RSS Feed

Cronica Cronicii de la Cotroceni. Udrea-Pleşu, cele două oglinzi ale preşedintelui

vezi toate articolele de
26 May 2015 la 11:41 39 comentarii 5038 vizualizari.

Adriana Săftoiu a  scris o carte despre experienţa directă de la Cotroceni alături de preşedintele Traian Băsescu. Presa s-a aruncat pe citatele cu Elena Udrea, erau cîteva scene care confirmau fanteziile naţionale. Au mai fost notate nişte mici bîrfe juicy. Însă nu e doar despre asta, ne anunţă autoarea.

Cine vorbeşte?, o întrebare esenţială legată de orice fel de text, pe care o învăţăm încă din ciclul primar. Răspunsul e interesant în cazul Cronicii. Nu vorbeşte doar Adriana Săftoiu. Cartea îşi are succesul pe care-l are pentru că e vorba “omul care l-a cunoscut atît de bine pe preşedinte” – autoritatea autenticităţii. Însă nu doar acest om vorbeşte. Aş zice că naratorul e un compozit, un Săftoiu-Pleşu, să-l numim aşa. Adriana Săftoiu nu scrie simple memorii, îşi construieşte şi o voce a intelectualui care văzut hidra. Alături de Pleşu, bineînţeles. Nişte oameni fini s-au nimerit, graţie profesionalismului, la Cotroceni şi au fost oripilaţi de devierea unui politician şi de coruperea lui treptată pînă la insuportabil. În plus, mai vorbea şi urît.

Ce-i iese memorialistului din treaba asta? Exact vocea unui martor intelectual, prea fragil pentru o lume atît de murdară, o formă de autoabsolvire şi de automulţumire după o experienţă traumatizantă. Prezenţa insistentă a lui Pleşu în gîndurile şi poveştile Adrianei Săftoiu creează o contrapondere în faţa celuilalt mare personaj: Elena Udrea. Femeia “profesionist” aliată cu intelectualul desăvîrşit (girul vine tot de la un bărbat, desigur) vrea să deconstruiască, uneori neîndurător, alteori cu oarecare compasiune, o Udrea fatală, vrăjitoare, amanta care răzbate în politică şi plăteşte un preţ după ce distruge totul cu orgoliul său etc. Acest personaj-narator Săftoiu-Pleşu e completat de o bibliografie legitimatoare de tip nouăzecist (în sensul că erau la modă atunci în mediul intelectual de salon) – Gustave le Bon, Ortega y Gasset şi alţi cîţiva. Mult Mihail Manoilescu citat în pasajele de meditaţie asupra sistemului – o fi spunînd şi asta ceva.

Cartea nu e despre Udrea, se spune. Eu spun să ne uităm doar pe index şi să vedem cantitativ cum stă treaba. Udrea e cel mai des menţionată, Pleşu are doar ceva mai puţine prezenţe în amintirile Adrianei Săftoiu. Indiferent de ce-o fi vrut autorul să spună, pînă la urmă efectul este unul pe care l-am mai văzut la unii foşti apropiaţi ai lui Traian Băsescu. Sigur, Săftoiu are meritul de a fi plecat printre primii şi de a-i pune pe restul într-o situaţie penibilă. Reflexul însă a rămas. Oameni care au fost în nucleul puterii şi au înţeles prea puţin din sistem. De la Tapalaga la cine vreţi voi, cînd au vrut să facă pasul în afara sferei de influenţă băsesciene, au găsit motivul: Elena Udrea şi derivaţiile mafiote, un simţ moral care se abate eficient asupra poftelor carnale şi poftelor de alte bunuri lumeşti.

Atîtea spirite fine au fost puse împotriva voineţi lor faţă în faţă cu un motiv atît de pămîntesc: influenţa femeii fatale. Aviz celor care explică anii 80 prin Elena Ceauşescu. Influenţa Elenei Udrea nu poate fi contestată, Săftoiu prezintă şi oamenii pe care-i reprezintă Udrea la palat, spune că dacă o fi fost “infiltrată” de cineva, atunci acela a fost chiar soţul, Dorin Cocoş. Dar e în acelaşi timp o orbire voluntară pentru că Băsescu nu a însemnat doar Udrea. Păcatele intelectualilor care i-au ţionut isonul preşedintelui nu au ţinut doar de închiderea ochilor în faţa cercului mafiot care presa Cotroceniul, ci mai curînd de tot restul de construcţie ideologică emanată de Cotroceni.

