RSS Feed

“Ziua Darwin – 12 februarie” – Proiect legislativ pentru instituirea “Zilei Naționale a Științei”

vezi toate articolele de
12 Feb 2015 la 16:06 45 comentarii 1672 vizualizari.

În urmă cu exact 4 ani am publicat primul meu articol pe platforma Vox Publica, articol dedicat Zilei Darwin care este celebrată pe plan internațional din 1997. Între timp, am postat alte peste 140 de articole, foarte multe dintre ele (cca 50%) devenind cele mai citite și/sau cele mai comentate de pe această platformă. Le mulțumesc tuturor celor care le-au citit, comentat și promovat.

Data de 12 februarie 1859 este crucială pentru istoria științei și a umanității, întrucât publicarea cărții “Despre originea speciilor” a lui Charles Darwin a schimbat viziunea asupra lumii și a oferit baza pentru o explicație științifică a varietății lumii vii și a evoluției speciilor.

Perspectiva biblică a creației divine a căzut în desuetudine, în ciuda faptului că încă sunt voci care o clamează dar care, făcând astfel, resping descoperirile științifice. În ciuda opoziției de natură religioasă, evoluția speciilor a fost certificată de către descoperirile fosile și de către genetică, fiind astăzi un fapt științific. Biserica Anglicană și-a cerut scuze acum câțiva ani pentru contestarea operei lui Darwin, iar Biserica Catolică a acceptat că evoluția speciilor este un fapt real și dovedit. Dar implicațiile cărții lui Darwin nu se limitează la biologie, ci acoperă un câmp larg de domenii științifice care nu ar putea fi concepute fără perspectiva evoluționistă a lui Darwin.

Din nefericire, după 1989, învățământul românesc a fost grav afectat de intensa îndoctrinare religioasă din școlile publice care a afectat formarea culturală, intelectuală, morală și științifică a elevilor. Copiilor li s-a prezentat în mod repetat și sub autoritatea profesorilor de religie, la o vârstă în care micuții nu pot discerne între realitate și mitologie, că lumea a fost creată de divinitate în șase zile, că femeia este făcută din coasta bărbatului, că viața este influențată de intervenția directă a unor făpturi precum îngerii păzitori șamd. Astfel de lucruri fictive inculcate sub pretenția că ar reprezenta adevăruri absolute au dus la confuzii majore și la îndoctrinarea copiilor cu dogme anti-științifice.

În același timp, lecțiile despre evoluția speciilor și a omului au fost cvasi-absente din programa școlară, cu excepția câtorva ore predate la liceu. Ba chiar, pentru șase generații de elevi, evoluționismul a fost complet eliminat din programă, în 2006. Am inițiat, în 2008, o campanie cu Asociația Umanistă Română pentru reintroducerea evoluționismului în școli, iar Ministerul Educației a pus din nou în programă astfel de lecții, dar foarte târziu, adică în clasa a VIII-a. Până atunci însă, lungii ani de îndoctrinare religioasă își vor fi făcut efectul, păcălindu-i pe elevi cu mitologiile creștine despre creația divină prezentate ca fapt real la orele de religie.

Uneori chiar și manualele de științe au prezentat viziunea religioasă asupra originii lumii și speciilor dar nu într-o cheie critică, acordându-i, astfel, o falsă legitimitate. Asta face ca 73% dintre elevii din clasele VII-XII să creadă în creaţionism, în timp ce doar 14% consideră evoluţionismul corect, conform unui studiu guvernamental făcut public în decembrie 2007 (Calitatea Educaţiei din Învăţământul Preuniversitar).

Ca urmare a asaltului religios asupra instituțiilor publice și a populismului politicienilor care au utilizat din plin religia pentru avantaje electorale, acordând în schimb bisericii multe miliarde de euro în bani, clădiri, terenuri, acțiuni la fonduri de investiții, diverse servicii etc, prestigiul științei a scăzut dramatic. Institutele de cercetare au avut foarte mult de suferit, fiind subfinanțate, iar superstițiile și dogmatismul religios au ocupat o mare parte din spațiul și dezbaterile publice.

Analfabetismul științific a atins cote șocante, conform unui studiu de acum câțiva ani, cca 42% dintre cetățenii români spunând că Soarele este cel care se învârte în jurul Pământului! Răspunsurile multora la întrebările privind cunoștințele minime cu privire la lumea înconjurătoare îi plasează într-o lume populată cu opinii neștiințifice, specifice unor perioade premoderne.

Este necesar ca știința să își recapete prestigiul în societatea noastră, inclusiv la nivel educațional și de promovare mediatică. Or, pentru acest lucru, orice efort este de dorit. Pe lângă alte acțiuni și inițiative avute în acest sens, voi propune Parlamentului României și instituirea “Zilei Naționale a Științei” pe data de 12 februarie, într-o zi cu implicații și ramificații de maximă importanță pentru cunoașterea științifică.

Multe țări au astfel de Zile Naționale ale Științei (inclusiv Republica Moldova), Statele Unite dedicând chiar o săptămână acestui scop. Există chiar Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare celebrată pe data de 10 noiembrie, din 2001 încoace. Scopul unor astfel de Zile dedicate științei este acela de a reafirma importanța acesteia și de a stimula o dată în plus interesul și aplecarea pentru cunoașterea științifică.

