RSS Feed

Modalități de a distruge seriale, aportul meu la nervii mondiali

vezi toate articolele de
26 Jul la 10:12 112 comentarii 2 vizualizari.

Regula cantității funcționează în industria distracției. Este mai puternică și neîndurătoare decât autorlâcul. Când ai atît de multă producție e imposibil să nu dai peste o rețetă de succes, asta ar fi regula cantității. E la fel de sigur apoi că succesul îți va distruge treaba.

După mai bine de un deceniu de glorie absolută a serialelor – de fapt o modalitate de trecere lină de la televiziune la internet, de la cinema, la vizionarea maraton domestică – ar merita să ne povestim și câteva mărețe eșecuri.

În general, schema e simplă, prea mult succes, prea mulți bani, paralizie subită de inspirație, derivă isterică de narațiune. După primele episoade bune, deciziile de business se văd în imagine și replici. Ba se lungesc artistic priviri trăiri, ba se întinde pelteaua dramatică doar ca să adunăm bani fară efort. Ba simți că devine mai austeră treaba, dacă serialul n-are succes și simți falimentul în privirile actorilor.

Câteva exemple de asasinare a unor rețete de succes: The Affair, Game of Thrones, House of cards și Handmaid’s tale (Povestea slujitoarei).

The Affair. Povestea unui adulter, doi actori minunați în roluri principale. Fiecare cu traume, ambiții, încurcături familiale. O primă serie atentă, cu scene executate cu finețe. Totul era perfect pentru că scenariștii nu aveau frica amatoricească de a ne plictisi. Noi vrem să fim plăcut plictisiți, asta e și plăcerea potențată de seriale, vrem să băltim într-o lume plauzibilă cât se poate de mult. Asta e adâncimea domestică a distracției.

Din a doua serie până într-a patra lucrurile o iau razna până la comic. Nu mai putea fi mulțumiți doar cu aventura celor doi și complicațiile ulterioare. Încep să apară tați neștiuți, boli groaznice, zici că urgiile biblice s-au abătut peste  scenă din Harry Potter. Și uite așa o poveste fină, perfect executată e făcută praf de ceea ce producătorii or fi crezut că vrem noi. Hai, mai dă-le un cancer, mai bagă un copil din flori etc. Personajele devin imprevizibile la modul cel mai previzibil narativ.

Povestea slujitoarei. Aici e evident că în seria a doua un sadic a preluat controlul. Prima serie era ecranizarea după romanul lui Margarett Atwood, o distopie simplă și puternică despre o societate în care femeile redevin sclave. Bun, accentul se pune pe tehnică, imagine, totul arată bine, romanul era bun deci nu prea aveai ce să greșești în narațiune. Dar continuarea trebuia scrisă pentru că succesul trebuia muls cumva. Este introdus un sadic care în mod clar a făcut o obsesie pentru torturarea femeilor. Cadrele lungi ”frumoase” devin în mod evident tragere de timp. N-am rezistat decât două episoade.

Game of Thrones. Înțeleg că și aici e vorba de ceva timp de continuarea romanului inițial cu scenariști angajați. Amuzant e că dispare sadismul inițial cu care sunt omorâți protagoniștii. George R. R. Martin își permitea asta. Ăștia nu mai sunt în stare să omoare nici un personaj secundar. A dispărut și sexul din film, ăla a fost un stimul inițial, soft porn și sânge au alcătuit un motor important pe la începuturile superproducțiilor de seriale (vezi Roma, Spartacus etc.).

House of cards. Ăsta a fost învins nu atât de mișcarea metoo (acuzațiile aduse lui Kevin Spacey), cât de extraordinara neconcordanță cu viața politică a actuală. A fost spulberat de Trump, cu alte cuvinte. Ei fantazau cu cinismul de tip vechi, Hrebenciuc like, de culise etc (seria era un remake al unei producții BBC din anii 90). Și când colo cinismul extrovertit de tip Trump rupea în viața reală. House of cards e mai mult produsul unei fantezii politice de tip Clinton, de aia a și murit de moarte bună.

True detective. Prima serie, senzațională, a două mediocră. Răspunsul simplu: e de la actori. Eu cred că e de la motive secundare: locul acțiunii. În ruralul sudic, criminalul în serie e mai plauzibil. În urban, corupția de tip carcatiță riscă mereu să fie descrisă simplificator. Al doilea motiv: crima odioasă merge bine cu aura conservatoarea a detectivului care caută făptașul – este de altfel și singurul lucru la care sunt buni conservatorii, să fie șerifi alcoolici în filme.

Sunt sigur că aveți exemplele voastre. Epoca serialelor TV ar trebui totuși să-i învețe ceva pe povestașii de profesie: nu vă mai fie frică să ne plictisiți, aveți mare grijă de lumea creată inițial, e mai importantă decât firul narativ, aveți mare grijă să nu vă fi depășit cu mult realitatea iar voi să vă credeți în continuare smart.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

112 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!