RSS Feed

Vest şi Est. Farage şi Liiceanu. Populism şi oglinda estică a oportunismului ideologic

vezi toate articolele de
05 May 2014 la 19:12 21 comentarii 1638 vizualizari.

Traian Băsescu şi Victor Ponta au făcut şi din războiul civil din Ucraina un capitol electoral. Atîta pot ei. Aş prefera să fim atenţi însă la chestii mult mai interesante şi uneori grave care trec pe lîngă noi. Astăzi să vorbim despre două tipuri de discurs retrograd, din Vest şi din Est. Fiindcă tot sînt alegeri europarlamentare să lăsăm deoparte opoziţii false precum eurosceptic / eurofil şi să căutăm esenţe tari.

Mă tot uitam la diverse filmuleţe, declaraţii ale clovnului britanic (dar care exprimă în forme violente credinţe conservatoare pe care le subliniază cînd poate şi Cameron), Nigel Farage. Şi pe lîngă prostiile obişnuite, am avut un puternic sentiment de deja vu. Argumentele sale merg de obicei în cîteva direcţii simple: românii şi bulgarii nu sînt “vindecaţi” de comunism, vînd crimă organizată. Nici o vorbă despre toată munca prost plătită şi puţin taxată care a contat mult în Vest – prin dublul şantaj aplicat propriilor muncitori şi prin profit direct din muncă nereglementată.

De unde vine sentimentul de deja-vu? Pe diagonală, în România, cu unele nuanţe, ăsta e discursul unei părţi a elitei despre concetăţeni. Am citit săptămîna trecută un articol (al 1587-lea, probabil) anticomunist al lui Gabriel Liiceanu. Aparent, nici o legătură cu Farage. În profunzime sînt însă legături clare, iar aceste legături divid profund Europa. Avem de-a face cu un oportunism de nuanţe diferite. Farage speculează spaime retrograde, Liiceanu speculează de decenii exact spaimele vesticilor ca să reconfigureze un limbaj al spaimelor elitelor româneşti. Am auzit de nenumărate ori inşi vorbind din România despre români exact ca Farage.

Şi Farage, şi Liiceanu spun că avem toţi creierele defectate de comunism. Din noul text al lui Liiceanu reţinem două forme de atac violent reacţionar pe care le consider un transfer vest-est extrem de grăitor. Populismul vestic a generat în oglindă în Est un oportunism ideologic (să vorbeşti pe placul secret al celor mai reacţionare forţe politice şi vestice).

“Egalitatea” îl sperie pe Liiceanu şi o traduce într-o descriere caricaturală cu nuanţe de-a dreptul ariene:

Timp de peste patruzeci de ani, în România și-n celelalte țări ale Europei de Est, „învățământul politic” a fost un ritual de sucire a minților. În prim-plan s-a aflat povestea cu „capitalismul” și „socialismul”. S-a trecut la scara societății o judecată care la nivel biologic ar suna așa: „Trupul pe care-l aveți de la natură nu e bun. În primul rând, el e diferit de la un om la altul. La unii e armonios, la alții proporțiile sunt greșite, la alții e de-a dreptul pocit. E oare normal ca unii să fie mai frumoși sau mai puternici ca alții? Normal e ca toți să fim egali. Să-i exterminăm pe cei care sunt deosebit de frumoși și a căror frumusețe se hrănește din trupurile împuținate și urâțite ale celorlalți!

Să nu mai vorbim de faptul că trupurile din vechea societate sunt supuse la tot felul de boli. Nu trec bine doi-trei ani și fac cel puțin o gripă (care, vă rugăm să observați, seamănă tare mult cu crizele din capitalism!). O să-l revoluționăm, o să obținem trupuri ferite de gripă și de orice altă boală, trupuri perfect armonioase și perfect sănătoase. Toți oamenii vor avea parte de frumusețe, «fiecare după nevoi».” (sursa)

A doua e şi mai şi. Farage vrea un zid împotriva românilor şi bulgarilor. Însă Liiceanu oferă frontului reacţionar ceva mult mai preţios şi pe placul puterii business-politice europene: vrea zid împotriva ideilor periculoase (adică orice urmă de egalitate e deja socialism grav şi orice încercare de critică a capitalismului este ca şi cum ai omorî un om cu gripă – asta e criza, doar o gripă).

Din păcate, ideile intră în lume fără un control prealabil al „calității” lor și nimeni nu poate anticipa cât de mortală va fi  „mușcătura” gândirii unui autor care înalță, pe aparent neputincioasele cuvinte, scena unei calamități viitoare. A interveni post factum, prin administrarea anti-veninului ideologic, este singurul fel în care putem rezista la sminteală, la reiterarea marilor rătăciri ale omenirii.  Aș numi mușcătura letală a gândirii mușcătura utopic-paradisiacă.

