RSS Feed

Viața de după proteste. Un răspuns pentru Cătălin Tolontan

vezi toate articolele de
23 Jan 2012 la 15:59 113 comentarii 3353 vizualizari.

Acesta este un răspuns pentru Cătălin Tolontan (sau Tolo, cum l-am cunoscut), la un articol în care mi se adresează direct (dar ca pretext de dezbatere) ieri. Dar și pentru toți cei care, în ultimele zile (săptămâni deja) și-au pus (și mi-au pus) întrebarea care e ”pasul următor” protestelor (în ideea că acestea vor duce la o schimbare de mentalități și, implicit, de sistem în România). Iar pasul următor înseamnă ”ce” și ”cine” (în ordinea asta, chiar dacă, în textul de față le voi aborda invers).

Nuanțe – Cuvintele

Mai întâi un preambul legat de nuanțe. Nu știu dacă îți mai amintești (eu am ținut minte pentru că era vorba de un text propriu) cât am discutat (în contradictoriu), în decembrie 1999, pe marginea unui cuvânt pe care îl folosisem într-un articol (”viabil” pe care doreai să-l înlocuiești cu ”vital”). Discuția a durat câteva ore și, a doua zi, am trecut pe la librărie de unde am cumpărat un DEX pentru redacție. Nu are importanță cine a avut atunci dreptate; episodul l-am reamintit pentru a sublinia că printre cele câteva obsesii pe care le am se numără (la loc de frunte) cea legată de nuanțele cuvintelor și expresiilor din limba română. Cu atât mai mult în cazul textelor scrise, unde, în lipsa tonului, se poate ajunge la interpretări dintre cele mai diferite în raport cu intenția autorului.

Astfel, primul lucru pe care l-ai remarcat în articolul la care faci referință, a fost expresia din titlu: ”profitorii sistemului”. ”A profita” (”a beneficia”, ”a folosi o ocazie sau un prilej”) nu are o conotație negativă apriorică. Conotația depreciativă (”a urmări un folos în orice împrejurare”, ”a căuta să obțină cu orice preț un câștig personal, fără a ține cont de interesele altora”) este doar al doilea sens reținut în DEX. Într-adevăr, acest sens depreciativ este indus de articol, însă doar după enumerarea argumentelor pe care le-am prezentat. Așadar reprezintă o concluzie și nu un verdict (din nou e vorba de nuanțe: în practica judiciară, procurorii și apărătorii pun concluzii pe baza probelor administrate, verdictul e dat de instanță, în funcție de argumentele și concluziile procurorilor și avocaților). Prin specificul profesiei, un jurnalist poate doar să prezinte argumente (probe, fapte, deducții) și, eventual, să pună concluzii – verdictele aparțin cititorilor.

(Și fac o paranteză, tot legată de nuanțe, pentru că unii cititori, colegi, precum și una dintre cele două persoane vizate de articol s-au arătat deranjate de duritatea termenului ”furt”, folosit tot în titlu. Pe lângă semnificația penală, în limba română există nenumărate expresii formate cu acest cuvânt – ”a fura inima”, ”a fura meserie”, ”a-l fura peisajul”, ”a-l fura somnul” etc. Inclusiv „a fura căciula”, adică ”a amăgi” sau ”a se autoamăgi”. Folosind o expresie – ”a fura frumos” – și nu doar cuvântul ”a fura”, în contextul unui articol de tip analiză/comentariu (nu într-o știre) care face referire la practici publicitare, am considerat că sensul de ”amăgire” și ”auto-amăgire” este destul de evident. Astfel, înțeleg să-mi cer scuze celor care s-au gândit – cititori, colegi, persoane vizate – la interpretarea în sens penal, subliniind că nu aceasta a fost intenția mea).

”Cine” – Oamenii

După acest preambul, să trecem la lucrurile importante. ”Cine?” și ”ce?” va fi după proteste. Mai întâi e de remarcat că încă nu suntem ”în viața de după” – protestele sunt departe de a se fi încheiat, iar dacă se încheie acum, înainte ca cei vizați să facă importanți pași înapoi, ceea ce discutăm acum va rămâne, în cea mai mare parte, o discuție strict amicală. Dar întrebările ”cine?” și ”ce?” sunt evident justificate, pentru a nu risca să ne trezim într-o bună dimineață fără președinte, fără premier, miniștri, parlamentari și alte persoane din vârful piramidei publice. Foarte mult nu mă sperie această perspectivă și cred că societatea românească e cu mult mai matură decât în urmă cu 22 de ani pentru a nu mai confunda prioritățile. Pentru a înțelege că nu trebuie să caute persoane care să schimbe sistemul, ci pentru a propune/promova persoane potrivite pentru funcțiile sistemului. Implicit, să identifice corect funcțiile sistemului (care nu sunt de ”a conduce”, ci de a asigura, corect și cu șanse egale  – ”șansele egale” nefiind însă ”egalitarism” -, educație, sistem sanitar, infrastructură, legislație, administrare publică, justiție etc.)

E drept, optimismul meu se bazează pe o aparentă utopie, având ca model (argument) auto-guvernarea civică propusă de Saramago în ”Eseu despre luciditate”, care vine după ”orbecăirea” din ”Eseu despre orbire”. Spun ”aparentă utopie”, pentru că marile cărți sunt inspirate din viața reală. Pe care nu doar că o descriu, ci și o anticipează, și, prin însăși pătrunderea lor în conștiința publică, o modelează în sensul anticipat.  Și avem destule exemple (de la zborul pe Lună, submarine, inteligență artificială, roboți etc.) în care ceea ce părea pură ficțiune/utopie literară a devenit ulterior realitate cotidiană.

