RSS Feed

Venea socialismul și noi nu știam. Comentarii pentru Vasile Dâncu

vezi toate articolele de
23 Jul la 10:34 100 comentarii 2 vizualizari.

IRES face un studiu despre capitalismul românesc și îl publică în Revista Sinteza. Vasile Dâncu face niște comentarii pe marginea rezultatelor. Intepretări care merită niște glosse, pentru că prind toate păcatele comentariatului autohton. Să începem cu date din sondaj, date care au făcut capetele înțelepte să dea din cap aprobator: suntem distruși, vine socialismul, avem un capitalism imperfect.

  • comportamentul antreprenorial scăzut
Așa, și de ce vă panicați, iubitori de capitalism. Capitalismul rezistă la fel de bine cu un comportament antreprenorial scăzut. În istoria lui occidentală și în diverse variante globale, acumulările s-au făcut uns și fără mică inițiativă, deși da, mai apar și diverse ”accidente antreprenoriale”.
  • trei sferturi dintre români se văd pe ei înșiși în ”clasa de mijloc”.
Acest rezultat a fost comentat mai puțin. Clasă de mijloc e, se pare, ceva puțin peste supraviețuire, foarte puțin dacă îmbini cu alte rezultate despre veniturile populației. Raportarea înfricoșată la sărăcie arată dramtismul acesteia din urmă.
  • părere despre bogați: 60% cred că au devenit bogați prin încălcarea legii. 70% cred că ar trebui impozite mai mari.
Aia cu încălcarea legii nu cred că vine din ideologia anticorupție. E observație la rece, mai curând. Impozitele mai mari nu au fost percepute ca un dat politic, ci ca un indicator al primitivismului socialist al poporului. Nu ne putem imagina că unul cu salariu minim se întreabă de ce plătește 60% din ce câștigă și patronul lui mult mai puțin.
  • dacă ați putea alege între capitalism și socialism, ce ați alege? 50% socialism, 44% capitalism.
Acesta a fost răspunsul care a cutremurat netul. Și o confirmare pentru mulți că sunt niște genii rătăcite într-un popor de comuniști cu care n-ai ce face. Evident, dincolo de nostalgie, oamenii cer un minim de siguranță, de fapt. Elitele însele percep drept ”socialism” orice formă de drept. Răspunzând că ar prefera ”socialism”, poporul practic n-a făcut altceva decât să arate că a învățat lecția predată timp de 30 de ani.
  • mai spun oamenii că generațiile de azi sunt mai needucate.

Asta nu e percepție, e din nou observație pură și dură, care are mai mult de a face cu accesul la învățământ decât cu calitatea acestuia.

Vasile Dâncu are o serie de comentarii despre aceste rezultate. N-aș vrea să le lăsăm să plutească așa, pentru că ele însele sunt parcă rezultatul unui sondaj luat printre elitele financiare, politice sau culturale de pe la noi. Vasile Dâncu s-a sondat pe sine și a dat de locurile comune ale liderilor noștri.

Primul și cel mai greșit este că nu facem capitalismul cum trebuie. Ce-o fi însemnând asta nu știm. Capitalismul are sute de variante istorice și geografice, tocmai. Capitalismul occidental la periferie s-a manifestat în ultimele 3 decenii după noile sale reguli: neoliberalism dur, privatizări și ideologii care să susțină extragerea de profit postcomunistă. Nu e nimic ”ciudat”, ”straniu”, e capitalism pur sânge fără nici un soi de opoziție politică, principala grijă fiind inhibarea oricărei tentații de reglementare, de temperare. Capitalism fără sindicate și social-democrație măcar, ce să mai, Estul a devenit un model pentru restul lumii.

Lipsa unei generații de antreprenori. Mitul înduioșător al antreprenorului se spulberă la cea mai mică atingere de modele, altfel venerate, de capitalism bubuitor asiatic și nu numai – ai în SUA multe exemple de antrperenoriat mitic, când de fapt ai inovație de stat aplicată apoi în condiții speciale cu protecție de stat.

Capitalul străin. Este subliniată dominația lui, dar explicația e pusă tocmai pe seama absenței antreprenorilor! E evident că păstrarea echilibrului nu se putea face decât tocmai prin păstrarea zonelor de monopol, nu prin privatizarea lor.

