RSS Feed

Vreau să fiu ”mituit”. Cu Legea Anticianură și UNESCO. Roșia Montană în anul electoral 2014. Aviz domnilor Ponta și Antonescu sau Ghid de negociere cu politicienii (actuali)

vezi toate articolele de
06 Mar 2014 la 15:01 14 comentarii 1036 vizualizari.

Stare de fapt

Că-i convine sau nu, Victor Ponta va fi obligat să candideze pentru Cotroceni. Însă și în varianta (destul de improbabilă) a susținerii de către PSD a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu ori a lui Sorin Oprescu, PSD va face tot posibilul să-și asigure scaunul de președinte al României. Experiența le arată destul de clar social-democraților că deținerea numărului cel mai mare de parlamentari nu e suficient pentru a rămâne la Putere. Coalizarea cu UDMR îi poate aduce cadidatului PSD un avantaj important, dar, de asemenea, nu decisiv. Mai mult, e de așteptat că UDMR să aibă propriul candidat pentru primul tur de scrutin și să schimbe oricând barca (între turul I și turul II sau chiar după turul II), în funcție de avantajele pe care i le oferă fiecare tabără (să nu fim naivi: faptul că Antonescu a avut declarații dure la adresa revendicărilor UDMR nu e chiar un capăt de lume; declarații asemănătoare a făcut și Traian Băsescu dar și unii lideri PSD, fără ca acest lucru să-I împiedice pe maghiari să guverneze alături de PDL, respectiv PSD).

Evident, principalul contra-candidat al PSD-ului va fi cel susținut de PNL: Crin Atonescu sau Klaus Johannis (șansele ca acesta să adune în turul II voturi de la restul dreptei, ba chiar și de la maghiari – fie și în cazul susținerii oficiale de către UDMR a candidatului PSD – fiind mult mai mari). Indiferent ce sondaje de opinie ar inventa institutele de casă ale lui Ponta și dincolo de disciplina tradițională a cadrelor din teritoriu ale social-democraților, bătălia finală pentru Cotroceni se va da, la fel ca în 2004 și 2009, la câteva procente: 1-2%, poate 3-4%. De altfel, chiar și un eventual avantaj teoretic de 10% (în acest moment) nu contează prea mult, ținând cont de uzura generată de guvernare și de faptul că mesajele de tip Opoziție ale lui Crin Antonescu au șanse mari să schimbe balanța. Geoană a pierdut în 2009 un asemenea avantaj într-o săptămână, nu în 9-10 luni!

Și în acest context se pune întrebarea: cât contează din punct de vedere electoral cauzele societății civile, de genul Roșia Montană sau gazele de șist? Îmi permit să afirm că cel puțin 4-5% din voturi pot fi influențate de aceste subiecte. În orice caz, într-o proporție cel puțin egală sau chiar mai mare decât diferența la care se va decide viitorul președinte al României. Mai mult, poate însemna cel puțin un loc, în plus ori în minus, pentru oricare dintre partide în Parlamentul European. Desigur, la modul ideatic, am avea nevoie de o formațiune politică nouă, de figuri noi, de candidați noi etc. Nu-mi fac iluzii însă pentru acest an. Și, de fapt, nici măcar pentru următorul ciclu electoral. Asta nu înseamnă însă că nu putem obține anumite lucruri încă de acum. Cu o condiție: să acceptăm să fim mituiți. Mă rog, nu cu plase și pungi cu făină și ulei, ci cu, spre exemplu, Roșia Montană. Dacă tot nu vom vota din convingere (având încredere sau măcar speranță în persoanele sau partidele votate), dacă suntem din nou în postura alegerii ”răului cel mai mic”, măcar să știm care e răul cel mai mic.

***

Cum mă puteți mitui cu Roșia Montană

Așadar, cine vrea voturi dinspre Roșia Montană (partide sau politicieni) iată o listă exemplificativă de lucruri (mita) care pot fi făcute (și trebuie făcute) până la alegeri (europarlamentare și prezidențiale). Ordinea e aleatorie.

