RSS Feed

“Ziua Darwin – 12 februarie” – Proiect legislativ pentru instituirea “Zilei Naționale a Științei”

vezi toate articolele de
12 Feb 2015 la 16:06 45 comentarii 1668 vizualizari.

În urmă cu exact 4 ani am publicat primul meu articol pe platforma Vox Publica, articol dedicat Zilei Darwin care este celebrată pe plan internațional din 1997. Între timp, am postat alte peste 140 de articole, foarte multe dintre ele (cca 50%) devenind cele mai citite și/sau cele mai comentate de pe această platformă. Le mulțumesc tuturor celor care le-au citit, comentat și promovat.

Data de 12 februarie 1859 este crucială pentru istoria științei și a umanității, întrucât publicarea cărții “Despre originea speciilor” a lui Charles Darwin a schimbat viziunea asupra lumii și a oferit baza pentru o explicație științifică a varietății lumii vii și a evoluției speciilor.

Perspectiva biblică a creației divine a căzut în desuetudine, în ciuda faptului că încă sunt voci care o clamează dar care, făcând astfel, resping descoperirile științifice. În ciuda opoziției de natură religioasă, evoluția speciilor a fost certificată de către descoperirile fosile și de către genetică, fiind astăzi un fapt științific. Biserica Anglicană și-a cerut scuze acum câțiva ani pentru contestarea operei lui Darwin, iar Biserica Catolică a acceptat că evoluția speciilor este un fapt real și dovedit. Dar implicațiile cărții lui Darwin nu se limitează la biologie, ci acoperă un câmp larg de domenii științifice care nu ar putea fi concepute fără perspectiva evoluționistă a lui Darwin.

Din nefericire, după 1989, învățământul românesc a fost grav afectat de intensa îndoctrinare religioasă din școlile publice care a afectat formarea culturală, intelectuală, morală și științifică a elevilor. Copiilor li s-a prezentat în mod repetat și sub autoritatea profesorilor de religie, la o vârstă în care micuții nu pot discerne între realitate și mitologie, că lumea a fost creată de divinitate în șase zile, că femeia este făcută din coasta bărbatului, că viața este influențată de intervenția directă a unor făpturi precum îngerii păzitori șamd. Astfel de lucruri fictive inculcate sub pretenția că ar reprezenta adevăruri absolute au dus la confuzii majore și la îndoctrinarea copiilor cu dogme anti-științifice.

În același timp, lecțiile despre evoluția speciilor și a omului au fost cvasi-absente din programa școlară, cu excepția câtorva ore predate la liceu. Ba chiar, pentru șase generații de elevi, evoluționismul a fost complet eliminat din programă, în 2006. Am inițiat, în 2008, o campanie cu Asociația Umanistă Română pentru reintroducerea evoluționismului în școli, iar Ministerul Educației a pus din nou în programă astfel de lecții, dar foarte târziu, adică în clasa a VIII-a. Până atunci însă, lungii ani de îndoctrinare religioasă își vor fi făcut efectul, păcălindu-i pe elevi cu mitologiile creștine despre creația divină prezentate ca fapt real la orele de religie.

Uneori chiar și manualele de științe au prezentat viziunea religioasă asupra originii lumii și speciilor dar nu într-o cheie critică, acordându-i, astfel, o falsă legitimitate. Asta face ca 73% dintre elevii din clasele VII-XII să creadă în creaţionism, în timp ce doar 14% consideră evoluţionismul corect, conform unui studiu guvernamental făcut public în decembrie 2007 (Calitatea Educaţiei din Învăţământul Preuniversitar).

Ca urmare a asaltului religios asupra instituțiilor publice și a populismului politicienilor care au utilizat din plin religia pentru avantaje electorale, acordând în schimb bisericii multe miliarde de euro în bani, clădiri, terenuri, acțiuni la fonduri de investiții, diverse servicii etc, prestigiul științei a scăzut dramatic. Institutele de cercetare au avut foarte mult de suferit, fiind subfinanțate, iar superstițiile și dogmatismul religios au ocupat o mare parte din spațiul și dezbaterile publice.

Analfabetismul științific a atins cote șocante, conform unui studiu de acum câțiva ani, cca 42% dintre cetățenii români spunând că Soarele este cel care se învârte în jurul Pământului! Răspunsurile multora la întrebările privind cunoștințele minime cu privire la lumea înconjurătoare îi plasează într-o lume populată cu opinii neștiințifice, specifice unor perioade premoderne.

Este necesar ca știința să își recapete prestigiul în societatea noastră, inclusiv la nivel educațional și de promovare mediatică. Or, pentru acest lucru, orice efort este de dorit. Pe lângă alte acțiuni și inițiative avute în acest sens, voi propune Parlamentului României și instituirea “Zilei Naționale a Științei” pe data de 12 februarie, într-o zi cu implicații și ramificații de maximă importanță pentru cunoașterea științifică.

Multe țări au astfel de Zile Naționale ale Științei (inclusiv Republica Moldova), Statele Unite dedicând chiar o săptămână acestui scop. Există chiar Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare celebrată pe data de 10 noiembrie, din 2001 încoace. Scopul unor astfel de Zile dedicate științei este acela de a reafirma importanța acesteia și de a stimula o dată în plus interesul și aplecarea pentru cunoașterea științifică.

Remus Cernea

Deputat independent

https://www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!