RSS Feed

Viitorul Roșiei Montane (Gold Corporation). Studiu de caz: Waihi (Noua Zeelandă)

vezi toate articolele de
14 Sep 2010 la 13:00 116 comentarii 3283 vizualizari.

O populație mult îmbătrânită în comparație cu media din regiune, cu tendințe de a părăsi localitatea în momentul închiderii exploatării, cu un număr dublu de probleme de sănătate mentală, invalizi și asistați sociali față de localități similare din regiune, cu venituri sub media din regiune, cu o educație sub media din regiune și cu probleme legate de violența în familie și consumul de alcool și droguri.

Aceasta este imaginea relevată de un studiu sociologic asupra comunității din Waihi (Noua Zeelandă). Da, este vorba chiar de localitatea în care au fost la ”documentare”, pe banii RMGC, o serie de jurnaliști cunoscuți din România. O mină dată ca exemplu de RMGC pentru mineritul responsabil. Iar studiul este publicat chiar pe site-ul oficial al minei din Noua Zeelandă!

***

Preambul

”Decopertare, dar intr-adevar au solutii post-inchiderea minei, niste solutii care… Iarasi un aspect destul de interesant si am vazut un lucru care in Romania nu este posibil la momentul actual: din pacate, exista o colaborare extrem de stransa cu o comunitate care, la randul ei, este extrem de activa. Comunitatea stie ce vrea si ce sa ceara celor care fac o astfel de mina si care folosesc in felul acesta minereul din zona. Asta nu inseamna ca acord un cec in alb proiectului de la Rosia Montana.

(…)

Dar, pana una-alta, eu, ca jurnalist, printr-o astfel de deplasare, am avut ocazia sa ma informez, sa ma documentez, sa vad cu ochii mei ceea ce se intampla intr-o astfel de exploatare, iar astazi, daca ar fi sa stau fata-n fata cu niste contestatari ai unui astfel de proiect, as avea niste argumente valabile, nu pentru a ma contra cu ei, ci pentru a vorbi despre un astfel de proces al obtinerii aurului prin metoda cianurarii.”

Rândurile de mai sus sunt extrase dintr-un interviu acordat de Robert Turcescu pentru stareapresei.ro, la întoarcerea din mult discutata excursie din Noua Zeelandă. Într-un mod nu foarte deosebit s-au pronunțat și alți ”documentariști” la Antipozi. Apoi am așteptat. Am așteptat rezultatele documentării. Cum rezultatele întârzie să apară, iată rezultatele altei documentări. De data aceasta de acasă, cu ajutorul internetului.

Studiul

Iar înainte de a citi argumentele opozanților, prima sursă este cea a susținătorilor. Mai exact site-ul oficial al minei vizitate de jurnaliștii români în Noua Zeelandă, o mină pe care cei de la RMGC (compania canadiană care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană) o dau ca exemplu de minerit responsabil. Ei bine, pe site-ul www.marthamine.co.nz, există un studiu extrem de interesant legat de impactul social al minei asupra comunității locale.

Studiul (detalii aici, în format pdf) a fost realizat de o echipă de la ”The University of Queensland” (din Australia) în colaborare cu reprezentanții NWG (Newmont Waihi Gold – firma care exploatează rezervele de aur din Waihi). Și, spre deosebire de ceea ce povestesc ”documentariștii” români, studiul relevă niște lucruri extrem de interesante legate de ”bunăstarea” comunității: o populație mult îmbătrânită în comparație cu media din regiune, cu tendințe de a părăsi localitatea în momentul închiderii exploatării, cu un număr dublu de probleme de sănătate mentală și asistați sociali față de localități similare din regiune, cu venituri sub media din regiune, cu o educație sub media din regiune și cu probleme legate de violența în familie și consumul de alcool și droguri.

Studiul a fost finalizat și dat publicității în octombrie 2009. El a fost elaborat pentru a oferi soluții de diminuare a impactului închiderii exploatărilor minere din Waihi în august 2011 sau în septembrie 2013, dacă mina de suprafață va primi autorizare de extindere a activității.

Date generale

Waihi este o comunitate relativ mică, de aproximativ 4.500 de persoane, situată într-o zonă rurală, atractivă turistic, la baza Peninsulei Coromandel din Noua Zeelandă. Mineritul reprezintă, la ora actuală, cea mai importantă activitate economică din localitate, având un aport direct și indirect de aproximativ 25% în economia orașului. Alte ramuri economice reprezentative pentru comunitate sunt comerțul cu amănuntul (retailul) și agro-turismul.

Studiul arată însă o tendință accentuată a persoanelor de 20-30 de ani de a părăsi localitatea și de a-și căută loc de muncă în ată parte, încă înainte de închiderea minelor. Minelor, pentru că, NWG are, de fapt, două exploatări în zonă (nu doar una cum au declarat ”documentariștii”) – Mina Martha (exploatare de suprafață) și Mina Favona (exploatare de subteran). Despre relevanța acestui ”amănunt”, mai către final.

Cifrele

La recensământul din 1996, în Waihi locuiau 4755 de persoane. Zece ani mai târziu, numărul acestora s-a redus la 4503. Mult mai gravă, însă, decât această desceștere, este schimbarea structurii demografice: dacă în regiunea Waikato (din care face parte și Waihi), ponderea populației de peste 65 de ani este de 12,4%, în Waihi procentul este aproape dublu: 21,8%!

