RSS Feed

Viktor Orban e o clonă tristă şi provincială a ne-democraţiei financiare

vezi toate articolele de
29 Jul 2014 la 14:16 10 comentarii 880 vizualizari.

Am arătat deja ieri declaraţiile apocaliptice ale premierului Ungariei. Ar mai fi nişte chestiuni de clarificat. Mai ales că oamenii s-au săturat de discursul hegemonic “european”  – de tip: protejaţi-vă libertatea pînă vi se lipeşte burta de spinare – şi încep să caute alternative oriunde, de orice fel, numai să se schimbe ceva.

Am citit recent o culegere de articole despre UE şi problemele ei semnată de Zizek şi Srecko Horvat (tipărită proaspăt la noi de Editura Idea din Cluj: “Ce vrea Europa? Uniunea şi necazurile cu ea”).  Şi am găsit căteva vorbe ale lui Viktor Orban din 2012. În mare spunea aceleaşi lucruri cu care uimea lumea la Băile Tuşnad, vorbea despre modele asiatice etc., dar cu o speranţă că nu va fi nevoit să înlocuiască democraţia:

“Şi să sperăm că Dumnezeu ne va ajuta şi nu va trebui să inventăm un nou tip de sistem politic în locul democraţiei, care să trebuiască să fie introdus de dragul supravieţuirii economice. (…) un popor nedisciplinat, pe jumătate asiatic, ca al nostru se poate uni numai prin forţă”

După cum am văzut, termenul a expirat. Orban anunţă că de dragul supravieţuirii economice trebuie sacrificată democraţia liberală. Spune el ceva atît de original şi de nemaiauzit? Nu chiar, aici iese din nou, prin contrast, la iveală şi ipocrizia liberală a ultimelor decenii.

Orban e o creaţie violent nedemocratică a ne-democraţiei financiare europene. Criza a accentuat sentimentul urgenţei că trebuie făcut ceva, însă mai marii finanţelor europene au spus tot timpul, tocmai, că nu trebuie făcut nimic. Trebuie doar să legăm pompele marilor speculatori şi evazionişti la banul public pentru că altfel urmează apocalipsa. Am pus capitalismul în perfuzii şi acum nu avem voie să-l deranjăm cu nimic.

Orban a zis, ok, pot fi cavalerul conservator al apocalipsei, mai ales că înţeleg de la voi că vorbim aceeaşi limbă: criza economică anulează democraţia. Nu poţi rezolva criza dacă te împiedici în proceduri democratice greoaie, au spus-o de la mai marii europeni pînă la bietul Stolojan. Decît să te chinui precum stînga de tip nou, indignados, să cauţi formule noi de consultare şi de schimbare, mai bine ei un par fascist vechi în mînă şi începi să mişti lucrurile, să mimezi schimbarea măcar acolo unde nu prea iese din prima.

După criză a renăscut intervenţionismul conservator în democraţiile din sud, au apărut tehnocraţii care trebuiau să păzească poporul să nu cumva să devină prea democratic şi să zgîrie vreun mare investitor. Orban, a colorat această decizie naţional. Şi a mai adăugat la anticapitalism şi ceva antiong-ism. Zizek observa că Orban a făcut un mare Inamic din două tabere diferite: şi burghezul liberal, şi stîngiştii au fost puşi în aceeaşi barcă. Inamicul comun a ajutat astfel la consolidarea unei reacţiuni perfecte: sîntem foarte pro capital autohton şi anti capital vestic; şi pe lîngă asta avem grijă să le dăm la cap tot timpul acelora care tot îi dau cu drepturile omului ca să mai folosim alţi coagulanţi tradiţionali: rasism, xenofobie, homofobie.

Nu e aşadar întîmplător că putem ghici prin ziare financiare sau prin rîndul unor “radicali liberi” (unii pretinzîndu-se de stînga) simpatie pentru anumite gesturi orbaniene. Dacă România a fost laboratorul pseudo-rezolvării crizei prin servilism întru austeritate, UNgaria pare să fie laboratorul rezolvării crizei prin conservatorism cu aparenţă anticapitalistă. Amîndouă căile sînt dezastruoase, Ungaria pare însă un model “de viitor” pentru cam multă lume din UE. Dacă se prăbuşeşte capitalul global, măcar să avem pregătite nişte scheme locale de rezistenţă, nu-i aşa?

(Zizek mai dă şi exemplul incredibil al Curţii Constituţionale Slovene care a refuzat un referendum pe tema înfiinţării unei bănci care să preia activele toxice)

Aşadar, votul e liber cît timp nu cumva afectează băncile, corporaţiile. Şi România s-a angajat ferm să nu voteze legi, să nu susţină cumva reglarea relaţiei bănci-clienţi în post-criză (cu alte cuvinte a refuzat să le şi spună: bă, e criză, nu mai puteţi fura ca-n vremurile bune). România a intrat într-o glumă proastă şi tragică a pieţei libere în energie şi mai e băgată şi în alte angajamente halucinante.

Acum, Orban face exact opusul: încearcă răscumpărări, naţionalizări. Măcar încearcă ceva, spun oamenii, nedumeriţi pe drept cuvînt. Încearcă, sigur, numai că încearcă un răspuns vechi, cu steroizi naţionalişti, care nu are cum să ducă undeva. Întrebarea e cum de-l suportă UE cea plină de drepturi, cum de nu o apucă istericalele cînd ăsta o arde cu hunii nedemocratici?