Răspunsul la întrebarea ”Cine?” nu ține, așadar, de politică. Nu e vorba de Antonescu și Ponta (am mai scris despre asta), oricât de mult s-ar amăgi (la rândul lor) că ar fi așa. Și oricâți agitatori cu carnet de partid au ieșit în piețe în ultimele zile nu pentru a-și striga propriile nemulțumiri (demers civic absolut legitim), ci pentru a colora și distorsiona politic protestele. ”PDL și USL aceeași mizerie” și ”Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați” sunt mesaje dincolo de orice echivoc pentru a exprima despre ”cine” NU e vorba.

Sistemul contestat la care fac referință nu se reduce însă doar la dimensiunea politică. Ci și la partenerii și promotorii civici ai politicului. Marile firme de PR, adverstising și lobby se află la loc de cinste printre acești parteneri sociali (poate chiar pe primul loc) ai actualului sistem politic. În numele unor companii ori investitori strategici au influențat legi și luarea deciziilor. Au mers până acolo încât să creeze o societate civilă paralelă și convenabilă (au înființat ONG-uri, fundații, asociații, grupuri ”independente”), care să mimeze susținerea publică și care să acopere vocea reală a societății civile (mai multe pe această temă, aici).

Nu faptul că ar fi colaborat cu RMGC ori cu firme de stat reprezintă o problemă (ori cu Vântu, Patriciu, Voiculescu, Păunescu jr. etc., în cazul nostru), ci modul în care au făcut-o. Câtă încredere pot să am într-o persoană care a încălcat în mod repetat regulile propriului domeniu de expertiză (mă refer la Bogdan Naumovici, iar încălcarea acestor reguli nu este o concluzie a mea, ci constatări ale unui organism profesional din domeniul lui de activitate)? Cum să analizez/interpretez ideile pe care le promovează? Ce grilă să le aplic pentru a înțelege cât mai exact ce propun? În cazul unui arhitect ori (mai ales) urbanist pot să mă uit peste ceea ce a proiectat (iar proiectele arhitecturale și urbanistice se află în strânsă legătură cu sociologia și modelele sociologice, astfel încât o asemenea evaluare poate oferi un răspuns apropiat de realitate). Publicitatea are, la rândul ei, legătură cu mentalitățile colective. Deconstrucția unor mesaje publicitare oferă, așadar, răspunsuri despre conceptele promovate (și voi reveni asupra acestei deconstrucții).

Prin excludere, e evident însă că tot nu se poate oferi un răspuns la întrebarea ”cine?”. Pentru a nu continua pe linia distructivă (generată de imensa lipsă de încredere socială), o să fac o scurtă trimitere la anul 1990. Atunci am avut ”pe cine” (Rațiu, Câmpeanu, Coposu), dar n-am avut maturitatea necesară să-i vedem. Ca oameni, dar, mai ales, modelele principiale și sociale pe care le propuneau. E posibil să mai fi fost și alții, care n-au ieșit în față sau care s-au retras prematur (e o întrebare care mă săcâie și care mi-am pus-o de mai multe ori: ce s-ar fi întâmplat dacă fracțiunea civică din FSN nu s-ar fi retras în momentul în care formațiunea și-a anunțat intenția de a se transforma în partid politic, candidând la alegeri. Ar fi putut sau nu să influențeze din interior sistemul?).

Dar asta e, acum, istorie. O să facem aceeași greșeală? Să nu-i vedem pe cei care pot aduce o schimbare reală? La propunerea ta, vin cu o contra-propunere și o provocare. Cel puțin pentru București. La sfârșitul anului trecut, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar general al Capitalei. Nu a avut și nu are însă vizibilitatea și conexiunile lui Bogdan Naumovici, vânat de televiziuni imediat ce a ajuns în piață. Despre acțiunile celor de la Salvați Bucureștiul am mai aflat pe ici, pe colo. Pe Nicușor Dan nu-l cunosc însă și nu am idee cu ce se mănâncă. Asta e provocarea (pentru tine și alți jurnaliști din București). Un nume și o idee pot să pară puțin (la Cluj, cel puțin deocamdată, nu am nici măcar acest nume). Dar reprezintă un început. Al căutării și al unor dezbateri reale. Ăsta e job-ul nostru, al celor care ”zâmbim și îi contrăm răbdători pe oricine sugerează măcar că am avea vreun interes în chestiunile pe care le susținem”, cu mai multă sau mai puțină patimă. E un rol (și o responsabilitate) în care am rămas destui de puțini, iar unii dintre noi conectați la aparate.

”Ce” – Studiu de caz

În fine, am ajuns și la ”ce?”. Discuțiilor teoretice le contrapun un studiu de caz. Pentru a înțelege de ce platforma ”Împreună 2012” (ideile + oamenii care le promovează, referindu-mă acum strict la Bogdan Naumovici) nu reprezintă pentru mine o schimbare. În primăvară se împlinesc 10 ani de când urmăresc cazul Roșia Montană. E vorba de zeci de drumuri, sute (fără nici cea mai mică exagerare) de interviuri, discuții, participări la dezbateri și conferințe publice pe această temă. Studii comparative cu alte cazuri din lume. Cărți, documente de arhivă, procese, corespondențe diplomatice citite. Participări la protestele publice și monitorizarea (atât cât o poate face un singur om) a articolelor apărute în mass-media autohtone și internaționale. De la începutul anului m-am mutat pur și simplu la Roșia Montană pentru a urgenta finalizarea unei cărți pe această temă. Cu riscul (inerent) de a nu avea dreptate, afirm că ceea ce se întâmplă la Roșia Montană este imaginea a ceea ce s-a întâmplat în societatea românească în ultimele două decenii (cu toate problemele ei sistemice – politice, sociale, economice, culturale, de mediu).