* Comisie de anchetă parlamentară reală a Afacerii Roșia Montană (cu invitarea și participarea reală a reprezentanților societății civile); comisia de anchetă poate fi inițiată atât de către reprezentanții partidelor din opoziție, cât și a celor din coaliția de guvernare (depinde cine vrea voturile ;) );

* Înscrierea Roșiei Montane pe lista tentativă a UNESCO (domnule Victor Ponta, nu încercați să ne convingeți că treaba asta ar fi doar în ograda UDMR, pentru că un premier poate semna orice act care intră în atribuțiile unui ministru al său ;) ; oricum, sunt convins că dacă o să-i cereți domnului Hunor să semneze hârtia, acesta nu vă va refuza);

* Comisie de control a primului-ministru (măcar să puteți afirma cu gura până la urechi că, într-adevăr, știți despre ce e vorba în Afacerea Roșia Montană);

* Respingerea acordului de mediu (da, domnul Korodi a recunoscut că nu există temei legal pentru acordarea lui; de altfel, și domnul Ponta a recunoscut asta, prin proiectul de lege specială pentru Roșia Montană, în care sunt enumerate aproape toate legile pe care proiectul RMGC le încalcă – motiv pentru care ar trebui să fie schimbate sau exceptate); domnule Victor Ponta, dacă tot vă e frică de un eventual proces cu RMGC/Gabriel Resources, trebuie că știți că singurul lucru pe care l-ar putea invoca nu e respingerea acordului de mediu (nu există nicio obligație a Guvernului de aviza un proiect ilegal), ci întârzierea cu care compania ar primi răspunsul negativ;

* Respingerea definitivă a proiectelor speciale de modificare a legii minelor deja existente în Parlament (Legea Greblă/Rușeț, Legea Roșia Montană I, Legea Roșia Montană III) și a oricăror altor proiecte de legi care încep cu aberații legate de așa-zis-ul ”interes național” care ar justifica încălcarea drepturilor cetățenilor români (începând cu dreptul de proprietate);

* Ei da, votarea Legii Anti-cianură; exstă și o rezoluție a Parlamentului European (PE) în acest sens, dar, mai ales, există deja un proiect de Lege Anti-cianură (proiectul Eckstein-Funar) încă din 2007; poriectul a trecut de toate procedurile din Senat și așteaptă de ceva ani votul final în Camera Deputaților; mai exact așteaptă un aviz final al Comisiei pentru Industrii pentru a intra la vot în Camera Deputaților; desigur, s-ar putea obiecta că votul în Camera Deputaților va fi negativ – aș putea accepta și o asemenea variantă, cu o condiție însă: să fie vot nominal, să știu cine e de acord cu cianura în mineritul din România și cine nu e de acord; și, în funcție de asta, să votez la europarlamentare și prezidențiale.

***

Cu cine voi vota, dacă…

Domnule Victor Ponta și domnule Crin Antonescu, nu vă mai iluzionați că politica struțului vă va ajuta la ceva. Și voi începe cu premierul. Domnule  Victor Ponta, dacă doriți voturile cu Roșia Montană aveți toate șansele să le obțineți: aveți cei mai mulți parlamentari (pentru instituirea unei comisii de anchetă, pentru urgentarea Legii Anticianură, pentru votarea ei și respingerea legilor speciale ale exproprierii) și aveți în vârful pixului (al d-voastră ori al colegilor de cabinet) includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a UNESCO și avizul negativ pe acordul de mediu (pentru simplul și banalul motiv că e proiectul nu îndeplinește condițiile legale). Domnule Victor Ponta, gândiți-vă bine: REFUZUL de a îndeplini aceste cereri este echivalentul cu pierderea voturilor cu Roșia Montană.

Domnule Crin Antonescu, nu vă așteptați să culegeți automat voturile cu Roșia Montană, doar pe motiv că Victor Ponta și PSD-ul, aflați la Putere, refuză să îndeplinească cererile străzii. Parlamentarii PNL, printre care vă numărați, au posibilitatea să formeze, pentru început, Comisia de anchetă. Dar și să aducă Legea Anticianură în plen (și lăsați-i atunci pe cei de la PSD să voteze împotrivă ;) ). În caz că și d-voastră și PNL refuzați să faceți aceste demersuri, cererile sunt direcționate către PDL. Și cine mai e prin Parlament.

