RSS Feed

Vara asta mergem pe litoral la Vaslui

vezi toate articolele de
27 May 2013 la 18:53 17 comentarii 1312 vizualizari.

In timp ce Daciana Sârbu se intalneste astăzi cu prințul Charles sa vorbească despre agricultura bio, oamenii din Bârlad au ieşit în stradă să protesteze împotriva planurilor de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică, pentru că agricultură bio nu se poate cu tone de nisip si deşeuri, mii de cisterne cărând apă, despăduriri, miros de gaze, apă contaminată şi animale moarte.

Imagine de la protestele de astazi de la Barlad:

Guvernul nu are un răspuns pentru ce fel de viitor ar rezerva exploatările de gaze de şist litoralului românesc şi altor comunități din țară: Dragnea şi Ponta oferă numai dezinformări asupra riscurilor iar ministrul mediului Rovana Plumb susține că nu este nici măcar nevoie de avize de mediu pentru începerea explorărilor.

Ministrul Varujan Vosganian are însă o poziție mai nuanțată şi în cadrul emisiunii Perspectiva de la REALITATEA TV recunoştea: “ Gazele de şist nu se pot exploata decât cu riscuri uriaşe”. Vosganian ar trebui să ne spună: în urma căror rapoarte sau evaluări a ajuns la concluzia că riscurile exploatărilor sunt uriaşe? Există memorandumuri la guvern despre aceste exploatări în care sunt menționate riscurile?

Pentru că dacă îi întrebi pe premier sau vicepremier despre riscuri vor oferi o glumă şi o dezinformare. La începutul anului Vosganian îşi exprima însă îngrijorarea că exploatarea gazelor de şist ar conduce la compromiterea imaginii litoralului.

“Eu ştiu că principalele licenţe de explorare sunt în Vaslui. Şi mi se pare ca nu e nici un litoral în Vaslui… sau poate-o fi?”, răspundea Ponta pentru hotnews.ro.

Răspunsul lui Ponta era incredibil de manipulator, având în vedere că doar câteva luni mai târziu Rovana Plumb şi primarul Radu Mazăre anunțau începerea explorărilor pe litoral. Îngrijorarea lui Vosganian era justificată. În statiunea Venus se va construi deja o bază care include “spatii de cazare pentru angajatii SC Prospectiuni SA, o parcare, o zonă desemnată instalarii unui atelier de intretinere a echipamentelor, o zona de stocare temporara a lubrifiantilor (pentru o cantitate maxima de stocare de 500 litri) si o zona de stocare temporara a deseurilor rezultate din activitatea de intretinere (inainte de a fi redate catre firme de colectare/valorificare/ eliminare deseuri)”, specifica Prospectiuni SA într-un comunicat. Numai pentru faza de explorare stațiunea Venus se va alege cu o întreagă bază de operațiuni şi o zonă de stocare a deşeurilor.

Dezbaterea despre gazele de şist în România este aproape inexistentă la nivelul autorităților. Am ajuns noi comentatorii şi cititorii de pe voxpublica să apărem drept exemple de dezbatere în România: Southeast European Times relatează despre comentariile cititorilor berenger şi şase sase la un articol pe vox despre gaze de şist (link aici)

Este timpul să avem un răspuns instituțional şi parlamentar clar asupra strategiei şi a riscurilor în privința gazelor de şist. Când ministrul Vosganian vorbeşte de riscuri uriaşe dar ele nu sunt menționate în niciun document este cazul să ne oprim şi să clarificăm. Alianța pentru o Românie Curată cere deja ministrului Rovana Plumb să explice cum este posibil să se facă explorarea gazelor de şist în perimetrele Costineşti şi Vama Veche fără avize de mediu, să faca public studiul potrivit căruia s-a ajuns la concluzia ca “nu există niciun fel de risc” şi că “nu se utilizeaza tehnica de fracturare hidraulica” (link aici).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!