Remus Cernea

Deputat independent

https://www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

45 comments
 • 1

  Ca in orice analiza stiintifica, dubiile trebuie sa planeze totdeauna asupra unei teorii si numai aceste dubii inlaturate putin cite putin ii dau credibilitate.
  Dupa cum si Darwin si-a numit opera, e vorba de evolutia speciilor, si nu de crearea lor, deci cele 2 concepte nu sint neaparat antagonice.
  Deci pentru a fi un pic “avocatul diavolului”, sau ma rog, in cazul asta, mai mult al opusului, am putea spune ca acea creatie inteligenta a creat la inceput, dupa care evolutia a inceput si ea sa lucreze.
  Punerea in alb si negru, a oricarei dintre teorii, chiar si pentru copii, e un lucru delicat. Nici stiinta n-a demonstrat pina acum complet cum a aparut viata, ci a reusit sa demonstreze numai parti, mari, dar totusi parti. Religia nici nu-si doreste sa demonstreze nimic, pentru ca in cazul ei fundamentul e credinta, nu demonstratia, a fost insa silita sa abandoneze redute importante, pe care insa le cam cucerise fara rost, si-acum plateste pretul.

  Daniel
  2015-02-12 17:42:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Este ”interesanta” obsesia Dlui Cernea de a vedea acesata lume si lucrurile,in general colorate,doar strict in alb sau negru! Daca ar fi sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu, atunci balanta distinsului om politic se va inclina?
  Caci domnia sa este de departe in afara oricaror moduri de intelegere a legilor,fie ele legi de ordin religios ,fie ele precepte laice! Singurul mod unde debordeaza de cunoastere este acela al efectelor…tot necazul pe care il intimpina oamenii se datoreza religiei predate in scoli! Atat! A fost motivul de baza pe care a batut moneda – si pe care bate moneda mai departe: religia in scoala este factorul de decadere al ‘’societatii umane ”privita prin prisma legii!
  Nu vreau sa incerc sa critic acest articol ,sau sa acuz pe autorul acestui articol,ci incerc …de ceva timp sa-nteleg punctul de plecare al autorului.
  De gasit probleme in abordarea acestui subiect religie versus misticism se pot enumera cel putin doua punte foarte slabe .Argumentarea jalnica din pozitia de acuzator a domniei sale si superficialitatea modului de vedere asupra problemei .
  Superficialitate care(mi-as dori) sa nu provina dintr-o cauza de neajuns,de frustrare ,ci dintr-o cauza poate de nestiinta , este una majora si se regaseste in intreaga abordare a articolului.
  Daca acesta superficialitate a fenomenului este din cauza nestiintei ,atunci …mai treaca ,mearga(la fel cum au trecut si au mers zecile de generatii de dupa 90 prin scolile unde conducatori au ajuns ”parintii”).Altfel spus nestiinta se mai poate acoperi,mai citesti o carte, mai vezi un documentar sau poate incerci sa practici ceva de sorginte mistica (ca sa poti argumenta mai bine parerea ta despre ce nu functioneaza in problema pe care o combati) .
  Dar daca superficialitatea de abordare a subiectului laic versus religie are oarece cauze personale ale autorului(poate neajunsuri,poate intamplari nefericite) ,atunci abordarea stimabilului ridica alte intrebari.
  Bineinteles mai exista si o a treia cale , aceea ca stimabilul deputat ,vede unde a ajuns evolutia societatii din care si dumnealui face parte,si ceea ce vede nu-i este pe plac! Urmeaza o noapte a vrajitoarelor si bineinteles gasirea vinovatilor.Si cum prin definitie a slabiciunilor umane ,cauza slabiciuni nu o determinam ca fiind intrinseca niciodata,atunci gasim ”rezolvarea” in exterior.(despre cine n-are nici un pacat ,acela sa arunce cu pietre nici nu vreau sa pomenesc…daramam tot articolul si devenim mai ceva ca Torquedama)
  Altfel spus noi insine nu recunoastem niciodata ca facem alegeri ”gresite”(pe care le consideram ulterior ca fiind gresite) ,iar daca constatam ca alegerea este gresita ,atunci vina o poarta oricine altcineva ,mai putin noi.(aici puteti sa aprofundati ceva materiale publicate si demonstrate de americani cu privire la efectul de ”bau-bau” ….Efectul umbrei:Williamson/Ford/Chopra)
  Cam acesta este un punct de vedere ,pe care il sugerez si domnului deputat sa-l foloseasca in abordarea unor subiecte ”destul de tari” ptr domnia sa ,ca sa nu spun si foarte sensibile.
  Si pentru ca vreau sa -nchei acest comentariu fata de pozitia din care abordeaza autorul problema- (articolul a demarat cu o propunere interesanta si a sfarsit cu o problematica stearpa presarata cu realizarile domniei sale)- trebuie sa mentionez cateva dintre aspectele care au facut posibila aparitia disensiunilor in partea de cunoastere:
  - lipsa de cunoastere a istoriei,a istoriei invatamantului ,a invatamantului de masa, a bazelor invatamnatului
  -lipsa conduitei , a demnitatii,a coloanei vertebrale(as fi vrut sa spun a moralei…dar daca eram acuzat de partinitism religios?) a societatii
  - abordarea problemelor din pozitii de castig strict personal
  - dictatura parintilor asupra sistemului de invatamant(nu acceptam ca propriul copil ”poate nu este dotat de mama natura sa fie fotbalist de renume sau matematician ”,doar ptr ca asa vrem noi sa fie,sa dea bine!) tradusa prin legi si regulamente care au facut din profesori niste oameni timorati sau i-au trecut in cealalta tabara- a campionilor de pregatiri particulare cu copii care nu fac fata in clasa(dar a caror parinti sunt bazati).
  -lipsa de viziune a celor care conduc societatea- politicieni,ong,oameni simpli, lipsa tradusa prin discutii contrar si neproductive,prin inexistenta unui pol de coagulare comun
  - si aceasta lipsa de comunicare, de gasirea unei baze comune de comunicare intre toate segmentele societatii, a inceput cu simpla abandonare,scoatere din programa de invatamant primara (si nu era religie la acea ora) aunei materii chiar frumoase: CALIGRAFIA…
  Cat despre Darwin … el insusi recunoaste ca opera lui trebuie sa fie interpretata in spiritul intelegerii naturii umane si nu ca un argument impotriva Divinului sau al lui Dumnezeu.
  Dar pentru ca exista oameni de calibrul ”autorului- dl. Cernea” care au (re)scris texte celebre – avem acum si dictonul ”crede si nu cerceta” ….dicton care la baza spune: ”Cercetati toate cate credeti de cuviinta ca trebuie sa le cercetati ,dar sa nu opriti decat acele lucruri care va sunt spre folos”.
  Deci cercetarea si cam toate cele ce le facem ar trebui sa le facem in ,si pentru folosul umanitatii…DOMNULE DEPUTAT CERNEA! NIHIL SINE DEO!