Aaa… vă gândiți la un non-combat (între partide) pe tema Roșiei Montane, în speranța neutralizări voturilor legate de tema asta? În primul rând ar fi un semn de naivitate, de necunoaștere a adversarilor politici – până în ultimul moment o să trebuiască să vă puneți întrebarea: ”dar dacă, din disperare de cauză, ceilalți vor face ceva concret pentru Roșia Montană și vor capitaliza voturile?”. Vă permiteți să vă asumați riscul ăsta? În al doilea rând, dacă nimeni nu face nimic, așteptați-vă la următorul scenariu: o decizie de mobilizare pe ultima sută de metri a celor din Campania Salvați Roșia Montană înspre una dintre părți. O parte aleasă absolut aleatoriu, la o bere sau dând cu banul. Doar pentru distracție și pentru răzbunare ;) .

***

P.S.: Nu vorbesc și nici nu scriu în numele Campaniei Salvați Roșia Montană. Dar promit că în lipsa unor măsuri concrete, cele pe care fiecare dintre părți le are la îndemână ACUM, voi face tot ce depinde de mine pentru a mobiliza cât mai multe din voturile celor interesați de Roșia Montană într-o singură direcție. Și nu voi fi singurul care va face asta (sper că toamna lui 2013 le-a fost învățătură de minte politicienilor să înțeleagă că a controla televiziunile și cea mai mare parte a presei nu e suficient pentru a controla și comunicarea și difuzarea informației). Repet, în lipsa unor măsuri concrete, mobilizarea într-o direcție sau alta, va fi făcută absolut LA ÎNTÂMPLARE (dar va fi într-una singură)! Domnule Ponta, domnule Antonescu, vă asumați riscul unei asemenea loterii ;) ?

Așadar, eu aștept să fiu mituit cu Roșia Montană. Azi sau cel târziu mâine. Nu poimâine. Lista mitei o aveți mai sus. FOARTE IMPORTANT: prima ofertă constituie un avantaj ;) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments
 • 1

  Se vede ca scrii din vacanta :)

  Maxa
  2014-03-06 15:20:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “Comisie de anchetă parlamentară reală a Afacerii Roșia Montană” – adica o comisie de ancheta a intregii mari coruptii / a coruptiei de stat-corporatii (aia despre care SUA si UE tac malc pentru ca le aduce foloase imense) – asta e cheia de bolta a revendicarilor protestelor din toamna si iarna 2013. Aici afacerea Rosia Montana se leaga de afacerea Chevron, de afacerile privatizarilor pe sest, de imbogatirile baronilor USL, de subordonarea ideologica a politicienilor fata de politica neoliberala.
  Si e ceea ce niciun reprezentant al mafiei politice nu va face, nici macar amenintat cu pierderea alegerilor. Deoarece pierderea alegerilor inseamna pierderea temporara a puterii, si e adeseori un simplu joc de curtoazie intre vechi parteneri de afaceri. Renuntarea la abuzul de putere in favoarea adevarului si a dreptatii inseamna pierderea definitiva a puterii arbitrare. Or in Romania orice putere politica din timpul pseudo-democratiei post ‘89 a fost pana acum arbitrara.
  In concluzie, sa-l ameninti pe politicianul x ca nu votezi cu el, ci cu amicul lui y nu e santaj, ci o garantie reusitei: respectivii oricum cad in picioare.
  In al doilea rand, un politician anti-RMGC dar pro-Chevron ramane de neales. Poate UDMR-ul e dispus sa lupte contra proiectului RMGC, dar doar pentru ca are afacerile desfasurate in alta parte.
  Cetatenii Romaniei nu au nevoie de politicieni cu afaceri, nici de politicieni la ordinele corporatiilor sau ale marilor puteri.
  Avem si politicieni care pot fi alesi? – Nu prea. In concluzie, solutia nu sunt alegerile. Poate boicotarea lor – si nu prin dat cu banul.

  idem pt Chevron
  2014-03-06 16:00:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Adevarat. Tare! Dar nu va fi chiar asa de simplu.