Unele scene sînt memorabile, prind o oarecare psihologie a grupului de la putere. Un pasaj, de exemplu, cu un domn, Ion Pascu, un caz de bullying total, omul fiind înspăimîntat de ironiile şi atacurile verbale ale preşedintelui. Înspăimîntat pînă la leşin. De altfel, povestea toată a Adrianei Săftoiu are aerul unui film american cu adolescenţi: regina balului agresivă şi dominatoare, nişte geekşi simpatici şi oprimaţi, şeful echipei de fotbal american care posedă tot şi apoi sfîrşeşte rău, bonus: victimele bullying-ului care ne oferă momente de plăcere vinovată.

Un stil de bullying e dai-şi-pupi. Aici intră catgoria  Sever Voinescu şi alţii. După umiliri publice, Băsescu îi suna şi glumea cu ei vreo oră la telefon în privat. Scheme din astea se predau informal şi la cursurile de resurse umane pentru productivitate sporită. Glumeşti cu fraierii la team-building şi dup-aia le scoţi ochii în public.

Cel mai interesant e că alianţa cu Pleşu, primul dezvrăjit de sub Băsescu, permite o oarecare critică la fascinaţii intelectuali fără nici ultima picătură de spirit critic. Patapievici sau Mihăieş, chiar Liiceanu, sînt puşi în lumina care merită: nişte fascinaţi cam penibili. Pleşu iese încă o dată bine, e cel mai cel dintr-un grup de prieteni.

Pasajul cu anticomunismul - ni se arată că nici autoarea nu înţelege unde au fost intelectualii utili dar şi agresivi ideologic. Lui Băsescu cei de la GDS i se păreau nişte talibani care forţează lucrurile cu condamnarea comunismului. Săftoiu povesteşte eforturile sale de a-l îndrepta în direcţia bună. Evident, Băsescu aştepta momentul să confişte tema. Dar îl face ceva mai uman tocmai îndoiala de la început, exact cum nu crede autoarea. Sînt curios cum arăta draftul, înţelegem că preşedintele a exclus nişte “exagerări”:

În ziua în care urma să prezinte declaraţia în Parlament, era încă îndoit că gestul trebuie făcut. Prima lectură a textului pe care urma să‑l citească i‑a accentuat şi mai mult angoasa. Nu era de acord cu toate propunerile şi concluziile Comisiei. Şi‑a luat stiloul Mont Blanc şi a exclus „exagerările“, cum le‑a numit. Era atât de furios cu câteva ore înainte de a citi documentul în faţa Parlamentului, încât umblam ca pe ace, nu care cumva să anuleze tot.

Patapievici sau Liiceanu nu erau sfătuitori, erau mai ales ascultători. Preţul trebuie plătit: aşa că ascultau poveşti nesfîrşite spuse de TB despre aventurile pe navă. Puterea înseamnă totuşi şi o plictiseală gigant. Un pasaj preţios, care arată distanţa insiderului faţă de admiratori:

Cred că Traian Băsescu i‑a simţit mult mai corect decât i‑am simţit eu şi i‑a folosit mult mai bine, ceea nu înseamnă obligatoriu mai onest. Pentru mine, lipsa tonului critic din partea grupului de intelectuali, odată împrieteniţi cu Preşedintele, consimţământul nenuanţat faţă de tot ce spunea sau făcea, admiraţia manifestată aprioric au fost marea dezamăgire. Aproape că intram eu în opoziţie cu ei. Începusem să am ezitări în a le cere să fie mai zgârciţi cu aplauzele. Îmi era teamă că mă vor „pârî“ Preşedintelui : „Adriana nu ne lasă să vă admirăm“.

Aceasta e foarte probabil şi distanţa pe care şi-o ia Pleşu. E o distanţare perversă: îţi pui luciditatea în contrast cu aspiranţii. Participarea directă la exercitarea puterii îi face pe fani plictisitori şi mai penibili, nimic de zis.

Apar şi personaje menajate inutil: “Într‑o discuţie de dinaintea angajării, Baconschi mi‑a explicat că era şi într‑o situaţie locativă nefericită.”. Şi-a rezolvat apoi situaţiile locative de nu mai puteau să-l oprească ăia din atribuit de case pentru fundaţii şi distracţii.