Cam asta e oglinda estică a populismului vestic xenofob (de care va fi plin Parlamentul European): oportunism ideologic. De la austeritate practicată în forţă şi fără milă, la controlul calităţii ideilor. Farage este euroscpetic, Liiceanu este euroentuziast. Ce-i uneşte însă mult mai mult de atît este dorinţa pentru o Europă plină de garduri, bariere şi protecţie pentru “oamenii frumoşi”.

Astfel de idei nu au nevoie de vreun control al calităţii, ele sînt instigări pe faţă la o gîndire unică în perfectă armonie cu hegemonia unui anumit tip de gîndire european care ne domină dezastruos acum. Ăsta e şi secretul acestui paradoxal lipici care-i ţine împreună pe eurosceptici vestici şi euroentuziaşti estici. Nu Uniunea Europeană e problema lor. Ci posibilitatea ca milioanele de zombi în pragul sărăciei să înceapă să reclame minimum de drepturi care să pericliteze status quo-ul.

Farage vrea români sau bulgari, dar îi vrea să muncească pe furiş în mizerie. Aşa sînt buni. Liiceanu vrea să fie european cu condiţia ca această Europă să-i excludă pe toţi românii strîmbi şi urîţi care ar îndrăzni să spună că ordinea în care trăim acum nu le asigură nici un viitor.

Liiceanu e doar vîrful unei falange intelectuale care se pretinde civilizatoare şi progresistă. În spatele lui sînt noi şi noi înfăţişări ale acestui tip de reacţionarism dur. Pozează în progresişti, dar păcatul lor cel mare s-a văzut cel mai bine în anii austerităţii. Acela a fost momentul decisiv, anii 2010-2012. Au tăcut vinovat la grămadă, intelectuali, artişti ong-işti, ziarişti, au tăcut sau au încurajat politici extrem de dure pornite de Troică împotriva crizei şi de fapt împotriva unei mase “vinovate” care trebuia să plătească preţul.

Ei sînt vocile unei Europe care vrea îngrădiri de tot soiul. Ei sînt şi aceia care sînt iubiţi de discursul oficial, ei sînt sponsorizaţi din bani europeni. Farage e un exotic util politicii englezeşti. Însă corespondenţii surprinzători din Est, deşi pozează ca “opuşi”, sînt în perfect acord cu întregul arc xenofob, din Spania şi Franţa pînă în Nord.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


21 comments
 • 1

  Cea mai tare chestie din articolul lui Liiceanu e cand numeste capitalismul “forma naturală de organizare economică a societății” :) ).

 • 2

  ca nuca in perete ;)

  1 pentru liiceanu elementul saracie e zero

  2 pentru farage faptul ca are creierul defect de comunism e zero

  ce e esential e motivul intolerantei, (ca intoleranti suntem toti,ai descoperit mersu pe jos nea rogo) dar nu la aceleasi lucruri

  3 astept unu cu arsinel si putin, vad ca te chinuie rau talentul ;)

 • 3

  Cica:

  ,,Traian Băsescu şi Victor Ponta au făcut şi din războiul civil din Ucraina un capitol electoral. Atîta pot ei.”

  Nene!
  Despre infantilul de Ponta NU poti sa scrii DECAT la ,,pachet” cu Traian Basescu?
  Ca sa te citez…,,atat poti tu”.
  VEST si EST….da…fix in aceasta ordine,pot si eu sa spun: BASESCU si PONTA.
  Ramai cu plagiatorul tau in acel….punct cardinal care nu va reusi in veci sa va lumineze!

  LUANA
  2014-05-05 20:26:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Cel mai deranjant lucru, ca sa le iau in ordine, este faptul ca a devenit aproape un obicei ca jumatatile astea de intelectuali sa publice acelasi text in cat mai multe publicatii. Eu nu-mi permit sa spun acelasi lucru de doua ori sub anonimat. Nu este etic. Al doilea este saracia ideilor si imprecizia – lipsa aproape totala a documentarii. Spune Liiceanu ca socialismul nu exista decat daca se poate baza pe capitalism – ce vorbesti mosule? De-asta nu sunt de acord cu tine – nu cred ca prostioarele astea pot fi exportate undeva chiar daca sintagma ta este corecta.

  Pirouette Cacahuète
  2014-05-05 21:51:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @LUANA: Jurnalistii PSD-isti au primit indicatia sa raspindeasca ideea ca Ponta ar fi un fel de Basescu. Iti dai seama? Pontanacul ala caruia ii tremura chilotii de frica slugilor lui Voiculescu. Ala care minte de rupe apele! Ala care guverneaza de la televizor. Ala care de frica huiduielilor s-a ascuns in spatele numelui lui Basescu.

