RSS Feed

Pandemia de opinie! (V)

vezi toate articolele de
14 Jan 2010 la 13:49 50 comentarii 2488 vizualizari.
Interesant ce vrie de opinii s-a stirnit recent vis a vis de gripa H1N1. Toti se pricep, toti au o parere! Stiu despre interesele marilor companiilor farmaceutice,despre implicarea tarilor bogate, despre laboratoarele unde incep experimentele pe populatie, despre cum se produce vaccinul, despre contraindicatii, despre complicatii…
Stiu citi bani fac cei din ministerul sanatatii, cei de la Organizatia mondiala a sanatatii, cei din parlamentul european!
Ca niste adevarati leaderi de opine, ei anunta mindru, cu erecta responsabilitate, ca nu-si vor face vaccinul!
Se da cu parerea mai usor decit s-a luat vreodata o gripa!
In fond sint lucruri elementare: e simplu ca  H1 + N1 = 2 !
Desi nu sint absurd sa cer oamenilor sa nu-si dea cu parerea asupra unor fapte la care nu se pricep, cred ca ar trebui sa-si introduca opiniile mai putin impetuos.

Stiu ca modestia nu e un afrodisiac, insa uneori, chiar in doze mici, e binevenita!
#
Cum nu sint imun la datul cu parerea… imi dau si eu cu zece pareri:
1. Am crezut intotdeauna ca este vorba despre o epidemie care va deveni ‘obisnuita’. In sensul ca, la fiecare citiva ani are loc o inlocuire a unei tulpini de virus cu alta noua. Cea veche circula de peste 10 ani. Era timpul pentru una noua!
Intimplator aceasta, avea un pedigree mai ‘exotic’.
2. Desi exagerata, tevatura facuta in jurul gripei e intr-o oarecare masura benefica. Lumea invata niste lucruri de baza. Iar putina tensiune nu face decit sa creasca interesul general. Desi sint de acord ca ‘too little knowledge it’s a dangerous thing’, cred ca e mai bine putin decit de loc.
3. In plus, ca material didactic, subiectul era ideal. Nu e vorba ceva foarte grav, asa incit  exista putin riscuri majore: fie ca iei masuri elementare de protectie sau nu, fie ca te vaccinezi sau nu, fie ca mergi la spital sau… Comparativ cu adevaratele cazuri de viata si de moarte nu sint riscuri majore, asa incit ca hotarirea poate sa fie pasata pacientului.
(Vorbesc din punctul de vedere al populatiei in ansamblu, pentru ca la nivel de individ vor fi – in orice caz – mii de cazuri tragice)
4. Cred ca, din punctul de vedere al industriei farmaceutice, este o afacere extrem de banoasa. Dar nu mai banoasa decit tranzactiie bancare, importurile de masini sau investitiile imobiliare. Cu toate astea n-am auzit de oameni care sa-si ingroape banii in curte, sa schimbe (ca badea Cirtan) citeva perechi de opinci intr-un drum spre litoral sau sa locuiasca sub poduri!
5. Vaccinul contra gripei este extrem de sigur! Este adevarat ca este fabricat in fiecare an, insa tehnologia este perfectionata de peste jumatate de secol!
6.  Exista maladii in care noi medicamente ar fi cu mult mai utile, cu toate acestea se investete enorm in gripa. Asa este! Insa cita vreme este posibil, avantajos, rapid si benefic nu se poate argumenta convingator ‘taierea’ fondurilor care merg in aceasta directie.  Intr-un fel e ca in bancul cu betivul care isi cauta cheia sub felinar, pentru ca era singurul loc unde era lumina!
7. In Europa se folosessc adjuvanti iar in America nu. Asta face ca pretul sa fie mai scazut, productia mai rapida, iar numarul celor care au acces la vaccin sa fie mai mare.
8. Cred ca cei care fac usor gripa trebuie sa se vaccineze. Pentru cei care au copii mici mi se pare o idee buna. La fel pentru cei care au contacte cu multe persoane.
9. Pentru cei care intra in contact cu copiii mici sau cu persoane avind alte afectiuni (cadre didactice si medicale) nu cred ca vaccinarea mai e o decizie exclusiv personala.
10. In final o precizare pentru niste ziaristi ironici: e posibil ca virusul sa sufere mutatii care sa il faca mai ‘dur’ si cu toate acestea vaccinul sa fie in continuare efectiv. Anticorpii sint directionati impotriva proteinelor care faciliteaza patrunderea in celula. Ori acesta este doar primul pas din viata virusului. Mutatii in gene implicate in etapele ulterioare pot creste virulenta infectiei – cu toate acestea vaccinul actioneaza la etapa zero.
Nota: Aceste sint pareri personale. Faptul ca unele dintre ele coincid cu cele oficiale sau recomandate stiintific nu e intimplator, dar nici nu le face infailibile.  Rog pe toata lumea sa se documenteze si in alte parti!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Cercetător la Catedra de Chimie Biologică şi Farmacologie Moleculară a Şcolii Medicale Harvard. A obţinut licenţa în geofizică, în 1993, şi cea în matematică, doi ani mai tîrziu, ambele în cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat la un institut de matematică al Academiei Române, apoi la altul de ecologie marina.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!