RSS Feed

Visul lui Tăriceanu. Un scenariu de șah-mat la Antonescu: Ponta, pentru Cotroceni, cu promisiunea numirii lui Tăriceanu premier. Și cum poate schimba Johannis situația

vezi toate articolele de
27 Feb 2014 la 13:07 45 comentarii 1864 vizualizari.

La un moment dat, limba română a încercat să facă o distincție între visuri și vise. În prima variantă, termenul desemna dorințele ideatice ale unei persoane sau ale unui grup, țeluri pentru îndeplinirea cărora persoanele ori grupurile respective acționau în mod programatic și constant, fiind dispuse la acceptarea unor diferite sacrificii. În a doua varianta, e vorba, pur și simplu, de iluzii și dorințe deșarte. Utilizarea ambivalentă a ambelor variante a făcut ca această distincție să dispară. Dar asta nu înseamnă că nu există diferențe semnificative între visuri și vise. Iar Călin Popescu Tăriceanu are vise, nu visuri.

Cel mai important vis al său e să ajungă președinte al României. Până mai zilele trecute nu l-a mărturisit în mod oficial, dar iluzia fostului premier nu era, totuși, greu de anticipat. Până la un moment dat, evoluțiile din politica autohtonă îl îndreptățeau să spere la un astfel de scenariu. Practic, după pierderea alegerilor din PNL, Tăriceanu a rămas o alternativă de rezervă pentru situația în care proiectul lui Crin Antonescu (de câștigare a președenției României, cu sau fără sprijinul PSD) ar fi intrat în impas ori ar fi dat greș. Mai multe scenarii îl avantajau pe Tăriceanu. Chiar dacă USL ar fi rezistat, iar PSD și Ponta ar fi respectat înțelegerea de a susține un candidat liberal la președenție, acesta nu ar fi trebuit să fie obligatoriu Crin Antonescu. Tăriceanu avea (are) profilul necesar pentru a-l fi schimbat la momentul oportun pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni. Aceeași opțiune de schimb de candidați ar fi fost în picioare și în condițiile ruperii USL și a evaluării șanselor lui Antonescu (uzura guvernării alături de PSD, eșecul de la referendumul din 2013, adversitatea venită din partea fanilor lui Băsescu de a-l vota într-un eventual tur doi împotriva lui Ponta ori a altui candidat PSD etc.). Pentru a justifica o asemenea înlocuire, Tăriceanu avea suficiente puncte tari: 1) a guvernat într-o perioadă în care românii au beneficiat de o relativă prosperitate (că prețul ”creditului doar cu buletinul” a rămas de plătit ulterior este asociat doar într-o mică măsură, la nivel de mental colectiv, cu Tăriceanu); 2) a fost premierul sub care România a aderat la UE (un aspect important și pentru o acceptare și/sau o eventuală externă); 3) a colaborat și s-a confruntat apoi cu Băsescu fără a-și pierde postul (o situație care, folosită inteligent, i-ar fi putut aduce voturi și din partea contestatarilor lui Băsescu, dar și al susținătorilor acestuia); 4) a făcut opoziție în PNL față de Antonescu (implicit ar fi putut fi acceptat la nivel publicului și ca o schimbare de fond, nu doar de formă, din simple calcule electorale). În fine, Călin Popescu Tăriceanu ar fi rămas o opțiune măcar pentru șefia PNL, atât în condițiile pierderii alegerilor prezidențiale de către Antonescu, dar chiar și în cazul câștigării lor (situație în care postul de președinte al PNL ar rămâne vacant).

Toate aceste calcule și scenarii au fost spulberate însă de varianta Klaus Joahannis. Pentru Călin Popescu Tăriceanu (și nu doar pentru el), a devenit evident că soluția alternativă e actualul primar al Sibiului. Antonescu și-a găsit succesor, indiferent de ce se întâmplă în acest an. Johannis poate fi candidatul liberal care să-i ia locul la nevoie lui Antonescu în cursa pentru Cotroceni, dar, la fel de bine, se poate limita să-l susțină pe Antonescu ca promisiune a acestuia din urmă ca viitor premier în condițiile câștigării alegerilor (de altfel, Antonescu a și lansat deja la apă o astfel de idee). Evident, Johannis e cel care îl poate schimba pe Antonescu și la șefia PNL, indiferent de faptul că postul rămâne vacant ori pentru că e nevoie de o schimbare dacă alegerile sunt pierdute. Cât timp a fost prima variantă de înlocuire a lui Antonescu, Tăriceanu a cârâit, a criticat sau s-a revoltat împotriva deciziilor PNL și ale USL la limita necesară pentru a rămâne în atenția publică (și pentru a menține ideea de posibil înlocuitor). Când i s-a luat și această speranță (să fii a doua varianta de înlocuire sau cea cu numărul zece ori o sută e cam același lucru), lui Tăriceanu i-a mai rămas opțiunea pensionării din politică.