Iar această imagine se suprapune într-o mare măsură peste ceea ce propune manifestul ”2012 – Sfârșitul lumii lor”. Am mai făcut referire la paragraful următor. ”Vrem să nu mai fim furaţi? Nu e atât de greu. E suficient să nu mai acceptăm un stat care se comportă de parcă ar fi stăpânul nostru. Să ne gândim la el, de acum, ca la un angajat de-al nostru. Care trebuie plătit doar pentru ceea ce face pentru noi. Care nu are dreptul să îşi mărească singur, de capul lui, salariul, adică impozitele noastre. Care nu are nici dreptul de a se împrumuta fără să-şi întrebe patronul, adică pe fiecare dintre noi. Astfel, majoritatea banilor noştri ar rămâne la noi, nu în portofelul statului, din care orice politician se poate servi când vrea.”

La Roșia Montană, statul (primarul, consilierii locali și județeni, angajații ministerelor, legile) nu mai e stăpân. Ci un angajat. Angajatul însă al unei firme private. Al unei corporații. Banii sunt la această companie. Asupra statului, societatea civilă încă mai are mijloace de control (și sancțiune). Pe care însă nu le folosește suficient ori pe care doar acum învață să le folosească cu adevărat. O companie privată îți râde în față. Și cedează din bani (plătește) doar atât cât consideră necesar. ”Asistența socială” îmbracă astfel cele mai ciudate forme. Și se rezumă la fârâmituri. Am întâlnit persoane care s-au angajat la RMGC în urma unor intervenții ale primarului. De altfel, de cei mai mulți dintre angajați, RMCG nu are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Sunt oameni care mută zăpada de pe o parte pe alta a drumului ori se plimbă în sus și în jos pe uliță cu câte o scândură în spate. În vară coseau și curățau buruienile pe marginea șanțului. S-a ajuns la situația în care între a fi angajat la Primăria Roșia Montană și a fi angajat la RMGC nu e o prea mare distincție. Dacă e necesară efectuarea unei lucrări publice pentru care Primăria nu are suficienți angajați, RMGC îi sare în ajutor.

Ziua localității Roșia Montană e declarată oficial ”Ziua Minerului”, o sărbătoare câmpenească, cu mici și bere, în luna august. Asta chiar dacă ”Ziua Minerilor”, mai exact Sfânta Varvara, e pe 4 decembrie, iar atestarea documentară a localității (cea mai veche atestare documentară a unei localități din România) este pe 6 februarie (în urmă cu 1881 de ani). Holurile Primăriei sunt pline de panouri publicitare cu fotografii de la petrecerea din august, în timp ce despre celelalte două date nu există vreo mențiune, cât de mică. Inutil a mai specifica cine suportă financiar ”distracția” din august.

Tot în parteneriat public-privat, RMGC intenționează să renoveze și să dea în funcțiune două unități hoteliere în localitate (aspect despre care am mai scris). Nu doar că acest lucru crează o concurență neloială între ”investitorul strategic” și localnicii care au fost blocați în a-și dezvolta propriile afaceri de turism, ci menține și accentuează starea de dependență față de companie. O dependență întreținută, repet, cu fârâmituri (salariile a 20-30 de angajați pe o lună sunt echivalentul a unei singure difuzări ale unui clip publicitar de 30 de secunde pe un post comercial de televiziune, la o oră de maximă audiență).

Un astfel de sistem de ”angajare” a statului îl consider ca fiind defect. De ce citesc paragraful în cauză într-o asemenea grilă am arătat mai sus: pentru că unul dintre inițiatorii manifestului ”2012 – Sfârșitul lumii lor” a avut propria contribuție la crearea acestei stări de fapt. Statul nu poate fi de-responsabilizat de atribuțiile lui (iar responsabilizarea nu trebuie confundată cu centralizarea). În cazul Roșia Montană au fost propuse sisteme alternative de dezvoltare (bazate pe micile inițiative private – turism, agricultură, micro-industrie alimentară, prelucrarea lemnului), însă vizibilitatea și dezbaterea lor este mult îngreunată de un blocaj mediatic aproape generalizat. Conceptul de ”economie locală” (în care se încadrează și soluția alternativă pentru Roșia Montană) lipsește aproape cu desăvârșire din dezbatarea publică autohtonă. E un concept care presupune descentralizarea, dar care nu anulează responsabilitățile statului (de asigurare a infrastructurii, de adoptare a legislației care să permită rezolvarea directă – de către comunitate – a necesităților sociale, fără a mai trece prin pârghiile birocratice, consumatoare de resurse și generatoare de corupție).

Răspunsul la ”ce?” nu se găsește, așadar, în mâinile unei elite care să decidă plenar la nivel macro-economic și macro-social, ci în ale unui grup care să creeze cadrul necesar pentru găsirea micro-soluțiilor pentru fiecare comunitate în parte. Comunitatea locală, care își cunoaște mult mai bine resursele și necesitățile și ale cărei decizii nu sunt biasate agresiv, va găsi mult mai repede soluțiile specifice. Nu o elită generică trebuie să căutăm, ci o elită responsabilă.

Punct și virgulă

Tolo (și sper că se înțelege că și acest răspuns, la fel ca textul tău adresat mie, a fost tot un pretext pentru dezbatere), nu pot decât să remarc (bucuros) că suntem (la fel ca până acum) de aceeași parte a baricadei (generice, la rândul ei). Că avem aceleași întrebări la care căutăm răspunsuri. Iar faptul că răspunsurile fiecăruia sunt diferite și/sau chiar contradictorii nu înseamnă că unul (sau altul) ar fi influențat de alte interese decât cele pe care ni le-am asumat în momentul în care ne-am ales și asumat job-ul. Că eu sau tu avem dreptate e o abordare cu o relevanță prea mică, atâta vreme cât prin însăși natura job-ului nu putem pune decât concluzii, nu verdicte. Și, cum la rândul lor, verdictele pot fi corecte sau greșite, implicit nu vor putea ”să dea dreptate” unuia dintre noi decât într-un mod relativ. Iar acest relativism este crucea pe care ne-am asumat-o (pentru că niciodată nu vom avea vreo confirmare, alta decât cea strict interioară, a fiecăruia), dar și salvarea (atunci când greșim).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

113 comments
 • 1

  Enjoy the beauty of the sloping beach and the vast expanse of white sand that can be used to play for children and adults .. You can also snorkel or diving .. see the beauty beneath the sea, reefs coral reefs and colorful fish. You can also fishing, and relaxing on the beach.

