RSS Feed

Nu mai sunt românii așa pro-UE. O fi de la fakenews, dar al cui fakenews?

vezi toate articolele de
26 Oct 2017 la 16:04 un comentariu 741 vizualizari.

Cine e de vină că nu mai sunt românii așa europeniști, tocmai în an aniversar. Răspunsul liberal e în plin denial, e un fel de Hillary Clinton postalegeri: nu e vina mea, nici a lui Obama, e de la populiști și fake news, și ruși. Cu alte cuvinte ne interesează numai forma ultimă a expresiei revoltei antiestablishment, nu mai contează ce a făcut establishmentul ca să provoace revolta.

Un sondaj ne arată că românii şi-au mai temperat iubirea campioană faţă de UE. A fost un rezultat citat panicat de toată lumea. Şi au apărut instant explicaţiile cunoscute cum că demagogiile politicienilor sau siteurile cu pseudoştiri ar sta la baza acestor realităţi.

Poporul român e un soi de vietate care, dacă ia câte o pastilă cu halucinogene populiste, acţionează abrupt în direcții nebănuite.

Or exact în asta băltesc până şi marii experţi liberali români (prin asta nu înţeleg partidul ci analişti, oengişti etc. care iubesc UE pentru UE, din suflet, nu din alte motive, cum ar fi burse şi ceaiuri europene nonstop) care au renunţat şi la ultima urmă de demnitate şi vorbesc ca nişte mori stricate numai despre “populism”.

Uită că totuşi am trecut peste o criză economică, că “poporul” ăsta pe care îl invocă tot timpul a fost lăsat cu ochii în soare când aştepta explicaţii măcar despre cum se comportă capitalul în ţara lui. Nu. Trebuia să stea cuminte şi să asculte fakenewsurile Troicăi, cum că austeritatea le va face viața mai bună. Iar acum ascultă de la aceași liberali despre pericolul de a avea un salariu mai mare și despre pericuolul de a taxa cât de cât marele capital.

Iar acum ce se întâmplă nu e un efect al unor realităţi, că un număr mare de oameni e dezamăgit din motive obiective de UE. Nooo. E dezamăgit pentru că e păcălit, nu pentru că are motive.

Şi mai trist decât rezultatul însuşi este totuşi aroganţa nesfârşită a analiştilor acestor situaţii care o văd ca pe o toană a unui copil răzgâiat.

Dacă prin absurd sunt oficiali europeni care chiar dau doi bani că românii încep până şi ei să fie un picuţ dezamăgiţi, să le spunem totuşi că o bună bucată se datorează şi unei caste de yesmeni crescute pe fonduri europene să lingă lasciv-analitic cele mai neoliberale măsuri, să aprobe fără crâncire măsuri nepopulare şi să le explice băştinaşilor că dacă au luat credit pe casă şi apoi au rămas fără casă totul e din vina lor, la fel cum din vina lor e că patronii i-au călcat în picioare din ce în ce mai apăsat, şi tot aşa cum din vina lor şi-au lăsat familii şi s-au “flexibilizat” pe unde au văzut cu ochii prin UE.

Dar poate unul dintre motive e mai pământean decât explicaţii jenante cu fakenews şi ce mai visează analişti liberali. Îmi sar în minte doi lideri care au profitat în alegeri de călcatul în picioare  ritulic al lucrătorului român: Cameron şi Macron. Fiecare într-un stil diferit. Macron a jucat sceneta grijii față de dumping social, asta când UE a profitat enorm de milioane de angajați ieftini, la negru sau gri, fără să fie nici un moment preocupată de stabilirea unei plase sociale europene pe măsura mobilității. UE a însemnat în primul rând măcar dreptul de a fugi de acasă să lucrezi totuşi ceva. Dacă îi iei până şi asta românului, la ce să te aştepţi? De fapt nu-i iei, doar îl batjocorești puțin, că munca o să rămână cam la fel, iar dumpingul va rămâne tot pe poziții.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    ma prostovane, tu pe persoana fizica esti un fake news. Cit este PIB acum si cit era inainte de aderare la UE. Exista o liberalizare a fortei de munca lucru extraordinar – diplomele din romania sunt recunoscute in UE, libera circulatie a persoanelor etc. Vuvuzele comuniste ca tine nu convin UE ca introduce MCV, control pe justitie silupta impotriva coruptiei. Ce bine ar fi sub sfera ruseasca toate astea ar disparea si hotia ar fi si mai si..

    hasnaua 3
    2017-10-29 08:32:28 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!