Sau varianta… Ponta. Mulți (de faptul discursul majoritar) tratează ca ridicolă mișcarea lui Călin Popescu Tăriceanu de a i se alătura premierului, bazându-se pe promisiunea că PSD l-ar susține în cursa pentru Cotroceni. Într-adevăr, un astfel de scenariu pare ridicol (să crezi că PSD va accepta așa ceva). Dar scenariul poate suferi o schimbare majoră: Ponta, candidat la președenție, cu promisiunea numirii lui Tăriceanu premier după câștigarea alegerilor. E șah și aproape mat pentru Antonescu. Acest lucru le va oferi o justificare mai mult decât suficientp multor parlamentari liberali să rămână alături de PSD în susținerea Guvernului  sau să migreze oricând de la PNL Antonescu la PNL Tăriceanu. Nu mai vorbim de situația din teritoriu, începând de la președinții de consilii județene și primari și până la camarila de mai mici sau mai mari funcționari publici. În condițiile în care PNL nu dispune nici pe departe de infrastructura din teritoriu a PSD, orice pierdere poate fi decisivă. În fine, într-o luptă la câteva procente între Antonescu și Ponta, în care Antonescu ar avea nevoie de TOATE voturile teoretic de dreapta (dinspre PDL, fani Băsescu și Mișcarea Populară, Forța Civică și ce o mai fi să apară până atunci), tot ce poate smulge Tăriceanu (având promis scanul de premier), fie și doar un procent sau două, poate fi, de asemenea, decisiv. Ponta candidat la președenție, cu promisiunea numirii lui Tăriceanu în funcția de premier (în condițiile în care libertatea de mișcare a acestuia ar rămâne oricum extrem de limitată, PSD având oricând forța parlamentară de a-l schimba) nu e un scenariu deloc ridicol.

O asemenea mișcare e capăt de linie pentru Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni. Singurul lucru care i-ar rămâne de făcut ar fi să se mulțumească cu șefia partidului și să-l arunce cât mai repede în război (ca și candidat la președenție, nu doar ca promisiune de viitor premier) pe Klaus Johannis. Apoi să spere că acesta va fi suficient de puternic și va avea abilitatea de a coaliza într-o proproție covârșitoare toate energiile anti-Ponta și anti-PSD, dar, atenție, și voturile UDMR. Pentru că UDMR este la fel de important în acest joc al alegerilor prezidențiale. Venind cu un candidat propriu în primul tur, nu reprezintă nicio noutate că UDMR va negocia la sânge pentru turul II, cel decisiv. E greu de crezut că Antonescu va aduna în mod decisiv voturi din zona pro-Băsescu, pro-PDL ori, mai ales, din zona votanților UDMR. Că-i place sau nu, Crin Antonescu mai are o singură mișcare pentru a scăpa de înfrângere pe toată linia: Johannis, candidat la președenție.

***

PS: Comentariile din perspective ideologice (legate de incompatibilitățile de viziune politică dintre Tăriceanu și Ponta) mă fac, cel mult, să zâmbesc amar. Ideologia e ultimul lucru care contează în logica, calculele și scenariile electorale din România. Singurul lucru la care se pricep (și în care sunt pregătiți și antrenați) majoritatea politicienilor români e cea legată de accesul la Putere. Privind scenariile de mai sus, e evident că în niciuna dintre variante nu se dorește convingerea electoratului, ci înșelarea lui. Totul e un joc de imagine, nu de idei. În care se oferă vise, și nicidecum visuri. Iluzii deșarte, nicidecum idealuri pentru care merită să lupți.

În toată această poveste, există însă și o parte bună. Toamna anului trecut, dar și începutul acestui an, au arătat o implicare civică fără precedent în România. S-a simțit și s-a solicitat formarea unei noi mișcări politice, apariția de noi politicieni. Cel puțin pe termen scurt nu văd realizabil un asemenea deziderat. Dar, totuși, mișcările civice din ultimele luni nu sunt în zadar. Chiar și în condițiile în care aceste mșcări ar reprezenta doar 4-5% din posibilii votanți, ori chiar și numai 2-3%, influența lor poate fi decisivă într-o confruntare politică a cărei rezultat se poate decide cu o diferență de 1-2%. Despre cum pot mișcările civice să-și negocieze puterea și să obțină victorii punctuale (pe probleme concrete)  cât de curând. E tot ce se poate obține pe termen scurt, dar nu e deloc puțin.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

45 comments
 • 1

  voturile ungurilor (nu udmr!) sunt tot mai putine spre neglijabile. totusi inseamna ca psd se teme rau de tot de guralivul dormeo de incearca sa sparga pnl. tare cred ca johanis candidat bate tot:ponta, mru, oprescu,isarescu.

 • 2

  n-am citit nimic in afara de titlu, ca nu merita: cine sunt naivii astia care indruga in stanga si-n dreapta cum ca pesedeul ar renunta, de dragul lui calin, la una dintre cele doua functii importante din romania?