 • 2

  thanks for this article, its very informative posting

 • 3

  I hope the owner of this site does not stop his spirit to continue to write and share things that are informative

 • 4

  I love to read each of the information you share

 • 5

  thanks for this article, its very informative posting

 • 6

  Hello,

  We bumped into your blog and we really liked it.
  We would like to add it to the Petitchef.com.

  We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
  enjoy it.

 • 7

  thanks for this article, its very informative posting..

  sarkari-job.com../

 • 8

  hey buddy such a good posts, i love them so much and great way of represents.

 • 9

  di coba di galau ane

 • 10

  Segera Hubungi HP: 085747854682 Salam Sehat

 • 11

  Pengobatan Alami Sipilis Gonore Raja Singa ??

 • 12

  Obat Wasir Murah Hp: 085747854682 Salam Sehat.

 • 13

  Obat Kutil Kelamin Call Me – 085747854682

 • 14

  Obat Kutil Kelamin Super – Call Me – 085747854682

 • 15

  Tongkat Vagina Super – Call Me – 085747854682

 • 16

  Obat Kanker Super – Call Me – 085747854682

 • 17

  Obat Ampuh untuk Sipilis Raja Singa – Call Me – 085747854682

 • 18

  Masker Payudara Montok dan Kencang – Call Me – 085747854682

 • 19

  Obat Ampuh Untuk Wasir Ambeien Hemoroid – Call Me – 085747854682

 • 20

  Obat Wasir Hemorhoid Ambeien Ampuh De Nature

 • 21

  Pengobatan Wasir Hemorhoid Ambeien Total De Nature

 • 22

  How to Naturally Get Rid of Syphilis Raja Singa Gonore

 • 23

  Total Herbal Treatment of Cancer and Malignant Tumors

 • 24

  How to Get Rid of Hemorrhoids Wasir Naturally

 • 25

  Herbal Remedies for Cervical Cancer and Cervical Potent

 • 26

  Obat Kanker Herbal Tanpa Operasi

 • 27

  Modul în care face acest articol este inconfundabil awsome. O garanție de recunoștință este organizat până în ceea ce privește folosirea acestor date fermecătoare și care îndeplinesc aici, pe web. Vă doresc un caz remarcabile pentru completarea o pereche de lucru gigant ca acest lucru în viitor. Good Luck!

 • 28

  Obat Herbal Solusi Kewanitaanku Tanpa Operasi

 • 29

  Natural Blood Cancer Drug -Call me: 0857-4785-4682

 • 30

  Drug Femininity

 • 31

  Rejuvenation medicine woman

 • 32

  Drug Hemmorhoid

 • 33

  Herbal medicine healthy

 • 34

  Lung cancer drug

 • 35

  Treatment of lung cancer

 • 36

  thanks for this article, its very informative posting

 • 37

  What’s up, I just want to say, I enjoyed this blog post. It was pretty inspiring. Continue on writing!

  Hi, I simply wanted to tell you, I disagree. Your own article didn’t make any sense.

  Hi there, how are things? I just now discussed this page along with a friend, there was a quality laugh.

  Touche. Sound justifications. Continue the great effort.

  This particular post is priceless. Where will I get more information?

  Highly energetic post, I liked that a lot. Perhaps there is a part Two?

  Incredible quest there. What happened after? Good luck!

  Do you have any video of that? I’d like to find out more details.

  Very nice article, exactly what I was looking for.

  Hi there, I log on to your blog on a regular basis. Your humoristic style is witty, keep it up!

  Hello to all, it’s in fact a pleasant for me to visit this web site, it includes important Information.

  I am really glad to glance at this website posts which consists of lots of useful information, thanks for providing such statistics.

  This video post is in fact great, the sound feature and the picture quality of this video post is genuinely awesome.

  Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage consists of remarkable and genuinely fine data for visitors.

  Wow, that’s what I was exploring for, what a material! present here at this webpage, thanks admin of this site.

  Hello, always i used to check website posts here in the early hours in the dawn, as i enjoy to find out more and more.

  Hi to all, for the reason that I am truly keen of reading this web site’s post to be updated daily. It consists of nice material.

  I always emailed this weblog post page to all my associates, because if like to read it after that my contacts will too.

  Can you please forward me the code for this script or please enlighten me in detail in relation to this script?

  Your mode of telling the whole thing in this piece of writing is truly fastidious, every one be able to simply understand it, Thanks a lot.

  Fine way of describing, and nice piece of writing to obtain data concerning my presentation focus, which i am going to present in university.

  What’s up, I want to subscribe for this website to obtain latest updates, so where can i do it please help.

  What’s up, after reading this remarkable paragraph i am as well delighted to share my familiarity here with colleagues.

  Fabulous, what a web site it is! This weblog gives useful facts to us, keep it up.

  What’s up all, here every one is sharing such familiarity, therefore it’s fastidious to read this website, and I used to pay a visit this web site everyday.

  What a funny blog! I really loved watching this humorous video with my relatives as well as along with my friends.

  Sketches are in fact good source of lessons instead of wording, its my know-how, what would you say?

  Hi, its good piece of writing concerning media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

  Hi, this weekend is good in favor of me, because this point in time i am reading this great educational piece of writing here at my house.