  Alex
  2015-02-12 18:29:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Las ca stim noi cum sta treaba cu evolutionismului la americani (de exemplu) – tu ca profesor esti concediat pe motiv ca nu esti de acord cu evolutia:- uite un film:
  https://www.youtube.com/watch?v=V5EPymcWp-g
  Dar ia sa ne amintim la ce lucruri bune a adus evolutia mai exact selectia naturala:Hitler si holocaustulul.

  Ovidiu
  2015-02-12 18:30:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Credeam ca cernea va reusi sa se comporte decent daca va aborda un subiect legat de un om de stiinta. Aiurea. Aceleasi obsesii legate de religie, alaturi de minciuni si dezimformari.

  Spui tu: “Este necesar ca știința să își recapete prestigiul în societatea noastră”

  Pai cu actiuni ca ale tale nu exista nicio sansa sa se intample asa ceva, ma dosnicule.

  Ce are religia cu Darwin neseriosule. Tu ai ramas la imaginile cenzurate de comunisti din “Procesul maimutelor”.

  De ce semeni confuzie, punand evolutia in locul genezei?
  De ce nu amintesti ca mare parte din opera lui Darwin se afla inca in stadiul de “Teorie”?
  De ce nu amintesti faptul ca unele aspecte presupuse de marele om de stiinta nu au fost confirmate de genetica moderna?
  De ce ma?
  De ce compromiti lumea stiintifica neseriosule?
  Te intreaba un medic.

  Pentru ca scopul demersului tau nu are nici cea mai mica legatura cu stiinta. Tu ai razboiul tau, de om bolnav, cu religia si biserica. Atat.
  Poate ai fost in copilarie victima vreunui pedofil cu sutana si atunci poate s-ar mai explica gesturile tale.
  Cu ce sunt afectati moral copii prin educatia religioasa?
  Dar tu cand promovezi deviatiile homosealilor le induci valori morale foarte alese, asa-i?

  sorel jr
  2015-02-12 20:08:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  N-aș avea nicio problemă cu religiile dacă nu s-ar pune în calea evoluției.

 • 6

  D_nul(?) Cernea a intors spatele si religiei. Fiecare cu placerile lui.

 • 7

  Ce fierb religiosii :-)
  Sunteti pe cale de disparitie…

  dumnezo
  2015-02-12 23:05:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Esti mai rau ca Popii hapsani si hrapareti!

  Tu/Voi vorbiti prin Parlament de învățământul românesc care e la pamant de vreo 25 de ani cu dotari zero?

  Bine ca stabilim o zi Zilei Naționale a Științei, dar fonduri prea putin! Ajuta asta niste copii n-o sa mai merga kilometri intregi prin drumuri desfundate prin cine stie ce coclauri printre animale salbatice?

  Toti Parlamentari sunt IDENTICI!

  Este necesar ca știința să își recapete prestigiul în societatea noastră Cum procedam ?
  E cu lovele multe, tone de banet, profesori motivati treaba asta ca nu merge cu aer! Vorbe da, fapte Ba! Abandonul scolar e la ordinea zile!

  Luati-va de mana cu Woskanian!

  Hai siktir!
  2015-02-12 23:53:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @sorel jr: Invatamantul stiintific trebuie predat inainte sau in acelasi timp cu cel religios. In caz contrar invatamantul religios devine indoctrinare, copiii neavand un termen de comparatie in explicarea lumii inconjuratoare.