  berenger
  2014-02-27 14:56:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Profil de alegator.
  Sunt cetatean neinregimentat politic. Lucrez in mediul privat , in IT. Am votat totdeauna cu PNL-ul . L-am votat pe Crin Antonescu in cursa prezidentiala.Apoi pe Geoana… pe principiul “raul cel mai mic”. Nu am inteles alianta PNL – PSD si nu mi-a placut – dar am votat USL-ul,din punctul meu de vedere PDL-ul nu era si nu e o alternativa. In momentul incheierii acestei aliante (PSD-PNL) am avut temerea ca asistam la un nou capitol… disparitia PNL.
  Am fost la referendum si am votat pentru plecarea lui Basescu. Acum nu inteleg iesirea intempestiva de la guvernare a lui Crin Antonescu (ca de fapt el iese de la guvernare… chestia aia cu votul majoritar…). Sunt foarte curiasa cati europarlamentari va avea PNL … e un test. Nu mi-a placut deloc motivatia oferita de Crin Antonescu la iesirea de la guvernare. Eu i-am votat sa guverneze nu sa ma asigure ca stiu sa faca opozitie ! Daca azi ar trebui sa aleg intre Ponta , Antonescu , Johanis , MRU, Oprescu , Isarescu si Tariceanu as vota Tariceanu. Daca din lista ar lipsi Tariceanu as sta acasa, nu m-as duce la vot. Repet sunt doar unul din alegatorii care muncesc si paltesc impozite si in scurtul timp care le ramine sa se mai uite in jur vad capete date pe spate si burti din ce in ce mai proeminente purtate cu gratie de politicieni… si simt cum ori de cate ori se face un timid pas inainte ne poticnim si facem zece pasi inapoi.

  Daniela
  2014-02-27 15:17:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @berenger:

  nu e vorba de a renunta ”de dragul lui calin”, ci de dragul lor, sa nu riste sa-si piarda baroniile si sinecurile; psd a mai fost de doua ori partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, dar n-a guvernat

 • 5

  De guvernat au guvernat mereu aceiasi baroni , si in teritoriu si la varf, indiferent de sigla partidelor sau a aliantelor.
  UDMR este cooptat la guvernarea oficiala pentru a contracara o revolta secesionista a harcovului. Baronii UDMR la felca toti ceilalti nu8 si-au pierdut niciodata baroniile si sinecurile , indiferent care sigla a ocupat fotoliile oficiale. Baronismul si sinecurismul sint supra-partinice , ne-ideologice , din 89 pina in prezent ne conduc aceleasi persoane la toate nivelurile. Se mai rotesc intre ei pentru efect electoral, atit .

  asta e realitatea
  2014-02-27 15:57:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Daniela: toate ca toate, dar de ce va place atat de mult de Tariceanu?

  Maxa
  2014-02-27 16:01:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  putin probabil ca tariceanu sa adune mai multe voturi pentru psd decat un candidat psd get-beget…

  berenger
  2014-02-27 16:05:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @ maxa, daniela a auzit ca tariceanu a divortat din nou…

  berenger
  2014-02-27 16:06:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Nu ne guverneaza partide,ne guverneaza persoane. Daca e nevoie de aburit electoratul, acele persoane trec la alt partid sau infiinteaza unul nou. De obicei nu e nevoie deoarece isi pastreaza cascavalul indiferent care sigla este scoasa la inaintare. Parlamentul impreuna cu presedintia duc aceeasi politica , unitara si consecventa , din 89 pina in prezent. Si interna si externa. Rostul scenetelor si telenovelelor este electoral, nu in sensul de a obtine puterea ci in sensul de a atrage populatia la votare. Puterea oricum este intotdeauna la”ei”. Nu e nevoie nici macar de legitimizare externa, deoarece listele electorale sint intocmite si avizate extern , sint dinainte desemnate persoanele care pot ocupa pozitiile cheie in stat. Indiferent pe cine votezi, acele persoane vor ocupa acele functii. Prin numire. La CCR, la Parchete, la ministerele de fortza etc. In CSAT , la CSM, la STS etc. Intre timp se pregatesc inlocuitorii , care si ei vor continua politicile hotarate de puterile suverane.
  Nici macar de legitimitate interna nu este nevoie: nu numaram noi voturile, iar daca gresita optiune a electoratului e prea vizibila intervin UE si USA: n-a fost cvorum.

  asa stau lucrurile
  2014-02-27 16:09:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  daca nu iesim din nou in strada e degeaba tot ce-am facut toamna trecuta

  anonim din Piata Universitatii
  2014-02-27 16:18:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ Mihai Gotiu: Sunt ceva sanse ca lucrurile sa curga spre directia pe care ai trasat-o. Pare sa fie iarasi solutia omului providential. Nu este deloc bine ca istoria se repeta in felul acesta. Este un semn ca statul nu s-a asezat si institutiile statului nu prea functioneaza, in special Parlamentul. Dar pare singura solutie care sa functioneze acceptabil acum.

  Pictor Vonta
  2014-02-27 16:33:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  cel mai bine ar fi ca presedintele sa fie numit la cotreoceni prin ordonanta de urgenta ! ce mai conteaza una in plus……

  votant
  2014-02-27 16:40:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Daca iesi in strada nu rezolvi nimic. Iei bataie sau chiar mori. UE nu accepta decat loviturile de stat care aduc la putere tot oamenii Germaniei si ai USA.
  O revolta de proportii nu ar duce dact la dezmembrarea teritoriului in regiuni istorice care tot de UE ar fi conduse ,la fel ca regiunile fostei Iugoslavii. Ati vazut ce se intimpla in ele . O si mai mare saracie si coruptie.
  Evident ca UE se va dezintegra , nu are armata, limba si moneda. Nu are proiect fezabil. Cand se va intimpla , este bine sa ne gaseasca stat national unitar , deoarece la asta se va reveni. In cea mai fericita situatie in Europa ar putea functiona o confederatie , deci tot de state nationale. Un soi de Comunitatea Statelor Independente, in care rolul Rusiei sa fie jucat de Germania . Deci chiar si in cazul asta , cel mai bun la care se poate spera , ai nevoie sa ramai stat national unitar si suveran, nu niste mici regiuni usor de incalecat .