  Bubu
  2014-03-06 16:10:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Hehe, i-ai pus pe jar :)

  Carmen
  2014-03-06 16:10:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Am mai povestit acest lucru, dar cred ca trebuie reamintit caci mi se pare relevant. In toamna anului trecut am facut urmatorul experiment: am iesit in piatra publica cu cincizeci de biletele pe care era scrisa adresa site-ului filmului Open Pit si le-am oferit celor care erau pe acolo. 49 din ei m-au intrebat daca filmul este pentru sau impotriva exploatarii aurului cu cianuri si dupa ce le-am spus ca este impotriva, le-au acceptat cu satisfactie. Unul singur a spus ca vrea exploatarea aurului.
  Deci, Dle Gotiu, cei care vor vota impotriva politicienilor care sustin exploatarile aurifere din Muntii Apuseni sunt mult mai numerosi decat apreciati in acest articol.
  Toata experienta mea imi arata ca romanii sunt mult mai informati, prefera o tara si o natura curata, nu se mai lasa pacaliti de asa zisa bunastare pe care ar aduce-o exploatarea aurului prin cianurare.

  George
  2014-03-06 19:26:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @George:
  Problema e ca varianta de vot “impotriva proiectului RMGC” nu exista. Intrebarea se pune nu daca populatia e impotriva RMGC sau Chevron – pentru ca majoritatea sunt, la fel cum majoritatea sunt impotriva clasei politice – ci cum putem sa facem ca aceasta opozitie sa forteze puterea sa-si schimbe radical atitudinea. Presiunea trebuie pusa pe cei ce ajung la putere,

  idem pt Chevron
  2014-03-06 19:54:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Iti dai seama ca tu esti o exceptie, da?! Crezi ca-i doare undeva pe politicieni de oameni care sunt foarte greu de pacaliti?! NU! Pentru ca aia sunt putini. Prostii sunt mult mai multi, asa ca…

 • 8

  daca iesim din nou in strada putem influenta mai mult de 4-5%, poate chiar decisiv din primul tur

  problema este ca putem influenta + sau – la antonescu pentru ca spre Ponta nu o sa mearga niciodata un singur vot macar. mizerabilul asta e compromis iremediabil dupa ce a sustinut cauza noastra si pe urma s-a sters la cur cu noi

  nu putem negocia decit cu antonescu, la ponta poate sa se jure si pe ma-sa (scuzata fie-mi injuratura dar altfel nu ma pot exprima fata de cadavrul asta politic), ca oricum noi nu-l mai credem. Deci putem sa mergem la vot pentru antonescu sau putem sa stam in strada, eventual in casa – pentru cei resemnati cu duhul

  anonim din Piata Universitatii
  2014-03-06 21:59:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @anonim din Piata Universitatii

  Crin Antonescu nu va fi singurul candidat la prezidentiale.

 • 10

  @mac gregor, doar ultimii din turul doi conteaza, pnl si psd restul sint nesemnificativi. Eu sincer vreau sa-i vad morti pe toti “politicienii” de azi

  anonim din Piata Universitatii
  2014-03-07 10:58:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Off-Topic : sunt singurul care vad publicitatea “vrei un pistol fara autorizatie” ?? Grupul anti-rmgc se pregateste de insurecte armata ? sau e doar platforma voxpublica care scoate bani din piatra seaca ?

 • 12

  @NRA 11 – Da , probabil esti singurul. Google Adds iti baga reclame in functie de ce-ai cautat pe Google pana acum. Probabil ai cautat pistoale fara autorizatie. Da’ nu te stresa, reclama e la Airsoft, tipii vand pistoale cu CO2 care iti permit sa tragi cu o bila de plastic de 5 mm la 25 metri.

  nelu
  2014-03-07 15:24:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  私はよく分からない理由正確な理由が、この私のために遅いウェブサイトロードしています。 問題の問題か、ある他の誰がこのをしている問題私の最後に? と問題がまだ存在するかどうか私は戻ってチェックします。
  セリーヌ ケース ceramicasgnomos../

 • 14

  [...] cu plata anticipat  (cum poți să obții ”plăți anticipate” am arătat cu altă ocazie, aici ). Dar dacă nu vrea să-ți ofere nimeni nimic pentru votul tău? Te răzbuni și votezi… [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!