”Liberalizarea pieței energiei e foarte bună”, scrie Dâncu. Ba e chiar ridicolă, aș adăuga eu. Un istoric de nerespectare a contractelor de privatizare, extragerea unor profituri masive direct de la populație, iată un eșec istoric bun de pus în manuale europene. Concede totuși că trebuie păstrat implicat cumva sectorul public. Trebuie chiar potențat, dar cum?

Interesantă e propunerea către dreapta de a nu se mai concentra pe ”întreprinderi mici și mijjlocii”. Problema ar fi că nu contăm zonal, că nu avem capital românesc care să se extindă dincolo de granițe. Ajungem aici la frica liberală chiar de capitalismul însuși. Toată lumea bună lucrează cu garanții de stat. LIberalismul e doar pentru ăia cu salarii mici. iar povestea cu ”mici și mijlocii” e  un soi de asistență pentru clasa de mijloc (aia reală de vreo 10-20%, nu aia imaginară), asistență care face parte dintr-un enorm pachet  post-criză, de protecție.

Atitudinea față de firma privată ca o ”creatoare de locuri de muncă” e atât de obosită… Cum să te mai miri că îți apare în sondaj combinat faptul că românii cred că se creează locuri de muncă, dar că e exploatare la greu.

Mai e apoi chestia cu ”mentalitățile”. Veșnica explicație după ce faci politică la o masă cu amicii. Am ocrotit proprietatea, dar n-am încurajat crearea de capital. (Asta o fi însemnând că am retrocedat aiurea și am băgat DNA pentru supravegherea noilor acumulări? – dacă da, e interesant, aproape că sunt de acord). Dar apoi ajungem la ”mentalități”. Răspunsul clasic când n-ai răspuns.

De ce e desprinsă discret apoi părerea proastă despre bogătași de părerea proastă despre capitalism? Am înțeles, avem un soi de neoneoiobăgie, dar, spre deosebire, de vremurile lui Dobrogeanu-Gherea, mecanismul capitalist este pe deplin implementat. ”Feudalism” e doar o denumire nefericită pentru exploatare dură de secol 19.

Mai constată Vasile Dâncu etatismul liberal, intervenționismul penelist. Păi ăsta e un indicator al tensiunilor grave din sistem, nu neapărat al ”socialismului” peneliștilor. Asta e, cum spuneam, liberalului mărunt i se face o frică teribilă de capitalism și vede în stat un soi de bunic protector. Tot așa, istoric, începe să vadă orice formă de protecție a status quo-ului ca mai bună decât un ipotetic socialism, față de care e isteric. Cu consecințe teribile, verificate, desigur. Pe scurt, liberaliștii sunt intervenționiști pentru că știu mai bine ce vor decât un popor buimăcit de mitraliere ideologice neobosite.

În fine, frica de migrație, de globalism, ar avea niște răspunsuri, spune Dâncu: antreprenoriat de familie. Ridicol, dar mai ales contradictoriu, te plângi că n-ai mare capital, că zboară industria, după aia visezi la un conglomerat familial capitalist. S-ar părea că avem capitalism, dar unii chiar visează la prefeudal, la societate de clan. E deja pe facere, nicio problemă.

Ultimele rânduri îmbină fără grețuri ideea de luptă pentru idei și valori cu lupta pentru profit. Numai niște capitaliști autohtoni ar putea salva situația. Deocamdată au reușit să devină mai urâți chiar decât acel patron străin care tăia fabricile și le trimitea la fier vechi în anii 90. Asta ca să nu mai vorbim că speranța ”națională” afișată de Dâncu nu e decât tot o etapă istorică în conservarea unor privilegii – așa se întâmplă când gândești numai de sus în jos.

P.S. Zilele trecute, Darius Vâlcov, creierul economic al PSD, propunea un soi de concordie națională în care să îmbinăm, de centenar, amnistia din justiție cu amnistia economică. Amnistierea economică a bogaților e perfect aprobată de toate partidele, cealaltă e încă motiv de ceartă politică. La 100 de ani, da, fix asta trebuie făcut: să se ierte toate păcatele economice şi să avem grijă să nu se facă poporul socialist.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

100 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!