  Oricine ar fi cei care ne conduc, interesul national suprem este mentinerea statului unitar si a teritoriului national . Toate natiunile lumii asta fac . Avem un stat si un teritoriu national, pe astea trebuie sa le aparam mai presus de proiectele continentale si indiferent de vasalitatile de conjuctura.

  Contestarea in strada a politicilor statului este utila in anumite limite: pina la rebeliunea armata. Rebeliunea nu ajuta pe nimeni la nimic . Strada are un singur rol constructiv: sa arate guvernarii care este limita de suportabilitate. Amintiti-va de minerii lui Thatcher. In cele din urma trebuie sa te supui deciziilor elitei, deoarece alternativa este pierderea totala a statalitatii si suveranitatii .

  strada nu rezolva ci dauneaza
  2014-02-27 17:19:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Prea multe calcule, prea multa sofistecărie.

  Eu cred ca PSD va da in toamna presedintele. Va merge pe USD care continua programul USL. USD-USL, electoratul va avea mintea confuza (şi aşa..) şi vor vota masiv candidatul USD-ului care va promite ca-i scapa de Basescu. Mai vine A3 si RTV care il vor stampila si pe Crin drept băsist – şi treaba-i oablă.

  Pe undeva mi se pare normal. Daca poporul a vrut stanga, stanga sa fie. Basescu acum ii incurca, la ce ar servi sa ajunga , de exemplu, Crin presedinte? sa fie suspendat de Ponta si Voiculescu? (haaaaa, ce-as râde!)

  Liberalii mi se par cei mai vinovati pentru distorsionarea scenei politice romanesti. De pe vremea cand Tariceanu dadea pedelistii afara din guvern si au condus sprijiniti de PSD (si au luat ccele mai aberante masuri postdecembriste). Apoi in 2009 au refuzat guvern cu PDL (iarasi a facut figuri motociclistul, ca el voia PM).
  Apoi s-au inhaitat cu PSD-ul si au facut fara un program serios strutocamila USL, pe care acum o paraseste ca sa… ca sa nu stiu ce. Mai vine si Tariceanu cu circoteca.

  Eu nu am votat niciodata PSD, dar in niciun caz nu voi pune vreodata stampila pe Antonescu.

  Mircea+
  2014-02-27 17:33:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @strada nu rezolva ci dauneaza: Faci parte din guvernul Ponta III sau esti chiar Ponta=0? Citeste si: “AVERTISMENTUL LUI MAIOR: Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale”

  Pictor Vonta
  2014-02-27 17:34:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Daca e o amenintare de ce o practica toti demnitarii, incepand de la Basescu ?
  E o amenintare daca o practici tu,ca-i faci concurentza .

  @Pictor
  2014-02-27 17:44:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Coruptia e ca lovitura de stat , ca mogulii , ca oligarhii si ca telectualii: ai nostri sint buni, ceilalti sint rai. Ai nostri nu fura ci completeaza. Ai nostri sint un rau necesar,raul cel mai mic. A noastra e mai putin gravida deoarece a bagat-o in primele 15 zile ale fiecarei luni, nu ca ceilalti in ultimile 15, si a noastra a bagat-o numai pe dreapta.

  falitii nostri
  2014-02-27 17:55:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Mai mult, gravidei noastre nici nu i-a placut , ea saraca ofta nu de placere ci pentru interesul national. Pentru biata tzarisoara a trebuit sa accepte scarbita vuitoane, europarlamentare luxtenoase, Nane , borduri si alte vanzari anterioare si gazproame.
  Si va ramane cu aceste sechele, cicatrici grase in conturi si proprietati, efecte ale trudei lor in lupta anticoruptie si pentru propasirea poporului prin reprezentanti. Statul de drept cere sacrificii, vezi bine , si nimeni nu-i atat de prost sa se sacrifice pe sine cand geme tzara de…. revulutionari si de dreptaci.
  Care te roaga in genunchi sa-i salvezi de comunisti, de americani, de USL, de PDL , de Ponta, de Tariceanu, de Basescu si de … coruptie. Lucruri care nu se intimpla niciodata , desigur, dar oamenii au incercat deci rasplata li se cuvine. Lor si familiilor. Au incercat, au vrut, dar ce sa vezi -n-au reusit. Asta e, nimeni nu-iperfect, incercatorii raman cu profitul si tu cu sacrificiul.
  Acuma ca te-ai lamurit, mergi la vot sau iesi in strada.

  lupta e grea dar aduce satisfactii
  2014-02-27 18:09:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @ Mircea #14
  Ma regasesc in comentariul tau cu o precizare: Basescu mi se pare cel putin la fel de vinovat ca si Tariceanu. Ti-as zice ca nici el nu a agreat continuarea colaborarii cu liberarii pentru motive de “morala si coruptie”, dar nu a avut nicio problema sa incurajeze formarea de guverne cu PSD si altii cel putin la fel de “imorali si corupti” ca PNL-ul. Nu mai vorbesc de gestionarea cumplita a (cel putin) imaginii reformei statului care, impreuna cu multe altele (oamenii pe care s-a bazat, scorul jenant de la referendum samd) au dus la inflorirea imaginii lui Antonescu ca exponent al dreptei in Romania.
  Sa zic mai sumarizat: marea problema a dreptei in Romania azi este ca practic nu exista, iar asta nu poate fi vina liberalilor atita timp cit nu ii accepti ca reprezentanti ai dreptei.
  Cu cit il spalati mai mult pe Basescu, cu atit ii dati posibilitatea sa se compromita suplimentar. Pentru ca el, pina la urma, a fost un marinar inteligent. Si asta a ramas.

