RSS Feed

Voturi de aur la Mediafax. Încă un caz de manipulare grosolană în dosarul Roșia Montană. Și ce crede opinia publică despre proiect

vezi toate articolele de
04 Sep 2011 la 15:36 2 comentarii 1685 vizualizari.

Despre modul în care compania Roșia Montană Gold Corporatioan (care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană) și-a creat o societate civilă convenabilă am mai scris (amănunte aici). Fundațiile și ONG-urile înființate pe bandă rulantă (unele dincolo trecând bine de limitele ridicolului – gen: Asociația Studenților din Roșia Montană (4 studenți) ori Asociația Maghiarilor din Abrud ) au un singur scop: mimarea susținerii publice pentru proiectul RMGC. Periodic, acești pseudo-reprezentanți ai societății civile emit comunicate, scrisori de susținere ori scrisori de mulțumire, pe care mass-media cumpărată de RMGC le publică.

Despre modul în care ”Ziarul de Apuseni” (publicație de propagandă locală a RMGC, distribuită gratuit în Roșia Montană și împrejurimi) inventează susținători ai proiectului, de asemenea, am scris (pe larg aici).

Inventarea susținătorilor nu se oprește însă aici. În ultimele săptămâni, sondajele legate de percepția publică asupra proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană au devenit un sport național. Edițiile online ale instituțiilor mass-media naționale sau online s-au întrecut în a organiza ”sondaje” pe această temă. Asta chiar dacă (intenționat sau nu) votul nu a fost securizat (lăsând posibilitatea votului multiplu). Vineri, agenția de știri Mediafax a lansat, la rândul ei, un astfel de sondaj, cu întrebarea simplă: ”Sunteți de acord cu exploatarea minieră de la Roșia Montană?” (întrebare închisă, răspunsuri posibile ”da” sau ”nu”). Vineri după-amiaza, când am constat că era vorba de un nou vot nesecurizat (se putea vota de mai multe ori de pe același IP de calculator), mi-am sacrificat câteva ore pentru a urmări cum evoluează votul. Vă prezint câteva cifre, care vorbesc de la sine.

Monitorizarea a început vineri, la ora 17.21 (ora afișată de Mediafax), oră până la care se înregistrau 1.865 de voturi.

Ora 17.21: 1.865 voturi – 65,2% DA, 34,8%, NU

Se votează ”în draci” (peste 100 de voturi/minut :) , aproape în proporție de 100% favorabile proiectului):

Ora 17.24: 2.271 voturi – 70,94% DA, 29,06% NU

Brusc, interesul pentru vot scade, de la peste 100 de voturi/minut (pe o perioadă scurtă, de 3 minute), și se trece la o medie de aproximativ 11 voturi/minut (timp de peste 20 de minute); în scădere este și procentul susținătorilor proiectului:

Ora 17.46: 2.522 voturi – 64% DA, 36% NU

Câteva sute de ”susținători” ai proiectului se trezesc brusc din letargie și, în următoarele 8-9 minute, votul ”explodează” iar:

Ora 17.55: 3.129 voturi – 69,8% DA, 30,2% NU

Urmează o nouă perioadă de acalmie, 13 minute în care mai votează sub 100 de vizitatori ai site-ului (majoritatea împotrivă):

Ora 18.08: 3.260 voturi – 66,99% DA, 33,01% NU

Votul se mai animă în următoarele 20 de minute (o medie de 20 de voturi/ minut), iar trendul e evident împotriva proiectului:

Ora 18.29: 3.655 voturi – 63,83% DA, 36,17% NU

La 18.32 votul o ia însă razna din nou. În doar 4 minute se înregistrează peste 1.000 de voturi (în jur de 250 de voturi/minut) !!! Se înțelege, aproape în totalitate, doar susținători ai proiectului RMGC ;) :

Ora 18.36: 4.833 voturi – 72,05% DA, 27,05% NU

În jurul orei 18.40 se instalează, brusc, liniștea. În următoarea jumătate de oră nu mai votează decât 28 (douăzeci și opt) de vizitatori (sub un vot/minut)

Ora 19.07: 4.861- 71,82% DA, 28,18% NU

Ritmul se menține același. Ori Mediafax și-a securizat votul (în urma plângerilor formulate de cititori) ori roboțeii RMGC au obosit. Până duminică dimineața (la ora la care am început să scriu acest articol, 10.57 AM) s-au înregistrat mai puțin de 300 de voturi noi. Cu un trend evident de respingere a proiectului RMGC.

Ora 14.39 (duminică): 5.182 voturi – 68,49% DA, 31,51% NU

***

O întrebare logică se impune de la sine: ”De ce, dacă proiectul de la Roșia Montană ar avea susținerea opiniei publice, cei de la RMGC nu comandă sondaje profesioniste, pe care să le facă publice?”. Ei bine, RMGC sondează periodic opinia publică. Unul dintre institutele la care au apelat este IRES, condus de Vasile Dâncu. Doar că nu au făcut publice rezultatele. De ce? Răspunsul îl oferă chiar Vasile Dâncu, într-o scurtă analiză apărută vineri în ”QMagazine” (revistă condusă de Floriana Jucan, una dintre excursionistele de anul trecut, din Noua Zeelandă).

”Dezbaterea aprinsă pe tema proiectului Roşia Montană îi plasează pe preşedinte şi premier pentru prima oară în tabere diferite. Cum decriptează sociologul Vasile Dâncu inedita situaţie?”, este întrebarea reporterului de la ”QMagazine”.

”Boc este un politician tânăr. După ce şi-a sacrificat imaginea girând mai multe programe de austeritate destul de dure, nu ar vrea ca şi de această dată să fie împotriva opiniei publice (s.a.).”, este o parte din răspunsul sociologului clujean. Asta pentru cine mai avea vreun dubiu de ce RMGC nu a făcut publice rezultatele sondajelor de până acum și de ce se chinuie să cumpere ori să inventeze susținători.

***

Bonus: De la Mediafax a pornit și o altă manipulare recentă legată de Roșia Montană. Cea conform căreia flashmob-urile de la București și Cluj, prin care i-a fost arătat cartonașul roșu lui Traian Băsescu, ar fi fost ”organizate de PSD” (amănunte aici).

***

Istoria votului pe Mediafax în imagini:

Ora 17.21: începutul monitorizării:

Ora 17.24: În doar trei minute, peste 300 de ”votanți” cu ”DA”:

Ora 17.46: În următoarele 22 de minute numărul de votanți scade de peste 10 ori/minut. La o medie de 11 votanți/minut, procentul ”susținătorilor” scade simțitor:

Ora 17.55 Altă infuzie masivă de ”susținători” ai proiectului: Peste 600, în mai puțin de 10 minute:


Ora 18.29: Mai bine de jumătate de oră în care media de vot coboară la sub 10 voturi/minut, iar procentul ”susținătorilor” e în scădere:

Ora 18.32 – 18.36 Peste 900 de ”susținători” ai proiectului RMGC ”dau năvală” în câteva minute pe site-ul Mediafax:

Se lasă liniștea… Până duminică după-amiază (aproape 2 zile) nu se mai înregistrează decât ceva mai mult de 300 de voturi. Care votează (în cea mai mare parte ”NU”)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!