RSS Feed

Vot istoric la Comisia pentru muncă și familie din Camera Deputaților pentru recunoașterea parteneriatului civil

vezi toate articolele de
21 Apr 2015 la 22:12 11 comentarii 1150 vizualizari.

Astăzi, 21 aprilie, ‘Comisia pentru muncă și familie’ din Camera Deputaților a avizat favorabil inițiativa privind recunoașterea parteneriatului civil! Au fost acordate 7 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere.

Este pentru prima dată când o comisie din Camera Deputaților avizează favorabil un proiect de lege pentru recunoașterea parteneriatului civil. Comisia Juridică urmează să întocmească Raportul care va fi înaintat plenului.

Fotografie din timpul dezbaterii de la Comisia pentru muncă și familie din 21 aprilie 2015 asupra inițiativei legislative pentru recunoașterea parteneriatului civil

Pe data de 18 martie 2015, Comisia pentru Egalitatea de Șanse din Senatul României a acordat, de asemenea, un aviz favorabil, cu 5 voturi pentru și 2 împotrivă. Plenul Senatului a respins însă proiectul cu 8 voturi pentru, 3 abțineri și 48 de voturi împotrivă. Camera Deputaților este cea decizională.

Familiile politice europene ale principalelor partide reprezentate în Parlamentul României au introdus în țările lor legislații pentru recunoașterea parteneriatului civil. Recent, un Raport al Parlamentului European care „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex (…), și încurajează instituţiile şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor“ a fost votat cu o largă majoritate, inclusiv de către 22 de europarlamentari români: Victor Boştinaru (PSD, S&D), Cristian Buşoi (PNL, PPE), Andi Cristea (PSD, S&D), Mircea Diaconu (independent, ALDE), Damian Drăghici (UNPR, S&D), Vasilica Dăncilă (PSD, S&D), Doru Frunzulică (UNPR, S&D), Maria Grapini (PC, S&D), Cătălin Ivan (PSD, S&D), Monica Macovei (independent, PPE), Siegfried Mureşan (PMP, PPE), Ramona Mănescu (PNL, PPE), Dan Nica (PSD, S&D), Norica Nicolai (PNL, ALDE), Cristian Preda (independent, PPE), Ioan-Mircea Paşcu (PSD, S&D), Laurenţiu Rebega (PC, S&D), Theodor Stolojan (PNL, PPE), Daciana Sârbu (PSD, S&D), Claudia Ţapardel (PSD, S&D), Ciprian Tănăsescu (PSD, S&D), Adina Vălean (PNL, PPE).

Până acum, 19 state membre ale Uniunii Europene au adoptat astfel de legislații, inclusiv țări foste comuniste precum Cehia (în 2006), Slovenia (2006), Ungaria (2009), Croația (2014) ori Estonia (începând cu 1 ianuarie 2016). Toate democrațiile occidentale au introdus astfel de legislații, cu rare excepții: Danemarca (1989), Norvegia (1993), Suedia (1995), Islanda (1996), Groenlanda (1996), Olanda (1998), Franța (1999), Belgia (2000), Germania (2001), Finlanda (2002), Luxemburg (2004), Andorra (2005), Marea Britanie (2005), Elveția (2007), Austria (2010), Irlanda (2011), Isle of Man (2011), Liechtenstein (2011), Jersey (2012), Gibraltar (2014), Malta (2014).

În Italia mai multe provincii și orașe au introdus astfel de legislații: Toscana (2004), Umbria (2004), Emilia-Romagna (2004), Campania (2004), Marche (2004), Veneto (2005), Apulia (2005), Lazio (2005), Liguria (2006), Abruzzo (2006), respectiv municipalitățile din Bologna, Padova, Florența, Pisa, Bolzano, Palermo, Napoli, Milano, Genova. Guvernul Italiei a anunțat că are în vederea recunoașterea parteneriatului civil la nivel național.

O ceremonie pentru celebrarea unui parteneriat civil în orașul Leeds din Marea Britanie

Grecia recunoaște parteneriatul civil pentru persoanele heterosexuale dar, în urma unui proces pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va fi nevoită să își revizuiască legislația pentru a înlătura discriminarea față de persoanele LGBT.

Aproape toate Statele Unite ale Americii, Brazilia, Canada, Argentina, Columbia, unele state din Mexic, Australia, Israel, Noua Zeelandă, Africa de Sud, adică aproape toate țările democratice din lume, au adoptat astfel de legislații. În alte țări tema se află în dezbatere legislativă.

Parteneriatul civil este un contract încheiat în fața unui notar public, fără nici un fel de discriminare, între două persoane adulte de sex diferit ori de același sex, care consimt să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi.

