RSS Feed

Selma. Nils. Copii, făceţi-vă mici

vezi toate articolele de
18 Jun 2010 la 01:35 8 comentarii 701 vizualizari.

Pe lîngă conflictul tradiţional domestic generat de campionatele de fotbal concentrate pe termen scurt, amplificat firesc de faza grupelor cu trei meciuri pe zi, această lună iunie se presupunea că e a copiilor, acel fiinţe mici cu ochii mari care stau la computer şi dau like pe facebook în timp ce mama se ceartă cu tata. Pentru ei am ales în raftul Voxpublica “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, extraordinara carte semnată de Selma Lagerloff.

A fost cartea mea fetiş în  ciclul primar -  o ediţie minunată din ‘61, editura Tineretului, cartonată şi cu desene minunate luate probabil dintr-o ediţie suedeză. O luam cu mine peste tot. Nu ştiu dacă aş fi putut-o citi într-un zumzet continuu de vuvuzele, pe atunci nu se transmiteau campionatele. Şi ştiu că e greu să-i dai copilului să citească un cărţoi de sute de pagini de acum mai bine de un secol în care un pitic zboară pe o gîscă. Dar cui îi pasă. Adulţii sînt egoişti, deşi par de treabă şi gata să mai lase de la ei. Iar copiii ar trebui să înveţe asta de mici:). Inclusiv să mai citească şi cărţi care nu c0nţin vrăjitori, vampiri şi alte tristeţi din astea (pe vremea mea cosmonauţii erau mai tari, hehe) – că s-ar putea să fie mult mai cool.

Diverse detalii m-au legat de Nils. Dacă vă amintiţi, eroul nostru chiuleşte de la o dimineaţă la biserică pentru că vroia să tragă liniştit cu puşca tatălui. Numai că – detaliu important! – primeşte ca sarcină să citească nişte comentarii ale lui Luther la epistolele Sfîntului Pavel. Toată metamorfoza se produce cu acea carte deschisă pe masă. Sfîntul Pavel îl pedepseşte prin intermediul unui spiriduş pe Nils cel obraznic.

Fascinantă în cartea asta e încărcătura dramatică. Nils află în lunga sa călătorie poveşti complicate, stranii, fără happy enduri şi alte tîmpenii. este practic o carte de dezintoxicare – învaţă un creier tînăr să evadeze din universul vesel tîmp al copilăriei în care părinţii te mint că Moş crăciun există şi că binele învinge răul. Ador autorii care ştiu să nu subestimeze copiii. Ca să nu mai zic de convenţia sublimă a poveştii – piticul care trage cu urechea la tot şi la toate, imaginea plină de nelinişte a copilului deştept şi iscoditor inventată de Selma Lagerloff. Încă de la prima lectură, de prin clasa a doua (am citit-o pînă într-a patra de vreo 50 de ori), povestea favorită a fost de departe cea a prieteniei dintre cîinele Karr şi elanul Păr-Sur.

Cîinele Karr fugăreşte doar ca să se amuze un pui de elan. Mama vine să-şi salveze puiul şi moare sufocată în mlaştină. Karr, cuprins de remuşcări, îşi convinge stăpînul (un pădurar care iniţial trebuia să-l împuşte pentru că era un cîine obraznic şi neascultător) să-l salveze pe puiul care va primi numele de Păr Sur. Karr şi elanul devin cei mai buni prieteni. Păr Sur ajunge prinţul elanilor din pădure dar calcă din greşeală un şarpe pe cap şi va fi urmărit de blestem tot restul vieţii. Povestea se termină cu un Karr care află de la gîsca Akka că Păr Sur, între timp alungat din pădure undeva în nord, murise demn în luptă cu nişte vînători şi cîinii lor. Era ultima zi de viaţă a cîinelui. Le spune lui Nils şi gîştelor că urma să fie dus de stăpîn în pădure şi împuşcat a doua zi – nu pentru că era obraznic, ca în tinereţe, ci pentru că era deja prea bătrîn. Niciodată Păr Sur nu a ştiut că prietenul său a fost vinovat de moartea mamei sale. Iar asta mi se pare că e cel mai intrigant detaliu al poveştii. Mi-a stat ca un ghimpe în cap de la 8-9 ani.

Sînt şi multe extazuri geografice, multe descrieri care ar putea plictisi un tînăr cititor. Le puteţi sări. Mie mi-au prin bine în copilărie pentru că trăgeam nişte compuneri la Citire despre patria mea ceauşistă şi cum e ea de frumoasă şi maiestuoasă mult mai tari decît bucata aia a Anei Blandiana cu România ca un snop de flori într-o vază, Marea Neagră. În compunerile mele, România avea un aer gotic întunecat, iar românii păreau nişte laponi îndîrjiţi de istorie…

Ce-am luat eu din Cărtureşti e o ediţie de la Corint Junior. Nu prea-mi plac ilustraţiile – sînt făcute de un român, Dan Popescu. Dar e foarte posibil să fiu foarte nostalgic după acea ediţie a copilăriei. Am pierdut-o şi încă o caut prin anticariate. Poate o aveţi pe acasă: cît vreţi pe ea?

Selma Lagerloff, Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, Corint Junior, 29 de lei

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!