  omen
  2014-02-27 18:10:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Pictore

  “Citeste si: “AVERTISMENTUL LUI MAIOR: Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale”

  corect daca ai inteles bine.Maior se refra la TOATA coruptia nu numai la o parte din ea.
  Pina una alta vad ca “institutiile statului” se lupta doar cu o parte a coruptiei.Cealalta parte este bine merci si sta foarte linistita.

 • 21

  Vrei actiune civica ? E simplu: in ziua alegerilor filmeaza intrearea in sectia de votare. Dupa aceea contesta legal alegerile, deoarece in mod absolut sigur participarea la vot va fi raportata fals. La toate sectiile de votare se va raporta o participare mai mare decat cea reala.
  Asta e presiunea civica pe care o poti exercita , iar de frica dosarelor penale membrii comisiilor electorale nu vor mai falsifica raportarile.
  Asa se construieste o societate mai structurata , nu prin scandal in strada.
  Te poti astepta ca filmarea ta sa nu fie admisa ca proba de Parchet, insa exista youtube iar un numar suficient de mare de demascari obliga autoritatile sa ia masuri ca sa nu piarda imagine. Poti chiar depune sesizari penale, nu te costa nimic.
  Lucrurile astea dureaza, produc efectele vizate in timp, prin cumulare, dar nimic sanatos si stabil nu se construieste peste noapte.

  civis
  2014-02-27 18:29:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Ceea ce este numit coruptie nu se poate eradica, este prezenta peste tot si mai ales in cercurile conducatoare, Infanta Spaniei, Casa Regala a Angliei, UE, USA, peste tot. La cel mai inalt nivel. De sus pina jos.
  Lupta impotriva coruptiei este purtata chiar de corupti intre ei, si este doar o lupta pentru monopol. Aveti zeci de cazuri de demnitari si fosti demnitari popularizati la ciordeala, dar cei care i-au demascat sint si mai corupti .
  Este ca lupta impotriva terorismului si a drogurilor: nu se poate castiga , se poate doar purta , iar lupta este o ocupatie foarte banoasa. Si nici nu trebuie sa invingi. Trebuie doar sa te prefaci ca lucrezi.

  cooperativa cu ruptia
  2014-02-27 18:40:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Mihai Goţiu: este evident ca PSD-ul nu are nici o problema in a promite electoral “Calin premier” evident ca dupa ce se vad cu sacii in caruta nu vor avea nici o jena in a da dracului bizonul votant si asi urmari interesul imediat, adica sa tina fraiele puterii in propria mana sa

  Luminita
  2014-02-27 18:53:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @nae: Pot doar sa-ti spun ca se referea la faptul ca sunt posibile revolte impotriva puterii, pentru ca Guvernul si Parlamentul se straduiesc sa protejeze coruptia. Daca tu crezi ca se referea la Basescu sa-ti fie basca usoara!

  Pictor Vonta
  2014-02-27 19:02:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Pictore

  eu nu am vorbit nici-o secunda la ce ai gindit tu.Nici nu m-am gindit la el.Ma reream strict la modul de functionare a anumitor “institutii ale statului” care prin modul de lucru nu fac decit sa atenteze ele la siguranta statului pentru ca actioneaza discretionar nu corect.Adica aplica tactica incercata si in societate cu bunii si raii adica imparte infractorii in infractorii buni cei care sint cu noi si infractorii rai cei care nu sint cu noi.
  Ca tu ai sarit ca ma refer la cotrocenaru nu faci decit sa confirmi zicala aia cu musca pe caciula sau pe chelie Pe basca mea nu bizie nimica.
  Stii si tu ca este ca mine doar te-ai “demascat”.

 • 26

  “Guvernul si Parlamentul se straduiesc sa protejeze coruptia.”

  Cum ?

  Cum poate Guvernul sau Parlamentul sa protejeze coruptia ?

  Din cate am auzit eu DNA nu este subordonat guvernului si nici doamna Kovesi nu raspunde la comanda politica.

  Ma insel ? Deci cum poate Guvernul sau Parlamentul sa protejeze coruptia ?

  @Pictor Vonta
  2014-02-27 19:32:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @omen:
  Poti sa-l consideri vinovat de tot şi de toate pe basescu şi lucrurile ţi se simplifică. E o varianta.

  Mircea+
  2014-02-27 19:41:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @postarea 26: Doar un sigur exemplu

  Dosarele care se prescriu în 2014 după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal

  1. Mitrea Miron dosarul 5140/1/2013 Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii anticorupţie, în legătură cu lucrări în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale, primul termen al procesului care se va judeca la instanţa supremă fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 25 octombrie şi a primit termen data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

  2. Negru Adrian – 28104/299/2006*DNA l-a trimis în judecată pe Negru Adrian în 2006 pentru fraudarea unor fonduri europene.