Printre drepturile prevăzute prevăzute de proiectul de lege se numără:
- “Bunurile dobândite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale celor doi parteneri, cu excepţia cazurilor în care cei doi parteneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.”
- “Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii Nr.416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.”
- “Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparținător”
- “În cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravieţuitor are drept de moştenire atunci când vine în concurs cu oricare din clasele de moştenitori, drept de moştenire special asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum şi drept de abitaţie asupra casei de locuit.”
- “Partenerul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în condiţiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale legislaţiei în materie în vigoare”
- “Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.”
- “Cei doi parteneri au dreptul la liberă circulaţie şi şedere, precum şi dreptul de şedere permanent pe teritoriul României conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene”
- “în cazul procesului de obţinere a cetăţeniei române, cei doi parteneri beneficiază de prevederile art.8 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991″

La recensământul din 2002, dar și la cel din 2011, aproximativ 800.000 de persoane au declarat că trăiesc în „uniune consensuală” (cca 4% din populaţie). Acest lucru reflectă o mai diversitate a relațiilor de cuplu, în concordanță cu evoluția realităților și mentalităților din întreaga lume democratică. Obligaţia statului român este de a oferi protecţie egală în faţa legii tuturor acestor forme de conviețuire familială așa cum o face, începând cu 1989 și în diverse forme, cvasi-majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Cel mai mare intergrup din Parlamentul European către Parlamentul României pentru susţinerea parteneriatului civil, pe care o puteți citi mai jos:

“Dragi colegi ai Parlamentului României,

19 state membre ale UE permit în prezent cuplurilor de acelaşi sex să îşi oficializeze relaţia, aceasta fiind recunoscută legal, de către stat. Alte câteva state, inclusiv Cipru, Grecia şi Polonia, iau în dezbatere această posibilitate. Vă invităm să priviţi cu deschidere posibilitatea de a permite cuplurilor ce se iubesc, care doresc să îşi petreacă viaţa unul cu celălalt, să îşi oficializeze angajamentul în faţa statului român şi a societăţii.

Acest lucru este, din toate punctele de vedere, minimul pe care l-ar putea cere orice cuplu: stabilitate, unitate şi angajament. Simplul fapt de a fi împreună poate însemna foarte mult, dar a fi recunoscuţi ca un cuplu, de către societate şi de către stat, este la fel de important pentru lesbiene şi gay cum este pentru majoritatea heterosexuală. Iar a fi împreună, pur şi simplu, nu este destul atunci când în viaţă sunt întâmpinate dificultăţi. De exemplu, atunci când o persoană din cuplu se îmbolnăveşte şi este spitalizată, iar partenerului nu îi sunt date informaţii pe motiv că este un “străin”, sau când cuplurile ce au fost angajate într-o relaţie, se separă, iar partea mai slabă din punct de vedere financiar nu beneficiază de suport sau protecţie legală, sau în situaţia în care cuplurile ce au o relaţie îndelungată se confruntă cu moartea unuia din ei, iar partenerul văduv este lăsat cu nimic, dupa 10, 20, 30 de ani de viaţă comună.

Parteneriatele civile reprezintă un sprijin şi o plasă de siguranţă pentru persoanele ce se iubesc una pe cealaltă. Acestea nu vor afecta drepturile sau viaţa nimănui, ci vor furniza o bază minimală pentru o protecţie decentă pentru aceia care au nevoie cel mai mult de ea. Facem apel la dumneavoastră în speranţa că veţi lua în considerare în mod deschis această posibilitate.”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Scarbos lucru.

  sorel jr
  2015-04-21 23:46:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  imi vine sa vomit

  mina
  2015-04-22 11:17:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Omul care sta pe un scaun de parlamentar ,fara sa reprezinte pe niciun alegator, devenit independent, are niste ,,fixuri,, de care se ocupa cu obstinatie, intre cestea fiind si populatia gay.Cetateanul ,,verde,, care voia sa ajunga presedinte se mai ocupa si de salarizarea popilor si de alte teme de ,,interes national,,. Faptul ca mai sunt si alti ,,independenti,, ma duce la parerea ca platim niste salarii si avantaje unor ,,n i m e n i ,, pentruca nu reprezinta decat scaunul de sub fundul de parlamentar.Scoaterea lor din ,,circuit,, nu se poate face atat timp cat,,corb la corb nu-si scoate ochii,,. iar noi ,,votantii,, inghitim in sec neavand nicio putere.Pana cand ?

