RSS Feed

Vrem o ţară ca afară, dar noi să rămînem la fel pe dinăuntru

vezi toate articolele de
18 Mar 2016 la 11:11 4 comentarii 2458 vizualizari.

Politica e rea, politica e o curvă, politica e murdară, auzim adesea. Felul acesta de a o descrie este însă expresia neputinței celor care nu încearcă să schimbe mai nimic în jurul lor. Politica ar fi, de fapt, cea mai bună unealtă de schimbare. Este o activitate ce poate fi nobilă, dar noblețea ei depinde de cei care o fac. Cine se implică în politică nu pentru privilegii personale, ci pentru a se dedica treburilor cetății, pentru a servi unor cauze, pentru a se lupta pentru valori, aceia fac politica în sensul nobil al cuvântului.

Percepția negativă asupra politicii este indusă de politicienii care doar se folosesc de demnitățile lor publice pentru scopuri meschine și fără a fi un motor de schimbare pentru societate.

La scurt timp după ce mi-am anunțat candidatura, am și identificat inamicul numarul 1 al Bucureștiului și al României. Am descoperit ce ne împiedică să intrăm în lumea civilizată, de ce suntem tot timpul codașii Europei. Nu, nu este vorba de infrastructură, nici de sărăcie, de borduri, de spații verzi ori de corupție. E ceva mult mai important decât toate acestea la un loc: este vorba despre ignoranță și mentalitate înapoiată, asezonate cu o agresivitate pe măsură.

În mediul online și nu numai, am avut parte de numeroase astfel de reacții viscerale:

Ce-i feminismul? Un soi de religie?”,

Dar veganismul? Ahh, sigur e ceva sectă”,

De ce e nevoie de cote de gen în parlament? Să meargă acolo cine merită, nu neapărat femeile”,

Drepturile animalelor? Păi ele sunt bune la stomac, ce drepturi pot să aibe sclavii? Ce dacă simt durerea și plăcerea la fel ca noi, oamenii, cred că aceia care vor drepturile animalelor sunt sigur zoofili”,

Drepturile persoanelor LGBTIQ? Clar sunt trădători de neam și de tradiții sfinte și strămoșești”,

Ateism? Dușmanul creștinilor! Ptiu satană!”,

“Iubita lui Cernea e o blondă fără creier și personalitate care e pusă pe pile în politică pentru că e frumoasă/tânără, (de parcă voturile sunt date de Remus și nu de cetățeni),

Iar ‘cireașa de pe tort’: Și ea e sluga lui Soros”

Cum adică? Își bagă Cernea iubita în politică în loc ca ea să stea cuminte să își cunoască lungul nasului, să fie obedientă și să nu aiba vreun cuvânt de spus!

Dacă iubitul tău are o funcție importantă, ție, ca femeie, îți rămâne doar să te aranjezi bine și să zâmbești pe lângă el frumos, în loc să lupți pentru cauzele care te animă și pe tine! Femeia care se implică, alături de partenerul ei, este demnă doar de critică! Dacă îndrăznește să iasă din statutul de femeie obiect, nu întâmplător denumită ‘sexul frumos’.

Agresivitatea, injurile, amenințările, denigrarea gratuită vin la pachet când filtrul rațiunii este înfundat de prejudecăți și incultură. Critica este constructivă atâta timp cât nu se recurge la atac la persoană, iar conversația se păstrează într-un registru civilizat. Altfel, ea devine toxică.

Nu pot să vorbesc ca toți ceilalți candidați la primariile Bucureștiului despre infrastructură, despre înfrumusețarea Bucureștiului, despre noi fațade și construcții, despre locuri de joacă și confort în mijloacele de transport, despre muzee și multe alte probleme ale unui oraș civilizat, atâta timp cât mentalitatea și carențele educaționale sunt atât de mari. Nu vreau un oraș în care tehnologia, îmbrăcămintea, mașinile să fie din secolul 21, iar mentalitatea generală să rămână cu secole în urmă.

Țelul meu este de grăbi aducerea mentalităților și a culturii în secolul 21! Poleiala de la suprafața vieții noastre urbane nu mai poate masca deficiențele de pe dinauntrul gândirii noastre. Doar schimbările de mentalitate ne pot aduce în postura necesară pentru a ne rezolva, mai apoi, problemele curente ori de sistem.

Speranța de schimbare vine însă de la segmentul activ de voci care se implică, susțin cauze și sunt deschiși față de valorile democratice necesare pentru o societate mai bună. Acestui grup voi dori să mă adresez cu precădere prin acțiunile și articolele mele.

Ioana Stăniloiu

https://www.facebook.com/Ioana-Staniloiu-1109764179047396/?fref=ts

4 comments
 • 1

  Felicitari Ioana. Ma bucur sa vad ca exista oameni ca voi si inca sper ca mai avem o sansa la o societate mai buna, mai civilizata si educata. Va doresc mult succes in lupta cu “morile de vant”!

  Julie
  2016-03-18 18:38:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Daca aspectul edilitar al Bucurestiului sau interesele generale ale locuitorilor din sec. 1 nu se afla pe lista prioritatilor dumneavoastra, mai importante fiindu-va cauzele anumitor minoritati, ce anume va justifica candidatura la primaria sectorului 1 ? vi se pare rezonabil sa va promovati pentru o functie publica doar in temeiul catorva comentarii negative (n.b. care abunda in spatiul internautic si de care oriunde si oricine are parte),aluzionand persecutii datorate frumusetii dumneavoastra ?

  rich guy
  2016-03-19 14:44:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Daca ne spuneti parerea despre megamoscheea lui Ponta din Buc,am fi mai lamuriti.Si ce atitudine aveti despre integrarea unor migranti sirieni in capitala tarii,de egz,stiut fiind ca acestia sunt prietenii lgbt,crestinilor si miscarilor feministe care sustin egalitatea de gen ? Raspundeti public si puteti castiga sau pierde voturi importante,sa nu spuneti ca statul nu a dat bani pt moschei daca a donat un teren mai valoros decat constructia cladirii !

  Ibrahim Yldirim
  2016-03-19 19:23:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  cum hranim 20 de milioane de oameni vegan? e o intrebare, asa, doar la nivel national, deci modesta in comparatie cu problema globala de 8 miliarde de oameni? daca primesc raspunsul, aveti votul meu :)

  le bourgeois
  2016-03-20 00:58:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!