  This is my first time go to see at here and i am actually happy to read everthing at single place.

  Good answer back in return of this question with solid arguments and describing everything on the topic of that.

  I visit everyday a few sites and sites to read posts, but this webpage provides quality based content.

  As expected high resolution film quality carries much memory, that’s why it gives improved feature.

  If you are free to watch funny videos on the net then I suggest you to go to see this site, it contains actually so funny not only videos but also additional material.

  I know this site offers quality based content and extra material, is there any other site which provides these kinds of data in quality?

  Hello mates, its great post on the topic of tutoringand completely defined, keep it up all the time.

  Downloading material from this website is as easy |as clicking the mouse rather than other sites which transfer me here and there on the pages.

  Hi everybody, I am sure you will be enjoying here by watching these kinds of comic movies.

  I every time spent my half an hour to read this website’s articles every day along with a mug of coffee.

  Hurrah! Finally I got a weblog from where I can really take valuable information concerning my study and knowledge.

  Hello, everything is going fine here and ofcourse every one is sharing information, that’s really good, keep up writing.

  If you wish for to grow your familiarity simply keep visiting this web site and be updated with the hottest information posted here.

  Hi to all, the contents existing at this web site are really remarkable for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

  No one can deny from the feature of this video posted at this web page, good work, keep it all the time.

  When some one searches for his necessary thing, so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

  Since the admin of this web page is working, no doubt very soon it will be renowned, due to its feature contents.

  Quality articles is the important to invite the viewers to visit the website, that’s what this site is providing.

  What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this website, and paragraph is actually fruitful designed for me, keep up posting these types of content.

  Wow, what a video it is! Actually good quality video, the lesson given in this video is truly informative.

  If you are going for most excellent contents like I do, just visit this web site daily as it provides quality contents, thanks

  It’s awesome for me to have a website, which is good for my experience. thanks admin

  I visited many web sites however the audio quality for audio songs existing at this website is actually fabulous.

  I’m gone to convey my little brother, that he should also pay a visit this website on regular basis to take updated from most up-to-date news update.

  Thanks to my father who stated to me regarding this weblog, this webpage is in fact awesome.

  Hi Dear, are you actually visiting this web site daily, if so then you will definitely take nice know-how.

  I am John, how are you everybody? This article posted at this website is really pleasant.

  What’s up it’s me Fiona, I am also visiting this web site daily, this site is really good and the users are genuinely sharing fastidious thoughts.

  In fact when someone doesn’t understand afterward its up to other users that they will help, so here it happens.

  Right away I am ready to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to read other news.

  Wow, this article is pleasant, my younger sister is analyzing these kinds of things, thus I am going to convey her.

  These are really impressive ideas in regarding blogging. You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

  Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something entirely, except this piece of writing provides fastidious understanding even.

  That’s actually a pleasant YouTube movie described in this post on the topic of how to write a piece of writing, so i got clear idea from here.

  This paragraph offers clear idea in favor of the new people of blogging, that in fact how to do blogging.

  This article on the topic of SEO presents clear thought in favor of new SEO users that how to do SEO, therefore keep it up. Fastidious work

  Thanks designed for sharing such a good opinion, paragraph is fastidious, thats why i have read it fully

  If some one desires expert view about blogging and site-building after that i recommend him/her to go to see this web site, Keep up the good job.

  Very soon this web site will be famous among all blogging and site-building users, due to it’s nice articles or reviews

  Every weekend i used to pay a quick visit this web site, for the reason that i want enjoyment, for the reason that this this site conations really nice funny material too.

  It is not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this site dailly and take fastidious data from here daily.

  Hurrah, what a quality it is! Because mostly YouTube video lessons have no fastidious quality, except this is really a nice quality video.

  Hi to all, the YouTube record that is posted at at this point has really pleasant quality beside with fastidious audio feature

  Amazing video, actually a nice quality, this YouTube video touched me a lot in terms of quality.

  Its pleasant funny YouTube video, I all the time go to visit YouTube site designed for comical videos, because there is much more data available.

  In favor of my reading purposes, I always used to get the video lectures from YouTube, as it is easy to fan-out from there.

  Hahahaha, what a comical this YouTube film is! I am still laughing, thanks to admin who had posted at this web site.

  These are in fact awesome YouTube video clips, its my good luck to visit this web page and finding these cool YouTube video lessons.

  Amazing YouTube video lessons posted at this web page, I am going to subscribe for regularly updates, since I don’t wish for to fail to take this series.

  It’s my first go to see to this web page, and I am truly amazed to see such a good feature YouTube video posted at this place.

  When I saw this website having amazing quality YouTube videos, I decided to watch out these all video tutorials.

  Hahahahahahaha, this politics related YouTube video is genuinely so comic, I liked it. Thanks in support of sharing this.

  Hi everyone, I be familiar with YouTube video carries fewer bytes of memory due to that its quality is poor, but this YouTube video has wonderful picture quality.

  My grand father all the time used to watch YouTube comical videos, hehehehehe, as he needs to be delighted always.

  YouTube is world’s biggest video sharing website, no one can defeat it. Every one add movies at YouTube after that take embed code and post anywhere.

  Its definitely good YouTube video in terms of quality, really good, its quality is truly appreciable.

  This website offers nice featured YouTube videos; I always down load the dance contest show movies from this web page.

  What a good YouTube video it is! Awesome, I loved it, and I am sharing this YouTube record with all my friends.

  Sharing some thing is superior than keeping up-to our self, so the YouTube video that is posted at this juncture I am going to share by my relatives and mates.

  As the YouTube videos are posted here same like I also embed YouTube video code at my own web page, since it is effortless to get embedded code.

  Now YouTube video tutorials quality is more enhanced and superior, thus that’s the motive that I am watching this video at at this time.