Poate că soluţia lui începe să placă. Şi poate că există de fapt o alunecare logică de la nedemocraţia sugerată de Troici la nedemocraţia sugerată de Orban. Orban e clona ceva mai tristă, mai provincială (deci, în unele cazuri, mai violentă), a gulerelor albe nedemocratice care preluau controlul acum cîţiva ani. Să zicem că va revigora o vreme capitalul maghiar şi va schimba faţa mizeriei: e mai bună mizeria făcută de capitaliştii noştri, decît de o corporaţie, zice Orban. Iar tot electoratul stîngii (cîndva) se aliniază rapid după orice pare că schimbă ceva, măcar puţin.

Nedemocraţii diverse se tot exersează, ba referendumuri care nu contează, ba partide de stînga considerate “extremiste” pentru că vor să facă timide gesturi de taxare a marelui capital. Şi uite aşa, tot luptînd cu stînga şi băgîndu-i pumnul în gură, măreaţa democraţie liberală a crescut la sân Orbani şi alte creaturi nedemocratice, se pare, mult mai acceptabile, deşi încalcă flagrant principii fundamentale în modelul vestic. În loc să obervăm osmoza perfectă, preferăm să vedem suprafeţele, legăturile cu Putin (de parcă Merkel nu le-ar avea) şi alte astfel de “subtilităţi”. Ce trebuie observat e că frontul antifascist are deja mare întîrzieri în construcţie, că stînga încă roşeşte cînd spune “abuz economic”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

10 comments
 • 1

  Iar Victorul nostru este clona cea vesela. Domnule Rogozanu, chiar nu avem alte preocupari mai aproape de viata noastra, trebuie neaparat sa scieti despre Viktor Orban de doua ori pe zi? Care e problema dvs?

  fobie?
  2014-07-29 15:32:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @fobie?: du-te si intreaba-l si pe dl. Tismaneanu pe contributors de ce are si el un articol despre Viktor Orban? Si vezi ca dl. Tismaneanu, intr-un alt articol, neaga cu vehementa ca intre Viktor Orban si Victor Ponta ar fi vreo asemanare (si, in privinta asta strict, tind sa-i dau dreptate). Uite aici:
  contributors.ro../

  A, ai remarcat si tu ca pe amandoi ii cheama Victor (Viktor) si-s amandoi prim-ministrii si te-ai gandit sa dai un exemplu de gandire profunda. Vezi ca mai avem si doi frati chiar Orban in politica romaneasca, despre ei ce ai de zis? As fi curios.

  Downhill
  2014-07-29 17:05:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @fobie?,#1:Chiar,cui sa-i pese,si de ce,ca Viktor Orban indeamna la secesiune in mijlocul Romaniei,la cot cu Nemeth Zsolt,inalt demnitar parlamentar al Ungariei si cu popa Tokes,decorat de matroz ptr.cat bine vrea Romaniei?
  Voua,celor din Sud ori din Est,probabil nu va suna nici cum.
  In schimb,unui oradean al carui oras a mai trecut prin maini iredentiste…
  Nu-i vorba ca nici dl.Rogozanu,nici professor Tismaneanu nu sufla o vorbulita deste iredentismul ipochimenului.

 • 4

  @fobie: Si despre ce ai vrea sa scrie? Despre Basescu? Despre PMP? Fiinca daca ar vrea sa scrie de PSD sau de Ponta ar trebui sau sa minta sau critice puterea PSD-ista. Si nu are voie sa ii critice pe PSD-isti…

  gjgj9
  2014-07-29 17:31:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @gjgj9: sau mai degraba: de ce sa vorbim de problemele pe care le are capitalismul cu democratia si care apar deindata ce ramane, ca sistem, singur pe scena politica cand putem sa vorbim despre lucruri mult mai importante precum Ponta si PSD?

  Maxa
  2014-07-29 17:47:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  “Protejaţi-vă libertatea pînă vi se lipeşte burta de spinare”. N-am auzit pe nimeni sa zica (macar) asta. Discursul real suna si mai rau: renuntati la libertate ca altfel va facem sa muriti de foame.

  Economist
  2014-07-29 20:20:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  am recitit de curand colectia de interviuri date TVR1 de catre Lolek si Bolek.

  ‘din chiloti murdari de politician sau de ordonator ierarhic in serviciile de ‘intelligence’ (evident) se pot confectiona ochelari de cal umani extrem de performanti’

  trebuie doar sa miroase suficient si sa-i pui peste ochi atunci cand citesti ‘carti’.

  berbecu mioritei
  2014-07-29 23:58:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  despre calitatea obișnuită a articolelor lui rogozanu: „Orban, a colorat…”

  berenger
  2014-07-30 06:41:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  [...] (Viktor Orban e o clonă tristă şi provincială a ne-democraţiei financiare) Share this:TwitterGoogleFacebookLike this:Like Loading… [...]

 • 10

  Sincer, nu știi niciodată și cred că despre. Ceea ce este clar este faptul că modelele actuale nu funcționează. Un anumit nivel, am pierdut orice speranță. Caut alternative pentru a iesi din criza economică mea special și au început proiecte pentru a face bani online, cu o franciză și am pagina mea, dacă cineva vrea să știe ceva mai multe despre francize unetenet.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!