RSS Feed

Începe târgul de carte Bookfest: ce-am mai prezentat în ultimele luni. Recomandări video

vezi toate articolele de
30 May la 17:27 113 comentarii 2 vizualizari.

Bookfest 2018. Ce-am mai apucat să citesc şi să prezint în ultimele luni, cărţi, articole, dezbateri, ce mi-a picat sub ochi. Găsiţi toate episoadele aici. Am selectat nişte recomandări, în caz că mergeţi la acest târg. Vă avertizez că e mai mic decât cel de la Gaudeamus, deci unele edituri din lista mea pot lipsi. Dar, din moment ce mă citiți aici, aveți net, deci știți și cum să găsiți cărți mult mai ieftin decât la târguri de-astea prăfuite.

Moment publicitar: vă anunţ că am început să încarc bună parte din episoade şi pe canalul YouTube al rubricii, vă puteţi abona şi urmări cele mai noi pastile.

Dintre noutăţi, aş urmări câteva traduceri:

George Saunders, Lincoln între vieți, (traducere Radu Paraschivescu, Humanitas) – un roman ultrapremiat şi lăudat anul trecut în spaţiul anglosaxon

Alan Moore, Dave Gibbons, Watchmen, (traducere Iulia Gorzo, Art) – roman grafic cult

“Ordinea de zi”, Éric Vuillard, Editura Litera – pur şi simplu curios să văd cum arată Goncourt-ul de anul trecut

Şi o carte românească, lansată de câteva luni, pe care urmează să o citesc: Greva păcătoşilor, Florin Chirculescu, Nemira

Bineînţeles, găsiți ca de obicei mult interbelic, multe poveşti cu case regale, provincialismul covârşitor al pieţei de carte româneşti e greu de tratat; și multe povești cu comunismul, desigur, să sperăm că ceva mai bine scrise de istorici… Căutaţi şi prin arhiva recomadărilor mele de carte, poate găsiţi ceva reduceri. Înşir mai joc cărţi de citit, de păstrat, de aruncat:

Tocmai am văzut că Iohannis a spus la târg că ultima carte pe care a citit-o este Sapiens, a lui Yuval Noah Harari. I-am prezentat amândouă cărţile apărute la noi. Lectură foarte populară, uneori simpatică, pe placul corporatistului care caută o glumiţă, poantă pentru prezentări. Nu am fost impresionat, dar ce contează, omul vinde de sparge. Sapiens e o minicapodoperă comercială, putere mare de sinteză narativizată. “Homo Deus” e mult mai slabă, un compendiu de ştiri mişto din zona ştiinţifică (atenție, în clip pronunț ”Harari” mai franțuzit așa, nu e antiamericanism, e un reflex stupid:): Sapiens și Homo Deus.

Muzică de belele, Charles Bukowski, Polirom – traducere Dan Sociu. În care explic de ce nu-mi place scriitorul, dar totuși îl voi citi când îmi pică în mână.

Karl Ove Knausgaard – Lupta mea, Litera. Am trecut la volumul 2, după ce un prieten în care am încredere deplină, și mi-am căutat niște motive să-mi placă:

Oliver Jens Schmitt – Corneliu Zelea Codreanu, Humanitas. Două episoade în care descriu realizările și problemele cărții.

și aici:

Thomas Piketty a fost tradus și la Litera, și la Polirom în anii trecuți. Omul e de citit, uneori observațiile simpe au nevoie de economiști serioși în spate, aventura inegalităților trebuie spusă de cineva:

Dan Gulea, Citind Marele Război – o antologie care scoate la suprafața destinele tragice ale unor scriitor în primul război.

În mai au fost 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. I-am făcut o pastilă de ziua lui:

L-am pierdut pe Roth. Nu și cărțile.

Dinu Guțu – Intervenția, Polirom. Nu e cel mai bine scrisă, dar e o carte unde se caută unghiuri inconfortabile de prins prezentul, zone tratate superficial de obicei în literatura contemporană: clasă de mijloc, hipstereală, cultură a fanilor din fotbal. Ceea ce mi-l face infinit mai simpatic decât acel tipar de scriitor hârșit în creative writing încă de la 30 de ani care scrie ”binișor” doar pentru că nu riscă nimic.

Daniel Barbu – Între timp. Amintiri din casa Cezarului. Daniel Barbu scrie pagini de memorialistică despre învolburaţii ani care au încheiat epoca Băsescu. Era în USL, a fost la vârf în politică, a plecat în urma unui scandal, a iritat diverşi actori civici prin declaraţii care le-au părut violente etc. Barbu e un fanatic al “libertăţilor” totuşi, e unul dintre puţinii politicieni care sunt şi politologi şi-ţi vine să dezbaţi cu el şi când simţi că n-are dreptate şi când simţi că a greşit. În multe alte cazuri n-a greşit, ba chiar a avut curajul opiniei nepopulare. Cartea merită citită şi dezbătută.

Despre realismul socialist, mai calm, fără spasme etice, foarte util.

Teatru politic – Michailov/Schwartz. Textele puse în scenă de cei doi regizori/dramaturgi, strânse într-o carte. Zona independentă de stânga e singura care mă interesează din această preanobilă artă. Cum mare parte din acest teatru e documentară, cu mărturii și documente puse în scenă, e cu atât mai importantă înregistrarea și sub formă de text.

Elena Vladareanu – Bani, muncă, timp liber. Poezie socială distilată perfect.

mulţumiri CARTEPEDIA.RO

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

113 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!