RSS Feed

Victorie pentru Roşia Montană în Germania. Grupul Allianz nu-şi asumă riscurile proiectului RMGC (FOTO & VIDEO)

vezi toate articolele de
07 May 2013 la 18:38 7 comentarii 11398 vizualizari.

Michael Diekmann, CEO Allianz, a declarat astăzi (7 mai), în Adunarea Generală a acţionarilor grupului financiar german, desfăşurată la Munchen:  “După cele ce am aflat astăzi, Allianz nu se va implica în nicio afacere cu Gabriel Resources şi nu va asigura proiectul propus la Roşia Montană”, se arată într-o postare pe grupul “Rosia Montana in UNESCO World Heritage”, de pe Facebook.

Declaraţia lui Michael Diekmann vine după o acţiune de informare şi de protest desfăşurată astăzi în faţa sediului din Munchen al Allianz, înaintea începerii Adunării Generale. Acţionarilor Allianz le-au fost înmânate material informative despre proiectul minier de la Roşia Montană şi, de asemenea, memebrii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană!” au avut posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere în cadrul Adunării (vezi, mai jos, video).

Grupului financiar Allianz îi fusese propus să asigure proiectul pe care Gabriel Resources (prin RMGC) intenţionează să-l realizeze la Roşia Montană. În martie 2013, Allianz începuse procedura de evaluare a riscurilor pentru o eventuală asigurare a proiectului.

Dincolo de problemele legate de mediu, patrimoniu, respectarea legilor din România şi a drepturilor localnicilor, proiectul Gabriel Resources de la Roşia Montană nu dispune de banii necesari finanţării investiţiei iniţiale (estimate la peste 1,5 miliarde de dolari). La începutul anilor 2000, Gabriel Resources a încercat să obţină finanţare prin IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. IFC s-a retras însă din proiect după realizarea unui studiu de impact social.

De asemenea, susţinătorii proiectului au sperat că vor obţine sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a obţine finanţare, prin asumarea de către această instituţie a cumpărării aurului care ar fi exploatat la Roşia Montană. Atât în prima parte a anilor 2000, când s-a pus prima dată această problemă, în 2011, când preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii publice în acest sens, cât şi la sfârşitul lunii trecute, când prin Hotărâre de Guvern s-a format o nouă societate de stat, în subordinea lui Dan Şova, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că BNR nu intenţionează să-şi mărească rezerva de aur, refuzând astfel să facă jocul celor de la RMGC.

Refuzul Allianz de a asigura proiectul de la Roşia Montană reprezintă, în aceste condiţii, o lovitură dură dată încercărilor Gabriel Resources de a obţine banii necesari dezvoltării proiectului în condiţiile, oricum discutabile, în care ar obţine avizele, autorizaţiile şi terenurile din Roşia Montană de care are nevoie.

***

Credit foto: Rosia Montană in UNESCO World Heritage / desen: Laurenţiu Ridichie

***

VIDEO: Argumentele prezentate de membrii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană!” în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Allianz:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!