Sînt apoi pasaje care sînt încă puţin discutate, obscurizate chiar de fascinaţia pentru Udrea şi a presei, şi a autoarei. Claudiu Săftoiu a zburat din funcţie pentru că a vorbit despre ascultările SIE, despre aprobări ale procurorului general (cînd trebuia să fie şi un judecător pe acolo). Adriana Săftoiu spune încă o dat clar că declaraţiile fostului soţ au fost corecte. În acest caz, mai sînt totuşi răspunsuri de dat, şi nu secrete, nu prin CSAT sau în comisiile din Parlament, ci public, direct adresate cetăţenilor.

Relaţia cu SRI-ul e descrisă credibil – fîţîiala de atunci cu dosare a oportuniştilor e probabil ceea ce-l sperie acum pe TB. Autoarea priveşte cu dispreţ un sereist cu aer de proletar (jignire supremă, desigur):

Exista un personaj pe care îl trecusem pe lista mea de inşi care ajutau la depăşirea liniei de demarcaţie despre care pomenesc. Îi spuneam „Semete“ (nume derivat de la Staţiunea de Maşini şi Tractoare, instituţie de bază în România socialistă). Zis şi „timpanul S.R.I.“, avea un rânjet şi o privire care sintetizau imaginea proletarului turnător. Când Traian Băsescu s‑a plâns că Serviciile au prea multă putere, cred că „Semete“ şi alţi câţiva colegi de‑ai lui s‑au amuzat necenzurat de lamentarea învinsului. (…)

Deşi ar fi trebuit să fie un filtru între Servicii şi Preşedinte, după un timp, nu foarte lung, de la numire, şefii de Servicii, adjuncţii, ocoleau cabinetul consilierului de securitate naţională. Traian Băsescu a reaşezat ordinea iniţială. Cum spuneam, se obişnuise să îi folosească direct, fără intermediari. Iar aceştia erau mulţumiţi. Aşa că, în curând, încântaţi de relaţia privilegiată cu Preşedintele, intrau şi ieşeau cu dosarele sub braţ, afişând un aer misterios‑satisfăcut, din cabinetul celui avid de secrete.

Şi mult comic de situaţie. Traian Băsescu a fost un telecomandant. Obsedat de televiziune. O pune la un moment dat pe Udrea să-l sune pe Vîntu, cu el de faţă. Udrea e prea prietenoasă şi glumeaţă cu mogulul. Ăsta se enervează. Săftoiu trebuie atunci să mai sune o dată, fără glume.

Prezenţa obsedantă a lui Pleşu ca reflector ideal al mizeriei ajunge la deplinătate în celebrul pasaj cu Udrea, Băsescu şi Berlusconi. Presa preia doar scena cu cei trei, dar uită să aşeze şi fraza cheie:

Băsescu a intervenit de data aceasta : „Vă place ? O mai aduc“. Şi au râs împreună. Andrei Pleşu era cel mai consternat dintre noi.

Pleşu este martorul “consternat” al tranziţiei. Misiunea lui a fost de a se tot consterna de la FSN pînă în avioanele prezidenţiale. Peste asta Săftoiu a adăugat povestea femeii-obiect Udrea care de fapt preia controlul. Puterea fetei frumoase care foloseşte sexismul bărbaţilor pentru dominaţie subtilă, cam ca în melodiile lui Beyonce la începuturi.

Traian Băsescu a acuzat-o pe Săftoiu că încalcă un contract de confidenţialitate. Însă autoarea îşi ia unele precauţii cu scheme jurnalistice binecunoscute. Spune despre bileţelul lui Tăriceanu că nici măcar nu-i atrăsese atenţia preşedintelui în primă fază, poate tocmai pentru că era o practică curentă. Însă aici Săftoiu nu intervine cu o confirmare clară, ci cu o întrebare retorică:

Era clar că uitase de bileţel, pentru că nu i s‑a părut semnificativ. Să fi fost o practică obişnuită sunatul pe la instituţii, la începutul mandatelor de Preşedinte şi premier – şi tocmai de aceea nu vedea excepţionalul ?