  3. Toma Paul – 3660/98/2011 A fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Acest dosar priveşte fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

  4. Tănase Adrian ş.a. – 46843/3/2012 Procurorii anticorupţie l-au trimis din nou în judecată pe Omar Chama, liderul unei grupări de arabi, implicat în tranferarea ilegală din România a 65 de milioane de dolari şi care a fost eliberat din arest în 2004, în perioada în care autorităţile negociau eliberarea jurnaliştilor români din Irak . În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi iordanianul Mahmoud Abdelfattah Salman Abu Tahoun, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la tentativa de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Adrian Tănase – administrator la SC CA-SI EXPEDITION SRL, SC YKEA SERV SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, Ion garbaciuc – administrator SC YKEA SERV SRL, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani

  5. Marko Atilla – 13020/200/2011 Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, decizia instanţei nefiind definitivă. Apelul în acest dosar a fost declarat la Curtea de Apel Ploieşti. După ce au judecat patru termene şi au ţinut dosarul la instanţă patru luni, din octombrie 2012 până în ianuarie 2013, judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au constat că, de fapt, nu ei trebuie să judece dosarul în recurs.

  6. Vlăsceanu Ion ş.a – 14605/3/2008 În acest dosar au fost trimişi în judecată 18 ofiţeri MApN acuzaţi de luare de mită. Aceştia făceau afaceri ilegale cu produse petroliere. Comandantul unitatii din Oradea locotenent-colonel Ion Vlasceanu este acuzat ca ar fi pretins de la un alt inculpat, Valentin Muntean, administrator al SC EXACT CONSTRUCT, 1,5 la suta din 61.637.376.092 lei, reprezentand valoarea contractului de achizitionare a 5.778 tone combustibil CLU si 110 tone combustibil tip M.

  7. Beraru Sorin ş.a. – 72303/3/2011 Omul de afaceri Sorin Shmuel Beraru a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie într-un dosar privind fraudarea societăţii CICO SA cu 3,65 milioane de dolari, în urma vânzării către SIF Muntenia a pachetului majoritar de acţiuni (70 la sută) deţinut de FPS la societate.Sorin Beraru este cel care a încercat a mitui cu 1,5 milioane de dolari un procuror, care investiga afacerea CICO.

  8. Necolaiciuc Mihai – 10521/299/2008 Pe 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru.

  9. Abur Ştefăniţă ş.a – 34166/3/2012

  10. Deac Ileana Adriana ş.a. -7330/2/2007* În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A.

  Alte dosare care vor fi atinse de termenul de prescripţie

  11. Pe rolul judecătoriei Târgu Mureş dosar 7995/320/2010 (inculpat Cîrcu Ioan pt fals intelectual şi uz de fals în scopul de a ascunde infrac de abuz în serviciu )

  12. Pe rolul curţii de apel Târgu Mureş dosar nr. 2903/121/2007 (inculpat Selin Mihai Gabriel, Angheluţă Mihaela, Nicon Valentin, Gurău Marian , Pintilie Vasile- fapte. Falsificare de monede sau alte valori, înşelăciune, complicitate la înşelăciune)

  13. Pe rolul Curţii de Apel Bacău dosar nr.10157/180/2008 în care se judecă recursul a 13 inculpaţi din care 12 sunt judecaţi pentru infracţiunea prevăzutăde art.18 indice 2 alin.1,2 din Legea nr.78/2000 şi pentru care există riscul de intervenire a prescripţiei.

  14. Pe rolul tribunalului Bistriţa Năsăud dosar nr.3751/112/2006 dosar strămutat de pe rolul tribunalului Suceava, rechizitoriu trimis instanţei la data de 12.06.2006 de DNA – Serviciul teritorial Suceava , 9 inculpaţi trimişi în judecată pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată prev de art.290 rap la art.17 lit.c din L 78/2000 cu 41, 42 Cp

  15. Pe rolul tribunalului Braşov dosar 15144/197/2010 Botezatu Marylene, Mihai Florin, Manea Vasile , Marin Sorin, Stanciu liviu, Rusu Romeo, Damian Nicuşor Geototiu Dan , Spulber Ioan , 323 , art12 din L87/1994

  16. Pe rolul Curţii de Apel Constanţa dosar nr.4/118/2009 inculpat Danner Horst Karl pentru art.215 alin,1,2,3,5 şi art.273 din legea nr.86/2006

  17. Pe rolul judecătoriei Constanţa dosar 8406/212/2013 inc Holban Ion şi Micu Anca trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave prev de art.248 ref la art.248 indice 1 cp

  18. Dosar nr.17247/215/2008 aflat pe rolul tribunalului dolj inc Forţan ion, Forţan Coleta , Hăulică Gabriel pt art.18 indice 2 alin.1, 2 din L 78/2000

  19. Pe rolul Judecătoriei Galaţi dosar nr.24030/233/2012 pt art.8 alin.1 L 241/2005 ref la art.323 cp

  20. Pe rolul tribunalului Vrancea dosar nr.7040/231/2006(se află pe rolul instanţei din 2005 fiind în prezent în al treilea ciclu procesual), inc. Bercea Gheorghe, Buză Constantin, Truş Emilia art 13 indice 2 L 78/2000 rap la art.17 lit.d din legea nr.78/2000 cu referire la art.248 si 248 indice 1 CP,

