RSS Feed

Vai cît de cinică e politica. De ce-ar fi atît de mare surpriză Kovesi?

vezi toate articolele de
29 Mar 2013 la 15:19 82 comentarii 2048 vizualizari.

Mare urgie mare. Dacă o nominalizează Ponta pe Kovesi? Rareş Bogdan se arată extra-uimit aici de atîta înscenare în care a fost atras poporul. Dar de ce să ne tăvălim ca posedaţii în spasme etice în loc să vedem ce s-a întîmplat pe parcursul ultimului an esenţial? Discursul ăsta indignat e chiar un teatru pe care presa românească ar trebui să nu-l mai facă. Iată de ce:

Esenţială a fost negocierea cu FMI. Iar din acea negociere am obţinut fixpix: o eventuală reducere la TVA la pîine şi atît. De aici totul s-a rostogolit într-un soi de continuare armonioasă foarte austeră de tip Boc. Victor Ponta, venit pe un val de 70% a rămas pe exact acelaşi făgaş. Kovesi e un moft pe lîngă liberalizarea preţurilor la energie, pe lîngă oamenii daţi afară cu zecile de mii. Sau, mai mult decît un moft, vine cumva la pachet cu austeritatea. Anticorupţia se vinde cu austeritate. Adică o vom duce şi mai rău, dar asta din cauză că sîntem hoţi – un cerc perfect.

Nu se poate anticorupţie dură fără să mori de foame. România cheltuie de sparge pe servicii secrete, pe siguranţă şi nu poate în acelaşi timp debloca posturi în sănătate şi în învăţămînt. Iar gîndirea UE e simplă. Ne trebuie un reprezentant al gîndirii austere în toate domeniile, deci şi în justiţie. FMI n-a întrebat niciodată de ce cheltuiţi atît d emult cu apărarea cu siguranţa internă, ce-s ăia “angajaţi speciali”. N-o face nici noul guvern.

Kovesi e un semn al unei politici cinic-logice a lui Ponta. Ai venit la o putere fără putere, cu traseu deja stabilit? N-ai chef să-ţi distrugi viaţa cu vreo idee radicală? Ai chef s-o arzi mult şi bine la un foc căldicel social-democrat-liberal, adică o coaliţie de toţi ai mei cu toţi ai mei? Ce faci atunci? Iei şi tu ce funcţionează deja. Dacă lui Traian Băsescu i-a reuşit ceva a fost să pune la punct nişte instituţii politizate în stil de guvernator european. Să iei nişte fraze la Comisie şi să dai cu ele în cap acasă. E un aparat de stat care funcţionează. Mai ridici în slăvi nişte servicii care ne apără de viruşi internautici şi gata. Ponta s-a aplecat instinctual către preluarea acestei arme. E singura care funcţionează. Deci ce tot ne mirăm? Dacă n-o pune pe Kovesi se schimbă ceva fundamental social-politic?

Pe cînd aşa, Ponta vede că singura putere pe care o are e una în stil Boc: austeritate cu ceva mai multă comunicare, preluarea unor instituţii în justiţie, servicii şi alianţă cu o parte din capital. Le face pe toate, tace cît poate în chestiunile sociale şi se roagă să nu se întîmple ca-n Bulgaria cînd vor începe din vară să crească facturile de supravieţuire. Dacă se ridică proştii, singura apărare va fi tot la Bruxelles. Lecţia principală de la Traian Băsescu a fost învăţată.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


82 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!