Cartea e aşadar o dublă mărturie, presarată cu naivităţi mai mult sau mai puţin jucate. Două oglinzi ale preşedintelui, două feţe ale vanităţii: Pleşu şi Udrea. Limbajul neaoş, lipirea frustă de personaje gregare, aici sînt limitele naratorului scîrbit Săftoiu-Pleşu. Şi un personaj Băsescu-Udrea care nu se depărtează mult de ipoteza bărbatului cu minţi sucite ca explicaţie pentru o istorie, altfel mult mai complicată, a ultimului deceniu. Adriana Săftoiu s-a pornit să explice sistemul, dar ne-a oferit explicaţie standard. A vrut să construiască un narator-intelectual, dar şocul experienţei a dus-o tot la fapt divers.

Cît despre dublul Băsescu-Udrea, nu accept nici pudibonderii inventate ale unor jurnalişti care descoperă brusc dreptul la intimitate, nu accept nici idila-ca-explicaţie a sistemului. Această ultimă explicaţie a fost favorita celor care au renunţat la relaţiile cu Băsescu la un moment dat – Săftoiu a avut timpul necesar să rafineze motivul Udrea, dar nu l-a depăşit – E.U. e oglinda caracterului duplicitar al lui TB. Cum ar fi să punem amantlîcurile interbelice ca motoare ale politicii de atunci? Asta e problema cu dragostea de cînd lumea, pare că explică tot şi, de fapt, explică uneori mai puţin decît o scenă mică în care “un copil de casă” n-avea locuinţă şi dup-aia avea două de lux.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

39 comments
 • 1

  ‘tu-ti oglinzile ma-tii de fomist ratat, partener de table cu imbecilului de Gusa.

  scirbos
  2015-05-26 12:15:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “Cît despre dublul Băsescu-Udrea, nu accept nici pudibonderii inventate ale unor jurnalişti care descoperă brusc dreptul la intimitate, nu accept nici idila-ca-explicaţie a sistemului”

  cine te-a intrebat daca accepti, semidoct de Guineea? Cine esti? Cine dracu’ a decis ca si tu esti formator de minti proaste?

  scirbos
  2015-05-26 12:17:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Frumos scris! Deh, talentul nu e la îndemâna orcui….

  În plus, Costi, spre deosebire de majoritatea înjurătorilor Adrianei şi na comentatorilor de la B1 şi EVZ, A CITIT CARTEA!!!

  Dar dobitociin nu îşi dau seama, de la Mircea Marian la Cristian88 şi jan!

  Basilicus
  2015-05-26 12:47:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Foarte interesanta decriptarea/interpretarea cartii. Din pacate ai prezentat doar 2-3 piese dintr-un puzzle probabil mult mai mare, mult mai interesant.

  Foarte Bun
  2015-05-26 12:50:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @scirbos:

  Scrii bine, la obiect! Ca de 50 de bani.

 • 6

  [...] Citeşte „Cronica Cronicii de la Cotroceni. Udrea-Pleşu, cele două oglinzi ale preşedintelu… [...]

 • 7

  @jan: cum e sa-ti traiesti viata pe forum, asteptind sa sa mai scuipe oamenii lui Gusa ceva?

  @Basilica: aia nu e carte, pentru ca Saftoiu nu e scriitoare, iar “Costi” (adica foamea ramasa in Bucuresti) comenteaza inainte sa citeasca, ca sa nu cumva sa se incurce

  scirbos
  2015-05-26 12:59:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Costy, poti sa traduci in romana paragraful urmator? Prostule, scrii ca Schiop.

  “Cine vorbeşte?, o întrebare esenţială legată de orice fel de text, pe care o învăţăm încă din ciclul primar. Răspunsul e interesant în cazul Cronicii. Nu vorbeşte doar Adriana Săftoiu. Cartea îşi are succesul pe care-l are pentru că e vorba “omul care l-a cunoscut atît de bine pe preşedinte” – autoritatea autenticităţii. Însă nu doar acest om vorbeşte. Aş zice că naratorul e un compozit, un Săftoiu-Pleşu, să-l numim aşa. Adriana Săftoiu nu scrie simple memorii, îşi construieşte şi o voce a intelectualui care văzut hidra. Alături de Pleşu, bineînţeles. Nişte oameni fini s-au nimerit, graţie profesionalismului, la Cotroceni şi au fost oripilaţi de devierea unui politician şi de coruperea lui treptată pînă la insuportabil. În plus, mai vorbea şi urît.”

  scirbos
  2015-05-26 13:02:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  ia si asta, cu sugestia sa nu mai scrii fumat:

