RSS Feed

Votează cea mai mizerabilă companie! Și o veste bună pentru Roșia Montana

vezi toate articolele de
26 Jan 2011 la 16:07 42 comentarii 2285 vizualizari.

Premiile ”Public Eye” se acordă începând din 2000 și sunt un contra-eveniment organizat la reuniunea anuală a Formului Economic Mondial (WEF) de la Davos. Proiectul implică organizații non-guvernamentale din întreaga lume și este coordonat de organizații elevețiene semnatare ale Declarației de la Berna, referitoare la responsabilizarea companiilor (corporațiilor). Corporațiile nominalizate pot fi votate online de oriunde din lume.

Pentru ”Marele Premiu Public Eye” candidează în acest an șase corporații, de la gigantul tutunului Philip Morris, la cel al petrolului Balkan Petroleum și (nu avea cum să lipsească de pe listă) una dintre cele mai mari companii miniere de exploatare a aurului AngloGold Ashanti (toate nominalizările aici). Acum, nu e greu de ghicit, care a fost companiea mea ”preferată” și pe cine am votat J .

Așadar, cine este AngloGold Ashanti și care sunt ”meritele” care i-au adus nominalizarea la ”Public Eye Awards” (cu mențiunea că asemănările dintre AngloGold Ashanti și RMGC, compania canadiană care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană, nu sunt deloc întâmplătoare; de altfel, compania Newmont, unul dintre principalii acționari de la RMGC, a ”câștigat” Premiul ”Public Eye” în 2009).

AngloGold Ashanti s-a format în 2004, prin fuziunea companiilor AngloGold și Ashanti Goldfields. Cu 21 de operațiuni miniere pe patru continente, listată pe bursele din Londra, New York, Accra, Johannesburg și pe bursa australiană, AngloGold Ashanti este una dintre cele mai mari companii de exploatare a aurului din lume.

Nominalizarea la ”Public Eye Awards” i-a fost adusă în special de operațiunea din Ghana, unde folosește aceeași tehnologie de exploatare minieră de suprafață bazată pe cianuri, pe care intenționează să o implementeze și RMGC la Roșia Montană. În ciuda asigurărilor date în 2004, referitoare la protecția mediului și la protecția socială, situația a devenit din ce în ce mai rea pe parcursul trecerii timpului.

Apa cu cianură din uriașele bazine de decantare s-a infiltrat în pânza freatică, contaminând 50 de râuri și fântânile din întreaga regiune. Astfel, terenul a fost, la rândul lui contaminat nemaiputând fi utilizat pentru agricultură, iar comunitățile locale sunt obligate să transporte apă din alte părți pentru a supraviețui sau să părăsească zona.
Și înainte de 2004, au fost semnalate numeroase cazuri de daune aduse mediului şi au fost înregistrare abuzuri împotriva drepturilor omului. Când cele două companii au fuzionat, AngloGold Ashanti a promis însă să remedieze daunele aduse mediului şi să prevină încălcarea drepturilor omului pe viitor. În schimb, situaţia s-a înrăutăţit în continuare. În luna februarie 2010, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din Ghana a închis două bazine pline de deşeuri miniere, deoarece au avut curgeri în râuri care sunt de o importanţă vitală pentru comunităţile locale. Recent, EPA a emis cel mai rău rating posibil în ceea ce priveşte standardele de mediu şi sociale ale companiei. În raport, agenţia a stabilit că în ambele mine din Ghana, AngloGold Ashanti continuă să folosească cu neglijenţă cantităţi mari de substanţe toxice şi ignoră sistematic reglementările legale şi directivele. În ceea ce priveşte aderarea la standardele minime sociale şi de protecţie a drepturilor omului, AngloGold Ashanti este acuzată de practicarea torturii, a atacurilor cu câini și de utilizarea armelor de foc împotriva opozanților.

Restul nominalizărilor la Premiile ”Public Eye” (și motivările) le găsiți aici.

***

Vestea cu adevărat bună pentru Roșia Montană vine însă din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) care, în urma ședinței de astăzi, a recomandat Ministerului Culturii începerea demersurilor necesare pentru înscrierea localității pe Lista tentativă a UNESCO. ”Este vorba de un monument de valoare și e datoria CNMI, conform statutului, de a apăra patrimoniul național și de a încuraja orice inițiativă în acest sens”, a declarat Virgil Polizu, președintele CNMI, la încheierea ședinței.

Recomandarea CNMI reprezintă, practic, girul profesional și necesar pentru Ministerul Culturii pentru a începe demersurile oficiale de înscriere a Roșiei Montane pe lista de propuneri a României (lista tentativă) pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Până acum numeroase instituții publice, naționale și internaționale (Academia Română, ICOMOS – organism de experți raportor pentru UNESCO, Pro Patrimonio, Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România), precum și alte persoane publice și-au prezentat public poziția în acest sens. De asemenea, listarea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO se bucură și de o largă susținere publică, zeci de mii de români manifestându-și sprijinul, fie prin intermediul rețelelor sociale (detalii aici), fie prin scrisori și petiții adresate direct Ministerului Culturii.

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!