  Honest opinion
  2015-02-13 06:00:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  “Faptul că pachetul de teorii biologice cuplate prin care se explică procesul de evoluţie naturală, cunoscute în limbaj comun ca “teoria evoluţiei”, nu se mai predau de câţiva ani buni în şcoli ne plasează în afara lumii civilizate.

  Cauza principală a eliminării teoriei evoluţiei este imaturitatea pieţei ideilor din România, în care persoanele se raportează la teoria evoluţiei, şi nu numai, aproape exclusiv pentru utilizarea în scopuri ideologice (în acest caz particular eugeniste, ateiste sau creaţioniste) şi aproape deloc pentru un interes obiective de cunoaştere.”

  contributors.ro../

 • 11

  From “The everlasting man”, 1925:

  Most modern histories of mankind begin with the word evolution, and with a rather wordy exposition of evolution [...]. There is something slow and soothing and gradual about the word and even about the idea. As a matter of fact, it is not, touching these
  primary things, a very practical word or a very profitable idea. Nobody can imagine how nothing could turn into something. Nobody can get an inch
  nearer to it by explaining how something could turn into something else. It is really far more logical to start by saying ’In the beginning God created
  heaven and earth’ even if you only mean ’In the beginning some unthinkable power began some unthinkable process.’ For God is by its nature a name
  of mystery, and nobody ever supposed that man could imagine how a world was created any more than he could create one. But evolution really is mistaken for explanation. It has the fatal quality of leaving on many minds the impression that they do understand it and everything else; just as many of them live under a sort of illusion that they have read the Origin of Species.

  But this notion of something smooth and slow, like the ascent of a slope, is a great part of the illusion. It is an illogicality as well as an illusion; for
  slowness has really nothing to do with the question. An event is not any more intrinsically intelligible or unintelligible because of the pace at which it moves. For a man who does not believe in a miracle, a slow miracle would be just as incredible as a swift one. The Greek witch may have turned sailors to swine with a stroke of the wand. But to see a naval gentleman of our acquaintance looking a little more like a pig every day, till he ended with four trotters and a curly tail, would not be any more soothing. It might
  be rather more creepy and uncanny. The medieval wizard may have flown through the air from the top of a tower; but to see an old gentleman walking
  through the air, in a leisurely and lounging manner, would still seem to call for some explanation. Yet there runs through all the rationalistic treatment
  of history this curious and confused idea that difficulty is avoided, or even mystery eliminated, by dwelling on mere delay or on something dilatory in
  the processes of things. [...] the question here is the false atmosphere of facility and ease given by the mere suggestion of going slow; the sort of comfort that might be given to a nervous old woman travelling for the first time in a motor-car.

  G. K. Chesterton
  2015-02-13 11:39:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  D-ul Cernea a fost ales deputat in calitate de ecologist, pe listele PSD. (un pic ciudata asocierea…)
  Si totusi preocuparea dansului nr. 1 este combaterea religiei in scoli, si a lui Dumnezeu in general. Din cate stiu, nu biserica defriseaza padurile in tara noastra, ba din contra, a fost un administrator bun a celor pe care le-a obtinut, sau pe care le mai are.
  Nu zic ca ar trebui sa le pastreze, insa doar observ faptul ca pe masura ce le pierde, aceastea ajung sa fie devalizate.

  Ar fi mai bine sa faca o excursie prin Iezer, sa vada ce dezolanta e privelistea, sau la Sebes sa intrebe oamenii de ce nu vor o noua fabrica acolo…

  Dani
  2015-02-13 11:43:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Domnule Cernea d-voastra sunteti un om aparte. Daca noi aveam cateva sute de mii de oameni identici eram departe cu drepturile. Sunt sigur ca si prostitutia infantila ar fii fost legalizata. Ce ba ! Adica aia nu sunt oameni? Ei nu au drepturi ? Adica oropsim pedofilii ? Opreste-te.

  sandu
  2015-02-13 13:16:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Adica da ma soneria aia mai incet.

  sandu
  2015-02-13 13:17:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Am citit, am vomitat si-am plecat!

  Lucius
  2015-02-13 13:25:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Rasfoit , pisu , plecat mai departe si uitat rapid toate mizeriile scrise de nenea delfinul!

  Clau
  2015-02-13 13:40:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Darwin nu a fost om de stiinta, nu a demonstrat nimik , a venit cu o teorie socanta , care a prins la unii…
  Om de stiinta e cel ce demonstreaza teoriile sale.
  Darwin nu a fost om de stiinta. Noi am fost creati de Dumnezeu si nu am evoulat din nimik, Dumnezeu ne-a creat exact cum suntem.

  Moody
  2015-02-13 14:42:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Daniel: Chestiunea cu creatia de care vorbesti… Existenta bosonului lui Higgs explica creatia.

 • 19

  @Moody: in cazul asta pe tine te-a facut mai prost asa…

 • 20

  “Am inițiat, în 2008, o campanie cu Asociația Umanistă Română pentru reintroducerea evoluționismului în școli, iar Ministerul Educației a pus din nou în programă astfel de lecții, dar foarte târziu, adică în clasa a VIII-a. Până atunci însă, lungii ani de îndoctrinare religioasă își vor fi făcut efectul, păcălindu-i pe elevi cu mitologiile creștine despre creația divină prezentate ca fapt real la orele de religie.”