 • 4

  Persoanele gay au viata lor.Si cu cat e mai ascunsa este mai bine pentru societatea romaneasca categoric diferita de cea scandinava (de ex.)Ce ma deranjeaza este cerinta lor(sau a unora) sprijiniti de ,,celebrul,, aparator ce banuiesc ca nu face parte dintre ei si nu are o motivatie expresa, de a creste COPIII altora.Probabil pentru a creia prozeliti si intre cei ce nu au sentimente fata de acelasi sex, prin cresterea lor in acel mediu. de curand am vazut un ,,cuplu,, de gay care se prezentau ca dua paiate ce se aflau intrun spectacol de circ.,,Tatal,, era mai sobru dar ,,mama,, se tinea de ghidusii,facand un ,,spectacol,, execrabil.Probabil ca sunt intre gay si oamani seriosi care-si vad de treaba lor fara sa se dea in stamba la o emisiune wow in care cei hetero erau mistocariti. Ei au o ,,protectie decenta,, oricum, eu neauzind ca vreun gay a fost maltratat atat timp cat nu si-a cautat pereche in fata Operetei sau intrun wc de cinematograf….Iar daca le moare perechea vom merge la cimitir cu o floare ca la oricare.

 • 5

  Aceasta masura va fi deosebit de utila atat pentru populatia heterosexuala cat si pentru comunitatea LGBT.
  Daca lasam deoparte prejudecatile demne de secolul XV vom observa ca un astfel de demers are aplicatii mult mai largi decat casatoria: Doi prieteni ar putea face un astfel de parteneriat pentru a contracta un credit bancar de exemplu. Spre deosebire de casatorie parteneriatul civil este util oricaror doua persoane care au incredere una in cealalta.

  Alexandra
  2015-04-22 13:09:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Apreciez curajul dumneavoastra de a ajuta orice fel de minoritati cu riscul ca deveniti antipatizat!

  Sunt de acord cu parteneriatul civil, dar sunt impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex! Nu cred ca orientarea sexuala trebuie sa fie o alegere! Homosexualii probabil nu si-au ales sa fie asa! De ce sa inducem copiilor ideea ca daca ai chef poti deveni homosexual? Cum vor fi influentati copiii crescuti in astfel de familii?

  De altfel, daca vor copii, n-au decat sa si-i faca! Ii opreste cineva? Heterosexualii nu cer copii de la homosexuali asa ca invers de ce ar fi?

  Aurel
  2015-04-22 13:12:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Aurel: Tot respectul. Un om cu bun simt.

  Cand spuneam scarbos, la actiunea lui Cernea ma refeream

  sorel jr
  2015-04-22 20:43:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Bravo, eu sunt pro parteneriat pt ambele sexe. Cred ca sa faci un parteneriat civil e mai bine decat sa te casatoresti in ziua de azi pentru ca se face la notar, e un contrat unde alegi cum vrei bunurile sa fie impartite in caz de separare si in mod normal ar trebui ca oricare din parti, unilateral sa-l poate desfiinta cand vrea. In schimb sa divortezi e mult mai greu si are implicatii sociale rele din pacate. Parteneriatul civil mi se pare mai cinstit decat casatoria azi.

  Marius
  2015-04-25 01:38:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Aurel: unde se face referire in acest proiect la copii pt cupluri gay? Cu asta nu sunt nici eu de acord. Aici e limita mea, sa inteleg cum un copil poate creste normal intr-un cuplu gay. A fii gay nu duce la reproducerea speciei asa ca nu intra in normalitate dar e ceva tolerat de restul.

  Marius
  2015-04-25 01:42:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Urgent!!! Dezvoltator proiecte on line, promovare, constructie, redactor, poet, asistent social, COMPLEX in varii sectoare de activitate, ofer servicii multiple unei TELEVIZIUNI dornice de a cunoaste o persoana capabila si de a pune bazele unui proiect absolut UNIC la nivel mondial! Solicit si ofer maxima SERIOZITATE! Alte detalii primiti daca trimiteti un e-mail cu textul “COLABORARE” la unul dintre contactele de mai jos sau pur si simplu ma contactati! Va multumesc si va doresc mult succes!

  Telefon:0752972975; E-mail:misterjhoo@yahoo.com; Cont Facebook: Maryan Jhoo

  Fii TU schimbarea! Fii VIITORUL!
  Fii propriul tau stapan!

  Cu deosebita stima si respect, Marian Cibotaru

   Dezvoltator proiecte on-line;
   Asistent social;
   Mentor;
   Dezvoltator proiecte proprii;
   Scriiror-Poet;
   Trainer.

  Marian
  2015-05-02 23:30:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  In December 2011, the lawsuit was dropped by the NLRB, and Boeing was set to begin manufacturing in the new plant.
  michael kors clearance michaelkorspurs../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!