Cupluri fără copii reprezintă 45,3% în Waihi (față de 40,9% în Waikato), cuplurile cu copii 30,5% în Waihi (40,8% în Waikato), iar familiile mono-parentale cu copii 24,5% în Waihi (față de 18,3% în Waikato).

Ponderea populației fără educație sau cu educație medie este în detrimentul celei cu educație superioară și mult sub media pe regiune.

Problemele de sănătate mentală și consum de droguri și alcool sunt aproape duble față de localități similare din regiune. Astfel, un număr impresionant de persoane apte de muncă (cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani) sunt invalide sau beneficiază de ajutoare sociale de boală. Numărul acestora este, în Waihi, de 788 dintr-un total de 2530 (aproape o treime!), comparativ cu localitatea Paeroa (din aceeași regiune), unde raportul este de 360 din 2319.

Mai mult, numărul total al asistaților social (persoane teoretic apte de muncă, așadar fără a lua în calcul copiii și pensionarii)  este de 1318 (din 2530 – mai mult de jumătate!) în Waihi, față de 665 (din 2319) în Paeroa.

Datele recensământului (din 2006) indică faptul că salariile medii din Waihi sunt mult mai mici decât mediile regionale şi sunt înclinate faţă de nivelurile de venituri mai mici.

Criminalitatea în Waihi nu a fost semnalată ca fiind o problemă de mulţi dintre cei intervievaţi în timpul studiului, dar cei care au făcut-o și-au exprimat îngrijorarea, care a inclus “un nivel ridicat de violenţă în familie şi abuzul de substanţe”. Unul dintre intervievați a declarat că “există un număr de bande în jurul oraşului; există o comunitate înfloritoare, cea mai mare parte asociată cu sărăcia”. Explicația faptului că problema criminalității nu se regăsește în foarte multe răspunsuri e simplă: cei care sunt implicați în astfel de cazuri nu conștientizează faptul că ar avea o problemă.

Poliția din Districtul Waihi nu a făcut publice datele legate de criminalitatea din zonă. La nivel regional, ezistă însă studii comparate, care arată că în această zonă numărul infracțiunilor este peste mediile naționale, în special în cazul infracțiunilor anti-sociale și a celor asociate cu consumul de canabis.

Locurile de muncă

Datele legate de forța de muncă arată un amănunt relevant din alt punct de vedere. Clipurile publicitare referitoare la cele 800 de locuri de muncă directe în timpul exploatării de la Roșia Montană (2.300 directe – 3.600 directe și indirecte în perioada de construcție) le știți cu toții. Ei bine, am arătat și cu altă ocazie, că datele de pe site-ul oficial al RMGC vorbesc de o medie de 240 de angajați în perioada de exploatare.

Ei bine, cifrele NWG confirmă acest număr redus al locurilor de muncă. Pe site-ul oficial se face referire la 350 de angajați. Atenție, însă! În Waihi, NWG are două exploatări: una de suprafață – Mina Martha, și una subterană – Mina Favona. La Roșia Montană va exista o singură exploatare, de suprafață. Diferențele cantitative dintre proiectele din Noua Zeelandă și cel din România se reflectă în durata mai mare a exploatării de la Roșia Montană (așa cum e prevăzută în proiect). Așadar, fiind vorba de același proces tehnologic (după cum susțin cei de la RMGC), nu există niciun motiv ca numărul de nagajați să fie mai mare.

În plus, în studiul realizat în vara și toamna lui 2009, cei de la University of Queensland, menționează un număr total de… 210 angajați în minerit în Waihi. Diferența față de 350 este dată de măsurile de protecție a muncii pe care cei de la NWG au fost obligați să le ia după un accident de mină produs în 2007 (dar asta e, deja, o altă poveste :) ).

Cireașa de pe tort


Una dintre datele cele mai interesante oferite de acest studiu este legat de ponderea mineritului în economia localității Waihi. Chiar dacă este cea mai importantă activitate economică a comunității, ponderea mineritului este de 25%. Așadar, toate efectele de mai sus sunt înregistrate în condițiile în care mineritul reprezintă în Waihi un sfert din actvitatea economică. Că aceste efecte sunt cauzate de minerit rezultă din faptul că celelalte comunități din regiune au indicatori sociali și economici superiori în lipsa mineritului. Așa se poate înțelege și de ce Noua Zeelandă, după ce a văzut pe propria piele ce înseamnă ”mineritul responsabil”, preferă să lase îngropate depozite de aur de aproape 50 de miliarde de dolari (de 6-7 ori mai mari decât cele de la Roșia Montană), refuzând autorizarea lor.

Ei bine, Roșia Montană este declarată zonă mono-industrială. Asta înseamnă că, dacă mineritul pornește, iar alte activități economice vor fi blocate (cum se întâmplă acum), ponderea acestei activtăți ar putea ajunge la 80-90%. Măcar proporțional, se pot estima și efectele: tot ceea ce ați citit mai sus, înmulțit de 2-3 ori. Acesta ar fi viitorul Roșiei Montane bazat pe minerit. Vă place?

***

notă: toate tabelele de mai sus se regăsesc în studiul celor de University of Queensland

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!