  Nu stiu de ce tot puneti in opozitie evolutia si creatia, religia si stiinta. Binomul asta a fost demult depasit. Se stie acum, in lumea academica, ca evolutie presupune creatie si creatia presupune evolutie din moment ce totul e dinamic si nu static. Cei mai putin inteligenti sau cu ceva probleme psihice nu reusesc sa cuprinda cu mintea lor INTREGUL si de aici tendinta nebuna de a prezenta individul unisex, nereusind sa vada doua realitati bilogice si genetice distincte (barbat si femeie si nu doua realitati in una singura tip Conchita).
  Si acum cateva exemple ca sa se vada cat de redusa e pozitie autorului.
  Teilhard de Chardin, geolog, paleontolog, cosmolog, antropolog, profesor universitar cu lucrari stiintifice publicate (preot catolic, iezuit), scrie “Fenomenul uman”, o carte stiintifica pe care o sugerez tuturor.
  George Coyne, astronom (preot) care a scris si despre Darwin. Coyna a condus observatorul astronomic al Vaticanului. Anul trecut au avut o activitate interesanta: Observational Astronomy and Astrophysics on Galaxies: Near and Far, Young and Old 1 – 27 June 2014, The Specola Vaticana.
  Aproape toate universitatile europene (incepand de la 1200 in Italia) au fost fondate de ordinele religioase catolice. Chiar Sf. Benedict, patronul Europei a dat nastere formei de organizare de tip monastic care a fost model pt organizarea cetatilor. Deviza lui “Crucea, Cartea si Plugul” Viata spirituala, scoala si munca.
  Sute, mii de filozofi, compozitori, biologi, scriitori, medici smd, crestini. O intreaga cultura europeana cu radacini crestine si Cernea ne spune cat de inapoiati suntem. El si tot grupul lui care a avut sansa sa se nasca in Europa si nu intr-o societate tribala.

  E prea tarziu de studiat evolutionismul in clasa a VIII? Cernea, trebuie sa stii ca un copil de 6 ani sau 10 nu poate studia la acea varsta o materie asa vasta. Sau poate crezi ca totul se reduce la acel lant de la maimuta la om? Darwin a avut teoria sa dar evolutionistii moderni au extins cunostintele care acum sunt legate de biologie, genetica, etc. Ori invatam cum trebuie ori transformam stiinta in ideologie.

  urzica
  2015-02-13 17:51:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Dragi Parlamentari fiinte nonumane

  Meseria de Dascal o bataie de joc. Dupa ce ca risca in fiecare zi sa fie agresati inclusiv fizic de vreun d00bit0c ca tacsu mare M agar pe nu stiu unde salariile sunt bataie de joc. Au fost taiate, pensiile afectate.
  Ce zi a stiintei. Cercetarea stiintifica e la pamant, sau cercetatori de renume intergalactic ca Ponta adica plagiatori.
  Cine e cu adevarat bun si vrea performanta de obicei cam pleaca.
  Poopalaii mor sa aiba Catedrala Mantuirii Neamlui sa aiba Codrutele unde sa vina intre doua discoteci si doua …
  Care e cea mai accesibila si rentabila meserie din Romanica – corveta si popaalau. Se bat pe clienti

  Bine ca avem Zilei Naționale a Științei ca in rest o sa avem in zilnic Zilei Naționale a neȘtiinței, adica a prostiei generalizate. NON-Stop.

  Cernea e Paralel cu Paralela si complet pe dinafara Problemei. Invatamantul e la pamant cu largul concurs al politrucilor ca dansul, care l-au distrus sistematic.
  Adica tot invatamatul de la clasale primare pana la invatamantul superior e fabrica de hartii, ignoranti si tocilari. Detalii la madam puscariabila Andronescu sau ala funebru(alt puscariabil) care ajuns ministru la invatamant pe un singur criteriu – a masurat cu mare precizie viteza supersonica a dosului de palma a lui …

  Treaba Mare de tot ca… Concluzie

  Bataie de Joc
  2015-02-13 18:01:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Udrea a văzut closetul şi a plâns Vai vai …

  Sute de mii de copii (poate milioane) se duc la closet (adica o gaura in pamant) la -15-25C in mijlocul viscolului si a doua zi mai trebuie sa ajunga si la scoala. Ce sa faca mai intai sa ajunga la scoala in siguranta, sa invete sau sa participe la muncile din gospodarie. Ori prind din zbor ceva ce spune un invatator sau profesor foarte (dez)interesat, alta sansa s-ar putea sa nu mai aiba.

  In definitiv ce interes mai au profesori buni sau mai ramana profesori.
  Abandonul scolar atat din partea profesorilor sau al elevilor e cel mai la indemana. O sa se ajunga ca pe vremea lui Creanga cartea sa-i invete popii.

  Bataie de Joc
  2015-02-13 18:11:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Cum ii expui tu unui copil intr-o forma atractiva pe intelesul lui “Despre originea speciilor”? Fara (mega)spagi pe la Siveco sau altii. Totul in mod GRATUIT Evident pentru utilizatorii finali!!!!