  21. Pe rolul Tribunalului Galaţi, dosar nr.2900/121/2010 inc. Zalevschi vladimir, Stanciu Gheorghe art.9 lit.b l 241/2005

  22. Pe rolul 6190/99/2007 cu steluţă aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi 14 inc trimişi în judecată înşelăciune dare de mită, complicitate la înşelăciune , inc: Sveica Maricica Emilia, Strugariu mihai, Trifan Vasile Tîrpan Dragoş Radu, Bălan Cîrlan liviu Daniel, Tipurlea Dumitru, Caciuc Viorica Carmenica

  Pictor Vonta
  2014-02-27 19:46:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Bine dar acel Cod Penal a fost alcatuit pe vremea lui Boc, cu inclusiv contributia lui Ponta care era atunci in comisia juridica sau asa ceva, deci cu acordul si incuviintarea si supervizarea Presedintiei.

  Nu poti acuza doar Parlamentul si/sau Guvernul pentru un Cod Penal intocmit sub egida Presedintiei si promulgat de Presedinte.

  Fara nici un fel de parti-pris politic si cu toata seriozitatea te rog sa ma lamuresti -daca poti- cum anume ar putea Guvernul sau Parlamentul proteja coruptia sau pe niste corupti anume. Cum ar putea face asta fara complicitatea Presedintiei.

  Chiar te rog , pentru lamurirea cititorilor. Asta deoarece acuzi doua din institutiile fundamentale ale statului de drept.

  Indiferent cu cine vor fi elepopulate in viitor, trebuie sa lamurim daca institutiile fundamentale ,oricare dintre ele, pot sau nu pot face asa ceva. Daca pot, atunci este necesara revizuirea Constitutiei.

  totusi astept
  2014-02-27 19:58:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Parca Presedintia si Monica Macovei cu majoritate PDL in Parlament au scos din Codul Penal infractiunea de subminare a economiei nationale.

  Deci au hotarit ca e ok sa subminezi economia nationala, dar e extrem de daunator pentru natiune daca Nastase in loc de cinci ani face doar trei.

  mai grav decat coruptia
  2014-02-27 20:10:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Ponta la Cotroceni?! Jesus, poate doar daca voteaza toti mortii din Teleorman din ultimii 1.000 de ani! Cred ca smecheria e alta: Basescu vrea alesul lui la Cotroceni si il sustine pe Ponta acum sa le faca felul liberalilor si altor partidutze de dreapta care trag la ciolan.

 • 32

  Partidul motocicliştilor

  Mulţi liberali motociclişti
  Au hotărât dintr-o eroare,
  Unindu-se cu comunişti
  Să ciară şi ei guvernare.

  Şi doctrina lor de dreapta
  S-a dovedit inutilă.
  Liderul doar vrea răsplata
  Nu s-a lovit la rotulă?

  Astăzi ţipă-n gura mare
  Nu vor rupe alianţa,
  Dar râmâne o-ntrebare
  Să le rupă şi lor clanţa?

  Au destui penali şi ei
  Care n-au fost depistaţi
  Dacă sunt văzuţi mişei
  Nu vor fi încarceraţi!

  nelutiu
  2014-02-27 20:47:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  naivitati dambovitene…
  sa spui ca in decembrie vei castiga si presedintia si guvernul esti credibil doar daca te cheama crin… respectivul n-avea sperante sa castige presedintia nici cu voturile psdistilor…
  e posibil totusi sa castige, cu o conditie: sa se devanseze alegerile inainte sa-i aresteze tot staful…
  daca se bazeaza pe udrea si basescu & co are sanse mari sa se aleaga si el cu un dosar la dna…

  trolu
  2014-02-27 21:02:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @Mircea+
  Multumesc pentru sfat, are sens. Oricum, modul in care tu prezentai lucrurile era deosebit de complicat si urmaream firul logic cu dificultate. Salivind, dar dificil.

  omen
  2014-02-27 23:33:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @Daniela: Corect!

  Deceneu
  2014-02-27 23:52:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Asta cu voturile de dreapta de carea are nevoie Antonescu e foarte tare! Pai votantii PMP, Forța Civica si PDL încap intr-un apartament! De asa suport mai bine lipsa. 2. La vot se duc milioane de romani, vezi referendum anti-Basescu si nu doar 40 de baroni locali. 3. Alegerile se pierd la televizor de exemplu când întreaba un candidat dacă ai fost noaptea la Vantu. Tot ce trebuie sa facă Antonescu in dezbaterea televizata cu Ponta este sa intrebe: ai semnat la Cotroceni coabitarea? Te-ai răzgândit noaptea si numit procurori? Ai zis prin adunarea Europeana ca referendumul din 2012 a fost o greșeală? Ai vrut sa dai cianuri la toti Apuseni? Ai adus UDMR eii la guvernare, cei atat de apreciati pentru marele boicot din 2012? Odată puse aceste întrebări nici dacă il numește ambasador pe Baconski la Paris, nici dacă numără STS voturile nu iese Ponta presedinte!

