RSS Feed

Viitorul de aur al ţării. Alina Gorghiu, o analiză de declaraţie de avere

vezi toate articolele de
02 Apr 2015 la 14:11 24 comentarii 6436 vizualizari.

Două tipuri de viitor are ţara pentru categoria 30-40 de ani. O masă de rebuturi îndatorate, fără pensie, bine uzate de pieţele libere ale muncii şi serviciilor. Dar şi o elită de tineri luminoşi. Din ultima categorie, am ales prototipul Gorghiu, destul de complet, un upgrade la prototipul de bani gata, Şova.

sursa: pagina de facebook a Alinei Gorghiu

Nu trataţi superficial discursul lui Dan Şova din parlament de săptămîna trecută. Toată lumea s-a concentrat pe partea de anecdotă, miruială, smiorcăială şi a subliniat prea puţin mişcarea adiacentă: atacul la Gorghiu. Şova a amintit un lucru esenţial, un lucru care nu se spune decît în momente de disperare: amîndoi am luat bani de la stat, doamna Gorghiu, am mai pierdut, am mai cîştigat, dar noi sîntem noua generaţie care poate da lecţii despre avînt tineresc românesc. Doamna Gorghiu a reacţionat pe facebook la anumite acuzaţii venite dinspre PSD. Acuzaţii cum că s-ar fi aflat în conflict de interese evident au tot venit pe siteuri inamice.

Pe mine mă interesează însă, dincolo de chestii flagrante, un prototip al tinerilor foarte probusiness, foarte puşi pe modernizare, din categoria Şova-Gorghiu, care sînt de fapt nişte creaturi crescute în parteneriat public privat în colivii de lux de la stat. Aşa că am răsfoit declaraţiile de avere ale dnei Gorghiu.

Alina Gorghiu în 2007: vreo 15 000 de euro in conturi, cotă parte dintr-un teren la Mogoşoaia, datorii la bancă de 33 000 euro. Cîştigă 6000 de lei în caltate de consilier la sectorul, ceva mărunţiş ca avocat. Plus venituri împărţite elegant între consilii şi comiţii şi dividende din casa de avocatură. Jumi-juma, privat şi public. Teletrans e parte tot dintr-o companie de stat.

Cei 10 000 de euro din diverse consilii de administraţie rămîn acolo şi în următorul an. Cresc încasările ca avocat – 200 000 lei. Nu apare în 2008 suma exactă dintr-o nouă slujbă lucrativă, consilier al preşedintelui AVAS.

În declaraţia din 2009 se anunţă şi suma de la AVAS, cam 10 000 de lei pe lună. Doar din funcţia de consilier al preşedinteului AVAS:

Anul 2010, mai slăbuţ, e adevărat că o oarecare linişte vine din conturi bancare, ratele sînt mici. Remarcăm calitatea de arbitru la curtea de arbitraj a lui Vlasov, o cloacă de interese şi lobby încă nedesţelenită cum trebuie.

Uitai să vă spun că Alina Gorghiu şi-a făcut un credit prin ANL pentru casă. Ca orice liberal dornic de piaţă liberă nu putea rata această şansă unică de la stat. În 2005 se demarează proiectul Cartier Parcului, aşa mai în secret pentru diverşi privilegiaţi (tot atunci şi-a tras o vilă la preţul unui apartament şi Turcescu – s-a scris mult în presă despre cartierul privilegiaţilor din spatele Romexpo). Teoretic, orice tînăr putea face cerere pentru locuinţă. Practic, nu orice tînăr a ştiut de proiect.

Doamna Gorghiu şi-a luat în nordul Bucureştiului prin ANL casa de locuit, 125 m pătraţi, cu aproximativ 30 000 de euro, preţul mediu de atunci al unui apartement în Berceni sau Militari.

Alina Gorghiu începe să aibă şi venituri de mediator în 2011, modeste, vreo 2000 de lei. În 2012, 6600 de lei, în 2013, la fel. Domnia sa a fost un mare susţinător al legii medierii.

2012-2013. Nu se poate trăi doar dintr-atît, se mai adaugă aşadar două colaborări consistente, curtea lui Vlasov, dar şi invenţia lui Chiţoiu, camera consultanţilor fiscali:

2014. Un an de succes pentru o “investiţie legislativă” inspirată. După o luptă grea pentru legea medierii, iată că vin şi sumele serioase: 140 000 de lei (cît a produs biroul de mediere şi veniturile în calitate de mediator). Asta pe lîngă venituri obişnuite din anii precedenţi.

Sîntem în aceeaşi generaţie, avem în jur de 37 de ani. Ce pot să spun despre mine şi despre alţii de vîrsta noastră e că nu am avut inspiraţia şi flerul Alinei Gorghiu de a exploata la maximum România în tranziţie, legi folosite perfect, privilegii culese la timp, carieră de succes. De aia noi nu stăm victorioşi lîngă Vasile Blaga (1 100 000 de lei împrumut de la “nişte prieteni”, cf. declaraţiei de avere – altă generaţie, deh). De aia activitatea acestor politicieni tineri are o prea mică legătură cu ce se întîmplă prin vieţile restului  pigmeilor de toate vîrstele.

P.S. Oamenii ăştia spun că şi casa de avocatură a împuşcat contracte frumuşele tot cu statul. Din nou, scopul articolului era să evidenţiez partea legală şi spectaculoasă a evoluţiei unui tînăr politician, partea posibil ilegală nu a interesat aici. Mie subtilizatul legal mi se pare mult mai interesant.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!