  Cu o fractiune din spaga de sute de milione data de Micro$oft se putea face ce vrea nea’ Cernea sa puna in practica. Aia de pe la Asociația aia Umanistă Română ce fonduri o invarti anual? Ca si ONG-urile de caini. Vorbarie goala, realizari …

  Gura bate Guru
  2015-02-13 18:34:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Mai Cernea,alege un alt om de stiinta pt. ca nu ai evoluat deloc decind a fost Gomora si Sodoma. Ziua Stiintei da,dar nu a lui Darwin,el nu a fost om de stiinta ci a visat o teorie care in timp lumea a ajuns aproape de regnul animal,nu vezi rezultatele in ziua de azi?Biblia spune..”pentru ca au nesocotit stiinta” si nu…”crede si nu cerceta..”sloganul comunist.Roagate la Dumnezeu si ai sa vezi ca nu o sa regreti mai tirziu.

  Truda
  2015-02-13 23:33:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Honest opinion: Asta este impresia ta. Adica secole intregi au fost indoctrinati copiii, rezultand niste fapturi lipsite de luciditate. Ba, cat de cretin poate fi cineva ca sa poata sustine un asa zis rationament.

  Cum se face ca asa idei sunt emise fie de masoni, fie de evrei, fie de comunisti? Ce naiba au astia in comun?

  sorel jr
  2015-02-14 00:19:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Domnule Cernea,
  articolul dumneavoastra contine o tanjire profunda dupa folosirea fortei pentru impunerea darwinismului, lucru pe care l-am suportat cu greu multi dintre noi, poate chiar si parintii dvs in perioada comunista. Faptul ca ideile lui Charles Darwin au avut nevoie de catuse si pistoale pentru a fi impuse in clasele in care s-au format activistii de partid care au incercat sa inabuse libertatea pina in ‘89 arata destul de limpede forta acestora in relatia cu Adevarul. Se pare ca nici relatia dvs. cu Adevarul nu este foarte stransa. Din motive pe care le stiti foarte bine ati trunchiat titlul cartii lui Darwin care este de fapt: On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.(Asupra originii speciilor prin metoda selectiei naturale sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta). Preocuparea dvs. pentru stiinta e salutara doar ca ar fi bine daca ati putea pomeni si ce contributii concrete a adus Darwin la dezvolatea stiintei propriuzise. El a fost mai degraba un filozof al stiintei care a contribuit la dezvoltarea teoriilor rasiste care justificau ca progresista exterminarea raselor (si clasele, prin extensie) inferioare si e limpede ca Darwin a avut o contributie infricosator de importanta… E demn de mentionat aici impactul pe care l-a avut asupra lui Marx, ideologul dvs, care a spus ca “rasele si clasele care nu se vor comforma progresului societatii vor fi nimicite in holocaustul Revolutiei”. Secolul XX va sustine in ceea ce priveste impactul lui Darwin in societate, dar masacrarea (stiintifica) a sute de milioane de fiinte umane in numele progresului social il descalifica fundamental ca model in ceea ce priveste stiinta. De ce nu propuneti oare o zi a stiintei legata de savanti care au salvat vieti (Fleming, Pasteur, Paulescu) sau de altii care au avut contributii remarcabile in stiintele naturii sau in stiintele exacte (Newton, Kepler, Copernicus, Mendeleev, Boyle, Faraday, Maxweel, Mendel). Stiti care e motivul? Toti acestia au fost creationisti si, daca ar fi fost dupa dvs, nu ar fi trebuit sa fie pomeniti in invatamantul romanesc. Din fericire pentru societatea contemporana un numar tot mai mare de oameni de stiinta au recunosut Proiectantul Divin care a adus la fiinta complexitatea remarcabila a lumii inconjuratoare care a culminat cu creierul uman care este capabil nu doar de descoperiri remarcabile ale stiintei ci chiar de idei fantastice, cum ar fi aceea ca totul ar fi aparut din nimic si s-ar fi ordonat fara un plan si fara un Planificator ascultand de niste legi care n-au Legiuitor care din materia moarta au zamislit viata, iar asta IREPETABIL, candva, pe cand “a fost odata ca niciodata… Acest mod de a gandi iese din teritoriul stiintei si faureste un MIT! Dar stim ca dvs. aveti alergie la mituri (altele decat cele marxiste!)

  Sa nu uitati totusi niciodata ca Dumnezeu va iubeste atat de mult incat a fost gata sa_l sacrificae pe Fiul Sau, de dragul dvs (si al nostru, oricare am fi noi) pentru ca sa putei avea astfel Adevarata Viata Vesnica.

  Cu stima,
  Cristi Tepes,
  realizator timp de multi ani de zile a nenumarate emisiuni TV despre stiinta si credinta.
  As fi fericit sa ne putem intalni. Emailul e la dispozitia dvs.