  “Ce-i iese memorialistului din treaba asta? Exact vocea unui martor intelectual, prea fragil pentru o lume atît de murdară, o formă de autoabsolvire şi de automulţumire după o experienţă traumatizantă. Prezenţa insistentă a lui Pleşu în gîndurile şi poveştile Adrianei Săftoiu creează o contrapondere în faţa celuilalt mare personaj: Elena Udrea. Femeia “profesionist” aliată cu intelectualul desăvîrşit (girul vine tot de la un bărbat, desigur) vrea să deconstruiască, uneori neîndurător, alteori cu oarecare compasiune, o Udrea fatală, vrăjitoare, amanta care răzbate în politică şi plăteşte un preţ după ce distruge totul cu orgoliul său etc. Acest personaj-narator Săftoiu-Pleşu e completat de o bibliografie legitimatoare de tip nouăzecist – Gustave le Bon, Ortega y Gasset şi alţi cîţiva. Mult Mihail Manoilescu citat în pasajele de meditaţie asupra sistemului – o fi spunînd şi asta ceva.”

  scirbos
  2015-05-26 13:05:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Odata cu trecerea timpului, ce credeti ca isi vor aminti cei ce vor fi despre Andrei Plesu? Ca a fost Ministrul Culturii 1 an sau Min de Externe 2 ani sau consilierul lui TB vreo 7 luni?

  Vor ramane cartile, Jurnalul de la Tescani sau Limba pasarilor sau Despre ingeri sau…

  Acesta este marele avantaj al celor cu talent….indiferent de alegerile lor, sociale, politice etc, talentul ii salveaza si le supravietuieste.

  Ce isi va mai aduce aminte lumea peste zeci de ani despre Elena Udrea sau Saftoiu sau chiar TB? Mai nimic spre nimic.

  Ce isi va aduce aminte lumea despre dvs, dle Rogozanu? Postarile de pe Voxpublica?! Asa schimbati ceva sau ramane ceva?

  Pana sa vorbiti despre fascinatia penibila a lui Plesu …ganditi-va mai bine cine este cu adevarat, penibil?

  Poate ar fi cazul sa nu mai muriti de grija altora si sa aratati ca si faceti ceva nu doar sa vorbiti despre ceva care, de multe ori, este derizoriu…

  Mitica
  2015-05-26 14:04:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  “Patapievici sau Mihăieş, chiar Liiceanu, sînt puşi în lumina care merită: nişte fascinaţi cam penibili. Pleşu iese încă o dată bine, e cel mai cel dintr-un grup de prieteni” in schimb d-an Saftoiu- reper moral!

 • 12

  “1 septembrie 2006. Ora 6 dimineaţa. Ziariştii sunt deja pe aeroport. Preşedintele face o scurtă declaraţie şi urcăm în aeronavă. Plecăm într-o scurtă vizită în Germania. Începe decolarea. Preşedintele mă informează că i-a lăsat lui Ştefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor şefi de Servicii. „După ce le trimite la Monitorul Oficial, să anunţi presa”. Când îmi spune numele celor doi, rămân uluită: Coldea şi Predoiu. Îi replic că nu e în regulă. Îi reamintesc că, odată intraţi în structurile NATO ne-am asumat obligaţia demilitarizării acestor Servicii. S-a iritat şi mi-a spus că e o prostie condiţionarea. Deşi e limpede că nu îi face plăcere discuţia, îi cere STS-istului să-i facă legătura cu Ştefan Deaconu. Într-un final, Ştefan răspunde. Nu e nici ora 7 dimineaţa. Îi cere să oprească trimiterea datelor la Monitorul Oficial.”

  Este minciuna sau nu? Este

  In plus Saftoiu arata ca desi a lucrat ca si consilier prezidential si debitat constat prostii platite in numeroase emisiuni tv in tot acest timp nu a aflat cum se fac de fapt numirile in servicii. Se poate sa fie troc politic dar in MO apar DUPA Hotararea Camerelor reunite ale Parlamentului. Repet DUPA! Cum sa ramai uimit?

