioane RON pentru Catedrala Mântuirii Neamului!

vezi toate articolele de
29 Jul 2016 la 17:11 116 comentarii 3970 vizualizari.

Politicienii de la Uniunea Salvați Bucureștiul (Uniunea Salvați România) par a îmbrățișa pe deplin populismul. Tocmai au propus și votat în Consiliul Primăriei Sectorului 1 acordarea a 2 milioane RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Iar atunci când primarul PSD a propus acordarea a 10 milioane pentru catedrală, consilierii USB nu au votat împotrivă, ci doar s-au abținut pe motive de procedură, după cum au explicat, nu din rațiuni de fond!

L-am votat pe Nicușor Dan și în 2012 și în 2016 ca primar al capitalei și am susținut prin declarații publice formațiunea USB în alegerile locale recente, sperând că va fi o alternativă la atitudinile și mentalitățile arhicunoscute din PSD și PNL. Este nevoie de o împrospătare a clasei politice. Dar dacă vin doar figuri noi care însă dovedesc aceleași mentalități și o lipsă de asumare a unor principii și valori democratice, nu se va schimba nimic de substanță.

Tema finanțării din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului a polarizat societatea românească de mulți ani. În 2004 – 2005, am derulat cu succes alături de mai multe ong-uri, personalități publice și numeroși cetățeni o campanie pentru salvarea Parcului Carol, unde Patriarhia BOR și guvernul de atunci doreau să impună, ilegal, ridicarea acestei construcții.

Ulterior, tot ilegal, a fost dat un teren proprietate publică, în valoare de 200 de milioane de euro, către Patriarhia BOR, iar în 2007 partidul extremist România Mare a propus un amendament la lege pentru ca instituțiile publice să poată finanța catedrala. Această prevedere reprezintă însă un evident privilegiu și încalcă separarea dintre stat și biserică prevăzută de Art. 9 din Legea nr. 489 / 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.

Art. 9.

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

O persoană cu convingeri democratice ar trebui să înțeleagă și să apere acest principiu al separării dintre stat și biserică pe care s-a clădit în mare măsură libertatea în modernitate. Vedem cât de important este secularismul întrucât violența, fundamentalismul religios și terorismul vin dinspre zonele în care el este respins. Separarea dintre stat și biserică este rezultatul înțelepciunii însușite de continentul nostru după secole de intoleranță și războaie religioase. A-l neglija ori anula reprezintă un refuz al înglobării acestei înțelepciuni în modul nostru de a ne gestiona problemele și democrația astăzi. Consecințele negative pot fi însă pe măsură…

De aceea, atunci când politicienii populiști din PSD și PNL s-au întrecut unii pe alții în a acorda bisericii avantaje materiale și multe alte privilegii am reacționat critic și mi-am argumentat poziția pe baza unor principii și valori asumate de către toate țările cu o democrație consolidată. Cu atât mai mare este surpriza neplăcută a politicienilor de la USB, tocmai cei care ar fi trebuit să reprezinte alternativa!

În loc să se opună acordării oricărui leu din bani publici pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, tocmai ei au fost cei care au propus un așa zis compromis care consta în acordarea nu a 10 milioane, ci doar a 2 milioane RON! Dar, prin acest lucru USB este de acord cu finanțarea Catedralei din bani publici, singurele obiecții din perspectiva acestui partid fiind eventual cuantumul și întâmplarea că nu a fost respectată procedura dezbaterii publice. Pe fond însă, USB susține alocarea a milioane de lei din bani publici pentru proiectul Patriarhiei BOR, intrând în rând cu toți populiștii din politica românească de până acum.

Argumentația doamnei Clotilde Armand este dezamăgitoare tocmai pentru că nu se bazează pe nici un principiu, ci pe un fel de capriciu de moment. Or, o formațiune politică la care nu întervezi o cristalizare a unor principii doctrinare riscă să producă în permanență astfel de suprize neplăcute întrucât este impredictibilă. Mai mult, doamna Clotilde Armand, pe care am privit-o cu simpatie până acum, susține că această catedrală ar reprezenta un așa zis ‘proiect de țară pentru România’! Însă aceia care apără separarea dintre stat și biserică resping această pretenție nefondată a bisericii majoritare care acum este legitimată însă astfel de către USB. Catedrala Mântuirii Neamului nu este și nu are cum să fie un proiect de țară, ci doar unul al unui cult egal în fața legii cu toate celelalte.

Sper ca, de acum înainte, toți cei care susțin separarea dintre stat și biserică să devină extrem de precauți și chiar să își retragă sprijinul pentru USB / USR în absența unei asumări clare și consecvente a acestui partid pentru secularism ca valoare esențială libertății de gândire, de conștiință și de religie într-o societate democratică. Cât timp USB / USR nu își clarifică liniile doctrinare ale partidului va amăgi și păcăli mulți votanți care se vor simți înșelați așa cum au fost până acum și de către partidele mari. Ambiguitatea pozițiilor USB / USR în teme care sunt pe agenda publică și care generează dezbateri ample riscă să îi contureze pe liderii acestui partid drept politicieni populiști prin excelență. Ar fi cazul să citească puțin teorie politică. Vor fi frapați cât de bine se încadrează în descrierile populismului.

Criticile mele sunt formulate în speranța că USB / USR le va privi rațional și lucid ca venind din partea cuiva care speră în succesul acestei formațiuni, dar care nu poate rămâne orb în fața unor evidente derapaje majore care riscă să compromită grav parcursul partidului. Pentru a fi pe deplin corect, vreau să remarc, de asemenea, și să salut opoziția fermă a consilierilor PNL care au votat contra acordării celor 10 milioane propuse de către PSD dar și contra celor 2 milioane propuse de către USB. Mi-ar fi plăcut ca USB să aibă atitudinea clară a celor de la PNL în această problemă. Aș fi fost bucuros să o laud public!

Remus Cernea

Deputat independent

https://www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!