RSS Feed

Vești bune pentru Roșia Montana. De la Adriean Videanu

vezi toate articolele de
25 Mar 2010 la 19:40 123 comentarii 1121 vizualizari.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, s-a deplasat joi la Roșia Montană, la finalul vizitei făcând o declarație, zic eu, istorică. “Dacă 2010 nu este un an în care să se ia o decizie, proiectul poate fi compromis. Deja se discută de foarte mulţi ani, este vorba şi de starea de spirit care este în jurul acestui proiect. Pe pieţele unde proiectul este listat a început să existe un semn de întrebare, de neîncredere asupra proiectului şi de aceea autorităţile statului trebuie să ia o decizie, a spus Videanu, citat de Gandul.info.

La ora actuală însă, avizarea proiectului e imposibil de obținut în condiții legale în câteva luni. Pentru că actualul proiect, depus spre avizare la Ministerul Mediului, se referă la situația în care toți localnicii își vor vinde proprietățile către RMGC, compania canadiană care dorește să exploateze aurul din zonă. Cum acest lucru e foarte puțin probabil, RMGC trebuie să elaboreze un nou proiect, care să țină cont de acest aspect, plus celelalte obiecții aduse (legate de protecția mediului și a patrimoniului existent). După elaborarea noului proiect, trebuie reluată procedura dezbaterilor publice și obținute avizele. Fizic, în câteva luni, derularea întregii proceduri este practic imposibilă.

La sfârșitul anului trecut, RMGC a fost salvată după ce Videanu a promis includerea proiectului în programul guvernamental. Pe 18 decembrie 2009, la câteva ore după anunțul făcut de Videanu, BSG a cumpărat un pachet de 30 de milioane de acțiuni, în valoare de 67.5 milioane de dolari, la RMGC. În condițiile în care nici în acest an (după 13 ani de la începerea demersurilor), RMGC nu va obține toate avizele legale, într-adevăr, e greu de crezut că RMGC va mai găsi pe cineva disponibil să finanțeze afacerea.

***

P.S. Referitor la afirmațiile făcute anterior de Videanu în legătură cu cât ar câștiga românii de pe urma proiectului RMGC, un exemplu cu caracter anecdotic. Prin intermediul cuponiadei de la începutul anilor 90, am devenit acționar la Marmosim (fabrica de prelucrare a marmurei de la Simeria, al cărei pachet majoritar este deținut de firmele familiei Videanu). La început, în calitate de acționar, primeam la fiecare sfârșit de an câte un pix, o agendă și un calendar. De câțiva ani nu mai primesc nici măcar aceste ”suveniruri”. Asta e doar pentru cei care vor să ia aminte la învățămintele istoriei recente.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

123 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!