  Raman uimit eu de cat de perversa este. Ori e limitata ori este rapace dupa bani fara scrupule. Ori ambele :)

  Este de ajuns sa vad o minciuna sfruntata ca sa imi dau seama si despre restul cartii. Cei ce au timp sa citeasca asa ceva trebuie ca o fac pe bani ca apoi sa scrie tot din acest acest servil motiv. Hartie igienica si cartea si valurile pe care le face in presa…

  Petru
  2015-05-26 15:19:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Tov. Rogozanu, am auzit ca muzoiul tau ideologic Rogozin a declarat ca il doare la turela de faptul ca occidentul le-a ridicat viza de calatorie in aceste tari, pt. ca tancurile nu au nevoie de vize.
  In aceasta logica, madam Saftoiu, Pufulet pt. intimi, ignora acel contract de loialitate, un fel de viza pt. manifestarea in public, si intra, ca o cowgirl, calare pe “cronica”, unde vrea sufletelul ei. Aceasta Patricia Kass a consilierilor purtatori de cuvant, si-a lansat slagarul “Cronica”, pe versuri din agenda cu clienti.
  Daca dupa aceasta lucrare, cariera profesionala, cladita cu atata “sudoare”, se va ruina, atunci se va confirma proverbul ca “gura bate fundul”.
  P.S. @5 – esti o clona trista, un PSD-nar sovaielnic.

 • 14

  Cine vorbeşte?, o întrebare esenţială legată de orice fel de text.

  vorbeste Rogozan despre Plesu

  scirbos
  2015-05-26 15:51:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  domnu Rogozanu, mai in rezumat, marele PR Saftoiu, face o pirueta nimerita acum, aruncand intelectual cu kkt in stanga si-n dreapta, pastrand asul Plesu ca opinia nu l-a aruncat la gunoi niciodata, desi mereu varf de lance pt grup, nu ne spune nimik nou, dar probeaza palmares incercand sa se distinga dintr-un grup care ne crede prosti: Base e un securist pocarist si nici mme Saftoiu nu e straina de asta, nici altii de la Plesu, la Udrea trecand prin pleiada aia de scriitori de imnuri smintiti. Dna incearca sa recupereze la notorietate acoperindu-si urmele pe principui ala cu E. Ceausescu care ar fi corupt la un moment dat geniul pantofar, convenabil pt toti securistii care ne-nconjoara si atunci, si cum. Iar pikanteriile vin asa ca sa convinga bizonul ca vazuse evidenta :) )))

  Rika Venturiano
  2015-05-26 16:41:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Jan:

  Vezi că acel conntract de loialitate se încheie între 2 parteneri! Băse i-a fost loial Săftoaicei? Dar ţării?

  din garajul lui Onaca
  2015-05-26 20:47:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Nea Costy, acest guster de Moldova, cel care linge in koor pe penali chiar mai mult decit pot aia sa fure, are si el o obsesie: Plesu. As vrea sa recititi textul si sa spuna cineva ce are Plesu de-a face cu ce scrie Rogozanu. Nimic, exact. Baiatul asta de langa Milcov face un text plin de anacoluturi, desi zice ca a terminat Litere. Inseamna ca esti bolnav la mansarda, bai Costy, altfel e inexplicabil. Sau poate doar prost de bubui, plin de basini ideologice si atat. Nici macar un text de 3 lei nu poti scrie corect.

  Apoi scrie Costy de Plesu. Bai fraiere, dupa ala de bine de rau ramane o carte care a fost marcanta pt o generatie. Cu cartea ta se stergea Vantu la koor in puscarie, ca iti luase tot tirajul sa te faca autor. Hai sictir, bai loaza!

  Chiantttyyy
  2015-05-26 22:20:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Ba, Rogozane, ba…as vrea sa te am face to face, nu pentru a-ti altoi un dos de cazma peste ochi, ci pentru a-ti lansa cu naduf o flegma pe fata aia de poponar!

  Terente
  2015-05-26 23:30:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Basilicus: …you have an obsession, man…vaffanculo, stronzo!

  Terente
  2015-05-26 23:35:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Mie personal mi se pare reconfortant sa vad ca pana si ‘CEL MAI DEMOCRAT’ presedinte al RO are probleme cu Universul, Istoria si colaboratorii. In engleza textul e ‘Action,consequences.’ In romana vulgara, in traducere, a)Doamna Saftoiu nu trebuia sa fie ;
  b) Nana nu trebuia sa fie.
  c) …
  Au fost.

  nelu
  2015-05-26 23:45:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @Terente:

  BRavo, aşa îmi plac băsiştii: cu argumente, fie ele şi contondente sau flegamatice. De vreo 50 de bani.

  Cât despre dorinţa ta de a-l bate pe Rogozanu, deh, ştii vorba aia: cum e stăpânul aşa e şi sluga! La bătut copii, ziaristi sau femei nu vă întrece nimeni, băşiţilor!