  CRISTI TEPES
  2015-02-14 02:54:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Nu mai conteza cum ai ajuns deputat sa ne reprezinti…..,servesti interesele acestor” umanisti”….care sunt fara un Dumnezeu…..vrei tu sa fii buturuga mica……dar vezi sa nu te lovesti……

  maria
  2015-02-14 08:00:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Evolutionistii astia rasisti cu inclinare evidenta spre Eugenie precum este Remus Cernea, odata ajunsi la putere, se transforma brusc in dictatori. Avem exemple destule, precum Hitler, Musolini etc. Toti au fost la inceput mieluisei sociali precum Cernea, toti se afisau “deschisi”, “rationali” si nu in ultimul rand “politically correct”. Dupa ce au luat puterea insa, nebunia evolutionismului i-a cuprins in goana lor de a perfectiona omenirea prin eradicarea a milioane de oameni care nu corespundeau cu doctrina si aspectul lor. Tipic Remus Cernea, incercati sa-l contraziceti numai sa vedeti cat de incuiat este si cum riposteaza. Ei, da-i acestuia putere politica si veti vedea cum se naste un nou monstru de extrema dreapta. Nu tin nici mai mult cu biserica, nici mai putin cu evolutia si natura, insa.. sa ne fereasca Dumnezeu de astfel de caricaturi al caror scop unic este sa prinda la public, sa modifice apoi constitutia, dupa care sa eradicheze populatia si pe cei care nu corespund doctrinei lor evolutioniste si eugenice.

  Patriarhul Sloboz
  2015-02-14 08:27:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Bravo! Apreciez activitatea dl. Remus Cernea.

  Ca să nu mai zic – nu neapărat ca argument – că e unul dintre puținii oameni politici fără averi, afaceri, vile, mașini etc. Și asta dă credibilitate!
  (spre deosebire de unii care circulă în limuzine cu număr personalizat, BOR….)

  basilicus
  2015-02-14 09:07:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  “We FUCKING love atheism”? Poza cu “FUCKING” si copii langa?? Whatttt ??!?!?! Tu esti un pervers bolnavicios si pedofil, mai Cernea.. rau de tot.

  Steagul curcubeului si doi homosexuali sarutandu-se nu inseamna tot indoctrinare? Oare gay-marketingul si “femeia” cu barba de la Eurovision nu cumva suna a politica de indoctrinare si manipulare?

  No.. poate religia este indoctrinare, dar apara conceptual de FAMILIE. Iar in fapt, orice pe lume este indoctrinare – moda, consumerismul, politica si mass-media sunt indoctrinari CLARE, pentru a exemplifica doar cateva dintre ele.

  Insa nu pot accepta ca unul ce se da lezat de biserica sa asocieze copiii cu “FUCKING”. Nicidecum!! Imi pare rau, dar tu trebuie sa fii cercetat pentru asta. Esti un pic cam dezaxat si devii obscen.

  Anca Sibiu
  2015-02-14 09:09:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Darwin nu a facut nici o gaura-n cer. Mai sunt si alti biologi care au sccris pe tema in acelasi timp cu el… Sau chiar inainte. Li s-a oprit materialul, pina a publicat Darwin?!!! Daca vrei ziua stiintei, de ce nu sarbatoresti teoria relativitatii, geometria neeuclidiana, aparitia inteligentei artificiale sau descoperirea gravitatiei etc… Te-ai gripat la baza marxista din biologie… Dubios!

  oblio
  2015-02-14 11:40:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Patriarhul Sloboz: nu, va fi un nou monstru de stigna!

  oblio
  2015-02-14 11:43:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @maria:.. ce sa mai spunem de prof de lb romana care le da ca proiecte desenele unor personaje din lecturi …. s-au intors toate pe dos…..probabil ca ne trebuie vreo zgaltaiala la unii sa ne trezim din somn…cat despre deputatii nostri …”.ai nostri tineri la Paris”…i-a catalogat demult EMINESCU…..AVETI GRIJA CE SPUNETI….CA VORBA NU SE MAI INTOARCE…..DOAMNE AI MILA DE NOI !@maria:

  Maria sibianca
  2015-02-14 12:51:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  [...] Pavel Corneliu Stop Olivia Steer: https://www.facebook.com/pages/Stop-Olivia-Steer/1559733897637569 voxpublica.real../. Despre femeile in stiinta – si de ce este necesar sa vorbim despre [...]

 • 35

  ..se pune pumnul in gura antivaccin,vor sa scoata pe Dumnezeu din constiinta oamenilor..vor o reeducare a individului mai rau ca in comunism…vor multe sa scoata din om….vor omul -maimuta fara costiinta…se da lupta la nivel global dealtfel…sa avem puterea de a ne opune acestui new age!DOAMNE FII CU NOI SI CU COPIII NOSTRI SI STARPESTE ACEASTA SAMANTA A SODOMEI CARE VOR SA NE CONDUCA!

  Catalina
  2015-02-14 14:14:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @basilicus: cernea nu este un om politic, cu certitudine nu este nici macar om.
  Ca sa faci avere, indiferent pe ce cale, cinstita sau oneroasa, iti trebuie un dram de minte. cernea nu are asa ceva. N-are nici macar cata are Gigi Becali.

  veselu
  2015-02-14 21:47:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Serios? Ziua darwinista? A fost ziua ta deci… La multi ani, maimuta evoluata!

  Nicolae
  2015-02-14 23:18:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Comenteaza unii aici parca prima si ultima carte pe care au citit-o in viata lor e Bibiblia. Maine vin cu jihadul.
  Fiecare vorbeste de ce-l doare – fie propaganda pentru minoritati sexuale, fie (ultra)religioasa- probleme reale ale invatamantului vag le atinge fiecare tabara.