  These all YouTube gaming video lessons are really in fastidious quality, I watched out all these along by means of my mates.

  I and my mates watch the soccer game clips at YouTube for all time, since they have in good quality.

  In my home when I get bored, afterward I simply ON my laptop and open YouTube web page to watch the YouTube video lessons.

  What’s up, its understandable piece of writing along with this YouTube video; I can’t think that one can not understand this straightforward paragraph having with video presentation.

  This paragraph on the topic of how to embed a YouTube video code is in fact useful in favor of new internet access viewers. Fastidious job, keep it up.

  In YouTube video embed script you can also specify parameters in accordance to your wish like width, height or even border colors.

  YouTube videos are well-known in whole world, as it is the leading video sharing web site, and I become too happy by watching YouTube videos.

  YouTube carries not just comical and humorous video tutorials but also it contains educational related movies.

  What’s up dear, are you enjoying with this humorous YouTube video? Hmmm, that’s good, I am also watching this YouTube funny video at the moment.

  I am glad to watch this you tube video at this website, therefore now I am also going to add all my video clips at YouTube website.

  Its my luck to pay a visit at this webpage and find out my required article along with video presentation, that’s YouTube video and its also in quality.

  Oh! Wow its in fact a funny and jockey YouTube video posted at this juncture. thanks for sharing it.

  I got so bored today afternoon, however while I watched this YouTube comical clip at this weblog I turn into fresh and cheerful too.

  Hi my friends, how is everything? Here it is truly good YouTube video lessons collection. i enjoyed a lot.

  My boss is as well eager of YouTube comic video lessons, he also watch these even in workplace hehehe..

  Hello, can any body assist me how to get this video tutorial from this web site, I have watched and listen it at this place but wish for to down load it.

  This article is actually a pleasant one it assists new the web viewers, who are wishing for blogging.

  When someone writes an post he/she keeps the image of a user in his/her mind that how a user can be aware of it. Therefore that’s why this piece of writing is great. Thanks!

  each time i used to read smaller content which also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this place.

  Paragraph writing is also a excitement, if you be acquainted with then you can write if not it is complex to write.

  It’s awesome to go to see this site and reading the views of all friends on the topic of this article, while I am also eager of getting know-how.

  I got this web site from my friend who informed me regarding this website and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative content at this place.

  I don’t waste my free time in watching video lessons but I go for to read articles or reviews on net and obtain updated from hottest technologies.

  If some one needs to be updated with newest technologies therefore he must be pay a visit this website and be up to date daily.

  I think a visualized display can be improved then only a straightforward text, if stuff are defined in sketches one can effortlessly be familiar with these.

  What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge about unpredicted emotions.

  Hi, is it rite to only study from books not to visit world wide web for hottest updates, what you say friends?

  I read this article fully about the comparison of most recent and preceding technologies, it’s amazing article.

  Why YouTube videos are shared everywhere? I think one cause is that these are simple to obtain embed script and paste that script anyplace you desire.

  This website is containing a pleasant data of comical YouTube video clips, I liked it a lot.

  For latest news you have to pay a quick visit web and on the web I found this website as a most excellent web page for latest updates.

  It’s very trouble-free to find out any matter on net as compared to textbooks, as I fount this post at this website.

  You have to waste less time to explore your necessary topic on web, as today the searching methods of search engines are pleasant. That’s why I fount this post here.

  If you are concerned to learn Search engine optimization methods then you have to read this piece of writing, I am sure you will get much more from this article concerning Search engine optimization.

  Really it’s called Search engine marketing that when i search for this paragraph I found this site at the top of all web sites in search engine.

  This article regarding Search engine marketing is genuinely fastidious one, and the back links are actually very useful to market your website, its also called Web optimization.

  What’s up, for SEO real contents are truly essential, if you just make a copy and paste then you can not ranked in search engines.

  Ahaa, its nice conversation about this post at this place at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

  Wow, pleasant YouTube video concerning how to establish virtual directory, I totally got it. Thanks keep it up.

  My family every time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting knowledge every day by reading thes fastidious articles or reviews.

  What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this good paragraph.

  It’s truly very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore I simply use the web for that reason, and obtain the hottest information.

  I am sure this article has touched all the internet people, its really really nice piece of writing on building up new weblog.

  This paragraph will help the internet people for creating new blog or even a blog from start to end.

  I am genuinely keen of reading content concerning developing new weblog, or even on the topic of Web optimization.

  Amazing! Its truly amazing article, I have got much clear idea about from this piece of writing.

  What a lovely story! The tale in this YouTube video that is posted at this time is genuinely a pleasant one with having nice picture quality.

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers however this post is in fact a good paragraph, keep it up.

  I all the time download a full film in parts, that’s always existing at YouTube, for the reason that my network connection is extremely slow and YouTube fulfils my desires.

  I think the admin of this web page is really working hard in favor of his web page, as here every data is quality based material.

  Wow! this cartoon type YouTube video I have viewed when I was in primary level and now I am in university and seeing that once more at this time.

  If you wish for to obtain much from this article then you have to apply these methods to your won webpage.

  The techniques described in this piece of writing on the topic of to increase traffic at you own web site are actually pleasant, thanks for such good post.

  If you apply these kinds of strategies for increasing traffic on your own weblog, I am of course you will see the change in few days.

  There is also one other technique to increase traffic in favor of your webpage that is link exchange, so you as well try it

  Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also do same for you.

  One other technique for advertising your web site is posting comments on unique sites with your weblog link.

  I have read much about without charge blogging blogs, but I have no clear idea concerning that, can any one inform me which one is most excellent for free blogging?

  Hello, yes brother there are sure several blogging websites, however I suggest you to use Google’s free blogging services.

  Yup, you are correct Google is the most excellent in support of blogging, Google’s web site also come up to fast in search engines too.