  “o fi zis Rogozanu ceva……”

  Basilicus
  2015-05-26 23:56:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  In ultimele zile am ascultat si am citit atitea opinii despre asa zisa carte a “scriitoarei”Saftoiu,incit am ajuns sa ma intreb de ce am ramas in aceasta tara de kkt in care mentalitatea cetatenilor nu se va schimba niciodata.Nu am cumparat cartea,nici nu am de gind sa cumpar aceasta mizerie ptr ca,consider ca ceea ce a facut madam Saftoiu nu se face intr-o tara civilizata;nu te poti ridica si imbogati pe spinarea unui om care totusi te-a propulsat in cercurile astea pe care ea le critica acum;indiferent cum este sau cum era Basescu,asa ceva nu se face daca nu esti profitor si ai 7 ani de acasa-ceea ce nu este cazul la aceasta “doamna”.Vad de asemenea si o parte a presei care se unduie cum bate vintul,cind e de dreapta cind de stinga,depinde cui ii vine rindul sa fie pupat mai mult in dos.Eu astept cu mare interes(daca tot suntem un popor iubitor de birfa si ne intereseaza cit de scurte sunt fustele si ce marca au gentile si pantofii),lansarea cartii unde voi descoperi cu nume si prenume barbatii casatoriti din ale caror apartamente iesea madam Saftoiu la ceas de noapte.Pina una alta,ne place sau nu,Basescu este un om politic si nu un politruc.

  Camelia
  2015-05-27 10:18:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Mă lățel, tu ești moldovean?

 • 24

  @Camelia: Hmmmm, in tarile civilizate, chestiile astea se intampla fara sa vedem indignati pudibonzi care “iau atitudine” impotriva unor astfel de carti. De aceea, daca te mai gandesti sa pleci, iti recomand calduros Coreea de Nord sau China, unde astfel de subiecte nu ies niciodata in public. In niciun caz nu pleca in SUA, Franta, Italia, Germania, Marea Britanie, ca acolo stau ziaristii cu bunghiul pe politicieni si risti mult, doamna Udrea! risti sa fii chiar devoalata ca fiind autoarea comentariului de mai sus, reformulare perfecta a ceea ce ai scris pe FB, schimband doar sirul cuvintelor. Valoarea ti-ai aratat-o prin solicitatea de a vedea cartea care sa contina lista de adrese si numele barbatilor casatoriti cu care spui ca s-a intalnit A.S. In rest, numai bine si sedere placuta acasa, cat o mai fi.

 • 25

  Mde, nu cumpărăm și nu citim această mizerabilă carte, dar o înfierăm, condamnăm, blamăm, ne dăm ochii peste cap de sfântă indignare. Dacă bucătarului de pe navă i-ar fi trecut prin cap să scrie despre slăbiciunile fostului căpitan, interesul pentru bârfele cu pricina ar fi fost probabil minim. Dar când Irod, de dragul nurilor Salomeei, îi pune acesteia pe tavă o halcă bună din buget și o face dregătoreasă, boborul ar cam avea dreptul să știe una-alta. Moral-imoral, josnic-nejosnic, cam așa merge lumea.

 • 26

  @db: Ce-ar fi sa-ti vezi de treaba ta;nu am nevoie sa imi recomanzi tu ,nimic;recomanda celor incuiati la minte ca si tine…cartea cucoanei asteia.Ma bucur totusi ca uite,datorita fraierilor ca mine,descoperim o mare valoare ca si tine.Stii ce?pina la urma pune-o pe madam asta pe un pedestal…mai bine nu,pune-o in ciur si pup-o in k…,asa poate vine si volumul 2 de mizerii.

  Camelia
  2015-05-27 12:39:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  db@camelia – e, dar de ce nu ti-ai vazut tu de treaba ta in loc sa postezi despre acest subiect? mult tupeu, cu “taci tu ca sa vorbesc eu”! Cat despre recomandarea pe care mi-o faci tu mie, eu m-am comportat frumos si politicos, tu ti-ai dat inca o data arama pe fata! aaa, si inteleg ca aia de te pupa pe tine-n fund te-au stimulat sa scoti ce-ai scos pana acum. Eu nu stau pe generatorul de idei.

