RSS Feed

Vântu și Băsescu. Ciolanul mare și ciolanul mic

vezi toate articolele de
16 Sep 2010 la 11:00 110 comentarii 2538 vizualizari.

“Întâi maltratează-ți adversarul desfigurează-l, tratează–l ca pe un monstru și apoi îl poți ucide”. E citatul din ”Faust”, pe care Sorin Ovidiu Vântu l-a folosit ieri în pledoaria lui de apărare împotriva măsurii arestării preventive.

După care a trecut la acuzațiile, deja previzibile, legate de Traian Băsescu. De data acesta, însă, ceva mai concret, cu trimiteri la (posibile) tentative de preluare a Realității TV de către oamenii președintelui.

”În 2007. Referendumul de suspendare a acestui om (Traian Băsescu – n.a.). Vine și mă roagă să-l susțin. Convenim împreună o serie de principii privind modernizarea României. Nouă mai exact, pe care le-ați fi putut găsi pe site-ul prezidențial.

Constat după aceasta că domnul încalcă punct cu punct tot ceea ce convenisem. Era vorba de puncte care priveau modernizarea României. Îi atrag atenția o dată, de două ori.

Mă trezesc cu emisari ai domniei sale care îmi solicită nici mai mult, nici mai puțin decât preluarea a unei părți din grupul meu media. Evident că refuz.”

Aceste mărturisiri făcute de Sorin Ovidiu Vântu în fața judecătorilor sunt doar începutul. Încălzirea. Cel puțin așa sper. Că judecătorii și procurorii vor insista pe lămurirea relațiilor de putere dintre Sorin Ovidiu Vântu și Traian Băsescu. Până la aflarea în amănunt a motivelor pentru care Realitatea l-a susținut, iar apoi a întors armele împotriva lui Băsescu. Și, mai ales, cum s-au concretizat aceste ”direcții”.

Ceea ce a spus ieri Sorin Ovidiu Vântu e ceea ce se cheamă ”scăpatul porumbelului”. Ideea că a existat o înțelegere (fie și verbală) între Sorin Ovidiu Vântu (ca patron al unui trust media) și președintele României, îl poate ajuta (eventual) în apărarea din acest proces, dar este total distructivă pentru trust în sine.

Pe de altă parte, această mărturie vine și confirmă o altă stare de fapt. Începând practic din 2007, și accentuat în ultimul an, în România asistăm la un război pentru resurse între (cel puțin) două găști. Un război în care una dintre găști încearcă să le anihileze total pe celelalte. Tăindu-le resursele și accesul la resurse. În mod normal, un astfel de război ar trebui să ne bucure. Cu cât mai mari sunt pagubele pe care și le produc unii altora, cu atât mai slabi vor fi, apoi, fiecare. Ce e diferit de această dată față de anii anteriori lui 2007? Faptul că până în 2007 au existat negocieri de putere, negocieri în care fiecare parte încerca să-și asigure un loc cât mai în față și o bucată cât mai consistentă de ciolan. În cazul ”negocierilor de putere” exista un interes implicit ca ciolanul să fie cât mai mare. În cazul acestui război, o gașcă încearcă să taie accesul total la ciolan al ”celorlalți”. Iar pentru asta, un ciolan mititel e cum nu se poate mai convenabil.

În acest război, majoritatea românilor sunt victime colaterale. Te întrebi, obsedant și frustrant: de ce România nu are legi care să stimuleze investițiile, deschiderea unor afaceri și societăți noi, când nu trebuie să facă altceva decât să copieze și să adapteze legi care au avut efecte pozitive în alte țări europene? Iar răspunsul îl poți găsi în acest război. Legile anti-dezvoltare lovesc în interesele unei (unor) găști, diminuându-le resursele și puterea. Dar lovesc și în milioane de alți români care sunt afectați de aceste legi.

De aceea zic: cu cât Sorin Ovidiu Vântu va vorbi mai mult în acest proces, cu atât mai bine. Chiar dacă șansele de a face lumină în cazul FNI sunt infime, poate va ajuta măcar la înțelegerea mai exactă a societății în care trăim.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!