  Hmmm, yup no doubt Google is most excellent for blogging but nowadays word press is also nice as a blogging as its SEO is fastidious defined already.

  One more thing that I desire to share here is that, doesn’t matter what you are using free blogging service except if you don’t update your weblog on regularly basis then it’s no more attraction.

  Yes, you are right friend, daily updating website is actually necessary for Search engine marketing. Fastidious argument keeps it up.

  Hi mates, you are sharing your opinion concerning weblog Search engine optimization, I am also new user of web, so I am also getting more from it. Thanks to everything.

  It’s fantastic that you are getting ideas from this article as well as from our discussion made at this time.

  I am actually keen of viewing humorous video tutorials at youtube, and this video clip is actually so funny, hehehhe.

  Hi there dear, me plus my mother are as well watch comic video clips but after I done my homework

  What’s up little ones, you all should watch hilarious video tutorials, but take into account that first study then enjoyment ok.

  Hi I am from Australia, this time I am viewing this cooking related video at this web site, I am actually happy and learning more from it. Thanks for sharing.

  Please upload new video lessons related to cooking if you have, since I desire to learn more and more regarding all recipes of cooking.

  Hi there, thanks for all the people, I will add many more video clips in upcoming days, admin

  Hi there friend, what a quality is! For this YouTube video, I am in fact happy, since I have never seen fastidious quality YouTube video before,

  There are also so many video uploading web sites, and these also give facility for distribution their video clips, except I think YouTube is the finest.

  Yes you are true, YouTube is most excellent video distribution website, as YouTube is a lightly no much streaming time rather than other web sites.

  I am really grateful to the owner of this web site who has shared this fantastic post at at this place.

  Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are pleasant for new users.

  This paragraph is related to web programming is genuinely nice in support of me because I am website programmer. Thanks for sharing keep it up.

  Wow! It’s also good article concerning JavaScript, I am truly keen of learning JavaScript. thanks admin

  If any one desires to be a successful blogger, then he/she must study this piece of writing, as it carries al} techniques related to that.

  Hi there, yup this article is truly good and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks.

  It’s an amazing piece of writing in support of all the internet users; they will get advantage from it I am sure.

  I always used to study post in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using net for posts, thanks to web.

  Hi there colleagues, is there any other fastidious web site related to JavaScript posts, while this one is good in favor of PHP programming.

  What’s up, I also want to share my opinion at this place, when i don’t know even about a trouble-free thing related to Personal home pages, I always go to look for that from internet.

  Wow! It’s a pleasant jQuery script; I was also exploring for that, so i got it right now from here. Keep it up admin of this site.

  |When I wish for to place gallery or LightBox or even a slider on my site I every time try to use jQuery script in support of that.

  Genuinely programming is nothing however it’s a logic, if you take grip on it afterward you are the master else nil.

  I like to work on PHP rather than .NET, though .NET gives the feature of drag and drop elements, but I love PHP greatly.

  All right you are accurate, really PHP is a open source and its assist we can get free from any forum or site as it happens here at this web site.

  What’s up to all, I am also in fact keen of learning PHP programming, however I am new one, I forever used to examine articles or reviews related to Personal home page programming.

  What a video it is! Actually remarkable and good quality, please upload more video clips having such fastidious quality. Thanks.

  Some visitors are eager to watch comical movies, except I like to watch terrible videos on YouTube.

  Truly movie is the presentation of some one’s feelings; it gives the lesson to the viewers.

  Hi there friends, fastidious article and pleasant arguments commented at this place, I am genuinely enjoying by these.

  All right this YouTube video is much superior than previous one, this one has good picture feature as well as audio.

  In the present day I was so tired, and now this time I have got some relax by seeing this funny YouTube video, thanks, keep it up.

  On every weekend, we all mates together used to watch show, as fun is also necessary in life.

  I am eager of learning Flash, is there any article associated to Flash, if all right, then please post it, thanks.

  Yes I am also in hunt of Flash tutorials, because I want to learn more concerning flash, so if you have please post it at this place.

  I also like Flash, but I am not a good designer to design a Flash, however I have software program by witch a Flash is automatically created and no more to work.

  Hi there mates, I am again here, and reading this article related to Search engine marketing, its also a fastidious piece of writing, therefore keep it up.

  Can any one let know me that is there any online classes for SEO, as I would like to learn more about Search engine optimisation.

  What’s up every buddy, it’s a great entertaining at here viewing these funny YouTube video lessons at at this place, good stuff, thanks to admin of this site

  It is the happiest time of my life so far, when I am watching these} funny video clips at this place, since after whole day working I was so tired and now feeling fine.

  It’s going to be finish of mine day, except before finish I am reading this enormous article to improve my knowledge.

  Why visitors still use to read news papers when in this technological world the whole thing is available on net?

  This post is pleasant and fruitful in support of all new Personal home pages related web programmers; they must read it and perform the practice.

  Hi colleagues, how is the whole thing, and what you desire to say about this post, in my view its really awesome in support of me.

  Hello Jackson, if you are a new internet user then you must pay a visit every day this web site and read the updated articles or reviews at here.

  Okay, and further more if you desire update alerts from this site at that time you have to subscribe for it, it will be a suitable for you Jackson. Have a fine day!

