RSS Feed

vocea morții

vezi toate articolele de
11 Apr 2016 la 23:43 comenteaza acum 401 vizualizari.

Moartea revine în spațiul public; fusese oarecum aneantizată după execuția Ceaușeștilor, de anii de tranziție, interminabili.

Mai întâi a început să se exercite, în mod anonim și deci fără opreliști, în subsolul articolelor de ziar, la comentarii, zonă care a fost repede împărțită de cunoscuții postaci, după hram și după port; apoi, amenințările „supreme” au cuprins blogurile, Facebookul și orice alt loc unde se puteau lăsa, sub protecția anonimatului, diferite comentarii ce invocau asasinatul sau crima. Era totuși o moarte virtuală, unde comentariile puteau fi moderate (i.e. șterse), unde autorul amenințărilor fugea într-un vid legislativ și altele.

Dar moartea a venit în viața reală.

Mai întâi a fost semnalul găinilor decapitate (rizibile, la prima vedere), aruncate peste gard, în curtea sediului de campanie al lui Johannis. Era în 2014, avea de ce să le fie teamă. O amenințare clară, care nu mai trebuia tradusă.

Apoi a venit moscheea, suprapunere tematică peste o altă mare aspirație spre imolare: edificarea catedralei neamului. Precum orice monument religios, acestea glorifică o existență postumă, trăiesc din mortificare; că sunt și neamuri amestecate aici (seminția românească, cea turcească și poate și altele), nu e decât ambiția morții, de a cuprinde totul. Și Bucureștiul se umple de oase de porc și de cruci (cel mai clar simbol al morții pe aceste meleaguri, crucea), în numele unei alte lumi, mai bune.

„Moarte țiganilor”, au scris trei huligani pe cortul ridicat în Piața Universității, de ziua romilor. Cu oarecari bâlbâieli, au fost capturați.

În acest context, s-a dat foc și unei cărți a unui cunoscut autor român; „vor arde și oamenii cei care dau foc cărților”, aforismul romanticului Heine,  este din nou de actualitate. În contextul în care discursul de extremă dreaptă escaladează, în care român este din nou egal cu ortodox sau refugiat este egal cu terorist sau se face în mod consecvent apologia fascismului în cunoscute cercuri neoconservatoare, după cum au demonstrat o biată ediție Ezra Pound sau o reuniune Vintilă Horia.

Pe lângă Uniunea Scriitorilor, împărțită și adunată și înmulțită (ca în poezia lui Nichita Stănescu), s-a născut un diferend despre cine e mai legionaroid: „tabăra” de la revista oficială sau „ceilalți”; ce e mai amuzant este că și unii, și alții ar recunoaște drept o valoare cam absolută același poetastru devenit călugăr și cuvios neolegionar.

În timpul ăsta troița dedicată lui Zelea Codreanu din pădurea Țigănești adună an de an noi adepți. Statul român preferă să asculte, cu urechea plecată, murmurul inconfundabil al propriului parastas.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!