  Semn ca interesele lor reale sunt cam altele de fapt si nu ce vorbesc ei. Cam ca P0nta …

  Cyuciu
  2015-02-15 01:18:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  Remus Cernea, cu siguranță ar trebui să încerci să afli câte ceva despre Cuantică pe care, apoi, să o *combini* cu Spiritualitatea (non-religioasă, evident!)!
  Astfel, vei descoperi (și tu) că *există Ceva*…nedefinit, necuantificat, necuantificabil (în termenii tehnologiei pământene)…acest Ceva este cunoscut sub denumirea de *vid*, Remus Cernea! Acest *Ceva* este de fapt Sursa A Tot Ceea Ce Este, Remus Cernea! În câteva cuvinte, Sursa *pune la dispoziție* o Energie care înseamnă un *tipar de frecvențe* sau *matrici energetice*…mai este cunoscută și ca *Lumină* și poate fi *deslușită* de creierul uman (și) ca lumina naturală (radiație electromagnetică – frecvență, amplitudine, polarizare), parte din spectrul Luminii, Remus Cernea! După Sursă sau Lumină, urmează Creatorul și/sau co-Creatorii, Remus Cernea! Acești co-Creatori au creat (și) specia umană, pe baza unui *tipar energetic* sau *program genetic* numit ADN uman, Remus Cernea! Firește că ADN-ul uman este PROPRIU speciei umanoide numită homo-sapiens, Remus Cernea! Din această specie faci parte și tu, Remus Cernea! Creația și Evoluția Ei includ și evoluția speciilor terestre, fiecare după un anumit tipar genetic specific, Remus Cernea! Darwin a intuit (nu a demonstrat) că toate speciile de pe această planetă (ca să ne limităm doar la Terra) *suferă* modificări genetice care conduc la o evoluție a indivizilor fiecărei specii, în cadrul biosferei terestre, dar asta nu explică Creația și, mai ales, cum *a apărut* omul, Remus Cernea!
  Dacă nu dorești a fi o ființă ignorantă, apucă-te și studiază ceea ce ți-am recomandat în 1-ul paragraf! Apoi, dă-ți cu părerea despre cine suntem noi și de unde venim…și poate vei *găsi* o altă zi în care să se celebreze *Ziua Omului, ca parte a Creației*, nu Ziua Darwin!
  Baftă, Remus Cernea!

  Cristian Andrei
  2015-02-15 13:42:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @Daniel: @Daniel:
  Tovarasul Cernea (nu-i putem spune „domn„ pentru ca face alergie la cuvantul acesta si la inca unul „Dumnezeu„) din cate stiu eu reprezinta Partidul Verzilor, adica ecologistilor dar el nu prea are timp sa se dedice proiectelor protejarii mediului inconjurator,sa nu se mai taie padurile(care au mai ramas), pentru ca el are o mare problema RELIGIA si tot ce tine de ea.
  L-am aprecia daca si-ar face bine treaba acolo unde este „specialist„ si pentru ce isi primeste banii si sa nu-si mai dea cu parerea in probleme care il depasesc.
  Este obiceiul la noi la romani ca taranul sa se „priceapa„ foate bine la medicina ,inginerul la zootehnie,muncitorul la inginerie si ecologistul la RELIGIE
  Sigur ca nu ar fi ajuns celebru daca era un bun ecologist, era un altul pe langa multi altii dar asa……lumea i-l tine minte(si cred ca acesta este si scopul pentru ca face atatea valuri)…..i-si face publicitate ieftina…nu costa nimic.

  pavel
  2015-02-15 15:43:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  Este criticat fanatismul religios (se poate face inchisoare in anumite cazuri).
  Ma intreb daca nu este la fel de periculos fanatismul antireligios.De ce la unii se numeste fanatism , iar la altii libertate de gandire?
  Daca imi invat copilul sa creada ca Dumnezeu a creat OMUL,il indoctrinez,iar daca ii spun ca omul este o maimuta evoluata il educ?
  Cernea sa-si evolueze copii (nu sa-si faca ) si sa-i educe cum vrea el , dar nu sa-mi spuna cum sa-i educ pe ai mei si cum sa creada.

  pavel
  2015-02-15 16:08:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  Marea majoritate a comentariilor ăstora sunt dovada analfabetismului științific. Keep up the good work!

  Vlad
  2015-02-15 16:54:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  Cernea cu religiosii doua capre pe o punte. Ce fac caprele … baldaabaac … in apa.

  Mare gradina …

 • 44

  Pentru a-ti apara “inclinatia sexuala” oribila, d-le deputat, ai fi capabil sa condamni tara la haos si salbaticie. Darwin era mason si anormal pe deasupra iar teoria sa ” stiintifica” de doi bani, cladita pe o draceasca minciuna, a fost usor demontata, prin insasi baza ei, stratificarea geologica … Acum, se vrea readucerea ei in actualitatea “stiintifica” de catre papusarii masoni si iluminatti, grupul bilderberg, cu toate increngaturile lui… Abuz asupra copiilor nu este religia ci propovaduirea sexualitatii aberante …

  brandusa
  2015-02-27 12:19:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  Cernea si “verzii” e la fel ca restul ONG-urilor de care tot salveaza cainii pana ajung sa fie eutaniati.
  Salveaza invatamantul de la colaps ca si restul Parlametului.

  De nu mai pot … ii doare in cot. Pe unii de caini pe altii de invatamant … Androneasca, idem Funeriu, idem Cernea idem restul

  Nota 10+
  2015-02-28 16:21:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!