  Trebuie sa recunosc ca ii admir pe jurnalistii PSD-ului. Chiar daca sarcina este grea (ca sa nu zic imposibila) respectivii chiar fac tot posibilul sa se achite. Probabil sint motivati de faptul ca metoda asta a fost extrem de eficienta cind au reusit sa aduca PSD-ul la putere in locul PDL-ului… Dar sa fim seriosi. Totusi este vorba de Ponta!

  gjgj9
  2014-05-05 21:57:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Mi se pare ca te uiti, asa un pic si smechereste, in oglinda cind compui textuletele astea. Mai zici si chestii ok, bagi si un pic de epatat burjuii si un pic de prostioare. E un amestec de poza patetica – gen tinar uitindu-se, concentrat, spre orizonturile tulburi ale neoliberalismului – cu cinism de gazeta dimboviteana.
  Asta cu Farage si Liiceanu e la fel. N-are sens de fapt. Amindoi sint ciudati si enervanti dar in feluri destul de diferite. Bagi un pic de neoliberalism si totul se leaga si iese o mica fitza. Da’ analitic si intelectual vorbind e cam trist.
  Costi maica, de ce nu te faci tu baiat serios? De stinga, ca e ok asa, dar serios? De ce nu poti mai Costi mai?

  ggigel
  2014-05-05 22:21:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  …mah, da’ fiorosi dulai de paza creste Liingeanu asta…

 • 8

  Interesant articol! Adevarul ca se pot gasi multe similitudini in pozitiile extremiste. Bunaoara esenta comunismului pe care il critica dl Liiceanu – egalitatea – consta in eliminarea varfurilor, ceea ce s-a si facut prin lagarele de concentrare, esenta ideilor dlui Liiceanu este eliminarea (sau anularea) plevei umane. Dnul Liiceanu probabil se gandeste la o multiplicare prin clonarea a celor alesi. Pana la urma insa tot la egalitarism ajungem, pentru comunism, in jos, pentru Liiceanu in sus.

  albescu
  2014-05-06 06:17:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @albescu: Nu ajungem la comunism.
  Farage cere pe fata lucruri pe care le vizeaza in secret orice sistem capitalist vestic: muncitori suficient de saraci si de speriati incat sa nu indrazneasca sa ceara salarii, conditii de munca, drepturi, de teama de a nu fi aruncati din ‘paradis’. Unde se vede si legatura dintre capitalismul globalizat si extremismul de dreapta.
  Ce vrea Farage e imoral, dar reprezinta un mecanism functional.
  Liiceanu prezinta lucrurile mult mai simplist (desi ipocrit): vrea in Europa, dar fara amarati. Si pentru asta intretine o iluzie a multiplicarii ‘varfurilor’ – dar conditia ‘elitelor’ e sa fie putine si diferentiate / distantate (de cei multi si amarati). Citandu-l pe Pierre Bourdieu: “Este ceea ce fac, intr-o maniera mai curand paradoxala, pentru ca pastreaza termenul de clasa, aceia care pretind ca astazi societatile americana, japoneza sau chiar franceza nu sunt decat o enorma ‘clasa de mijloc’”

 • 10

  Ce faci, fa, Costi, ti-era dor de niste injurat Liiceanu?

  costi
  2014-05-06 07:52:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  “Din păcate, ideile intră în lume fără un control prealabil al „calității” lor” cam asta-i nivelul de toleranta al Liiceanului (era sa scriu liceeanului :) )
  Am comentat la articolul respectiv si comentariul nu a trecut, in spiritul libertatii de gandire si exprimare, al stimularii dezbaterilor si argumentelor, evident :) .
  Nu stiu ce sa zic despre Farage, dar in cazul lui Liiceanu e vorba de orgoliu, snobism cat casa si ipocrizie… un om care a obtinut asa cum a obtinut o editura de stat cadou pentru ca a lins unde trebuie (Humanitas e fosta Editura Politica) are tupeul si nerusinarea sa dea lectii de morala… Pfuuiii

  Incomod
  2014-05-06 08:10:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  ” românii şi bulgarii nu sînt “vindecaţi” de comunism”
  Tov. Rogozanu se pare ca sunteti foarte cunoscut.

 • 13

  @oprisan: #12. Matale esti cam nevorbit.
  Eu unul nu-mi amintesc sa fi dat vreun nume, in afara de carligul Liiceanu.

 • 14

  Ar fi frumos daca partizanatele politice s-ar exprima doar in publicistica. Chiar productiv, in ideea ca la 150 de ani mai poate apare de aici un Eminescu…
  Din păcate, Ponta este real. La fel si voturile pe care socialiștii le obțin la fiecare campanie, ducând la alte si alte taxe, la alte si alte întârzieri si creșteri ale decalajului fata de vestul Europei.

