RSS Feed

Vestea bună: românii nu au câștigat la Cannes!

vezi toate articolele de
24 May 2010 la 22:23 7 comentarii 1143 vizualizari.

”Românii nu au câștigat la Cannes”. ”Românii se întorc de la Cannes cu un singur premiu” (pentru scurtmetraj – ”Căutare”, de Ionuț Pițurescu). ”Duș rece pentru români”. Aceasta a fost nota titlurilor și sub-titlurilor din presa autohtonă, după încheierea Festivalului Internațional de Film de la Cannes…

… și așa am făcut o scurtă regresie în timp, către primele ediții ale Festivalului Internațional de Film ”Transilvania” (TIFF), când tema predilectă a conferințelor și dezbaterilor erau legate de viitorul cinematografiei românești, de lipsa ei de vizibilitate și perspective. Nae Caranfil, ca exponent al ”noului val” (pe atunci) era un bibelou rar, iar Marele Premiu și Trofeul Transilvania decernate peliculei ”Occident” de Cristian Mungiu a fost văzut (de către cârcotași) mai mult ca un act de complezență și de încurajare, decât ca o recunoaștere a valorii filmului. Simpla prezență a unei pelicule românești la un festival internațional important era un eveniment în sine, iar presa românească raporta ca victorii orice notiță publicată în legătură cu acel film. Fără a fi optimist, tonul dezbaterilor de atunci nu era deloc unul resemnat.

Ce a urmat, se știe. O recuperare aproape explozivă a timpului pierdut. Un festival important fără filme românești e de neconceput. Criticii se înghesuie la proiecțiile producțiilor românești și le acordă spații ample. Nu o să reiau acum citate din cronicile publicate doar în perioada Festivalului de la Cannes. Un titlu, totuși, îl voi reaminti ”România-Statele Unite 2-0”. Comparația viza peliculele lui Cristi Puiu (”Aurora”) și Radu Muntean (”Marți după Crăciun”), respectiv noul ”Robin Hood”, al lui Ridley Scott și ”Wall Street 2” al lui Oliver Stone!

Normal că, după asemenea întâmpinări critice, lipsa unor premii poate lăsa un gust amar. Dar mai mult ca orice premii, formulările post-festival (”Românii nu au câștigat la Cannes”, ”Duș rece pentru români” etc.) reprezintă, deloc paradoxal, adevărata victorie a cinematografiei autohtone. Pentru că aceste formulări exprimă mentalitatea atât de rară în alte domenii: cea de învingător, conștiința valorii reale și lipsa complexelor de inferioritate în fața unor cinematografii cu vechime și cu resurse (financiare) mult, mult mai mari. Iar meritul nu este unul instituțional (de stat), ci individual și de grup. Iar acesta este un lucru de la care ar putea învăța și profesioniștii din alte domenii.

***

P.S. Până la TIFF au mai rămas trei zile. Vineri începe ;) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!