  Exile
  2014-02-28 02:20:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Cand i-am spus ca nimeni nu poate fi atat de prost natural , ca daca ar fi n-ar nimeri usa sa iasa pe strada , si ca deci rezulta ca e platit sa o faca pe prostul in sperantza ca va fi molipsitor datorita mecanismelor de imitatie proprii primatelor,

  s-a suparat; cica l-am facut maimutza proasta sau platit sa o faca pe prostul atat de des incat i-a devenit o a doua natura.

  Dar nu l-am facut eu ! Jur !

  @Exile
  2014-02-28 02:28:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Ai uitat ce era mai important. Asa cum s-a sinucis Geoana cu mersul la Vantu , asa se va sinucide si Antonescu. Intentionat, ca sa iasa cine trebuie.

  Chiar daca intrebarile alea l-ar demola pe Ponta , Antonescu tot n-are destui alegatori pro.

  In plus, exista doua intrebari prin care Antonescu poate fi demolat la fel de sigur:

  1-este adevarat ca la scoala colegii va porecleau “cacarau” ?

  2- recunoasteti ca dormiti muult si va treziti greu ?

  @Exile
  2014-02-28 02:35:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39


  Să înfiinţăm o nouă formaţiune liberală cu care să dăm un nou suflu USL !

  Nimic despre politici liberale, nimic despre guvernare, nimic despre economie etc. Nu, el vrea să bage benzină in USL! Antologic !

  Mircea+
  2014-02-28 08:13:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  Noi ne uitam la ei cum se lupta, cum se contreaza, bla bla etc. etc. si tot Basescu e cel care controleaza jocurile, nici nu ma gandesc ca poate fi altfel. El stie tot despre ei, el este maestrul papusar. :) )

 • 41

  Foarte bine spus . Dovediti astfel o mare profunzime si putere de penetrare. Ar trebui sa faceti din aceste calitati si abilitati ceva lucrativ, ceva care sa conteze mai mult, ceva care sa produca mai multe efecte benefice, mai multa satisfactie.
  Ar trebui sa incercati intr-o zi , sa va luati inima in dinti sa ne puppaty in koor. Sau sa ne jupuiti manerul burtii.
  Cred ca ati face ofrunoasa cariera in aceste domenii traditionale dar si de viitor.
  I-ati putea coopta si pe Pictor,pe victor,pe Mircea etc.
  Ca sa iasa de o satisfactie gramada.

  @ADELA
  2014-02-28 12:03:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  @berenger: :) da ? Ce bine ca exista persoane ca dumneavoastra care gasiti asa de repede explicatie la orice ! Eu am ezitat sa-i raspund la intrebare lui @maxa pentru ca Tariceanu nu-mi “place asa de mult” ci este pentru mine, din lista pe care o flutura presa la acest moment, singurul liberal… si incepusem prin a scrie ca am votat intodeauna cu PNL-ul.Mi se parea ca e inutila intrebarea, eu explicasem deja de ce as vota cu Tariceanu daca lista din care ar trebui sa aleg ar fi cea enuntata. Dar acum ca am aflat ca a divortat din nou uite ca mi-am gasit adevarata motivatie ! Sunt femeie si asta inseamna ca singurul lucru care ma poate indemna sa citesc o opinie si sa scriu un comentariu e dorinta de a ajunge la ofiterul starii civile si ca opiniile mele nu pot fi decat determinate de hormonu’ pe post de neuronu’!

  Daniela
  2014-03-01 19:47:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  @Daniela
  Sper ca esti mai priceputa in IT decat esti in politica, altfel mori de foame. Daca citeai cu atentie articolul, intelegeai de ce in mintea multora, guvernul Tariceanu a fost unul “bun”. Tariceanu nu este un liberal in gandire si ideologie, este mai socialist ca Ponta. De fapt multi din conducerea PNL-ului sunt doar in acte liberali. Multe persoane care votau dintodeauna PNL au realizat ca partidul lor a ajuns pe mana unor oameni care n-au treaba cu liberalismul. Neagu Djuvara a ajuns sa se dezica de ei, fiind dezamagit de prestatia si linia pe care merge actualul PNL, ce mai e de zis Daniela? Votam Tariceanu?

  ionut
  2014-03-03 02:17:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  Cred ca e contraproductiv sa vrei luna de pe cer – in politica sau in dragoste. Nu o sa te alegi cu nimic. In viata diferenta o fac lucrurile marunte, castigurile de zi dupa zi. Multi sunt cei care nici nu mai incearca, spun ei ca nu are rost sa incerce, ca nu merita castigul. Si nu se duc la vot. Ca tot una e sa furi un ou sau sa furi un bou, se cheama furt, nu-i asa? Si atunci, convinsi ca toti candidatii sunt la fel, nu se duc la vot. Sigur ca toti candidatii sunt oameni, ca toti sunt ambitiosi, de aia candideaza, dar micile diferente dintre ei fac marile diferente pentru noi.

  PAFI
  2014-03-06 15:59:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  @Daniela: mare dreptate ai , Daniela . Chiar nu stii cu cine sa votezi in tara asta in care nu mai poti avea in nici un partid si in nici un lider de partid.Si totusi trebuie sa putem vedea mai clar dincolo de aparente .
  PS: Si nici in alegeri libere si corecte nu mai putem avea incredere caci exista deasupra noastra spectrul alegerilor fraudate . Daca au fost emise carnete de sanatate pentru niste morti , de ce acestia nu ar vota ?

  ElenaVas
  2014-10-22 12:16:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!