 • 28

  Se zice ca maresalul Weygand ajuns la senectute a fost intrebat daca nu se grabeste sa-si scrie memoriile data fiind varsta inaintata , la care el a raspuns ca inca n-a uitat suficient pentru a scrie o carte de memorii.

  Costy
  2015-05-27 14:09:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  MUNCA LA DOMICILIU online, intr-un proiect nou si de viitor.Cautam persoane pentru dezvoltarea acestui proiect. .Daca vrei sa obtii un venit suplimentar legal,participa si TU. Nu ai nevoie de experienta doar de calculator, conexiune la internet, perseverenta si seriozitate maxima. Primest instruire sub forma unor lectii online pe o durata de cateva zile. Aceste lectii provin de la initiatorul proiectului si te ajuta mult in luarea deciziei . Pentru mai multe detalii trimite cu incredere cuvantul PROIECT la adresa de mail: mago_zsuzsanna@yahoo.com

  SUSANA
  2015-05-27 19:02:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  toate comentariile calificate din presă au ca reper central al cărţii lu madam Săftoriu picanteriile amoroase cu toate că autoarea spune explicit că udrea se întâlnea la cotroceni cu personaje foarte dubioase
  cu care ce făcea şi desfăcea? “afaceri” adică încasa parnosul din bugetul public…
  despre asta nu ne spun nimic nici ziariştii deoarece unii şi-au încasat partea din asemenea bani

  trolu
  2015-05-27 23:14:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @scirbos:

  Cartea are succes la …omul periferic care se excita si o manipuleaza cand se uita in patul altora pe gaura cheii.

 • 32

  @db:
  Poate…dar oamenii nu traiesc hranindu-se cu lichidele sorbite de pe cearceafurile altora.

 • 33

  @Ara:Adica? Inafara ca e o metafora proasta si scremuta, n-are nici nimic de-a face cu subiectul.

 • 34

  tarziu, dar am citit.
  Abia acum ati reusit sa dati un titlu incitant.
  Din pacate, “maiestria” se opreste inca aici.

  Prea mult EU d-le Rogozanu….

  valexandru
  2015-06-07 08:55:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Nu ma asteptam la alt fel de abordare decit in stilul de aroganta proprie ce te caracterizeaza ca om de stinga profitind de o persoana care i s-a dat o piine si si-a muscat stapinul.

  Truda
  2015-06-09 03:58:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Costi Rogozanu, ti-am citit analiza pe text a operei lu’ Saftoiu, “un om fin” asa cum o numesti matale.Am avut aceeasi “placere” ca atunci cand eram obligata sa citesc “Mitrea Cocor”.

  Ana-Eugenia Manea
  2015-06-18 11:08:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  E drept ca Plesu e mai corpolent oleaca, dar e totusi prea mult Plesu in tot ghiveciul asta.

  Plesu a fost consilier prezidential in perioada 20 dec. 2004 – 3 mai 2005. Adica 4 luni si 14 zile. Dupa aia s-a cerut afara, pe motive de “sanatate”, sanchi.

  Citind articolul ai zice ca Plesu a fost consilierul lui Basescu vreo 8 ani din 10.

 • 38

  “Două oglinzi ale preşedintelui, două feţe ale vanităţii: Pleşu şi Udrea.”
  “Patapievici sau Mihăieş, chiar Liiceanu, sînt puşi în lumina care merită: nişte fascinaţi cam penibili. Pleşu iese încă o dată bine, e cel mai cel dintr-un grup de prieteni.”
  Domnule Rogozan…fascinatia dvs. fata de cronica penibila a doamnei Saftoiu este de inteles la modul in care percepeti politica unora ca Ponta, Antonescu, Tariceanu si toata gashka colorata cu buzunare sparte din parlament. La fel de clar transpare si ura dvs. fata de adevaratii intelectuali, deh…atata timp cat nici pana la genunchi nu le poti ajunge…

  quasimodo
  2015-06-23 09:33:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  The version look good, work well, color is very positive, good quality, authentic, cheaper than the store more than 400, well liked, Meme da help aunt to buy, she was like, that size is suitable for the summer with quality This work is consistent with the store gave a card pack price, good buy to help big cousin, cousins liked, said cousin very eyes, tall bag; good quality, no color, and the same picture! To help his wife buy, bags work well, my wife liked the grade! We’ve bought in the third package, the next will patronize! To help a friend, you do not see the goods, but soon send tact so fast.
  burberry nail polish online sieuthionline24../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!