  Interesanta comparația pe care Băsescu a făcut-o vorbind despre tarile ex sovietice versus cele ex comuniste. Primele au rămas cu prea mulți pro-ruși, astfel ca ciclicitatea electorala permite doar mici si întrerupte avansări către Europa, in timp ce ultimele nu au avut nici un moment astfel de sincope, indiferent de succesiunea la putere.

  Da, dar daca e sa schimbam in logica respectiva filiația moscovita cu filiația comunist-utopica, ne dam seama ca si la noi (probabil si la bulgari), ciclicitatea electorala ne pune in situația de a mai sta din când in când, cate 4 ani, pe marginea drumului, visând la fanteziile egalitarist-umaniste care-l ghidează si pe dl. Rogozanu.

  Apreciez (nu neapărat stilistic) poziția dlui Liiceanu, spaima ca alternanta de cate 4 ani s-ar putea schimba in curând in Epoci de Aur de multiplii ai lui 4 bântuind-mă din ce in ce mai obsesiv in ultima vreme.

  Cristian
  2014-05-06 11:08:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @albescu: Iti dau eu niste exemple de varfuri. Dan Barbilian, Miron Nicolescu, Grigore Moisil, Gheorghe Vranceanu. Inainte de venirea “comunistilor” erau profesori de matematica, cu studii in strainatate, la Universitatea Bucuresti.Dan Barbilian era si mare poet(Ion Barbu) si nu era realist socialist. Ba chiar a scris o oda lui Hitler. Toti au murit in timpul asa zisului comunismu.Toti,de moarte naturala,ca profesori de matematica acolo unde i-a gasit comunismul. In plus cu titluri de academicieni si alte functii si onoruri.
  Care varfuri au fost eliminate de comunisti? Cativa filozofi fara opera, profesori fara doctorat, fosti membri in guvernele de razboi, cu trecut legionar, care intrau sub incidenta Conventiei de Armistitiu.
  Cativa popi, politicieni, ofiteri autori sau sustinatori ai imensului dezastru social, economic, politic, cultural (contrar sustinerilor propagandei actuale),care a fost Romania Interbelica.

  Pentru fiecare “elita” inlaturata sunt cel putin zece(poate o suta) de adevarate elite care au invatat inainte de razboi si s-au realizat in comunism. Persecutarea elitelor, o alta tema, ca atatea altele, de propaganda anticomunista mincinoasa.

  marc
  2014-05-06 11:38:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  marc

  esti si prost, esti si nesimtit.

  Chianti
  2014-05-06 12:10:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @marc: aberezi. uita-te cine a ajuns in inchisorile comuniste BOLSEVICE totalitariste. Marea majoritate oameni nevinovati. Si uita-te cine a profitat de putere in acelasi sistem totalitarist bolsevic si apoi ceausist. Lepre precum Tismaneanu sau Liiceanu sunt produsele acelui “comunism”, nicidecum oponentii lui. Pe vremea aceea, cand era nevoie de opozitie fata de regim, opozitia au facut-o un Paul Goma, sau minerii din Valea Jiului, muncitorii de la Brasov etc. Astazi, cand “opozitia” fata de un regim defunct poate aduce faima si capital politic, Liiceanu si Tismaneanu sunt primii care sa se “lupte” cu comunismul.
  Comunismul de la Marx citire a murit o data cu porcariile facute de Lenin si bolsevici in Rusia deja maltratata de regimul tarist. Si s-a transformat intr-un sistem de acumulare a puterii. Citez tot din Pierre Bourdieu, care spune mult mai bine ce e de spus despre “comunismul” secolului XX:

  “Regimurile pe care trebuie sa le numim sovietice (mai degraba decat comuniste) au impins pana la limita tendinta aproprierii private a bunurilor si serviciilor publice” de catre cei care acumulasera “capital politic” / putere – o posibila explicatie si pentru dezvoltarea ampla a coruptiei in tarile respective.

 • 18

  I am only writing to let you be aware of what a really good encounter my friend’s girl encountered using the blog. She even learned several details, with the inclusion of what it’s like to possess a great coaching nature to get other folks without difficulty learn about a variety of complex issues. You really exceeded my expected results. Thanks for imparting such valuable, healthy, informative not to mention easy tips about this topic to Janet.

 • 19

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 • 20

  I’m writing to let you be aware of what a perfect experience my daughter gained viewing your site. She picked up some details, including what it’s like to have an ideal coaching heart to make a number of people completely know some extremely tough things. You undoubtedly exceeded our own expected results. Thank you for rendering such essential, trusted, informative and fun tips on the topic to Lizeth.

 • 21

  I’m writing to let you know of the awesome experience my cousin’s daughter had checking the blog. She discovered plenty of details, with the inclusion of what it’s like to possess an excellent coaching character to make many people really easily comprehend selected problematic topics. You really did more than people’s expectations. I appreciate you for distributing the useful, healthy, explanatory and in addition cool tips about the topic to Janet.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!