RSS Feed

Va reuşi Băsescu să trezească PDL-ul la realitate?

vezi toate articolele de
14 Feb 2013 la 17:40 un comentariu 955 vizualizari.

Dacă nu ar fi fost tras de către Traian Băsescu, PDL n-ar fi ajuns niciodată nici măcar la o cotă de 15%. Singura șansă a PDL de a rămîne în politica mare e aceea de a-și schimba locomotiva cu una la fel de performantă electoral ca Băsescu. Dacă ținem cont de recentele declarații ale președintelui, se pare că el a înțeles acest lucru.

Numai naivii pot crede că Băsescu ar dori-o pe Elena Udrea la șefia PDL. Ca șefă a PDL-București, Udrea și-a demonstrat limitele de om politic: l-a desemnat candidat pe bahmuțeanul Prigoană și doar trădarea de ultim moment a felixianului Piedone a făcut ca acesta din urmă să nu devină șeful de campanie al PDL-București. În plus, Udrea are o cotă de încredere a electoratului foarte mică și șanse și mai mici de a o crește.

Nici Vasile Blaga nu poate fi locomotiva care să tragă după el PDL-ul, din cauza lipsei de carismă. El nu a reușit să cîștige primăria Capitalei nici măcar atunci cînd partidul său era la apogeu. Dar Blaga e un mult mai bun organizator și combinator politic decît Udrea. Băsescu însă știe că aceste talente ale lui Blaga ar putea fi puse în valoare doar după ce ar fi găsită viitoarea locomotivă electorală a PDL.

Cred că Băsescu nu mai mizează nici pe intelectualii din PDL sau din sateliții acestui partid. Nu cred că vede în vreunul din ei un posibil președinte al partidului sau un candidat cu șanse la prezidențialele din 2014. Aceștia nu pot trece nici măcar drept idealiști. Ce idealiști sînt ăia care, la vîrsta majoratului, se înghesuiau să intre în PCR sau în structuri de la vîrful UTC, în anii ’80, anii cei mai negri ai ceaușismului?!? Și, dacă ei la 20 de ani nu erau idealiști, vor fi devenit idealiști la 40 sau la 50 de ani?!?

Faptul că Băsescu va susține existența mai multor candidaturi în PDL nu are, după părerea mea, decît un singur scop, acela de a-i trezi pe liderii PDL la realitate: niciunul dintre ei nu e destul de bun pentru a fi locomotivă, așa că ar trebui să își caute deja un lider în afara partidului. Sau să accepte un nou lider propus de Băsescu.

Un astfel de lider ar putea fi, de exemplu, Dacian Cioloș. Dar mai sînt și alții.

Dacă PDL s-ar trezi la realitate și ar accepta un astfel de lider, atunci Băsescu și-ar putea repara greșeala de la referendumul din 2007. Cum tot vrea Ponta să comaseze europarlamentarele cu ceva și cum Antonescu tot vrea să rescrie Constituția, Băsescu ar putea declanșa un referendum pe o temă mult mai importantă decît aceea a numărului de parlamentari: republică prezidențială sau parlamentară? În 2007, Băsescu nu a avut destul curaj pentru a adresa electoratului întrebarea corectă. Bănuiesc că acum regretă și că ar vrea să îndrepte eroarea…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!