 • 38

  Overcome cancer herbal

 • 39

  Overcomes Cancer Herbal

 • 40

  Krim Payudara Montok Sintal

 • 41

  Pengobatan Kanker dengan Herbal Hub Kami 0857-4785-4682

 • 42

  Pengobatan Kanker dengan Herbal – Hub Kami 0857-4785-4682

 • 43

  Obat Ampuh untuk Penyakit Wasir – Hub Kami 0857-4785-4682

 • 44

  Obat Ampuh untuk Penyakit Sipilis atau Raja Singa – Kontak Kami 0857-4785-4682

 • 45

  Obat Ampuh untuk Sipilis atau Raja Singa atau Gonore – Kontak Kami 0857-4785-4682

 • 46

  Obat Ampuh untuk Wasir atau Ambeiyen atau Hemmoroid – Kontak Kami 0857-4785-4682

 • 47

  I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 • 48

  Obat Ampuh untuk Wasir Ibu Hamil – Kontak Kami 0857-4785-4682

 • 49

  Obat Ampuh Ambeyen Wasir – Hubungi Kami 0857-4785-4682

 • 50

  Obat Penyempit Vagina TVS – Hubungi Kami: 0857-4785-4682

 • 51

  Obat Siphilis / Gonore / Raja Singa – Hubungi Kami: 0857-4785-4682

 • 52

  Biro wisata karimunjawa Penyedia paket liburan karimunjawa murah. kami siap melayani wisata liburan anda di karimunjawa , kami menawarkan beberapa paket wisata karimunjawa seperti paket wisata karimunjawa 2 hari 1 malam, 3 hari 2 malam, 4 hari 3 malam dan kami juga menyediakan paket privat khusus untuk wisata karimunjawa.

 • 53

  Obat Kutil Kelamin / Kondiloma Acuminata -INFO ORDER- 0857-4785-4682

 • 54

  Jual Obat Wasir HERBAL

 • 55

  Jual Obat Sipilis Menular HERBAL

 • 56

  Jual Obat Kutil Kelamin HERBAL

 • 57

  Jual Obat Kanker Paru Paru HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 58

  Jual Obat Wasir atau Hemoroid Ampuh HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 59

  Jual Obat Penyempit Vagina dan Keputihan HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 60

  Jual Obat Sipilis Raja Singa Pria dan Wanita HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 61

  Jual Obat Kanker Rahim HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 62

  Jual Obat Wasir Ambeyen Cepat Sembuh Alami HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 63

  Jual Obat Peremajaan Vagina / TVS HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 64

  Jual Obat Sipilis untuk Pria HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 65

  Jual Obat Wasir Alami HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 66

  Jual Krim Payudara Montok HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 67

  Jual Obat Kutil Kelamin Gatal / Kondiloma Acuminata HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 68

  Jual Obat Wasir Stadium 3 HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 69

  Jual Obat Kanker Alami HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 70

  Jual Obat Wasir / Ambeien Alami Ampuh HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 71

  Jual Obat Keputihan Vagina HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 72

  Jual Obat Wasir Aman Untuk Ibu Hamil – Call 0857-4785-4682

 • 73

  Jual Obat Sipilis Menular – Call 0857-4785-4682

 • 74

  Jual Obat Kanker Darah Alami – Call 0857-4785-4682

 • 75

  Jual Obat Wasir Alami – Call 0857-4785-4682

 • 76

  Jual Obat Kutil Kelamin / Kondiloma Acuminata – Call 0857-4785-4682

 • 77

  Jual Obat Kanker Rahim / Serviks HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 78

  Jual Obat Wasir Cepat Sembuh Alami HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 79

  Jual Obat Penyempit Vagina / TVS HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 80

  Jual Obat Kanker Payudara Alami HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 81

  Jual Obat Wasir Total Stadium 3 HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 82

  Jual Obat Sipilis / Raja Singa untuk Pria HERBAL – Call 0857-4785-4682

 • 83

  Jual Obat WASIR / Ambeien Alami Ampuh – Call 0857-4785-4682

 • 84

  Jual Obat Sipilis pada Pria – Call 0857-4785-4682

 • 85

  Jual Obat Peremajaan Vagina Herbal – Call 0857-4785-4682

 • 86

  Jual Ambeien Hilang dengan Obat Wasir Ampuh – Call 0857-4785-4682

 • 87

  Jual Obat Sipilis atau Raja Singa untuk Pria dan Wanita – Call 0857-4785-4682

 • 88

  Jual Obat Wasir Aman bagi Ibu Hamil – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 89

  Jual Obat Atasi Kanker secara Herbal – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 90

  Jual Obat Wasir Alami – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 91

  Jual Obat Keputihan Vagina – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 92

  Jual Obat Kutil Kelamin / Kondiloma Acuminata – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 93

  Jual Obat Wasir Alami Herbal – Call/SMS 0857-4785-4682

 • 94

  Jual Obat Sipilis / Kencing Nanah HERBAL

 • 95

  Jual Obat Kanker Rahim HERBAL

 • 96

  Jual Obat Kutil Kelamin Pria dan Wanita HERBAL

 • 97

  Jual Obatnya Kanker Payudara HERBAL

 • 98

  nice articel

 • 99

  thanks for healthy tips

 • 100

  I believed this is important

 • 101

  thank you for y’post

 • 102

  Jual Obat Wasir Herbal

 • 103

  thank, i like your post

 • 104

  thanks. i like your post

 • 105

  thanks. i like your articel

 • 106

  JUAL obat wasir / ambeiyen

 • 107

  JUAL obat perapat Vagina

 • 108

  JUAL obat keputihan Vagina

 • 109

  GROSIR Souvenir Jogja

 • 110

  longchamp bag on sale bags similar to longchamp le pliage medium longchamp le pliage tote Viața de după proteste. Un răspuns pentru Cătălin Tolontan « voxpublica | Platforma de comentarii, b

 • 111

  white prada sunglasses cheap gucci sunglasses for women sunglasses gucci women Viața de după proteste. Un răspuns pentru Cătălin Tolontan « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET dior black tie sunglasses prada sunglasses round carrera sunglasses red spy clash sunglasses versace sunglasses 2048
  tom ford nico sunglasses albamediterrane../

 • 112

  Greetings healthy

 • 113

  I can find the best knowledge with this article..

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!